Nizozemska danas slavi

ponedjeljak , 27.04.2020.

Dan kralja 27. travnja


Unatoč činjenici da Kraljevska obitelj danas slavi Dan kralja u palači Huis ten Bosch, oni su se svečano obukli za njihov praznik. U ponedjeljak ujutro kraljevski par pozirao je sa svoje tri kćeri na stepenicama palače.

Njegovo veličanstvo kralj Willem-Alexander, njezino veličanstvo kraljica Máxima i njihova kraljevska visočanstva princeza Amalia, princeza Alexia i princeza Ariane proslavljaju dan kralja 27. travnja u palači Huis ten Bosch..

Kraljica Máxima još jednom se odlučila za odvažnu odjeću. Vidimo je u novom Kombinezonu-hlačama s bijelim pojasom u struku. Sve tri princeze vidimo u cipelama sa visokim petama. Amalia i Alexia češće ih nose na Dan kralja ali najmlađa ih nosi prvi put. Logičan izbor sada kad ne moraju hodati kroz grad kao prijašnjih godina kada je sve bilo normalno.

Princeza Amalia (16) nosi svijetlo žutu boju, a njezina sestra princeza Alexia (14) bijelo, poput majke, s remenom u struku. Princeza Ariane (13) nosi haljinu koja je pripadala njenoj sestri Amaliji.Izvor: Shownieuws

Kanadske kune (mink) oboljele od koronavirusa

nedjelja , 26.04.2020.
Čini se da je nekoliko kanadskih kuna u dvije tvrtke u Sjevernom Brabantu zaražen virusom corone, izvijestila je vlada. To je utvrđeno nakon što je nekoliko životinja patilo od respiratornih problema. Životinje su se virusom zarazile od zaraženih zaposlenika. Javne ceste u krugu od 400 metara od ovih tvrtki zatvorene su.

Ministrica poljoprivrede, prirode i kakvoće hrane, Carola Schouten, odmah je najavila hitne mjere za industriju kanadskih kuna, poput obveze prijavljivanja čuvara, veterinara i osoba u istraživačkim institucijama.

Čim se pojavi povećana smrtnost među životinjama ili bi one patile od respiratornih problema, to se mora prijaviti nizozemskoj Agenciji za sigurnost hrane i potrošačkih proizvoda (NVWA). Kako bi se spriječilo dalje širenje virusa COVID-19, a životinje i njihov gnoj ne smiju napustiti farme.

Kao mjeru predostrožnosti, Nacionalni institut za javno zdravlje i okoliš (RIVM) savjetuje ljudima da ne prilaze u krugu od 400 metara do zaraženih farmi kanadskih kuna dok se ne obave istraživanja.

Nema dodatnog rizika za ljude


Nacionalni institut za javno zdravlje i okoliš naglašava da su kanadske kune osjetljive na koronavirusnu infekciju, ali da to ne predstavlja rizik za ljude. Također nema naznaka da domaće životinje ili kućni ljubimci igraju ulogu u širenju virusa.Zasad će se dodatne mjere koje je najavila ministrica Schouten primjenjivati samo na tvrtke koje se bave uzgojem kanadskih kuna.

Izvor:
nu.nl

Milijun eura za kuću u nizu

petak , 24.04.2020.


Kuće u nizu, Amsterdam Zuid, 154m2, 1.450.000 €

Broj domova vrijednih više od milijun eura naglo je porastao

Broj domova vrijednih više od milijun eura u Nizozemskoj porastao je za 21 posto u 2019. godini s 54.000 na 65.000, pokazuje godišnje izvješće Calcasa u petak (Calcasa je neovisna tehnološka tvrtka specijalizirana za automatizirano vrednovanje i statističku analizu nekretnina hipotekarnih i nekretninskih organizacija). Sve više i više prosječnih domova spada u tu kategoriju.

Broj kuća vrijednih više od milijun eura povećao se prošle godine jer je cijena kuća porasla za 7 posto.

Većina od jedanaest tisuća dodatnih domova vrijednih više od milijun eura su postojeće kuće, samo mali dio je novogradnja. Prema Calcasi, neovisnoj tehnološkoj tvrtki koja vrednuje i analizira nekretnine, u ovu kategoriju ulazi sve više prosječnih kuća vrijednih više od milijun eura. Ne luksuzne vile, već kuće u nizu izgrađene nakon 1945. i s najviše 200 četvornih metara životnog prostora.


Kuća u nizu - Henriette Bosmansstraat 38, Amsterdam - 188 m˛ - 2.075.000 €

Te su kuće u dobrom susjedstvu u Amsterdamu ili u neposrednoj blizini. Calcasa kao primjer navodi Henriëtte Bosmansstraat u Amsterdamu, gdje 84 posto domova vrijedi više od milijun eura.

Prijevara sa zaštitnim maskama

srijeda , 22.04.2020.Uhićenje dvojice Nizozemaca od strane Porezne inspekcijske obavještajne i istražne službe (FIOD) zbog sumnje u prijevaru sa zaštitnim maskama za lice rezultat je dojave ING banke i prijave dvojice stranih kupaca. Ta banka primjetila je depozit od 880.000 eura na računu koji ukazuje na moguću prijevaru, postalo je jasno jučer na sudu u Zwolleu.

51-godišnji Eddy B. i 61-godišnji Gerard M. naknadno su uhićeni 6. travnja. Prema javnom tužilaštvu s obzirom na ozbiljnost slučaja, stvar bi se zapravo trebala rješavati temeljito.

Ranije tijekom rasprave postalo je jasno da je broj računa na koji je položen iznos od 880.000 eura bio u vlasništvu Eddya B, vlasnika tvrtke za proizvodnju interijera u Oldenzaalu. On je rekao kako je mislio da je novac uplaćen od investitora u njegovu tvrtku.

Suosumnjičeni Gerard M. je sredio tog investitora. Eddy B. je želio proširiti proizvodnju i kupiti stroj za obradu drva i mogao je dobro iskoristiti taj novac. S obzirom da je bio i u dugovima, novac mu je dobro došao.

Uplata porijeklom iz Njemačke

Međutim, plaćanje nije došlo od investitora, već od njemačkih tvrtki Arivine Pharma i Med Drop, koji su 26. ožujka uplatiti 880.000 eura kao predujam za isporuku 11 milijuna maski za lice.

Nijemci su mislili kako su 880.000,00 eura 26. ožujka uplatili kao akontaciju za konačnu isporuku jedanaest milijuna zaštitnih maski za lice.

Zaštitna oprema bila bi isporučena u ukupnom iznosu od 4,4 milijuna eura. Međutim, kada su predstavnici njemačkih tvrtki 27. ožujka stigli u Nizozemsku, otkrili su da su prevareni. Deset kamiona koji su bili spremni u Njemačkoj kako bi preuzeli maske, otkazani su.

Eddy B. je na dan pologa odmah podigao 10.000,00 eura u gotovini, prenio 76.000,00 eura na svoju tvrtku kako bi kupio stroj za preradu drva, preko 100.000,00 eura Gerardu M.-u, a 500.000,00 eura uplatio je u United Bank for Africa. Eddy B. nezna zašto je to morao učiniti. U roku od tjedan dana, ukupan iznos otišao je na druge račune.

"Da sam znao odakle novac dolazi, nikad ga ne bih prihvatio." - rekao je Eddy B.

Govori se o trećem osumnjičenom

Pored ove dvojice, postoji i treći osumnjičeni, ali nalazi se u Nigeriji. Sumnja se da je on inicijator prijevare.

Izvor:
om.nl

Kompenzacija za boravak djece u vrtićima i jaslicama

petak , 17.04.2020.Kompenzacija za boravak djece u vrtićima i jaslicama isplatit će se roditeljima najkasnije u lipnju ili srpnju. Oko 570.000 kućanstava ima pravo na kompenzaciju, a vlada je za tu mjeru izdvojila 175 milijuna eura.

U petak su državna tajnica Tamara van Ark, Ministarstvo za socijalna pitanja i državna tajnica Van Huffelena, Financije, napisale pismo Parlamentu.

Da bi stvar bila jednostavnija, iznosi se isplaćuju na temelju podataka poznatih poreznim tijelima na dan 6. travnja 2020. Zbog toga može postojati razlika između naknade i stvarnog doprinosa koji su platili roditelji. Obje državne tajnice traže razumijevanje za odstupanja u konačnoj isplati.Roditelji ne moraju sami podnijeti zahtjev za povrat osobnog doprinosa, već će se taj iznos automatski uplatiti na njihov bankovni račun. Zasad će se kompenzacija primjeniti za razdoblje od 16. ožujka do 28. travnja, ali također se naglašava da se te mjere mogu produžiti.

nu.nl

Vlada odobrila 50 milijuna eura

četvrtak , 16.04.2020.Nizozemska vlada je odobrila 50 milijuna eura međunarodnim istraživanjima cjepiva protiv korone, objavio je u srijedu ministar za zdravstvo, socijalna skrb i šport, Hugo de Jonge.

Taj će iznos biti uplaćen na račun Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), organizaciji koja donacijama financira neovisna istraživanja o cjepivima. Prema De Jongeu, CEPI je "inovativno globalno partnerstvo između javnih, privatnih, filantropskih i organizacija civilnog društva".

CEPI smatra da će ove godine trebati 875 milijuna dolara (oko 804 milijuna eura) za istraživanje, iznos koji je sada dostigao oko 80 posto, uglavnom putem donacija zemalja članica Europske unije.

Prema De Jongeu, za razvoj cjepiva 2021. godine potreban je dodatni iznos do milijardu dolara. Najavio je da će Nizozemska također investirati u sljedeću fazu istraživanja.Prioritet je najbrži mogući razvoj sigurnog i učinkovitog cjepiva protiv COVID-19. De Jonge priznaje da je razvoj i proizvodnja cjepiva "složen međunarodni proces". Kako bi se znanje, iskustvo i mogućnost Nizozemske iskoristilo što je moguće efikasnije, zatražio je od posebnog izaslanika Feikea Sijbesma da također doprinese razvoju cjepiva.

Sijbesma, bivšeg izvršnog direktora kemijske i tehnološke tvrtke DSM, vlada je imenovala prije tri tjedna kao posebnog izaslanika kako bi istražio na koji način se testni kapacitet može povećati.

Izvor: nu.nl

Pada broj bolesnika na intenzivnoj njezi već treći dan zaredom

srijeda , 15.04.2020.


Fotografija kod restorana "Happy Italy" je snimljena na Uskrsni ponedjeljak poslijepodne..

Da se Nizozemci pridržavaju mjera zaštite i distanciranja (savjetuje se najmanji razmak 1,5 m), pokazuju i jučer objavljeni rezultati.

Treći dan zaredom, broj nizozemskih pacijenata zaraženih korona virusom koji se nalaze na intenzivnoj njezi opada. Ukupno 1.303 Nizozemaca zaraženo koronavirusom momentalno trebaju intenzivnu njegu, objavio je u utorak poslijepodne Ernst Kuipers, predsjednik Nacionalne mreže akutne njege (LNAZ). To je smanjenje za 35 pacijenata od ponedjeljka.

Od subote leži 88 manje pacijenata na intenzivnoj njezi

„U međuvremenu, vidimo stalan pad, što je pozitivan razvoj”, rekao je Kuipers. Pad je „stvarno potreban” rekao je. „S jedne strane osigurati bolnicama i bolničkom osoblju predah, a s druge strane osloboditi kapacitet za pacijente s drugim poremećajima."

Bas Leerink, voditelj Nacionalnog koordinacijskog centra za raspodjelu pacijenata (LCPS), kaže da se planira ponovno povećati njegu ostalih pacijenata. Očekuje se da će taj plan biti danas gotov.

Prerano je za ublažavanje mjera


Prema Kuipersu, još je rano za opuštanje mjera. "Onog trenutka kada popunjenost koronskih bolesnika pređe na manje od tisuću, može se pažljivo početi ublažavati mjere."

Prema Kuipersu, to opuštanje trebalo bi proći na "pametan način", tako da se još jedanput ne vrati vrhunac krize. "Bolnice se s tim ne bi mogle nositi", rekao je Kuipers.

Izvor: nu.nl

Samoizolacija

Danas ujutro, nigdje nikoga na vidiku...Prvog dana 35 000 zahtjeva za hitne mjere

ponedjeljak , 06.04.2020.UWV (Agencija za osiguranje zaposlenika nizozemska je vladina agencija odgovorna za osiguranje zaposlenika) je prvog dana primio 35 000 zahtjeva za hitne mjere

Prvog dana registracije za privremenu hitnu mjeru kojom se premošćuje očuvanje zaposlenja Agencija za osiguranje zaposlenika (UWV) je zaprimila više od 35.000 zahtjeva do 18 sati. Poslodavci s gubitkom prihoda od najmanje 20 posto imaju pristup sustavu kako bi i dalje mogli nastaviti isplaćivati plaću.Prema glasnogovorniku Geraltu Lammersu, prvi dan je prošao dobro. "Imali smo vrhunac na početku dana, ali smo uspjeli sve s lakoćom obraditi i web stranica je izdržala. Većinu dana nije bilo duljeg čekanja."

U ponedjeljak je UWV obradio ukupno i preko 3.300 telefonskih poziva. Pitanja su uglavnom dolazila od poslodavaca za koje je stvoren sustav, ali zaposlenici i samozaposleni također su se zanimali o mogućim naknadama.

Poslodavci koji su se prijavili i koji imaju pravo na naknadu mogu očekivati da će dobiti novac u roku od dva do četiri tjedna i namijenjen je datumu plaće za travanj.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.