Može li jeftinije od 58% popusta?

utorak , 18.04.2017.Želite u mjesecu svibnju provesti odmor na sunčanoj Ibizi, to će vas stajati 399 € po osobi.

U cijenu je uračunato:

povratna avio karta Amsterdam - Ibiza sa zrakoplovnim kompanijama: Easyjet, Transavia ili Vueling.
7 noćenja sa doručkom u mjestu San Antonio (hotel je udaljen od plaže 3 min hodanja i 200 m od centra)
8 dana najam rent a car vozila

U sklopu hotela nalazi se vanjski bazen.


Lidl reizen


Oznake: ibiza, Amsterdam, rent a car, zrakoplov

Zbog oštećenog krila KLM-ov Boeing vratio se u Amsterdam

utorak , 17.01.2017.

Boeing 747 sa 376 putnika nizozemske zračne kompanije KLM, okrenuo se jučer iznad Egipta i vratio u Amsterdam zbog oštećenog krila. Zrakoplov je bio na putu iz Amsterdama prema Nairobiju u Keniji.

IgreKlik - Igrice online

"Odlučeno je da se zrakoplov vrati natrag na Schiphol, jer samo certificirani tehničar smije izvršiti popravke sa certificiranim dijelovima. Osim toga, povratkom u Amsterdam bile su najbolje mogućnosti transfera i presjedanja za putnike, a let nije bio ugrožen" - rekao je glasnogovornik KLM-a, Manel Vrijenhoek.

"Kvar je otkriven izvan europskog zračnog prostoru. Bilo je nešto olabavljeno na jednom krilu, što ne bi smjelo biti labavo." - dodao je Manel Vrijenhoek.

Nakon što je poletio sa Schiphola u 12.00 sati zrakoplov se okrenuo iznad Egipta i vratio se u 20:00 h u zračnu luku Schiphol.

Putnici su po povratku na Schiphol dobili pratnju i pomoć dodatnog zemaljskog osoblja i mogli su odlučiti nastaviti putovanje još iste večeri za Nairobi ili sutra nakon noćenja.

Prošle subote isti zrakoplov suočio se s lažnim protupožarnim alarmom. To što se još ovo dogodilo, u KLM-u nazivaju "čista slučajnost".

Mnoga su pitanja ostala bez odgovora.

Tako se mnogi pitaju, zašto se zrakoplov nije spustio u najbližu zračnu luku, na pr. u Kairo i tehničar doputovao tamo??

A što da se prilikom povratka taj "labavi dio" skroz olabavio i sa sobom povukao i nešto veći komad zrakoplova?

Itd, itd..

Oznake: klm, boeing 747, najrobi, Amsterdam, kenija

Najbrži rast stanovništva u posljednih 15 godina

srijeda , 04.01.2017.

Nizozemska je od prošle godine brojnija za gotovo 111.000 stanovnika. To je najbrži rast u posljednih petnaest godina, objavio je Državni zavod za statistiku. Od 2002. do 2015. godine, godišnja stopa rasta populacije bila je ispod 100.000. Nizozemska sada ima gotovo 17,1 milijuna stanovnika.

Veći rast se dogodio uglavnom zbog povećane imigracije i smanjene emigracije. Migracijski saldo (broj imigranata minus broj iseljenika) iznosio je oko 87.000 stanovnika.

Preostali rast stanovništva se dogodio zbog više rođenih nego umrlih. Broj rođenih je oko 24.000 veći od broja umrlih.

IgreKlik - Igrice online

Od svih općina Amsterdam raste najbrže. Stanovništvo glavnog grada poraslo je za 15.000 osoba i sada Amsterdam broji gotovo 850.000 stanovnika.

I ostali veliki gradovi rasli su brže od prosjeka. Do 2015. godine Utrecht je od 4 velika grada bio najbrže rastući ali je prošle godine Amsterdam preuzeo taj primat.

Oznake: rast, Amsterdam, Utrecht, imigranti, emigranti

Gostoljubivost važnija od cijene

petak , 29.07.2016.

Jeste li se ikad zapitali prolazeći pored praznih terasa ponekih kafića, zašto su prazne, a jeftiniji su od onih koji imaju pune terase?Prema ispitivanju nizozemskog tržišta u ugostiteljstvu, hotelijersko-turistički savjetodavni ured Van Spronsen & Partners došao je do zaključka da su gostoljubivost osoblja i kvaliteta važniji od cijene pića!

Za najjeftiniji grad proglašen je Breda, gdje runda od dvije kave, dvije čaše bezalkoholnog pića, dvije čaše pive i dvije čaše roze vina košta 20,43 €. To je 3,18 € jeftinije nego u Amsterdamu.

Amsterdam je proglašen najskupljim gradom, a iza njega poredali su se po skupoći Haarlem, Den Haag i 's-Hertogenbosch. Ugostitelji u Amsterdamu se žale na visoke cijene najma prostora i zbog toga je i cijena pića viša nego drugdje.

Ove je godine najpopularnije piće gin-tonic. Slijede specijalna piva i razni radleri. Od bezalkoholnih pića najpopularnji su razne limunade i ledeni čajevi.

Oznake: terasa, pivo, limunada, radler, Amsterdam

Holandija ili Nizozemska

petak , 20.05.2016.

Nizozemska se često naziva "Holandijom". Međutim, ovo se odnosi samo na nekadašnji teritorij grofovije Holandije koja je bila jedna od 12 provincija Nizozemske koja je danas podeljena na pokrajine koje se zovu Severna Holandija (Noord-Holland) i Južna Holandija (Zuid-Holland).

Grofovija Holandija bila je franački teritorij koji je nastao nakon raspada Frizijskog kraljevstva, a koja je u ekonomskom i političkom smislu bila najbitnija oblast tog malog kraja Europe oko koje su se sve pokrajine "ispod nivoa mora" okupile u državu koju danas znamo. Glavni grad Amsterdam, lociran je recimo u Severnoj Holandiji, dok je Roterdam lociran u Južnoj Holandiji.

Drugim riječima, Holandija (kada se ove dvije pokrajine povijesno tretiraju kao jedinstvena teritorijalna jedinica) – samo je jedan dio države koja se zapravo zove Nizozemska.

Zbog svog značenja, Holandija je poslužila kao metonimija za cijelu zemlju, ali se danas nazivanje te države Holandijom tretira ili kao pogrešno ili kao neformalno. Upotreba ovog pojma se tolerira donekle samo kada se priča o njihovoj nogometnoj reprezentaciji.

Drugim riječima, pravo ime Holandije je Nizozemska, i to je doslovni prijevod njihovog vlastitog naziva "Nederland", što znači "niska zemlja" ili “niske zemlje”. Engleski pojam koji se službeno koristi danas je “Netherlands”, dok se nekada govorilo i "Low countries", sve sa istim značenjem.

U pitanju je pojam koji se razvio u poslednjih pet - šest stoljeća s ciljem da opiše zemljopisnu karakteristiku tog teritorija koji leži uspod nivoa mora zahvaljujući stoljetnoj borbi tamošnjih žitelja sa vodom pomoću poldera i kanala.

Da ponovimo: nazivati tu zemlju Holandijom je pogrešno jer je Holandija samo jedna regija države koja se zove Nizozemska.

Drugim riječima, Hrvati koriste pravilan naziv, dok Srbi koriste pogrešan.

Oznake: europa, Holandija, ime, naziv, Nizozemska, Amsterdam, rotterdam

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.