Koliko Nizozemci znaju o Hrvatskoj

srijeda , 14.08.2019.


Do unazad nekoliko godina, Hrvatska je za Nizozemce bila ex-Jugoslavija. Nije ni čudno, jer je Nizozemska bila među zadnjim zemljama EU-a koje su priznale samostalnost Hrvatske. Još i dan danas se u svakodnevnom razgovoru može čuti da smo dio ex-Jugoslavije.

Priču o tome kako nas doživljavaju Nizozemci, započet ću sa njihovim poznavanjem hrvatske hrane i pića.

Hrana

Malo će turista u početku posjetiti Hrvatsku zbog hrvatske kuhinje. U svakom će se hotelu naći normalna europska kuhinja, a kvaliteta hrane visoko ovisi o kuharu. U gradovima i turističkim područjima nalaze se brojni restorani, pizerije, restorani brze hrane, pubovi i vinski podrumi. U mnogim mjestima naći ćete i tradicionalne kavane gdje osim kave imate veliki izbor slastica uz kavu.Hrvati vole slatko i nedvojbeno ćete to primijetiti. Preporučuju se tradicionalna hrvatska jela poput dalmatinske dimljene šunke (pršut), salame s paprikom (kulen), puretina s tijestom (mlinci), sarma, hrvatsko jelo od ribe (brudet) i pašticada. Uz ove ukusne namirnice, vrijedne su degustacije i slane srdele (vrsta haringe), gljive, ovčiji sir i jaki slavenski umaci.

Osnova tradicionalne hrvatske kuhinje je slavenska, nadopunjena utjecajima iz susjednih zemalja koje igraju ili su igrale neku ulogu u povijesti Hrvatske. U unutrašnjosti se jela temelje na proizvodima iz regije kao što su meso, mahunarke i žitarice. Na obali, gdje je na jelovniku puno ribe, morskih plodova i povrća, dominira mediteranska talijanska kuhinja.

Voda iz slavine


Baš kao u Nizozemskoj, i u Hrvatskoj možete piti vodu iz slavine.

Vina


U Hrvatskoj se mogu popiti vina izvrsne kvalitete. Tradicija i recepti u vinogradarstvu stari su stoljećima. Na obali ćete naći crvena vina poput Terana, Merlota, Kaberneta, Opola, Plavca i Postupa, a od bijelih vina preporučuju se Kujundžuš, Malvazija, Muškat, Pinot i Pošip. Nisu naveli da i unutrašnjos Hrvtaske ima izusetno kvalitetna vina!!

Pivo

Pivo, kako Hrvati nazivaju bier, popularno je piće u Hrvatskoj. Poznati hrvatski brendovi piva su Ožujsko iz Zagreba i Karlovačko. Dostupne su i druge (zapadne) vrste piva, svakako u velikim gradovima.

Žestoka pićaU Hrvatskoj se žestoko piće cijeni, posebno različite vrste dobivene od voćaka, tzv. eau-de-vie ili destilirana voda života. Vrlo popularno alkoholno piće je šljivovica. Loza je još jedno popularno alkoholno piće, to je eau-de-vie na bazi grožđa s visokim postotkom alkohola. Još jedno poznato alkoholno piće je Travarica, ovo je biljni napitak. Također su poznati: Vinjak (brendy), Pelinkovac (biljni liker) i Maraskino (liker na bazi maraskino trešanja). Liker se obično pije kao aperitiv. Naravno, uobičajena zapadnjačka žestoka pića dostupna su i u Hrvatskoj. Ostala pića, bezalkoholna pića, voćni sokovi, mineralna voda itd. dostupni su kao i u Nizozemskoj.

Navike pijenja

Tipična hrvatska tradicija je miješanje vina s drugim napitkom poput mineralne vode ili čak s coca colom. Bevanda je crno ili bijelo vino s običnom vodom. Gemišt je mješavina bijelog vina sa mineralnom vodom. Jedno od popularnih ljetnih pića je crno vino s coca colom, ovaj se napitak naziva bambus.

source: kroatie mijn land

nastavak slijedi....

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.