Tvrtke se sele u Nizozemsku zbog Brexita

ponedjeljak , 26.08.2019.Zašto u Nizozemsku?

Novi datum Brexita krajem listopada sve je bliži i bliži, no kako će izgledati taj izlazak Britanaca koji napuštaju Europsku uniju još nije jasno. Kako god će izgledati taj izlazak, dosad se gotovo stotinu britanskih tvrtki stacioniralo u Nizozemskoj zbog Brexita. Nizozemska agencija za strana ulaganja (NFIA) izvijestila je u ponedjeljak da se u Nizozemsku već preselilo 98 tvrtki iz Velike Britanije, a 325 drugih još uvijek razmišlja o tome. Financijski sektor, mediji i marketing, IT i biotehnologija posebno su zastupljeni u tom preseljenju.

Broj i imena tvrtki po sektorima nije objavljen. Na tvrtkama je da odluče hoće li javno objaviti svoju selidbu prije Brexita. Do sada su to učinile samo medijske kuće Bloomberg i Discovery, pružatelji financijskih usluga AMBest i MarketAxess, banka Norinchukin i osiguravateljska kuća UK P&I.

Zašto to masovno preseljenje?


Preseljenje iz Velike Britanije logičan je korak za financijske institucije. Oni su zapravo dužni služiti europskim klijentima iz zemalja EU-a. Nizozemska Uprava za financijska tržišta je također predvidjela da će mnoge tvrtke preseliti samo najpotrebnije objekte iz Londona u Amsterdam.

To se odnosi na više tvrtki koje ne prenose sav svoj posao iz jedne zemlje u drugu. Brexit stvara dva tržišta: EU bez Velike Britanije i sama Velika Britanija. Stoga se tvrtke često ne prenose u potpunosti kako bi ostale aktivne na oba tržišta.

Postoje razni razlozi da se posao preseli. Za neke tvrtke, to je apsolutno potrebno, kao što su financijske tvrtke kojima inače ne bi bilo dopušteno poslovati u EU, ili medijske kuće, gdje bi u suprotnom njihovi TV kanali inače postali crni.

Uz to, Brexit uvodi ograničenja u pogledu osoblja i inovacija. Pronalaženje potrebnog osoblja postalo bi teže ako bi se tvrtke nalazile samo u Velikoj Britaniji. Također oni više ne bi imali pristup europskim potporama za inovacije.

Treći razlog (djelomičnog) preseljenja je zaobići kašnjenja na granici. Zbog toga je prikladno biti smješten preko puta.

Ima li još puno tvrtki koje slijede ili je to bilo to?

Do toga još uvijek može doći. Mnogo će ovisiti o tome što će se dogoditi s Brexitom. Ako dođe do Brexita bez dogovora, velika je šansa da će više tvrtki potražiti Nizozemsku. To uključuje 325 tvrtki koje razmišljaju o preseljenju.

Što Nizozemsku čini toliko zanimljivom kao alternativu?

Logistički objekti, kao što su ceste i željeznica su dobri, kao i digitalne veze.Osim toga, Nizozemska je međunarodno gledano stabilna zemlja i ima puno odgovarajućeg osoblja. Što se tiče života i življenja, Nizozemska je slična Velikoj Britaniji, a postoji i mnogo međunarodnih škola za djecu iseljenika.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.