Danas stiže prvi od 46 F-35 borbenih zrakoplova

četvrtak , 31.10.2019.Tisuće ljudi dočekat će dolazak prvog F-35 u Leeuwardenu

Prvi od 46 borbenih zrakoplova F-35 koje je Nizozemska vlada naručila sletjeti će u četvrtak popodne oko 15:00 u zrakoplovnu bazu Leeuwarden. Glasnogovornik zrakoplovne baze izjavio je da se očekuje na tisuće gledatelja.Prvi od 46 zrakoplova, F-35 Lightning II, kako se zrakoplov službeno naziva, sa proizvodne trake sišao je 12. rujna u talijanskoj tvornici. Dolazak prvog F-35 polazište je za izgradnju prve takozvane eskadrile F-35 u Nizozemskoj. Namjera je da zrakoplovi na kraju zamijene sve F-16 zrakoplove.

Vlada je naručila dodatne F-35Predhodna vlada naručila je 37 borbenih zrakoplova, dok je sadašnja vlada u srpnju naručila još devet dodatnih borbenih zrakoplova F-35. Konačna cijena iznosi 4,5 milijardi eura.Nizozemska je u početku htjela kupiti 37 zrakoplova F-35 kako bi formirali dvije eskadrile. No, kako bi ispunili želje Sjedinjenih Država, NATO je pozvao Nizozemsku da kupi treću eskadrilu. U zemljama NATO-a eskadrila može varirati od 10 do 24 borbena zrakoplova.Očekuje se da će Nizozemskoj ove godine biti isporučeno osam borbenih zrakoplova. Nizozemska je do 2010. godine uložila $ 800 milijuna u razvoj programa F-35 i testiranje i bila je planirana kupnja 85 zrakoplova, no otpor političkih stranaka je bio protiv toga s mnogo razloga, ponajviše zbog prevelike cijene.Amerika i dalje igra svjetskog policajca.

Nasilje u Amsterdamu, pala osamnaesta žrtva

nedjelja , 27.10.2019.U Amsterdamu jedna je osoba ustrijeljena u noći sa subote na nedjelju. Teško ozlijeđen muškarac prebačen je u bolnicu i tamo je preminuo od ozljeda. Navodni počinitelj pobjegao je pješice. To je osamnaesti incident sa smrtnim slučajem u Amsterdamu ove godine.

Policija je zaprimila prijavu o pucnjavi nešto prije 1.30 sati. Po dolasku na lice mjesta agenti su pronašli žrtvu, ali počinitelju nije bilo ni traga. Žrtva je 29-godišnji stanovnik Amsterdama Brennan D., stari poznanik policije.

Ipak nije sve sjajno i bajno na zapadu....

Sat se vraća 1 sat unazad

subota , 26.10.2019.Ljetno računanje vremena u 2019. završava 27. listopada u 03.00 sata, kad pomičemo kazaljke jedan sat unatrag.

U 03.00 sata ćemo vratiti kazaljke na 02.00 sata, odnosno počet će zimsko računanje vremena. Spavat ćemo sat vremena dulje, no oko 17 sati će već padati mrak.

Nemojte zaboraviti vratiti 1 sat unazad..... Ja to obično radim prije odlaska na počinak.... A ima i takvih koji se bude u 3 sata ujutro i pomiću sat na 2 sata... A neki uopće ne žele ni čuti za pomocanje sata naprijed-nazad. Svakakvih ima na ovom svijetu...Uživajte u dodatnom bonus satu spavanja...

Lažni medicinski djelatnici

petak , 25.10.2019.

Danas je policija objavila slike dvaju lažnih medicinskih djelatnika koji su nedavno uzeli uzorak krvi devedesetogodišnjaku iz Eindhovena, a potom s njegovom debitnom karticom ispraznili njegov bankovni račun.

Devedesetogodišnjak je nedavno otvorio vrata stana muškarcu i ženi koji su mu pozvonili. Rekli su mu da je došlo do opasne epidemije gripe te mu moraju uzeti uzorak krvi. Žena je potom izvadila vrećicu mjernih instrumenata i uzela kap krvi od žrtve.

Njezin suučesnik u međuvremenu je tražio dragocjenosti i novac u stanu. Žrtvi je rečeno da njegova vrijednost krvi nije dobra, ali da bi tableta to riješila. Morao je karticom platiti 1 euro da bi naručio tablete. Istovremeno podaci s njegove kartice kopirani su s takozvanim pin uređajem. Ubrzo nakon toga vidi se ovaj beskrupulozan dvojac kako u banci u trgovačkom centru Woensel i u Heezeu s ukradenom bankovnom karticom žrtve podiže novac. Uspjeli su dignuti 4000 eura.

Policija sumnja da ovo nisu izolirani incidenti te se čini kako postoje razne skupine koje ulaze u zemlju i uvijek pokušavaju prići starijim i usamljenim ljudima istom metodom.

Policija savjetuje:

Ne puštajte ih unutra. Od kurira koji dolaze donijeti cvijeće do lažnih medicinskih sestara koje dolaze vaditi krv. Kriminalci koriste sve vrste izgovora da opljačkaju vašu kuću. Ne puštajte ih unutra, ma što god oni smislili.

Prije nego što otvorite vrata uvijek prvo provjerite kroz prozor ili na špijunku na vratima, a siguronosni lanac na vratima ne skidajte. Ako nikoga ne očekujete, ne otvarajte i ne prihvaćajte ništa ako niste ništa naručili. Ne vjerujte nikome. Sumnjive osobe uvijek prijavite policiji, na broj 112.


Izvor:
politie.nl

Jeste li ih vidjeli?


Lažni medicinski djelatnici....


U blizini bankomata....


Približavaju se bankomatu...


Kod bankomata...


Tkzv. "Medicinska" sestra....

Jesenska idila u zemlji tulipana

srijeda , 23.10.2019.


Počela je jesen... Ova se vjeverica raduje i zna da se treba pripremiti za zimu...


Prekrasne jesenske boje....


Jesen je i vrijeme puževa....


I gljive vole jesen...


Prekrasne jesenje boje uokviruju vodu....


Jesen u muzeju na otvorenom....


Planina s gljivama...


Prekrasne boje jeseni..

Nizozemska i Kvarnerski zaljev među deset najboljih destinacija u 2020. godini

utorak , 22.10.2019.Prema turističkom vodiču Lonely Planetu, Nizozemska je među deset najboljih svjetskih odredišta u 2020. godini. Prema vodiču, šest zemalja širom svijeta ljepše je od Nizozemske. Aruba, dio Kraljevine Nizozemske, također spada u prvih deset, a nalazi se odmah iza prve tri zemlje. Južnoazijski Butan nalazi se na vrhu liste, a slijede ga Engleska i Sjeverna Makedonija.

Top 10 zemalja vrijedne posjete u 2020. godini:

1. Butan

Butan je najbolje odredište povijesnih hramova i prirodnih rezervata. Povijesni budistički hramovi i ogromni rezervati prirode bili su presudni da Butan ove godine odnese pobjedu.


2. Engleska

U Engleskoj veliki gradovi poput Londona nisu istaknuti, ali turistima se savjetuje da posjete brojne obalne gradove i sela.


3. Sjeverna Makedonija


Poznata po gastronomiji, drevnoj tradiciji i prirodi, ali ljubitelji kulture i avanturisti naći će nove izgovore kako bi je posjetiti 2020. godine.
i
4. Aruba

Stanovništvo Arube potječe od izvornih indijanskih stanovnika, Europljana (uglavnom Nizozemca), a u manjoj mjeri sefardskih Židova i afričkih robova. Izvorni stanovnici pripadali su južnoameričkom plemenu Arawaka. Ako krenete na odmor u Arubu, odlazite na jedno od najpopularnijih odredišta za odmor na Karibima.


5. Kraljevina Esvatini (Swaziland)


Iako je Swaziland jedna od najmanjih zemalja u Africi, ona je prepuna svečanih tradicija i jedinstvene kulture. U njegovim golemim planinama Lubombo i ogromnim pješčanim ravnicama stanovnici plešu oko autentičnih kućica - pčelinjih košnica. Swaziland je mali, ali njegove znamenitosti su sjajne. Kao što je duga rijeka Usutu, gdje ćete pronaći najbolje mjesto za rafting u južnoj Africi.


6. Kostarika


Idete li na putovanje kroz Kostariku? Viseći mostovi, vulkani, džungla, vodopadi, plaže, divlje životinje, klubovi na plaži i vrući izvori, sve to ima Kosta Rika. To je jedno od područja s najviše bioraznolikosti na svijetu, čudo Majke prirode s prašumama, plažama, vulkanima i močvarama mangrova.


7. Nizozemska


Nizozemska svoje sedmo mjesto duguje „izvrsnoj“ željezničkoj mreži, dok se prirodni rezervati i „užurbani Amsterdam“ hvale kao turističke atrakcije.

U presudi žirija također se u obzir uzela organizacija pjesme Eurovizije u Rotterdamu. Turistička organizacija preporuča travanj i svibanj kao najbolje vrijeme za posjetu Nizozemskoj. Osim pjesme Eurovizije, Nizozemska u to vrijeme slavi Dan kralja i 75 godina oslobođenja.


8. Liberija


U Liberiji su zanimljive stijene u Blo Degbou blizu Paynesville Monrovia. Ove stijene imaju oblik ljudskog lica. Nacionalni park Sapo također je vrijedno posjetiti. Oko 40 posto flore i faune zapadne Afrike nalazi se ovdje. Putovanje izvan urbanih područja može biti opasno, ali posjet liberijskoj prašumi nezaboravno je iskustvo. Postoji velika mogućnost da vidite majmune, leoparde, čimpanze, antilope, slonove i mravojede.


9. Maroko


Možete se opustiti na plaži, u Agadiru i drugim ljetovalištima na atlantskoj obali. Ako vas zanimaju povijesni gradovi, onda morate posjetiti mjesta poput Fesa, Meknesa i Marakeša. Souks (tržnice) u starim gradskim jezgrama Maroka jedna su od najvećih atrakcija. Također je posjeta tradicionalnoj kupaonici ili luksuznom spa centru pažnje vrijedna. Trg Jemaa el-Fna u Marakešu je stotinama godina bila vrhunska atrakcija s glazbenicima, šarmerima zmija i akrobatima. Različiti parkovi i lijepo uređeni vrtovi također su vrijedni posjeta, poput Chellaha, prekrasnog vrta u Rabatu i Parc de la Ligue Arabe u Casablanci.


10. Urugvaj


Urugvaj je uglavnom ravna zemlja s puno travnjaka i nekoliko velikih rijeka. Rijeka Río Negro teče ravno kroz zemlju, dijelivši je na dva dijela. Turisti često dolaze na plaže, lučke gradove, izvorišta i impresivnu arhitekturu. Zemlja je također poznata po vinu i strasti prema nogometu. Prosinac, siječanj i veljača najbolji su mjeseci za putovanje u Urugvaj. U ovim mjesecima imate najbolju priliku za ugodne temperature.


Izvor:
Lonely Planet

Kategorija regije:

Na devetom mjestu, ali u kategoriji regija, našao se Kvarnerski zaljev s naglaskom na Rijeku, koja preuzima ulogu Europske prijestolnice kulture 2020. godine.Redoslijed:

1. Srednjoazijski put svile
2. Le Marche, Italija
3. Tohoku, Japan
4. Maine, USA
5. Otok Lord Howe, Australija
6. Provincija Guizhou, Kina
7. Provincija Cádiz, Španjolska
8. Sjeveroistočna Argentina
9. Kvarnerski zaljev, Hrvatska
10. Brazilska Amazona

Izvor:
the Kvarner Gulf
Lonely Planet - regions

Policija nedovoljno štiti opljačkane prodavače

nedjelja , 20.10.2019.Gotovo trećina trgovaca nikada ne prijavljuje krađu, jer očekuju vrlo malo od policije i pravosuđa. Mnogi se supermarketi s time susreću svaki dan. Više od 49% supermarketa prošle je godine opljačkalo i njihovo vlastito osoblje.

To je vidljivo iz ankete među članovima Udruge nezavisnih maloprodajnih poduzeća. 29% poduzetnika u supermarketima svakodnevno se suočava s lopovima. Gotovo dvije trećine supermarketa koji su povezani u Udrugu, "posjetili" su prošle godine članovi putujuće bande, uglavnom istočnoeuropljani.U izvješću jedan poduzetnik anonimno kaže kako je teško nadoknaditi troškove nastale od strane kradljivaca. U više od polovice krađa, počinitelj ne ispunjava uvjete za to. To može biti zato što nema stalno prebivalište ili mjesto stanovanja, ili koristi državne beneficije i nema novaca. Također, često je i ukradena vrijednost robe preniska.Krađa je samo jedan od oblika kriminala u tom sektoru. Na primjer, 6% trgovaca navodi da su bili opljačkani. Gotovo polovica prodavaonica i 66% supermarketa bili su suočeni s agresijom i nasiljem.

Trgovci se protiv kriminalaca, između ostalog zaštićuju kamerama (87%), sefovima (69%) i kontrolom torbi (34%).

Krađa košta trgovca puno vremena i novaca. Ako trgovac uhvati kradljivca na djelu, može zatražiti od lopova odštetu u iznosu od 181 eura za vrijeme koje je trgovac proveo baveći se počiniteljem krađe. Razmislite o vremenu koje je trgovac potrošio na praćenje lopova, hapšenje i prijavljivanje kaznenog djela. Također troškovi direktnog oštećenja, uključujući i uništavanje ambalaže mogu se naplatiti od lopova.

Izvor: telegraaf.nl
Što se dosad zna o zatočenoj obitelji u Ruinerwoldu

subota , 19.10.2019.


Sun Myung Moon (25. veljače 1920. - 3. rujna 2012.), Osnivać Moon sekte...

Stalno u javnost cure novi podatci o obitelji koja je 9 godina bila prisiljena živjeti u podrumu i odvojena od vanjskog svijeta.

Policija nema odgovor na pitanje jesu li stanovnici farme tu živjeli po vlastitoj volji ili su tamo živjeli pod prisilom. Postoje sumnje da to nije bila slobodna volja. Očekuje se da će proći tjedni prije nego što policija konačno utvrdi o čemu se točno radi.

Vijest o ljudima koji su živjeli odvojeni od svijeta na farmi u Ruinerwoldu u Drentheu postavlja mnoga pitanja. Prema riječima policije, može proći nekoliko tjedana prije nego što se utvrdi o čemu se točno radi.

U ponedjeljak je uhićen prvi osumnjičeni 58-godišnji Austrijanac Josef B., koji je unajmio farmu. Policija je u četvrtak uhitila drugog osumnjičenog u istrazi. Riječ je o Gerritu Jan D., 67-godišnjem navodnom ocu obitelji, koji je osumnjičen za ista nedjela kao i Josef B. On je također osumnjičen za pranje novca, jer su pronašli veliku količinu novca na farmi čije porijeklo je još uvijek nepoznato.

Članovi obitelj u tih 9 godina nikada nisu napuštali teren farme, osim što su povremeno izlazili u vrt. Prema riječima obitelji, majka obitelji umrla je 2004. godine - prije nego što su se preselili u Ruinerwold. Međutim, državno odvjetništvo to ne može potvrditi jer vlastima nikada nije prijavljena njezina smrt.

Javni tužitelj je potvrdio da se navodni otac obitelji odjavio kod općine 2009. i registrirao se kao "iseljenik".

Povezanost Moon sekte i navodnog oca

U talkshowu TV voditelja Jeroena Pauwa, Wim Koetsier, glavni tajnik Moon sekte u Nizozemskoj, također je potvrdio da postoji veza između pretpostavljenog oca i sada odrasle djece i Moon sekte.

Otac je bio član te sekte osamdesetih godina, kaže Koetsier. Izvorno južnokorejska Moon sekta, službeno nazvana Crkvom ujedinjenja, poznata je po agresivno opisanim metodama pretvorbe i masovnim brakovima. Crkva ujedinjenja (punim imenom: Udruženje svetog duha za ujedinjenje svjetskog kršćanstva) ili Pokret ujedinjenja je religijski pokret utemeljen 1954. u Južnoj Koreji. Članovi Crkve ujedinjenja vjeruju da se Isus ukazao Sun Myung Moonu kada je on molio na Uskrs 1935. i zamolio ga da dovrši njegovu misiju, koja je ostala neispunjena zbog Isusovog razapinjanja na križu i Moon je prihvatio ovu misiju.

Devedesetih je Gerrit Jan D. imao planove za osnivanje komune s ovisnicima i za to je kupio tri pašnjaka kod jedne šume u Staforstu. Međutim, plan nikad nije ostvaren i parcele su obrasle u šikaru.

Obitelj je objavila u priopćenju za javnost kako je prekinula sve veze sa svojom obitelji 1980-ih i da je je troje djece iz jednog drugog braka njihovog navodnog oca ranije pobjeglo od njih.

Policija je zatvorila zračni prostor iznad Ruinerwolda zbog znatiželjne publike sa dronovima.


Pratio sam naše portale i htio bih skrenuti pažnju na jedan detalj u tim izvještajima o ovoj nizozemskoj nesretnoj obitelj. Naime, svi do jednoga kao papagaji ponavljaju da je 25 godišnjak ušao u ”PUB” kako bi se vlasniku izjadao u kakvim uvjetima živi njegova obitelj. Kao da je prvi upotrijebio Google prevoditelja koji mu je valjda preveo riječ ”CAFÉ” u ”PUB” i sad to svi do jednoga copy-paste! Ovdje je riječ o jednostavnoj gostionici koja pored pića nudi i razna jela, a to ne može biti PUB!!Eetcafé de Kastelein

A za one koji neznaju što je PUB, evo pojašnjenja:

Pub, skraćeno od public house (javna kuća) je ugostiteljski objekt tipičan za Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Kanadu, Australiju, Novi Zeland i druge države na koje je utjecala britanska kultura. Pubovi su mjesta za konzumaciju široke lepeze alkoholnih pića, pa ćemo u većini naći više vrsta piva, wiskeya, rakija itd. Pubovi su također vrlo važna okupljališta, pogotovo u manjim mjestima gdje su središta društvenog života, na neki način slična crkvama. Pubovi se kulturološki razlikuju od barova, caffea i pivnica. Svaki pub ima svoje stalne goste koji svoj pub nazivaju lokalnim i obično je u blizini njihovog doma ili posla.

Desetine uhićenih zbog nemira u Rotterdamu

četvrtak , 17.10.2019.U srijedu navečer uhićene su 23 osobe na kurdskim prosvjedima u Rotterdamu, na kojima su bili i nizozemski Turci, potvrdila je policija. Između ostalog zaplijenjeni su blackjack (što god to bilo?!), bokseri i odvijači. Tri su policajca ozlijeđena.

Demonstracija kurdske Narodne zaklade Rotterdam unaprijed je najavljena i odobrena od gradskih vlasti Rotterdama. Kurdi su prosvjedovali protiv turske invazije u Siriji. Međutim, bili su prisutni i kontraprosvjednici.U dogovoru s gradom, policija je uzela u obzir moguću eskalaciju između simpatizera i protivnika. Raspoređivanje policije imalo je za cilj osigurati da demonstracije proteknu sigurno i uredno, kako za pristalice tako i za protivnike.

Gradske vlasti su predhodno u centru grada odredile dva odjeljka, jedan za prosvjednike i drugi za protu-prosvjednike. Prema Rijnmond TV-u, stigle su također osobe koje su demonstrirale izvan određenih odjeljaka. Atmosfera se tada zakuhala.Za vrijeme demonstracija policija je morala djelovati kako bi obje skupine bile odvojene. Unatoč naporima policije, sukob demonstranata nije se mogao spriječiti. Nakon savjetovanja s gradonačelnikom, demonstracije su raspuštene. Također je bila nazočna i Mobilna jedinica policije. Primarna zadaća Mobilne jedinice je sprječavanje ili suzbijanje remećenja javnog reda na nogometnim utakmicama ili demonstracijama. Uhićeni su i kurdski i turski demonstranti.

Pritvoreni prosvjednici se sumnjiče za otvoreno nasilje, napad, vandalizam i zlostavljanja. Osumnjičeni koji su imali oružje sa sobom još uvijek su u pritvoru, a Državno odvjetništvo je pokrenulo kriminalističku istragu zbog remećenja javnog reda i mira. Možda će biti još uhićenja, rekli su iz policije.
Izvor: politie.nl

Novi detalji o izoliranoj obitelji iz Ruinerwolda

srijeda , 16.10.2019.


Kafić u kojem je mladić u ponedjeljak navečer sve ispričao...

Još uvijek imamo puno pitanja o onome što se točno događa - kažu i policija i gradonačelnik Roger de Groot kad je objavljeno da je obitelj sa šestero djece devet godina živjela u izolaciji na farmi u Ruinerwoldu. Što znamo o onome što se dogodilo?

Mladić, najstarije dijete (25), aktivirao je alarm u ponedjeljak navečer

Vlasnik lokala lokalnog kafića zvanog De Kastelein istaknuo je da je zbunjeni čovjek koji je te večeri rekao da je na farmi proveo devet godina i odvojen od vanjskog svijeta, te da se brine za svoju braću i sestre.

Zbog toga je pozvana policija. Agenti su pronašli šest ljudi na farmi, oca i petoro njegove odrasle djece, u "malom skrovištu". Nejasno je jesu li tamo boravili dobrovoljno. Ti ljudi su možda boravili na imanju od 2010. godine.

Policija je uhitila 58-godišnjeg muškarca iz Ruinerwolda jer nije surađivao u pretresu zgrade. On nije otac djece, kako je ranije objavljeno, već zakupac farme. Prema medijima, on je kućni majstor Josef B., rođen u Austriji. Za sada policija samo želi reći da je muškarac u pritvoru i da ga se ispituje.

Djeca nisu upisana ili nečija nebriga?

Gradonačelnik De Groot izjavio je tijekom konferencije za novinare da je nekoliko djece obitelji upisano u Bazi osobnih podataka. Sad se postavlja pitanje zašto dužnosnici obveznog obrazovanja nisu intervenirali?

Iste večeri policija je negirala da su djeca bila poznata općini. Policija navodi da su pregledani od strane liječnika. Medicinski detalji se i dalje skrivaju.

Računi na društvenim mrežama

Priča postaje još zbunjujuća jer nekoliko medija izvještava kako se čini da je najstariji sin možda imao račune na društvenim mrežama i izjavio da je radio za uhićenog Josefa B. Postoji Linkedln račun, Facebook račun i Instagram račun, zajedno sa fotografijama prirode i Ruinerwolda.

Na Facebook računu se može pročitati da je majka djece umrla 2004. godine, te se obitelj preselila u Ruinerwold 2010. godine. Nakon razdoblja tišine, računi su bili ponovno aktivni nekoliko tjedana, a ponekad i mjesecima. Policija ne može potvrditi da se zapravo radi o računima jednog od odrasle djece.

Kako dalje?

Policijski inspektori pod vodstvom Javnog tužiteljstva istražuju jesu li se na farmi dogodila krivična djela. Što se tiče 58-godišnjeg uhićenog zakupca farme, morat će se odlučiti hoće li mu idalje biti određen pritvor ili će na slobodi možda čekati daljnju istragu.

RTV Drenthe je prvi iznio priču o obitelji koja čeka smak svijeta. Ako je istina da se djeca koja su dostigla punoljetnost drže devet godina u zatvorenom prostoru i nisu obrazovana, može se govoriti o zanemarivanju.

I na kraju, još se ne zna ništa o tome što se zapravo dogodilo. Ono što je posebno zanimljivo je, kako je taj čovjek "pobjegao" i uspio se pojaviti u kafiću. Nije ni jasno je li ta obitelj bila zatvorena i korištena kao roblje.

Izvor: NU.NL

Ažurirano, 16-10-2019 u 17:30 h:

58-godišnji zakupac farme u Ruinerwoldu, gdje je u ponedjeljak pronađeno nekoliko odrasle djece, sumnjiči se da je lišio slobode i nanio štetu zdravlju drugih, objavio je u srijedu Javni tužitelj.

Čovjek će biti ispitan u četvrtak i tada će se odlučiti hoće li ga duže zadržati u pritvoru. O tome će se ukratko izvijestiti, izjavio je u Javni tužitelj.

Obitelj je godinama čekala ”smak svijeta”

utorak , 15.10.2019.Strašno je što je u 2019. to još moguće u Nizozemskoj. Otac s ukupno šestero djece godinama je čekao u podrumu zabačene farme u Drentheu ”kraj svijeta”, javlja RTV Drenthe. Radi se o jednoj obitelj iz mjesta Ruinerwold.

Policija je u utorak objavila da je na farmi pronađeno šest odraslih osoba kojima je pružena sva briga i pažnja. Djeca nisu imala pojma da postoje i drugi ljudi na svijetu. Pronađena djeca su u dobi između šesnaest i 25 godina. Obitelj nije imala dodira s vanjskim svijetom i živjela je samoodrživo zahvaljujući povrtnjaku i jednoj kozi.58-godišnji otac uhićen je nakon što je njegov 25-godišnji sin u nedjelju navečer, zbunjen, ušao u obližnji kafić rekavši da nije bio vani devet godina. Također je rekao da ima braću i sestre koji žive na farmi. Vlasnik kafića pozvao je policiju; trenutno se provode istraživanja na obiteljskoj farmi.

Prema RTV Drentheu, prilikom pretrage farme, agenti su pronašli stepenice iza ormara u dnevnoj sobi koji su vodile u podrum u kojem je živjela obitelj. Nije poznato gdje je majka djece.

Mogu li se članovi ove obitelji razviti i postati dio ”društva” koje naizgled ne zanima ljude?

Source:
trouw.nl

Američka vojska premješta se kroz Nizozemsku

ponedjeljak , 14.10.2019.Američka vojska premješta dvije velike jedinice kroz Nizozemsku. 3.500 vojnika, 85 Abrams tenkova i stotine drugih vozila i opreme prevoze se u Njemačku preko Nizozemske. Putovanja se obavljaju cestom, vlakom, a prvi put i plovilima.

Ova velika prisutnost američke vojske signal je Rusima. U nadolazećim tjednima postoji velika mogućnost da sretnete na cesti američki vojni konvoj.


Source: NU.NL

Većina Nizozemca nije upoznata s regionalnim fondovima EU-a

nedjelja , 13.10.2019.Više od tri četvrtine Nizozemca ne zna da Europska unija podupire regije i gradove posebnim sredstvima, navodi Eurobarometar.

Samo stanovnici Danske i Ujedinjenog Kraljevstva manje su upoznati od Nizozemaca da postoje europski regionalni fondovi. Prema Eurobarometru, 40 posto Europljana zna da te subvencije i fondovi postoje.

Posebno su zemlje istočne Europe dobro svjesne postojanja regionalnih fondova. U Poljskoj je 82 posto stanovnika upoznato s europskim regionalnim fondovima, dok je više od tri četvrtine Slovaka upoznato da europski regionalni fondovi postoje.

Posljednjih nekoliko godina nizozemske regije i gradovi povukli su više od milijardu eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj ili Europskog socijalnog fonda.

Nizozemska je suočena manjkom vozača kamiona za odvoz smeća

subota , 12.10.2019.Za mnoge ljude to je sasvim prirodno: ostavite ujutro svoje kante za smeće na ulici, a navečer su prazne. No, to uskoro možda neće biti moguće.

Čitava Nizozemska pati od nestašice vozača kamiona. To dovodi do konkretnog problema: premalo je vozača koji bi vozili kamione za sakupljanje smeća.Prema riječima jednog od direktora iz sektora skupljača otpada, to ima veze sa problemom imidža i ugleda. Ljudi ne žele voziti kamion za skupljanje smeća. Korak od lijepog velikog kamiona i međunarodnih putovanja, do lijepog kamiona, ali voziti ga lokalno sa smećem u njemu, prilično je velik.

Zasad je moguće ta mjesta održavati čistim, ali to zahtijeva mnogo napora i predanosti od sakupljača. Moraju raditi prekovremeno i teško je planirati godišnje odmore.Jedan od oglasa detaširanog poduzeća za posao vozača kamiona za odvoz smeća izgleda otprilike ovako:

Imate li u džepu vozačku dozvolu C kategorije i šifru 95 (nemam pojma što je ta šifra!?) i želite u kratkom roku početi raditi kao vozač kamiona za odvoz smeća? Reagirajte na ovaj oglas, i tko zna, možda već sljedeći tjedan radite puno radno vrijeme kao vozač C kategorije!

O funkciji


Na ovoj funkciji radit ćete kao vozač C kategorije na kamionu za skupljanje smeća. Ne vozite velike udaljenosti, a vozite unutar naselja. Zajedno sa suradnicima pratite planiranu rutu, a kolege povremeno iskaču iz kamiona kako bi sakupljali kante za smeće. Vi ostajete sjediti na vozačevom mjestu i odgovorni ste za sigurnu prometnu situaciju.Radite 36 sati tjedno od ponedjeljka do petka, može doći i do prekovremenog rada. Od vas će se možda tražiti da povremeno radite u subotu, jednom mjesečno.

Što nudimo

U kratkom roku, full-time posao kao vozač kamiona smeća.
Bruto plaća između 2000 - 2680 eura.
Uz obostrano zadovoljstvo mogućnost preuzimanja od strane klijenta.
Isplatu 8% bruto regresa za godišnji odmor i 25 dana godišnjeg odmora.Što tražimo od vas?

Želite li raditi kao vozač? Tada trebate imati najmanje:

Valjanu vozačku dozvolu C kategorije i iskustvo u upravljanju kamionom ili kamionom za odvoz smeća.
Šifra 95.
Mogućnost u kratkom roku započeti s radom sa punim radnim vremenom.
Fleksibilan odnos prema radnim danima i vremenima, uključujući povremeni rad subotom.

Na kraju ću ponoviti riječi jednog od naših najpoznatijih športskih reportera, Mladena Delića: "Ljudi moji, pa zar je to moguće?!"

Da, zar je moguće da se ljudi srame nekih poslova??

Nizozemska vlada razmatra uvođenje obveznog cijepljenja djece

petak , 11.10.2019.Nizozemska vlada razmatra mogućnost da cijepljenje djece postane uvjet za upis u dječji vrtić. Istodobno Ministarstvo zdravlja priprema zakon za uvođenje obveznog cijepljenja.

Prema najnovijim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš, 90,2 % djece rođene 2016. godine sudjelovalo je u Nacionalnom programu cijepljenja. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) primjenjuje standard od 95 %. Stručnjaci navode da je ovaj standard potreban za sprječavanje širenja zaraznih bolesti poput ospica.

Izvještaj Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš iz lipnja o.g. pokazuje da se pad udjela cijepljene djece ne nastavlja i da postoji neznatan porast cijepljenja među malom djecom.

Trenutno stopa cijepljenja nije na razini WHO-a, ali prema vladinoj komisiji, ona je izvan opasne zone.

Uz moguće obvezno cijepljenje kao uvjet za upis u dječji vrtić, vlada pokušava povećati stopu cijepljenja. Prijedlozi za obvezno cijepljenje idu prvo u Državno vijeće. Pravni savjetnik će morati procijeniti je li obvezno cijepljenje i pravno održivo.

Primjerice, postavlja se pitanje, da li je odbijanje necijepljene djece kod upisa proporcionalno, jer postoji vjerojatnost da će ta skupina djece završiti u odvojenom odjelu vrtića i moglo bi se dogoditi da se zbog toga više djece zarazi kao rezultat takvog razdvajanja.

Broj biciklista koji završe na hitnoj ponovo raste

četvrtak , 10.10.2019.Sve više i više biciklista završe s teškim ozljedama na odjelu za hitne slučajeve. Osobito je mnogo starijih sudionika u nesrećama, ali i mnogi mladi završi također na hitnoj. U 2018. godini na odjelu za hitne slučajeve završilo je ukupno 46.800 biciklista.Očekuje se da će se taj broj nastaviti povećavati u narednim godinama kao rezultat starenja stanovništva. Stariji biciklisti trpe relativno ozbiljne ozljede na svakoj vrsti bicikla. Više od 40 posto žrtava bilo je starijih od 55 godina.Nesreća na električnom biciklu u prosjeku rezultira težim ozljedama od nesreće s "normalnim" biciklom. Međutim, to ne znači da su električni bicikli u prosjeku opasniji; stariji ljudi češće se i dalje voze električnim biciklom.

U analizama je također gledano na ukupan broj žrtava na cestama. U 2018. godini je prema procijeni 123.000 ljudi koji su sudjelovali u prometnim nesrećama zatražilo medicinsku pomoć, od kojih je oko polovina bila ozbiljno ozlijeđena.

Broj žrtava na cestama nikada nije bio tako visok. Prema stručnjacima prometa, to se može objasniti naglim porastom broja biciklista koji su sudjelovali u nesrećama.

Stručnjaci spominju preventivna rješenja, kao na primjer, poboljšanje biciklističke infrastrukture i informacijske kampanje kao rješenje rastućeg problema.

Smanjit će se nedostatak stanova

utorak , 08.10.2019.


Večinom se grade tipski stanovi i kuće čiji su dijelovi proizvedeni u tvornicama što smanjuje cijenu stambenih objekata...

U narednim godinama mogu se djelomično nadoknaditi zaostaci u izgradnji broja stanova. Državni zavod za statistiku i Nizozemska agencija za procjenu okoliša navode to u svojoj prognozi. Očekuje se da će u narednim godinama broj kućanstava rasti manjom brzinom. Statističari navode da je broj stanova koji se grade od ove godine već sada veći od potražnje za novim stanovima.

Međutim, ova situacija neće dugo trajati. Nakon 2025. godine, godišnja gradnja novih domova opet će biti manja od rasta broja domaćinstava. Do 2045. godine rast broja domaćinstava i broja novoizgrađenih domova, bit će približno jednak, smatraju oni.
Ruši se staro da bi se gradilo novo....

Postoje i velike razlike na regionalnoj razini. Na primjer, u provinciji Groningen će se nakon 2030. godine rušiti više kuća nego što će se graditi novih i time smanjujiti stambeni fond. Nova gradnja i rušenje 2040. godine uravnotežit će se u Frieslandu i Drentheu, dok će gradnja i rušenje u Zeelandu i Limburgu između 2030. i 2040. godine stagnirati.

U svim ostalim pokrajinama stambena gradnja ostaje veća od rušenja, a najviše se povećava stambeni fond u provincijama Noord-Holland i Zuid-Holland. Broj domova u Zuid-Holland porast će najviše u narednim godinama.


Vlastiti kutak za svačiji džep...

IKEA će možda morati platiti milijune eura poreza u Nizozemskoj

ponedjeljak , 07.10.2019.Očekuje se da će Europska komisija krajem 2019. godine završiti dvogodišnju istragu nepoštenih poreznih ugovora sklopljenih između nizozemskih poreznih vlasti i IKEA-e.

Između ostalog, istražuju se dvije porezne presude u korist giganta namještaja. Ti sporazumi sklopljeni su s poreznim vlastima u Nizozemskoj 2006. i 2011. godine.

Rješenje koje je bilo na snazi od 2006. do 2011. godine, omogućilo je IKEA-i da prenese profit na koji se ne plaća porez, u Luksemburg. Europska komisija je taj sporazum već označila nezakonitim.Drugi porezni sporazum trajao je od 2011. godine, a stvoren je jer prvi više nije bio zakonit. Ovom presudom omogućeno je IKEA-i da značajan dio dobiti od nizozemskih franšiza prebaci u Lihtenštajn kako bi se izbjeglo plaćanje poreza u Nizozemskoj.

Obrtnički poduzetnici se vraćaju

nedjelja , 06.10.2019.Iako se dugo smatralo da je rad glavom godinama bio najviši doseg, danas je sve više i više onih koji provode radni dan iza ekrana preumorno. Radije rade rukama, na primjer kao proizvođači piva, namještaja ili električari.

Kad je Wichtert van Engelen prije godinu dana odlučio napustiti posao kao voditelj programa u Gradskom prijevozničkom poduzeću u Amsterdamu, nevoljko je išao na posao.

Danas radi kao predavač zavarivanja u Javnoj radionici u Istočnom Amsterdamu, gdje možete slijediti sve tečajeve, od zavarivanja i obrade metala do održavanja motocikala i izrade namještaja. Kaže da uz ovakav rad, nešto doslovno ispada iz ruku i to mu se jako sviđa.

Sve veći interes za obrtništvoI nije jedini koji u tome nalazi zadovoljstvo. Ne postoje točni podaci, ali prema riječima Elrie Bakker, predsjednice platforme za obrtničke poduzetnike AmbachtNederland, posljednjih je godina sve veće zanimanje za specijalističko zanatstvo. Godinama smo u ekonomiji znanja mislili da intelektualni izazov donosi više zadovoljstva.

To je primijetila kad je platforma prije dvije godine osnovala Obrtničku akademiju. "Ovdje se možete osposobiti za profesije poput graditelja klavira i izrade namještaja", kaže ona. "Odmah nakon otvaranja dobili smo tisuće prijava. Čak i visoko obrazovani ljudi žele promijeniti svoju profesiju."

Profesor kulturne ekonomije na Sveučilištu u Rotterdamu Arjo Klamer proveo je opsežno istraživanje o zanatskoj kulturi u Nizozemskoj. On je također primjetio da se zanatstvo cijeni već duži niz godina. "U ekonomiji znanja godinama smo mislili da intelektualni izazov pruža više zadovoljstva. Ali sada vidimo da to nije tako" - objašnjava Klamer.

Želimo biti više fokusiraniPrema američkom filozofu i autoru knjige The Case for working with your Hands, Matthewu Crawfordu, to je logična posljedica ere u kojoj živimo. Neprestano nas uznemiravaju sve vrste poticaja putem društvenih medija.

Rezultat toga je da je naša pažnja usitnjena, a fokusiranje postaje sve teže. Ali kad smo zauzeti rukama, na primjer, kada sastavljamo stolicu, uspijevamo zadržati pažnju na toj aktivnosti.

Crawford je okončao svoju uspješnu karijeru u think tank-u kako bi postao mehaničar motocikla. U svom prethodnom poslu uvijek je bio umoran. Također nije vidio korisnost onoga što radi.

Zadovoljstvo koje nije doživio dok je radio u think tank-u, dobiva kad radi na motorima. "Kad vidim nekoga s motociklom na kojem sam danima radio kako napušta moju trgovinu, iznenada se ne osjećam umorno" - kaže on u svojoj knjizi.

Opipljiv rezultat

Prema Crawfordu, zaposlenici nisu samo preopterećeni, već su izgubili i vezu s radnim mjestom. Prije donošenja neke odluke često se prvo morate konzultirati s nadređenima zbog čega se naš trud čini nejasnim mnogima od nas, a kao obrtnik odgovorni ste za dovršavanje jednog proizvoda.

Psihologinja i trenerica hodanja Hilde Backus to prepoznaje. "Čujem od mnogih klijenata da ih njihov rad čini nezadovoljnim", kaže ona. "Oni naporno rade, ali zapravo ne znaju zašto."Također redovito čuje želju da se netko želi prebaciti u zanatsku struku. Na primjer, trenirala je ženu koja je napustila posao u zdravstvu kako bi proizvodila torbe i IT stručnjaka koji se zapravo nadao karijeri graditelja gitare. "Mnogi moji klijenti osjećaju nejasnu vezu u svom poslu", kaže Backus. "Nadaju se da će im zaokupljanje rukama donijeti više zadovoljstva."

Slučaj van Engelena s početka priče nam govori da je uspio u životu. Možda mu se financijska situacija malo pogoršala, ali nikada nije požalio zbog promjene profesije u karijeri. „Sada idem svaki dan uživati u mojem poslu. Ja sam sada mnogo sretnija osoba” - kaže on veselo.

Taksisti godinama plaćaju mito

subota , 05.10.2019.Mislite da se samo kod nas taksisti tuku i uzimaju reket? Varate se. Evo jedne priče iz Amsterdama.

Posljednjih godina taksisti su morali platiti tisuće eura kako bi im se omogućila vožnja sa zračne luke Schiphol u Amsterdamu. Novac je uplaćivan u gotovini ljudima tvrtke SchipholTaxi, čiji je vlasnik bivši glavni policajac amsterdamske policije Gamis El Bouakili - objavio je danas Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC).

U 2014. godini vozači Schiphol taksija platili su oko 5000 eura u gotovini za ekskluzivni pristup Schiphol-u. U 2018. godini vozači druge taksi tvrtke, BIOS Group, čak su morali platiti oko 15.000 eura po taksi kombiju. Plaćanja su vršena preko zaposlenika Schiphol servisa, treće taksi tvrtke.

Te tri tvrtke dobile su koncesiju na Schipholu 2014. godine i time dobile ekskluzivno upravljanje sa deset od četrnaest taksi stajališta ispred izlaza iz zračne luke. Iz istrage proizlazi da su te tri tvrtke usko povezane.

Ovaj trenutni taksi sustav može se okvalificirati kao korumpiran. Nema jasnih pravila. Prevladava zakon najjačih. Schiphol je odgovoran za cjelovit i pošten taksi sustav, ali također bi Ministarstvo financija koje je dioničar, trebalo intervenirati.

Vozači su posljednjih godina nekoliko puta policiji i poreznoj upravi prijavljivali plaćanje gotovine, ali ništa se nije dogodilo. U to je vrijeme i sam Schiphol razgovarao s menadžmentima SchipholTaxi-a i BIOS-a, ali oni su sve demantirali.Kraljevska policija: Signali su zabrinjavajući

Iz Kraljevske Nizozemske policije koja je odgovorna za sigurnost države, odgovorna je i za policijska pitanja na Schipholu, reagirali su zabrinjavajuće i to shvatili vrlo ozbiljno. U savjetovanju s Javnom tužiteljskom službom Noord-Holland, ispituje se mogućnost mogu li se pokrenuti istražne radnje na temelju ovih novih podataka.

El Bouakili je radio u amsterdamskoj policiji od veljače 2010. i postao je glavni policajac. Sredinom 2016. godine morao je podnijeti ostavku jer policijskim službenicima nije dopušteno obavljati taksi poslove. Glasnogovornik policije priznao je u razgovoru za novine da je prošlo dosta vremena prije nego što su pomoćne djelatnosti policajca bile poznate i da je prošlo mnogo vremena dok se nisu poduzele mjere protiv njega.

Zračna luka Schiphol u izjavi na svojoj web stranici navodi da će problem biti istražen. "Schiphol ima zakonsku obvezu usmjeravati promet na aerodromu u pravom smjeru. Sustav koncesije za taksi nam pomaže u tome jer nam omogućuje nadzor nad prometnim taksi procesom u zračnoj luci. Schiphol vrlo ozbiljno shvaća izvještavanje NRC-a i pokreće istragu ". Direktor SchipholTaxi kaže da u potpunosti surađuje u istrazi.

Source:
NRC

Štediše neće morati plaćati porez na ušteđevinu

četvrtak , 03.10.2019.Ljudi koji na svom bankovnom računu imaju uštedu do 440.000 eura, od 2022. nadalje, neće morati plaćati porez na njega. Povrh toga, porez će se obračunavati samo na stvarno ostvarenu dobit.

To znači da 1,3 milijuna ljudi više neće plaćati porez na svoju ušteđevinu. Sada gotovo 3 milijuna ljudi plaća taj porez.

Istovremeno, ulagači koji ulažu u, primjerice, kuće s posuđenim novcem, oporezivat će se jače.

Mnogi štediše u Nizozemskoj smatraju nepravednim što sada plaćaju porez na štednju.

Farmeri uzrokovali prometni kaos

srijeda , 02.10.2019.Na prometnicama Nizozemske jučer je stvoren prometni kaos. Stotine poljoprivrednika išlo je u Hag sa svojim traktorima i tako blokiralo autoceste. Promet je bio usporen i na mnogim sekundarnim cestama. Prema nizozemskom autoklubu, oko 8:30 sati ujutro bilo je više od 1.100 kilometara prometnih gužvi u cijeloj zemlji i to je bila jedna od najvećih jutarnjih gužvi ikad.Poljoprivrednici su bijesni na politiku, ali i na društvo. "Posljednjih godina političari, mediji i aktivisti stvorili su negativnu sliku o poljoprivrednicima", kažu poljoprivrednici. "Nismo zlostavljači životinja i zagađivači okoliša". Farmeri su također u Haagu demonstrirali protiv prisilnog smanjivanja stoke, za neovisna mjerenja ugljičnog dioksida i dušika te za dugoročnu jasnoću u pogledu poljoprivredne politike.2200 poljoprivrednika došlo je u Hag poljoprivrednim vozilom. Organizacija 'Agractie' je potvrdila da je bilo nazočno više od 10 000 poljoprivrednika.Prije gotovo trideset godina poljoprivrednici su također traktorima masovno blokirali promet i otišli u Haag kako bi prosvjedovali protiv vladine politike. "Jedinstveno", kažu neki od njih, "ali, ako to učinite jednom u trideset godina, to morate učiniti dobro. Nevjerojatno smo ponosni na sve koji su to omogućili: veliki, mali, mladi, stari, vozači traktora , vozači kamiona, ugovorni radnici, veterinari, a i oprašivači ... wow"!

Kisni dani

utorak , 01.10.2019.

Nakon lijepog i suncanog vremena iskoristenog u Lijepo nasoj, ponovno se stvari vracaju na staro. Kisa i vjetar...


suncani dani na bazenima termi...


negdje na putu kroz Njemacku..

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.