Siromaštvo ili jal?

utorak , 21.01.2020.Svako šesto hrvatsko kućanstvo ne plaća komunalije na vrijeme

Svako šesto hrvatsko kućanstvo nije u stanju na vrijeme platiti račune za režije. Poražavajući su to podaci eurostatističara koji Hrvatsku ponovno svrstavaju na začelje ljestvice EU.

Prema tim podacima, čak 17,5 posto hrvatskih kućanstava u 2018. godini imalo je problema s plaćanjem računa za komunalne usluge poput grijanja, struje, plina i vode. Istodobno, s tim se problemima na razini EU u prosjeku susretalo samo 6,6 posto kućanstava ili tek svako 15. kućanstvo.

S druge strane, problem neplaćanja komunalnih usluga koje su kućanstva koristila u EU najmanje je izražen u Nizozemskoj, gdje samo 1,5 posto kućanstava ne može spojiti kraj s krajem.

Gdje je onda problem?


U Hrvatskoj su po cijeli dan puni kafići

Poznato je da su Hrvati jalni jedni na druge. Problem je u glavama Hrvata. Baš tako! Kod nas se ljudi natječu tko će imati kuću sa višim krovom, tko će imati bolji auto, bolji i skuplji tepih u dnevnoj, najnoviji mob, najnoviji tv prijamnik, asfalt u dvorištu, ljepši zimski kaput i slične gluposti. Kafići su puni od jutra do mraka. Prošećete li bilo kojim gradom u Nizozemskoj za vrijeme radnog vremena, primjetit ćete da su kafići i njihove terase prazne. Čak se i većina njih otvara tek iza 12 sati i ne isplati im se prazan hod. Nikome ne pada na pamet da po cijele dane sjedi u kafiću kao kod nas. Umjesto da plate ono što su potrošili, taj novac rađe daju na pivu i žesticu.

E, tu je ta razlika između Hrvata i Nizozemaca. Nizozemac će najprije poplatiti sve režije i tek onda sjesti uz čašicu razgovora...

Kod nas se na posao i s posla vozi po jedna osoba u automobilu jer im je stran pojam ”CarPool”.
Na nizozemskim autocestama postoje vozne trake na kojima je za vrijeme najvećih gužvi, ujutro i popodne, na snazi zabrana za automobile u kojima ima manje od dva putnika.

A što je CarPool?
To je dijeljenje prijevoza. Dijeljenje prijevoza zajednička je uporaba osobnog automobila od strane vozača i jednog ili više putnika. Pod CarPoolom se prije svega podrazumijeva zajednička upotreba putovanja, a ne obiteljski izleti. Korištenjem CarPoola možete smanjiti pojedinačne troškove putovanja do i s posla, a također doprinosite očuvanju prirode.

Nizozemsko cvijeće i dalje je popularno

srijeda , 15.01.2020.Nizozemski izvoz cvijeća i biljaka u inozemstvo rekordno je porastao u 2019. godini, piše u srijedu Udruženje veletrgovaca povrtlarskih proizvoda. Promet u tom sektoru porastao je na 6,2 milijarde eura prošle godine, u 2017. i 2018. bio je 6 milijardi eura.

Izvozna vrijednost cvijeća u lončanicama povećana je prošle godine za 4,3 posto i tako je rasla brže od izvozne vrijednosti rezanog cvijeća, za što je zabilježeno povećanje od 3,6 posto.

Prosinac je posebno bio dobar mjesec za nizozemsko cvjećarstvo kad je izvoz porastao za 10,3 posto u odnosu na godinu ranije u istom mjesecu.

Njemačka uvozi u ukupnoj vrijednosti od 1,67 milijardi eura većinu nizozemskog cvijeća i biljaka, ali se izvoz smanjio u prošloj godini. Nizozemsko cvjećarstvo to nadoknađuje prodajom u drugim regijama.

Prema trgovinskoj asocijaciji, posebno istočnoeuropske zemlje, poput Poljske, uvoze mnogo više nizozemskog cvijeća. Velika Britanija je uvezla i usprkos problemima s Brexitom za 844 milijuna eura nizozemskog cvijeća, što je rast od 3,4 posto.

Od 1. travnja kamate na štednju 0 %

ponedjeljak , 13.01.2020.ABN AMRO banka snižava stope štednje na 0 posto. To je prva velika banka u Nizozemskoj koja je to učinila.

Ova promjena kamatnih stopa stupa na snagu od 1. travnja. Kamata od 0 posto odnosi se na saldo do 2,5 milijuna eura. Preko ovog iznosa kupci će platiti kamatu od 0,5 posto.

Krajem 2019. godine oko 3.000 privatnih klijenata i oko 2.200 poslovnih klijenata imalo je saldo iznad praga od 2,5 milijuna eura.

Banka navodi da je štednja skupa. Banke nemaju nedostatak sredstava za ponovno kreditiranje, a za višak novca koji polože u Europsku središnju banku (ECB) plaćaju veliki novac.

Veliki ”igrači” u ABN AMRO banci već neko vrijeme plaćaju kamate na svoje ušteđevine.

Krajem prošle godine ABN AMRO obećao je da neće uvoditi negativne kamate za klijente s manje od 100.000 eura na štednom računu. To je otprilike 95 posto ukupne baze ABN-a.

Kod ING-a i Rabobanke kamata na štednom računu i dalje iznosi 0,01 posto.

Jeangu Macrooy - Dance with Me

petak , 10.01.2020.Pjevač i tekstopisac Jeangu Macrooy će predstavljati Nizozemsku na Euroviziji 2020 u Rotterdamu.

27-godišnji soul pjevač i tekstopisac Macrooy, rođen u Surinamu, preselio se u Nizozemsku 2014. godine nakon studija na konzervatoriju u Paramaribo. Od tada je objavio dva albuma i krenuo u nekoliko turneja. Njegov prvi singl Gold iskorišten je u reklami za HBO seriju Game of Thrones.

Njegov glas uspoređuje se s glasom Sama Cooka.

Ovo nije pjesma koju će pjevati na festivalu...

"Neopisiva mi je čast predstavljati Nizozemsku na Pjesmi Eurovizije 2020!", Rekao je Macrooy nakon što su vijesti potvrđene. "To je san i najljepša stvar koja mi se dosad dogodila."

Produžen rok prijave za besplatne ulaznice za Euroviziju

utorak , 07.01.2020.
Grad Rotterdam produžio je rok registracije za besplatne ulaznice za Euroviziju. Do sada se u Rotterdamu prijavilo skoro 2.500 ljudi, dok su ulaznice rezervirane za 4.250 posjetitelja.

Stanovnici Rotterdama sa minimalnim primanjima mogu se registrirati od srijede 11. prosinca kako bi imali priliku osvojiti besplatne ulaznice. Akcija je trebala završiti u danas, ali trajat će do nedjelje, 19. siječnja.

Svi koji su se registrirali dobit će dvije karte za jednu od devet predstava, uključujući finale i probe.

Ove se godine veliki glazbeni događaj održava u sportskom kompleksu Ahoy u Rotterdamu. Prvo polufinale održava se 12. svibnja, drugo polufinale 14. svibnja, a finale 16. svibnja.

Sretna vam Nova 2020....

srijeda , 01.01.2020.

Odlazi, odlazi, dobra stara.. kako za koga...Evo nam nove sa novim izazovima... Svim ljudima dobre volje sretna Nova 2020 godina...
<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.