Herengracht Amsterdam

ponedjeljak , 19.08.2019.

Kuće na amsterdamskom kanalnom pojasu dragulj su svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Sagrađene tijekom 17. stoljeća u Zlatno doba, kuće su bile domovi i uredi dobrostojećih trgovaca, bankara, obrtnika, doktora i umjetnika. Nakrivljene su, uske i visoke, s velikim prozorima te strmim unutarnjim stepenicama. Fasade su skromno dekorirane te imaju ugrađene konzole na kojima su pričvršćene kolutore sa kojima se predmeti unose kroz prozore u stan. Razlog za ovakvu arhitektonsku odluku jest to što su u vrijeme gradnje kuće bile oporezivane prema širini pročelja pa se pravilo dosjetljivo kršilo – gradile su se sve uže i više zgrade!

Pojas kanala čine Singel, Herengracht, Keizersgracht i Prinsengracht. Dug je 14 kilometara i povezan s 80 mostova. Taj nizozemski dragulj uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine te zahtijeva poseban tretman kako u očuvanju tako i restauraciji. Moglo bi se reći da Amsterdam, od Venecije, dijele samo red light i coffeeshopovi.


Herengracht Amsterdam

Herengracht se smatra najvažnijim kanalom u Amsterdamu. U 17. stoljeću na ovom kanalu živjeli su najbogatiji trgovci i najutjecajniji gradski guverneri i gradonačelnici. Adresa na Herengrachtu i dan danas se smatra prestižnom.

Na početku Herengrachta nalazimo Herenmarkt (muška tržnica), trg koji sada služi kao dječje igralište. Iza Herenmarkta stoji West Indisch Huis (Zapadno-indijska kuća), sagrađena 1617. godine i opremljena 1624. godine kao ured West Indisch Compagnie, multinacionalne kompanije koja je upravljala nizozemskim posjedima u Sjevernoj i Južnoj Americi. U ovoj se zgradi održao sastanak 1625. godine na kojem je odlučeno osnovati grad New Amsterdam, koji je kasnije preimenovan u New York.


U ovoj zgradi je odlučeno da se gradi New Amsterdam (New York)

S desne strane na br. 48 nalazi se trgovačka kuća "De Drie Heuvelen" iz 1612. Lijepo uređen fasadni ukrasni vijenac postavljena je tijekom obnove 1768. Zgrada je nacionalni spomenik.


De Drie Heuvelen iz 1612

S lijeve strane kanala na br. 81 nalazimo najstariju kuću u Amsterdamu, sagrađenu 1590. godine kao tradicionalnu trgovačku kuću s lijepim stepenastim zabatom. Prizemlje je služilo kao rezidencija, a katovi su bili skladišni prostori za robu.


Najstarija kuća u Amsterdamu, sagrađena 1590. godine...

Iako je grad osnovan 1275. godine, većina starijih kuća datira od poslije 1600. Izvorno su drvene kuće izgrađene u Amsterdamu, a gotovo sve su uništene u tri velika gradska požara u srednjem vijeku. Posljednji veći požar dogodio se 1597. Nakon ovog požara gradnja drvenih kuća u centru grada bila je zabranjena, dozvoljene su samo kamene kuće.

Kuća na br. 132 s desne strane kanala uglavnom je uništena u novogodišnjoj noći 2008. godine od požara izazvanog vatrometom. Kuća je nacionalni spomenik koji će se s vremenom obnoviti.

U 17. stoljeću ova je zgrada bila poprište dramatične ljubavne priče između bogate trgovačke kćeri Elisabeth de Flines i sluge njezina oca. Louis de Flines upotrijebio je svu svoju snagu i utjecaj kako bi spriječio svoju kćer da se uda za slugu. Elisabeth je pobjegla sa ljubavnikom, udala se i rodila njegovo dijete. Ali otac Louis joj je ušao u trag i vratio je, nakon čega ju je prisilio da se uda za oružara.

Bartolotti kuća


Bartolotti kuća iz 1617. godine...

Na br. 172 s desne strane nalazi se jedna od najljepših trgovačkih kuća u Amsterdamu. Dizajnirao ga je gradski arhitekt Hendrick De Keyser, a sagradio je 1617. godine za Willem van den Heuvela s novcem koji je naslijedio od svog ujaka Giovannija Bartolottija. Nakon izgradnje ove kuće, van den Heuvel promijenio je ime u prezime svog pokojnog ujaka i od tada se zvao Guillermo Bartalotti. Bio je trgovac svilom i bankar, jedan od najbogatijih ljudi u Amsterdamu u to vrijeme.
Slika: bartoloti huis

Cromhout kuće

S desne strane na brojevima 364-370 nalaze se četiri Cromhouthuizen-a. Dizajnirao ih je u klasičnom stilu poznati arhitekt Philip Vingboons, a sagradio je 1660. godine bogati trgovac Jacob Cromhout.


Cromhout kuće iz 1660. godine...

Cromhout je živio sa suprugom Margaretha Wuytiers u najvećoj od četiri kuće na broju 366, a ostale tri kuće su iznajmljene. Dvije zgrade trenutno su iznajmljene Biblijskom muzeju.

Službena rezidencija gradonačelnika Amsterdama


Službena rezidencija gradonačelnika Amsterdama, sagrađena je 1667. godine...

Kuća na br. 502 s desne strane je kuća sa stupovima, službena rezidencija gradonačelnika Amsterdama. Ova dvostruka kuća sa 45 soba sagrađena je 1667. godine za Paulusa Godina, direktora West Indies Company i trgovaca robovima. Kuća je uzeta u upotrebu 1926. godine kao rezidencija gradonačelnika, poklon Nederlandse Handelmaatschappij. Stambeni prostori gradonačelnika nalaze se na trećem i četvrtom katu, prizemlje i kat imaju reprezentativnu funkciju za grad.

Talijanski konzulat


S lijeve strane, br. 581, italijanski generalni konzulat smješten je u dvostrukoj trgovačkoj kući iz 1670. U središtu fasade je velika skulptura s prikazom sv. Mihaela koji pobjeđuje zmaja, a stoji na glavi slona.

Sedam mostova Reguliersgracht


Sedam mostova Amsterdama ili "tunel ljubavi"...

Ispod mosta vidimo jednu od najfotografiranijih slika Amsterdama: poznatih sedam mostova Reguliersgrachta. Navečer su svi ti mostovi osvijetljeni i tada pogled izgleda kao tunel, koji se također naziva "tunel ljubavi". Reguliersgracht se smatra jednim od najljepših kanala u Amsterdamu.

Muzej Willet Holthuysen


Lijevo na broju 506 nalazi se muzej Willet Holthuysen, izgrađen 1687. Muzej je dobio ime po posljednjoj stanarki kuće, Louisa Willet-Holthuysen. 1895. ostavila je kuću i svoju umjetničku zbirku gradu Amsterdamu. Od toga vremena zgrada je muzej, što je posebno zanimljivo jer je unutrašnjost iz 17. stoljeća sačuvana gotovo netaknuta.


Unutrašnjost muzeja iz 17. stoljeća u izvornom stanju...

U Amsterdamu postoje samo 3 povijesne stambene zgrade u kojima se interijeri još uvijek mogu vidjeti u izvornom stanju. Interijer u ovom muzeju je stoga zanimljiviji od izloženih umjetničkih zbirki. Muzej također ima prekrasan vrt iz 17. stoljeća.


Vrt muzeja iz 17. stoljeća...

Source:
Herengracht Amsterdam

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.