Nizozemci zabrinuti zbog suše

ponedjeljak , 25.05.2020.Nizozemska se bori s nedostatkom kiše. Nizozemski centar za upravljanje vodama objavio je prošli tjedan Monitor suše i upozorio da je nestašica sada veća nego u svibnju 1976., koja je bila najsušnija godina ikad zabilježena u Nizozemskoj.
Sušna sezona u Nizozemskoj
Sezona suše počinje 1. travnja svake godine. Otprilike u tom vremenu temperatura vode raste i drveće i biljke rastu brže. Potom se povećava potražnja za vodom, a samim tim i rizik od nestašice vode.Postoji manjak vode ako ima manje vode nego što je potrebno. Na primjer, ako je u Nizozemskoj malo kiše, a k tome i malo vode ulazi u zemlju preko rijeka Rajne i Maas. Također može biti nedostatka vode izvan sezone suše (od listopada do ožujka), ali to je manje vjerojatno.Razine podzemnih voda su se u velikoj mjeri preko jeseni i zime oporavile nakon sušnih godina 2018. i 2019. godine. Međutim, u posljednje vrijeme je palo premalo kiše.


Blog dana

petak , 22.05.2020.

22-05-2020

hvala....

Velike gužve na određenim mjestima, posebno oko vode

četvrtak , 21.05.2020.Bilo je previše gužve na Spasovo prvog ljetnog dana 2020. godine, na plažama, parkovima i rekreacijskim područjima, izjavio je predsjedavajući Hubert Bruls iz Vijeća za sigurnost. Pune plaže i prostori za rekreaciju mogli bi imati posljedice u narednom razdoblju. ''Ako je to nagovještaj ljeta, vjerojatno ćemo morati nametnuti ograničenja zbog siguronosnih razloga'' - upozorava Bruls.Mislimo na preventivno zatvaranje pristupnih cesta, ali i plaža, parkova i rekreacijskih područja. "Upravo ono što je potrebno da se situacija očuva za javno zdravlje", rekao je glasnogovornik Vijeća sigurnosti. "Morate biti u mogućnosti zadržati distancu i morate izbjegavati gužve. Zato ne tražite gužve."Policija je morala u četvrtak intervenirati na raznim mjestima jer previše ljudi nije poštivalo pravilo od jednog i pol metra. Međutim, mjere koje su poduzele općine i sigurnosne službe, poput vraćanja posjetitelja ili zatvaranja područja i parkirališta dobro su odrađene.Već od ranog jutra u četvrtak, bilo je velikih gužvi na prometnicama prema plažama i rekreacijskim mjestima. Policija je upozoravala turiste da više ne dolaze u odmarališta i zatvorila neke pristupne ceste.

Kriza Corone zaobilazi građevinski sektor

srijeda , 20.05.2020.Građevinski sektor nije bio pod utjecajem koronske krize u prvom tromjesečju. Ne samo da je ukupni promet bio veći u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, već i ukupan broj izdanih građevinskih dozvola za građenje i radove na obnovi. Ne računajući programere i projektante, zabilježio je rast prometa od 9,1 posto.

Prihodi od novogradnje i obnovu kuća porasli su za 11 posto, a u prvom kvartalu izdano je 14.000 novih građevinskih dozvola.
Sve građevinske tvrtke prosperirale su u prva tri mjeseca ove godine. Takozvane specijalizirane građevinske tvrtke poput krovopokrivača zabilježile su 11,1 posto više prometa, dok su poduzetnici u sektoru zemljanih radova, vodovodne tvrtke i cestogradnje ostvarili 8,4 posto više prometa.

Unatoč tome, broj stečaja u tom sektoru već sedmi uzastopni kvartal raste. Sedam je tvrtki propalo u prvom tromjesečju, čime se na kraju ožujka broj propalih tvrtki zaustavio na 121.

Polovina poduzetnika očekuje manji promet u drugom tromjesečju, a 20 posto tvrtki očekuje smanjenje radne snage.

12,5 milijuna eura u skrivenom prostoru

petak , 08.05.2020.U skrivenom prostoru u jednoj kući u Eindhovenu pronađeno je najmanje 12 580 000 eura. Uhićen je 35-godišnji muškarac. Radi se o jednoj od najvećih količina koja je ikada pronađena na jednom mjestu, objavila je policija.

Nacionalni odjel za kriminalističku istragu uhapsio je muškarca pod sumnjom da je prao novac. To se dogodilo nakon veće istrage Državnog odvjetništva.

Tijekom pretresa kuće, policija je pronašla ogromnu količinu novca u skrivenoj sobi. Radi se o papirnatom novcu u novčanicama od 5 do 500 eura, ukupne težine 255 kilograma. Pronađena su i dva pištolja s municijom, Pretty Good Privacy telefon (PGP telefon je mobilni telefon koji je idealan za slanje informacija koje ne bi trebale pasti u pogrešne ruke. Uređaji - koji su obično tipa Blackberry - koriste vrstu šifriranja ili enkripcije koja sprečava presretanje poruka, na primjer, vlade, sigurnosne službe ili policije.) i stroj za brojanje novca. Novac i roba su zaplijenjeni.

Izvor: ad.nl

HVALA VAM

srijeda , 06.05.2020.

Dogodilo se na današnji dan....

75 godina slobode

utorak , 05.05.2020.Danas Nizozemska slavi 75 godina slobode u posebnim okolnostima. To nas podsjeća da, baš kao i 1945. godine, to zajedno prolazimo i da ćemo se ponovno vidjeti. Tako da nikad ne smijemo zaboraviti.

Što mi je danas upalo u oči? Skoro sve kuće ukrašene su nacionalnim barjacima! Kod nas kad netko stavi barjak na kuću odmah ga proglase "Ustašom". Pametnom dosta..

To je ta razlika u mentalitetu...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.