Vlada ulaže stotine milijuna u infrastrukturu

petak , 22.11.2019.Nizozemska vlada predstavila je veliki investicijski paket za poboljšanje pristupačnosti unutar Nizozemske. Na primjer, željeznička postaja Schiphol redizajnirat će se sa 237 milijuna eura, a pola milijarde se izdvaja za proširivanje cesta i javni prijevoz između Amsterdama i Hoorna.

U regiji iznad Amsterdama dio novca će se također iskoristiti za bolje povezivanje lokalne cestovne mreže. Investicija mora osigurati i prostor za 40.000 novih domova.

To je vidljivo iz pisma koje su objavile ministrica za infrastrukturu i upravljanje vodama, Cora van Nieuwenhuizen i Stientje van Veldhoven, ministrica za okoliš i stambeno zbrinjavanje.

380 milijuna eura rezervirano je za regiju oko Utrechta gdje bi rebalo biti izgrađeno 9.000 novih domova. Pored toga, do 2040. godine u području Den Haag – Rotterdam, izgradit će se 170.000 novih domova.

Država financira gotovo 80 milijuna eura u transformaciju zračne luke Schiphol koja bi trebala biti dovršena 2025. godine. Zračna luka sama izdvaja gotovo 70 milijuna eura, koliko i Amsterdamski regionalni promet. Financijski doprinos osiguravaju i Nizozemske željeznice.

Putnička dvorana Schiphol-Plaza mora biti proširena kako bi se odvojili putnici koji putuju vlakom, od onih, koji putuju zrakoplovima. U vladi se nadaju da će podzemna željeznička stanica uskoro moći primiti oko 125.000 putnika dnevno. Trenutno ih prima oko 109 000.

Na liniji Hanze između Lelystada i Zwollea povećava se maksimalna brzina vlakova na oko 160 km/h. Inače bi vlakovi uskoro trebali dostići brzinu od maksimalno 200 km/h.

Izvor:
NU.NL

Štrajk u zdravstvu

petak , 15.11.2019.U nacionalnom štrajku bolničkog osoblja u srijedu 20. studenog, sudjelovat će oko 150.000 zaposlenika na 119 zdravstvenih lokacija. Pored 83 bolnice, sudjelovat će i 32 poliklinike i 4 rehabilitacijska centra. Zahtjevi: veća plaća i niži radni pritisak.

Ustanove će 24 sata raditi po nedjeljnom režimu. Sve usluge koje mogu čekati bit će odgođene. Radit će samo hitni prijemi, intenzivna njega, porodilje i inkubacije, skrb o karcinomu i praćenje srca, kao i skrb o djeci.

Krajem ožujka kolektivni ugovori za njegu i skrb su istekli. Budući da se poslodavci i sindikati nisu mogli dogovoriti o novom kolektivnom ugovoru u međuvremenu su pregovori zaustavljeni te se ide u štrajk. Kolektivnim ugovorima o bolnicama vezano je 200.000 zaposlenih u 83 bolnice i rehabilitacijskih centara. Za sveučilišne medicinske centre vrijedi drugačiji kolektivni ugovor.

Ove je godine već bilo 25 prethodnih takozvanih "nedjeljnih štrajkova" u bolnicama, ali nijedan štrajk nije bio tako velik i u cijeloj zemlji.

Radnici zdravstvene skrbi zahtijevaju strukturnu povećanje plaće od 5 % u dvanaest mjeseci, a ne samo naknade za izvanredne situacije. Također zahtjevaju dodatnu naknadu za zdravstvene djelatnike koje se poziva na prekovremeni rad.

Troškove štrajka snosi Savez nizozemskih sindikata, FNV.


Ako kao član Saveza nizozemskih sindikata sudjelujete u organiziranom štrajku, dobit ćete štrajkačku naknadu. Ta financijska naknada isplaćuje se iz štrajkačkog fonda u slučaju ako vam poslodavac ne plati.

Kolika je isplata naknade štrajka?

Naknada se temelji na standardnom iznosu koji se prilagođava svakih šest mjeseci. Od 1. srpnja 2019. iznos 74,46 € dnevno za one koji imaju 8 satno radno vrijeme.

Naknada za štrajk prvih 5 dana iznosi 85% standardnog iznosa, tj. 63 € neto dnevno, a od 6. dana i više, 115% standardnog iznosa, tj. 86 € neto dnevno. Naknada za štrajk zavisi o duljini radnog vremena i nije isto ako radite 8 sati ili 4 sata dnevno.

Ima 9 godina, a studira na 3 sveučilišta

nedjelja , 10.11.2019.

Laurent Simons još nema 10 godina (26.12.2009.), ali ako sve prođe dobro, belgijsko čudo od djeteta iz Ostendea će za nekoliko tjedana imati sveučilišnu diplomu elektrotehnike.

Devetogodišnji Laurent Simons koji živi u Amsterdamu, uskoro će steći zvanje prvostupnika (bachelor) elektrotehnike na Tehnološkom sveučilištu u Eindhovenu, a uzor mu je Nikola Tesla.


Najinteligentnije dijete u Europi...

Učenje sigurno nije izazov za Laurenta. U dobi od šest godina upisao je srednju školu, a zatim je dvije godine kasnije i završio. Kako bi mu u međuvremenu život učinili zanimljivijim, dozvoljeno mu je da u dobi od sedam godina pokrene vlastiti istraživački projekt u Akademskom medicinskom centru u Amsterdamu (AMC) kao istraživač.Izmjeren mu je maksimalni kvocijent inteligencije...

Do sada je na Tehničkom sveučilištu u Eindhovenu studirao elektrotehniku. Studij u prosjeku traje tri godine, ali Simons će ga završiti u roku od jedne godine.

Dječak prolazi kroz studije tako brzo da će nakon diplomiranja ući u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda.

Nova TV otišla je u Amsterdam upoznati ovog fascinantnog dječakaŠto će točno Simons raditi nakon što diplomira u Nizozemskoj, još uvijek nije jasno. Čim je predao svoj diplomski projekt, u Nizozemsku se najavila delegacija američkih sveučilišta. Zajedno s Tehnološkim sveučilištem u Eindhovenu vidjet će postoji li mogućnost suradnje s ”čudom od djeteta”.

Simons je posebno zainteresiran za tehnologiju koja se može koristiti u liječenju pacijenata. "Zanimaju me svi dijelovi tijela. Na primjer, želim biti u mogućnosti napraviti ruku robota ili smisliti način obnove ili zamjene jetre" – rekao je Laurent Simons.

Izuzetan talent! Nadam se da mu Nizozemska može ponuditi ono što je neophodno za njegov razvoj, jer bi bila šteta ako ga Amerikanci "ukradu".

Bilo bi lijepo kad bi ga mogli zadržati u Nizozemskoj i povezati ga s TU Delft ili Philips Health, ali najvjerojatnije će otići u Boston na studij, istraživanje, razvoj i predavanja...

Izvori:
metronieuws.nl
nu.nl
Nova Tv

Nedjelja bez automobila ili ograničenje brzine na 90 kilometara

subota , 09.11.2019.


Nedjelja bez automobila....

Članovi vladajuće socijal-liberalne stranke D66 žele da se ograničenje brzine na autocestama i brzim cestama smanji na 90 kilometara na sat. Parlamentarna skupina njihove stranke mora se boriti za to, utvrdili su tijekom kongresa stranke u Bredi.

Prijedlog dolazi od mladih demokrata. Oni vjeruju da je potrebno znatno smanjenje ograničenja brzine za smanjenje emisije CO2 i borbu protiv zagađenja zraka i smanjenje buke. Tok prometa i sigurnost na cestama također bi imali koristi.

Očekuje se da će vlada sljedećeg tjedna predstaviti mjere za smanjenje emisije dušika. Prijedlog za smanjenje maksimalne brzine, nacionalno ili samo oko ranjivih područja prirode, nalazi se na njihovom stolu.

Vlada razmatra ima li smisla smanjiti maksimalnu brzinu u rješavanju dušične krize. Više nema tabua, rekao je premijer Mark Rutte. Vozačima će možda trebati samo malo smanjiti gas u blizini prirodnih rezervata, ali može doći i do općeg smanjenja brzine. U medijima se spominje i jedna nedjelja mjesečno bez automobila.

Neispravno isplaćena polovina poticaja

petak , 08.11.2019.Više od polovice isplaćenih poticaja za stanarinu i skrbi za djecu mora biti ispravljeno, pokazala je studija Središnjeg ureda za planiranje. Tri od deset kućanstava zatražilo je previše poticaja i jedan dio će morati vratiti.

Prema središnjem uredu za planiranje teško je unaprijed procijeniti na koliko poticaja kućanstva imaju pravo. Kao rezultat toga, oni redovito primaju preveliki ili premali dodatak. To dovodi do povrata poticaja ili do dodatne isplate.

U 2018. godini oko šest milijuna kućanstava dobilo je oko 12 milijardi eura potpore za subvencioniranje troškova stanovanja, dodatak doplatka za djecu, zdravstveni dodatak za njegu i dodatak za njegu djece.

Složeni sustav subvencioniranja

Sustav subvencioniranja složen je u više aspekata, kaže Središnji ured za planiranje u studiji. Domaćinstva moraju biti svjesna uvjeta kako bi ostvarila pravo na dodatak.

S rođenjem djeteta ili postizanjem mirovinske dobi uvjeti će se mijenjati, ali to domaćinstva često puta ne znaju. Uz to, kućanstva moraju biti u mogućnosti pravilno procijeniti svoj budući prihod jer je to ukupni prihod na godišnjoj osnovi. To je teško procijeniti, posebno za kućanstva s minimalnom plaćom i promjenom dohotka.

Dodatak se također mora aktivno prijavljivati, a postupak prijave može biti previše složen za kućanstva s manje kognitivnih kapaciteta.

Postoje i velike skupine Nizozemaca koji imaju pravo na dodatak, ali ne podnose zahtjev. Otprilike svaki deseti stanar koji ima pravo na dodatak za stan ne podnosi zahtjev. Od roditelja koji imaju pravo na dodatak koji se odnosi na djecu čak 15 posto ih to ne traži.

Bankomati za slijepe i slabovidne

četvrtak , 07.11.2019.ING banka je postavila bankomate koji razgovaraju s vama. Od danas, 870 bankomata imaju govornu funkciju, posebno za osobe koje imaju poteškoće s čitanjem ili su slabovidne. Ti bankomati smješteni su u poslovnicama lanca supermarketa Albert Heijn i u zračnoj luci Schiphol.

Govorna funkcija bankomata olakšava osobama koje imaju poteškoće s čitanjem ili imaju slabovidnost da sami podižu novac na bankomatima.

Funkcija se automatski aktivira kada spojite utikač slušalice u bankomat. Klijentu se zatim objašnjavaju koje su opcije na raspolaganju i što on mora učiniti. To može biti, primjerice, unos PIN koda, unos željenog iznosa ili želite li potvrdu ili ne. Govoreći bankomat za sada govori samo nizozemski. Nakon Turske i Poljske, Nizozemska je treća zemlja u koju je ING banka to uvela.

5 lopata, mini bager, Vibro-nabijač i 3 radnika

utorak , 05.11.2019.

Dogovor je bio u 11:30. U 11:15 kroz prozor ugledam tri mladića kako prilaze kući i zastaju jer još nije bilo vrijeme za početak radova. Otvorim, pozdravimo se i kažu mi da su došli zamijeniti cijev plinovoda. Radilo se o cijevi koja ide od glavnog voda na ulici do plinskog brojila u kući. Brzo smo se dogovorili oko prostora koji sam im morao osloboditi kako bi oni bez problema mogli obaviti taj posao.

Inače se te cijevi obavezno moraju zamijeniti svakih 40 godina bez obzira u kakvom su stanju... Samo tako možemo govoriti o nekavoj sigurnosti.

Da kod nas tako rade ne bi nam se dogodio slučaj Novi Zagreb sa grijanjem. Brine me još jedna stvar u Zagrebu. Naime, godine 1968 radio sam na plinovodu Žitnjak-Trnsko i nigdje dosad nisam pročitao da se namjerava zamijeniti plinovod. Ove godine za Božić bit će 51 godina!! Jer smo baš na Badnjak 1968. u Trnskom pustili plin u stanove! I bila je to velika fešta...

Povadili su alat i pribor iz vozila: pet lopata, Vibro-nabijač, nezaobilazni prijenosni radio prijemnik, i odmah se dali na posao. Jedan diže betonske ploče, iza njega drugi zabija prvu lopatu u zemlju i kopa kanal za cijev, a treći silazi mini bagerom sa prikolice.


Početak točno u 11:30...


U 11:54 kanal za polaganje cijevi je spreman....


U 12:13 traži se glavni plinovod....


U 12:23 cijev je u kanalu....U 12:36 zatrpavanje kanala pri kraju....


Malo nabijanja u 12:47 ne škodi...


13:08. U međuvremenu su skinuli i plinsko brojilo......


I do 13:22 zamijenili ventile....


Sad još spojiti cijevi do brojila i na glavnu cijev...


U 13:30 cijevi provedene do brojila...


U 13:49 spojeno je i brojilo...


U 14:17 zatrpava se glavni plinovod...


U 14:20 i vibro-nabijač dobro dođe...

Slijedila je kontrola ispravnosti i nepropusnosti plinovoda i do 15:00 dečki su sve pospremili i ponovo upalili plinski bojler...
Zanima vas kako su imali podijeljene poslove. Po struci su bili monter plinovoda, bagerista i polagač tlakovaca. Kad je bagerisata na ulici bagerom skidao betonske ploče i kopao rupu do plinovoda, ostala dvojica su kopali kanal za cijev. Zatim je monter skidao staru cijev, brojilo i postavio nove ventile. Za to vrijeme su ostala dvojica zatrpavali kanal.

Nakon toga je bagerista pomagao monteru pri spajanju brojila, a polagač tlakovaca završavao na vanjskom dijelu.

Sjetio sam se jedne anegdote iz devedesetih, za vrijeme ratova na prostoru bivše države... U prijašnjem stanu uvodili su nam centralno grijanje. Došla njih trojica i međusobno dvojica razgovaraju nizozemski, a s trećim na engleskom jeziku. Kako kod nas u kući po cijele dane svira jedna od hrvatskih radio postaja, odjednom me taj „Englez” upita na engleskom odakle smo. Kažem mu da smo iz Hrvatske. A on progovori na hrvatskom kako je on iz Sarajeva i da je došao kao izbjeglica. Po struci je bio prof. matematike, ali da zbog jezične barijere ne može naći posao u struci i radi kao monter centralnog grijanja. Kad je stigao u Nizozemsku bio je upućen na tečaj za montera centralnog grijanja i zadovoljan je poslom.

Iz ovoga možemo zaključiti da nisu važne diplome, nego znanje... Poruka onima koji nemjeravaju iseliti: „Nitko te neće pitati za diplomu, nego što znaš raditi...”. Stoga zaboravite na diplome...

Jel vam upalo u oko da nije bilo sa njima ”jednog koji bi bio naslonjen na lopatu” i zapovjedao?

Skupe telefonske prijevare iz inozemstva

ponedjeljak , 04.11.2019.Nizozemce redovito u posljednje vrijeme zovu s nepoznatog broja iz inozemstva, ali prekidaju vezu odmah nakon jednog zvonjenja. Oni koji potom uzvrate poziv, krajem mjeseca dobivaju veliki telefonski račun.

Osobito iz Mauritanije i Komora nedavno je došlo mnogo lažnih poziva, tzv. Wangiri Fraud. Pozivi iz ovih zemalja prepoznaju se po pozivnim brojevima +269 (Komori) i +222 (Mauritanija). Ranije ove godine zabilježen je i vrhunac ove vrste telefonskih poziva s pozivnim brojevima +213 (Alžir) i +216 (Tunis).

Ovako djeluje Wangiri FraudWangiri je japanski pojam, a izraz znači "pusti da zvoni jednom i prekini vezu" (One Ring Missed Call). Prevaranti pozivaju nepoznati broj iz inozemstva i odmah prekidaju vezu kad zazvoni telefon. Žrtva će vidjeti propušteni poziv.

Varalice se nadaju da će žrtva zvati iz znatiželje. Kad se to dogodi, žrtva će čuti ton biranja ili snimljenu vrpcu kako bi razgovor trajao što je dulje moguće. Žrtva zove skupi telefonski broj, što znači da se troškovi po minuti brzo povećavaju. Što se duže pozivatelj zadržava, to je veći račun. Ovo nije novi fenomen, a pojavljuje se s vremena na vrijeme.

Kako spriječiti da postanete žrtva?

Najbolji je savjet ne odgovarati i sigurno ne nazivati nepoznate brojeve iz inozemstva. Nanesenu štetu vam nitko neće nadoknaditi. Ljudi su odgovorni za svoj telefonski račun i žrtve moraju jednostavno platiti svoje telefonske račune, čak i u ovakvim slučajevima prijevara.

Možete i blokirati pozive iz inozemstva. To je posebno korisno ako prevaranti pokušavaju češće nazivati. Na taj način ne možete slučajno uzvratiti poziv.Zasad ne postoji trajno rješenje za sprječavanje ove vrste prijevara. I dalje ostaje ”igra mačke i miša".

Zašto žene još uvijek zarađuju manje od muškaraca

petak , 01.11.2019.Nizozemske žene i dalje zaostaju za muškarcima u pogledu plaće. Čak i ako postoji slično obrazovanje i iskustvo. O čemu se radi?

Sve više i više Nizozemskih žena radi, ali u prosjeku ipak zarađuju manje od muškaraca. Razlika u plaćama u Nizozemskoj iznosi 19 posto. To znači da za svaki euro koji muškarac zaradi, žena dobije 81 cent. Kako je to moguće?

Ne rade sve žene s punim radnim vremenom, kaže profesorica ekonomije Esther-Mirjam Sent sa Sveučilišta Radboud u Nijmegenu. Mnoge žene počinju raditi skraćeno radno vrijeme nakon 30. rođendana. Kad djeca dođu, žene preuzimaju većinu zadataka o skrbi djece. S druge strane, danska studija ekonomista Henrika Klevena pokazuje da novi očevi ne žele zarađivati manje nakon dolaska svog djeteta. A i žene koje nemaju djecu ne vide problem njihove plaće. Zbog toga je razlika u plaćama prije svega ”majčinska razlika", rekla je Sent. Žene se također češće odlučuju za posao u zdravstvenom i obrazovnom sektoru u kojima se u pravilu zarađuje manje.

Razina obrazovanja također igra ulogu. Žene iznad 45 su manje obrazovane od svojih muških kolega. Sve se ovo sada mijenja. Trenutno studira više mladih žena na fakultetima i sveučilištima od muškaraca, rekkla je Sent.

Čak i ako muškarca i ženu stavimo jednog pored drugog s istim stupnjem obrazovanja, istim radnim iskustvom, istim brojem radnih sati i koji rade u istom sektoru, i dalje imamo razliku u plaćama od 5 posto u javnom sektoru i 8 posto u realnom sektoru, rekla je Sent.

Znamo da i brojni faktori igraju ulogu u visini plaće. U prosjeku, muškarci su voljni otputovati 21 kilometar do posla, dok žene do posla često putuju manje. To smanjuje izbor ženama. Kao rezultat toga, brzo završavaju u maloj tvrtki u susjedstvu, gdje često zarađuju manje.Predrasude su također važan čimbenik kada se govori o plaćama. Eksperimenti pokazuju da poslodavac tijekom intervjua ili dogovora o povećanju plaće obično gleda kroz ”seksualne naočale”.

Prema tim eksperimentima, nije važno je li muškarac ili žena ta koja vodi razgovor u ime tvrtke. Muškarci koji zatraže povećanje plaća, znaju koliko vrijede i često im to prolazi. Dok se ženama koje žele veće plaće govori da su zahtjevne i dominantne, rekla je Sent. Prema profesorici, doista postoje predrasude i one uistinu igraju ulogu. Jedino ne znamo koliko je ta uloga velika.

Izvor:
AD.nl

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.