Policija u automobilu pronašla najmanje 700.000 eura

utorak , 30.07.2019.Tijekom provjere na autoputu A16 u blizini Rotterdama prošlog tjedna, agenti su naišli na iznos od najmanje 700.000 eura. Vozač vozila, 25-godišnjak iz Zaandamma, uhićen je.

Muškarac je vozio autocestom u blizini Zwijndrechta kad mu je policija naredila da se zaustavi.

Glasnogovornik policije potvrđuje da su službenici htjeli provjeriti vozilo jer su nešto posumnjali. Da li se radilo o opasnom ponašanju vozača ili podacima koji su već bili poznati o automobilu, policija nije htjela otkriti.

Agenti su otkrili skriveni prostor s vrećom ispunjenom bezbroj novčanica od 100 eura. Automobil i novac su zaplijenjeni, a vozač pritvoren.

Stanovnik Zaandama od tada je u pritvoru. Još uvijek nije jasno odakle mu novac i zašto ga je imao u vozilu.

Nesšto slično dogodilo se prije nekoliko godina i Mladenu Novaku, predsjedniku Skupštine Međimurske županije i šefu županijske organizacije SDP-a. I on je imao novac u apoenima po 100 eura u autu. Jedina je razlika što su Novaka uhvatili bosansko-hecegovački carinici prilikom izlaska iz BiH. Zanimljivo, ima teniske terene i vile na moru, IT tvrtku C Lab koja uz ostalo izrađuje i software za kladionice, a po gotovinu odlazi u BiH.Dogodilo se to 2013 godine, a nije mu pala ni vlas s glave. I on je i dalje predsjednik Skupštine Međimurske županije.

Izvor:
Po gotovinu odlazi u BiH

Poznata faca i prijatelj Ante Gotovine

NA GRANICI PAO SA 74.000 EURA šef međimurskog SDP-a

Dobro jutro Nizozemska

ponedjeljak , 29.07.2019.

Na jutarnjoj rosi, uz zeleno jezerce u društvu sa racikama i labudovima...

Top plaće rastu mnogo brže od kolektivnih plaća

nedjelja , 28.07.2019.Predsjednici upravnih odbora u prosjeku su zabilježili 7,2 posto veću plaću u odnosu na prethodnu godinu. To je zaključak studije u 117 vodećih nizozemskih tvrtki i institucija. Kolektivno ugovorene plaće porasle su za samo 2,1 posto u istom razdoblju.

Apsolutno najveću zaradu ostvario je predsjednik uprave Shell-a Ben van Beurden, koji je zaradio 20,1 milijun eura u 2018. godini, što iznosi 55.000 euro dnevno! Nancy McKinstry iz Wolters Kluwer-a zaradila je 13,7 milijuna eura, Gillian Tans iz Booking.com-a zaradila je 12,7 milijuna eura i usprkos tako velikoj plaći, svaki dan na posao putuje biciklom iako ima pravo na službeno vozilo i osobnog vozaća (Što bi na to rekli naši uhljebi koji ni na WC ne idu pješice?). Jean-François van Boxmeer iz Heineken-a sa zaradom od 9 milijuna također je među prvih pet u pogledu plaća.Najveća razlika u plaćama bila je kod Unilevera, gdje je izvršni direktor Paul Polman zaradio 292 puta više od prosječnog zaposlenika u tvrtki.Povećanje naknada za direktore uglavnom je rezultat dobrih cijena dionica, povećanih profita i viših vrijednosti kapitala. To su uglavnom visoke plaće najvećih nizozemskih tvrtki i multinacionalnih kompanija koje se ističu. Povećanje plaća bilo je manje spektakularno za 'normalne' velike tvrtke, a nagrade za (polu) državne institucije su se zapravo smanjile.

"Najviše koristi imaju najviše rangirani u kompanijama, dok se zaposlenici koji čine moguću dobit prečesto doživljavaju kao troškovna stavka", kaže Zakaria Boufangacha koordinator za politiku uvjeta rada FNV sindikata. Sindikat osuđuje sve veći jaz između visokopozicioniranih i zaposlenika.

Treba napomenuti da su to sve bruto iznosi!!

Kazna za nošenje burke 150 eura

petak , 26.07.2019.


Od 1. kolovoza u Nizozemskoj je zabranjeno nošenje odjeće za pokrivanje lica, kao što su burka, nikab, kaciga koja pokriva cijelo lice ili vojnička kapa tzv. fantomka u obrazovanju, javnom prijevozu, bolnicama i državnim ustanovama. Novčana kazna za nošenje burke ili kacige s punom maskom na određenim mjestima u Nizozemskoj bit će 150 eura.Državni službenici i prijevoznici moraju upozoriti osobu koja krši pravila i tražiti da ukloni odjeću koja prekriva lice ili da napusti prostor ili prijevozno sredstvo. Tek kada ta osoba ovaj zahtjev ne poštuje, može se pozvati policija.

Parlament je prošle godine u lipnju odobrio zabranu burke. Tada je već postalo jasno da će kazna biti u prvoj kategoriji, u kojoj je maksimalni iznos kazne trenutno 415 eura. Državno odvjetništvo ukazuje na to da se za prekršaj ne može izreći kazna za opće dobro na slobodi.Zabrana se trebala primjenjivati od 1. srpnja

Parcijalna zabrana nošenja odjeće za lice bila je prvobitno planirana od 1. srpnja, ali je odgođena za mjesec dana zbog trajanja školske godine.

Na taj se način osiguralo da zabrana ne počne tijekom školske godine, izjavila je ministrica unutarnjih poslova Kajsa Ollongren. Time se izbjegla zbrka oko trenutka kada je zabrana stupila na snagu.

Život na granici ili gdje su vrata, u toj si državi

četvrtak , 25.07.2019.Na Belgijsko-Nizozemskoj granici postoji jedno zanimljivo mjesto s dva imena: Baarle-Hertog i Baarle-Nassau. To je poseban gradić. S tom posebnom dihotomijom na nizozemskom i belgijskom teritoriju.Baarle-Nassau i Baarle-Hertog su dvije općine u gradu Baarle koje su na neobičan i zanimljiv način podijeljene između Nizozemske i Belgije. Ovaj neobičan i zanimljiv grad sa svojom granicom privlači mnogobrojne turiste iz Europe i cijelog svijeta.Ovdje nalazimo čudnu i složenu situaciju. Za početak: Baarle-Hertog je belgijski, a Baarle-Nassau je nizozemski. Baarle-Hertog je belgijska enklava u Nizozemskoj. Baarle-Nassau je nizozemska enklava u Baarle-Hertogu: enklava u enklavi. Naravno, tu je detaljna povijesna pozadina ove pojave, ali to jednostavno ignoriramo. Neće nas iznenaditi da je u Baarle-Nassauu i Baarle-Hertogu zbunjujuća gnjavaža s granicama.Granica između Belgije i Nizozemske označena je bijelim križićima na nogostupu i metalnim stupićima uz prometnice i izvan naselja. Ova zanimljiva cik-cak granica se provlači kroz grad ne birajući kuda će proći, tako da doslovno presijeca njive, voćnjake, kuće, vrtove i ulice. Granična linija na pr. ulazi preko trgovine suvenira, a zatim izlazi iza samoposluživanja u istoj ulici.Sjećam se kada smo nekad davno išli u shopping u to mjesto. Kupovalo se tamo gdje je bilo jeftinije, naravno. Pogotovo su cigarete u Belgiji bile puno jeftinije, a maslac je bio jeftiniji u Nizozemskoj. Pređeš na drugu stranu ulice, a cijena druga.

Više:
Origin of the enclaves
Kad je fajrunt u Nizozemskoj, prijeđemo za drugi stol

Nizozemac dobio kaznu za krađu novca iz fontane

srijeda , 24.07.2019.
U nečemu mogu i Nizozemci biti bolji od ”naših”, a zbog takvih se moraju donositi strože mjere sprječavanja vandalizma...

36-godišnji Nizozemac kažnjen je u nedjelju sa 550 eura zbog krađe kovanica iz fontane na Piazzi Navona u Rimu. Talijanska policija uhvatila je čovjeka na djelu kad je izvukao novac iz vode.

Nizozemac se rano ujutro popeo u Fontanu del Moro s namjerom kako bi uzeo novac. Kad ga je policija uhvatila, pokušao je uzalud sakriti novac.

Rim će strože każnjavati ljude koji skrive "necivilizirano ponašanje". Od 1. kolovoza primjenjivat će se stroža pravila u talijanskom glavnom gradu.

Penjanje ili ulazak u fontanu kaznit će se od 1. kolovoza novčanom kaznom od 160 do 450 eura. Vandalizam na povijesnim zgradama stajat će počinitelje 400 eura, a kazna za prodaju ili konzumiranje alkohola na ulici bit će od 160 do 400 eura. Novčane kazne morat će se odmah platiti.

U slučaju težeg kršenja, prekršiteljima bi čak mogao biti privremeno onemogućen pristup gradu.

Broj nezaposlenih ponovno raste

subota , 20.07.2019.
Broj nezaposlenih neznatno se povećava već drugi mjesec zaredom, prenosi Državni zavod za statistiku (CBS). Prvi put od listopada 2015. godine nezaposlenost se povećala u posljednja tri mjeseca.

U lipnju je bilo 313.000 nezaposlenih, izvještava Državni zavod za statistiku. Taj se broj odnosi na nezaposlene od 15 do 75 godina starosti koji su nedavno tražili posao i tvrde da su dostupni za posao. Mjesec dana ranije taj je broj iznosio 302.000, a u travnju je bilo 300.000 nezaposlenih u Nizozemskoj.

Preračunato, 3,4 posto radne snage bilo je u lipnju nezaposleno. U svibnju je to iznosilo 3,3 posto. Ukupno je u lipnju bilo devet milijuna zaposlenih.

Svaki komentar suvišan

četvrtak , 18.07.2019.

ŠOK NA POLJUDU....

Mirovine bi se iduće godine mogle opet smanjitiZa 4 najveća mirovinska fonda u Nizozemskoj u sljedećoj godini prijeti opasnosti od smanjenja mirovina, unatoč nedavnom mirovinskom sporazumu. Mirovinski fondovi krive nisku kamatnu stopu. Fondovi su zadovoljni svojim ulaganjima, ali ih je neutralizirala niska kamatna stopa. Kao rezultat toga, vrijednost novca rasla je presporo.

Predviđanja da bi smanjenje mirovina u 2020. godini mogla zadesiti Mirovinski fond Metal-ektra i Mirovinski fond za metal i tehniku, mogla bi se obistiniti. Sada se čini da su i Mirovinski fond za njegu i skrb te Mirovinski fond za državne službenike i obrazovanje također u opasnosti da će morati smanjiti mirovine.

Ako omjer pokrića padne ispod 100 posto, fondovi mogu smanjiti mirovine kao rezultat mirovinskog sporazuma. Prije toga, 'letvica' je bila na 104 posto. Ako omjer padne ispod 88 posto, fondovi su obvezni smanjiti mirovine.

Omjer za Mirovinski fond Metal-ektra trenutno iznosi 99,8 posto, Mirovinski fond za metal i tehniku je 100,8 posto. Mirovinski fond za njegu i skrb i Mirovinski fond za državne službenike i obrazovanje su na dnu, s 95,9 odnosno 95,3 posto. Gotovo svi oni imaju pravo smanjiti mirovine.

Parlamentarno povjerenstvo nedavno je savjetovalo da se donja granica za omjer kritične pokrivenosti prilagodi s 88 posto na oko 95 posto. Svaki fond koji pada ispod toga mora nužno smanjiti mirovine.

Ako se taj savjet usvoji, nekoliko će velikih fondova biti u nevolji. Novi bi se postotak primjenjivao od 2021.

Maastricht i Rotterdam ostali u igri za organizaciju Pjesme Eurovizije 2020

utorak , 16.07.2019.Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Rotterdam i Utrecht prošlog tjedna službeno su podnijeli svoje ponude u kojima su gradovi objasnili kako bi željeli organizirati Pjesmu Eurovizije. Amsterdam, Breda, Den Haag i Leeuwarden već ranije odustali su od organizacije.

Maastricht i Rotterdam dva su preostala grada koji još uvijek imaju priliku organizirati Pjesmu Eurovizije 2020. godine. To znači da su Arnhem, Den Bosch i Utrecht ispali iz konkurencije.

Odbor za odabir organizatora objavio je to danas, dan ranije nego što je prvobitno najavljeno.

Prema odboru, uz podršku tehničkih stručnjaka i EBU-a, Maastricht i Rotterdam podnijeli su znatno bolje ponude.

Oba grada imaju lokaciju u kojoj i TV emisije i cijeli događaj mogu biti dobro organizirani. Osim toga, u gradu i regiji postoji dostatan smještaj, postoji dobar plan za mnoge popratne događaje i postoji spremnost na značajan financijski doprinos za podmirivanje troškova same lokacije održavanja Pjesme Eurovizije. (najam, opremanje, sigurnost, itd.), navodi se u priopćenju.

U naredna dva tjedna bit će održani radni posjeti u ta dva grada koji imaju priliku dobiti organizaciju. Navodno, bitka bi se naposljetku trebala voditi između Rotterdamske Ahoy dvorane i Kongresnog centra u Maastrichtu.

Sredinom kolovoza bit će poznato u kojem će se gradu održati 65. Eurovision Song Contest.

Oznake: 65. Eurovision Song Contest

Nizozemci imaju malo slobodno dostupne štednje

ponedjeljak , 15.07.2019.


U usporedbi sa stanovnicima sličnih europskih zemalja, nizozemci imaju malo slobodne raspoložive štednje. Piše agencija za gospodarstvo Rabobanke u izvješću objavljenom u ponedjeljak.Prema tom izvješću, ljudi imaju u prosjeku 22.000 eura štednje na svom bankovnom računu. To je nešto manje od prosjeka u eurozoni, gotovo 10.000 eura manje nego u Belgiji. Oko petine Nizozemaca nema nikakve ušteđevine.

Nizozemci imaju relativno velik kapital, ali to je uglavnom u mirovinskim fondovima i kućama. Niske mirovine i visoki troškovi stanovanja otežavaju popuniti kasicu-prasicu.

Ipak, štedjeti je važno, savjetuju iz Rabobanke. Na primjer, ušteđeni novac može pomoći u ublažavanju financijskih šokova, financiranju studija ili stvaranju održivog doma. Danas je potrebno i više vlastitog novca za kupnju kuće.

Ekonomski gledano, nije poželjno da nizozemska kućanstva kolektivno štede čak i više nego što već čine, kažu ekonomisti. Prema njima bilo bi korisno kad bi bio dostupan i veći iznos u gotovini.

Autobusna stajališta sa zelenim krovovima

nedjelja , 14.07.2019.

Više od 316 autobusnih stajališta u gradu Utrechtu imat će zelene krovove. Novodizajnirana stajališta moraju pridonijeti zelenom životnom okruženju. Ovi krovovi doprinose biološkoj raznolikosti i time pomažu, među ostalim, bumbarima i pčelama. Stajališta također nude osvježenje u ljetnim mjesecima, doprinose hvatanju sitne prašine i skladištenju kišnice.Krovovi se uglavnom sastoje od biljki seduma (Žednjak, lat. Sedum, je veliki rod koji pripada u porodicu Crassulaceae). Održavanje obavljaju zaposleni koji se voze u električnim automobilima. Stajališta su osvijetljena LED svjetiljkama, a klupe su izrađene od bambusa. Osim toga, neka autobusna stajališta dobit će solarne panele.

Stanovnici Utrechta koji žele izgraditi zeleni krov sami, mogu podnijeti zahtjev za subvenciju.

ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

subota , 13.07.2019.

Jel ovo neka šala?

Ovo je naslovnica najnovijeg broja Auto kluba:Kakve sve gluposti možeš naći na našim portalima i u tiskovinama kao da su novinari i naši stručnjaci pokupili svu pamet ovog svijeta.

Pa evo da vidimo što nam to donosi najnoviji broj Auto kluba:

NADZOR BRZINE NA NAŠIM AUTOCESTAMA? Malo sutra - otkrivamo i zašto!

Najavljeni sektorski nadzor brzine u ozbiljnom je sukobu s Uredbom o zaštiti osobnih podataka, a isti propis mogao bi biti koban i za nove policijske radare opremljene kamerama koje bez kriterija neprestano snimaju cestu i baš svakoga tko njome prolazi.
Uredbom o zaštiti podataka je, naime, jasno propisano da se osobni podaci smiju koristiti samo u strogo propisanim uvjetima, primjerice u slučajevima kad postoji privola ili je riječ o javnom interesu, a osobnim podacima se prema Uredbi pritom smatra svaki podatak kojim se može utvrditi identitet osobe, pa tako ne samo ime i prezime, kućna adresa, broj osobne ili OIB, nego i svaka fotografija ili snimka iz koje je moguće iščitati “fizički, fiziološki, genetski, mentalni, ekonomski, kulturni ili socijalni identitet pojedinca”. Samim time, Uredbom je dokinuto nekažnjivo baratanje osobnim podatcima u nizu slučajeva, čak i u situacijama koje donedavno uopće nisu bile sporne. Jedna od njih svakako je uporaba fiksnih policijskih kamera, a sve detalje o tome što to znači za vozače možete pročitati u novom broju Auto kluba koji je od danas na svim kioscima!


Spomenut ću samo dvije zemlje, a ima ih još. Sektorski nadzor brzine u uporabi je na pr. u Njemačkoj i u Nizozemskoj kroz koje sam sektore prošao bezbroj puta. I sad se našli mi i najpametniji smo od svih ostalih. Jer nam tobože krši naša neka prava o zaštiti osobnih podataka...
Sektorski nadzor brzine u Nizozemskoj....


i u Njemačkoj....


Zar ovo nije kršenje zaštite osobnih podataka?

Navest ću jedan primjer iz naših gruntovnica, a tiče se zaštite osobnih podataka. Jeste li ikada posjetili web-starnicu Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave kako bi provjerili vlasništvo neke nekretnine?

Pitam se, kako je moguće da na internetu stoji vaš OIB, vaša adresa, zabilješke socijalne službe, krediti, hipoteke? Zar to nije povreda zaštite osobnih podataka?U svezi toga poslao sam upit mjerodavnima i evo što su mi odgovorili:

Za njih to nije povreda zaštite osobnih podataka, naprotiv još tvrde, citiram: ističemo kako uvid iz zemljišne knjige nije dostupan svim trećim osobama, nego osobama koje imaju interes glede određene nekretnine. Isto tako navodimo da je za dobivanje izvatka iz zemljišne knjige potrebno znati broj čestice i katastarsku općinu u kojoj se nalazi čestica i t.d...

Upišete li nasumice ime katastarske općine i broj čestice izletjet će nečiji podatci na svjetlo dana sa svim ostalim podatcima.... Tako možete saznati podatke o vašem susjedu, prijatelju ili najvećem neprijatelju.... saznati koliko je zadužena njegova nekretnina, je li susjed vlasnik cijele nekretnine ili je to njegova supruga, a on dotepenec i druge podatke...

Sto kazu Pravila EU-a?

Zaštita podataka i privatnost na internetu

Pravilima EU-a o zaštiti podataka jamči se zaštita vaših osobnih podataka svaki put kada se oni prikupljaju, primjerice kad kupite nešto na internetu, prijavite se na natječaj za posao ili podnesete zahtjev za kredit banke. Primjenjuju se i na poduzeća i organizacije (javne i privatne) u EU-u i one koji imaju sjedište izvan EU-a no pružaju robu ili usluge u EU-u, poput Facebooka i Amazona, svaki put kada ta poduzeća traže ili ponovno upotrebljavaju osobne podatke pojedinaca u EU-u.
Nije važno u kojem su formatu podaci. Bilo da su u elektroničkom ili papirnatom obliku, kad god se pohranjuju ili obrađuju podaci u kojima vas se izravno ili neizravno može identificirati kao pojedinca, moraju se poštovati vaša prava na zaštitu podataka.

Građani koji idu u crkvu češće su aktivni kao volonteri

petak , 12.07.2019.Riječ volonter (franc. volontaire) označava osobu koja besplatno obavlja neku službu, dakle volontirati znači besplatno služiti. U svijetu su volonterstvo i volontiranje definirani na različite načine i imaju različite dimenzije, ali se može slobodno reći kako je u svojoj najširoj definiciji volonterski rad neplaćeno, nekarijerističko, neprofitno, slobodno izabrano djelovanje koje se javlja u različitim oblicima.

Nizozemci koji redovito pohađaju crkvene službe volontiraju češće od nevjernika. Isto tako, ovi vjernici često imaju veće povjerenje u druge ljude i organizacije civilnog društva te su češće aktivni u udrugama, navodi se u studiji Socijalna kohezija i dobrobit koju je Državni zavod za statistiku (CBS) objavio u petak.

Postotak volontera među praktičnim vjernicima je najviši među rimokatolicima (58,1 posto). Među nevjernicima, to je 43,7 posto, što je 5 posto niže od nacionalnog prosjeka.

Nakon rimokatoličke crkve, relativno je mnogo volontera koji su praktični vjernici među pripadnicima protestantske crkve (55,5 posto) i u reformiranoj crkvi (47,9 posto). Muslimani (34,9 posto) i sljedbenici drugih religija (35,9 posto) nalaze se na dnu popisa.46,4 posto muslimana je aktivno u radu u nekim od udruga. To je nešto više od nevjernika kojih je 46,2 posto.

Između 2012. i 2017. godine 51 posto stanovništva Nizozemske starijih od 15 godina smatralo je da su vjerski aktivni ili pripadaju nekoj od vjerskih skupina.

Kad su u pitanju samo religije, članovi Protestantske Crkve (79,1 posto) su najviše predani udrugama, a slijede ih Reformirana crkva (75,4 posto), druge religije (73,7 posto) i Rimokatolička crkva (61,4 posto).

Četvrtina je izjavila da pripadaju rimokatoličkoj crkvi, 16 posto su bili protestanti, 6,4 posto muslimani i gotovo 6 posto pripadali su različitim drugim denominacijama, navodi CBS.

Na aukciji cvijeća pronevjerio 4,3 milijuna eura

četvrtak , 11.07.2019.Jedan zaposlenik financijskog odjela aukcije cvijeća Royal FloraHolland pronevjerio je 4,3 milijuna eura u devetomjesečnom razdoblju, izvijestila je tvrtka u četvrtak.

Zaposlenik je uhićen. Istraživanja pokazuju da u krađu nisu uključeni drugi zaposlenici. Već je u svibnju bilo poznato da je novac protupravno prisvojen, ali sada je poznata i visina pronevjerenog novca.

Nakon što je krađa došla na vidjelo, FloraHolland pozvala je vanjske stručnjake da provedu forenzička ispitivanja. Iz toga je vidljivo da je zaposlenik zlorabio manevarski prostor koji je imao u toj funkciji.

Tvrtka je osigurana od krađe, a štetu će platiti osiguranje. Royal FloraHolland se također savjetuje s Državnim odvjetništvom o tome kako se novac može nadoknaditi.

Usvajanje financijskog izvješća za 2018. odgođeno je do okončanja istrage.

Royal FloraHolland, najveća aukcija cvijeća na svijetu, obrađuje više od sto tisuća transakcija dnevno. Godišnji promet im iznosi 4,65 milijardi eura.

Prijevare u agenciji Ministarstva infrastrukture i vodnog gospodarstva

srijeda , 10.07.2019.Igre sa prijevarama se nastavljaju....

Prijevara u Rijkswaterstaatu (izvršna agencija Ministarstva infrastrukture i vodnog gospodarstva) veća je od očekivane. Zaposlenik koji je ranije ove godine uhvaćen za prijevaru nije dostavio lažne račune za 1,7 milijuna eura, nego za više od 2,3 milijuna eura.

Istraživanja su pokazala da je zaposlenik ili zaposlenica nabave od 2012. godine dostavljao lažne račune. On ili ona su također prodavali robu od Rijkswaterstaata dobavljačima, a prihod od 18.000 eura stavili u vlastiti džep. Sve to je ta osoba priznala i dobila momentalni otkaz.

Sve ukazuje na to da je državni službenik djelovao sam, izvjestila je Zastupnički dom ministrica infrastrukture i vodnog gospodarstva, Cora van Nieuwenhuizen. On ili ona bili su odgovorni za manje kupnje za Rijkswaterstaat, do iznosa od 15.000 eura. Osim toga, zaposlenik je imao gotovo slobodne ruke.

Prema riječima ministrice, obavljaju se vanjska istraživanja u "financijsko-upravnom procesu". Cilj je poduzeti mjere za sprječavanje prijevare. Također se ispituje da li je došlo do sličnih slučajeva.

Policija kaže da istraga nije usmjerena samo na zaposlenika, već i na treće osobe. Tko su ove treće strane, ministrica nije pojasnila.

Značajno povećanje plaća u sektoru mentalnog zdravlja

utorak , 09.07.2019.


Oko 89.000 zaposlenika u sektoru mentalnog zdravlja (GGZ) dobit će strukturalno povećanje plaća od 8,38 posto tijekom sljedećih 2,5 godina i jednokratno isplatu od 500 eura, izvjestio je sindikat FNV-a. To znači da će prosječni osobni dohodak zdravstvenih djelatnika u sektoru mentalnog zdravlja porasti za 9,6 posto u narednih 2,5 godine.Pregovaračica FNV-a Elise Merlijn zadovoljna je dogovorom. "Uvažavanje zahtjeva zaposlenika izraženo je u povećanju plaća, mogućnostima obuke i sporazumima o radu u teškim okolnostima." - rekla je Elise Merlijn.

Osim povećanja plaća, dogovoreno je da osoblje za skrb i njegu u odjelima s intenzivnom njegom ima pravo na šesnaest sati dodatnog dopusta za oporavak.

"Na taj se način nadamo da ćemo zadržati više ljudi i motivirati nove sudionike da dođu i rade u sektoru mentalnog zdravlja, a sve to također može pridonijeti smanjenju opterećenja sadašnjih zaposlenika." - kaže Merlijn.

Napravljeni su i dodatni sporazumi o boljoj potpori za bolesne zaposlenike kako bi se smanjilo bolovanje.

Policija suspendirala sedmog zaposlenika u mjesec dana

ponedjeljak , 08.07.2019.Mislite da u Nizozemskoj nema korupcije, prijevara, odavanje službene tajne i drugih kaznenih djela držvnih službenika? Aha, malo morgen....

U ponedjeljak je amsterdamska policija suspendirala svojeg sedmog zaposlenika u nešto više od mjesec dana. Riječ je o 55-godišnjem muškarcu koji je uhićen zbog sumnje kršenja službene tajne, korupcije i kršenja računalne sigurnosti.

Krajem svibnja amsterdamska policija suspendirala je jednog zaposlenika zbog sumnje u prijevaru i krivotvorenje. U lipnju je pet službenika iz iste jedinice suspendirano zbog povrede dužnosti ili zbog uhođenja, kompjuterskog kršenja ili kršenja službene tajne.

Policija nije objavila identitet osumnjičenih ni u jednom slučaju. Također nije objavljeno u kojim odjeljenjima rade policijski službenici i jesu li uhićeni.

U svim slučajevima, tim za sigurnost, integritet i žalbe provodi daljnje istrage o suspenziji.

Novi vladin zrakoplov

subota , 06.07.2019.
Novi zrakoplov vlade, Boeing 737, predstavljen je u subotu u zrakoplovnoj bazi Woensdrecht. Zrakoplov će koristiti kraljevska obitelj, ministri i državni dužnosnici.

Novi državni zrakoplov izgleda više poslovnije od svog prethodnika, puno je ekonomičniji i prepun tehnologije.“Unatoč poslovnom izgledu, zrakoplov je lako prepoznati kao nizozemski. Osim poznate plave boje vlade, interijer je u skladu s Delftskim plavim porcelanom (Delfts blauwe) naglascima, a na krilima se nalazi prepoznatljiva narančasta oznaka” - kaže John Pritchard, direktor tvrtke Fokker.Tulipani i mlinovi


U luksuznim sjedalima nalaze se udobni jastuci s tipičnim nizozemskim simbolima kao što su tulipani, vjetrenjače i poznate kuće sa kanala (grachtenpandjes). U proteklih godinu i pol Fokker je bio zaokupljen razvojem i ugradnjom interijera.Zrakoplov, koji košta oko 90 milijuna eura, bit će stavljen u funkciju sljedećeg mjeseca.
Zatvara li se Red Light District?

četvrtak , 04.07.2019.

Najpoznatijoj četvrti u Amsterdamu, Red Light District ili ulici Crvenih svjetala prijeti zatvaranje. Tko je bio u Amsterdamu, a nije posjetio Red Light District, svejedno bio muško ili žensko, taj nije vidio Amsterdam.Gradonačelnica Amsterdama razmatra zatvaranje čuvenog Red Light Districta zbog uvjeta u kojima se nalaze seksualne radnice i radnici. Femke Halsema, izjavila je kako građani trebaju biti u mogućnosti percipirati taj dio grada bez prostitucije.

Gradonačelnica je u priopćenju navela da su seksualni radnici i radnice za pojedine turiste ništa više osim atrakcije za gledanje, a često im se rugaju i fotografiraju ih bez dopuštenja.

Razmatraju se četiri opcije

1. Zatvaranje zavjesa


Ova opcija bi drastično promijenila izgled amsterdamske četvrti crvenih svjetiljki. Svake godine u grad dolaze gomile turista kako bi pogledale prostitutke iza prozora u crvenoj četvrti.

To bi bila onda prošlost: zavjese bi se zatvorile, žene bi nestale iz vidokruga. Gradonačelnica Femke Halsema govori o "zabrani prozora", pri čemu se otvorene sobe za užitke pretvaraju u privatne bordele. "Žene ne bi više bile iza prozora i mogle bi pokrenuti vlastiti posao na svoj način i možda privući kupce putem aplikacija ili putem interneta."

Prednost ove opcije je da prostitucija više neće biti turistička atrakcija, što može imati pozitivan učinak na gužvu. Postoji rizik da će turisti koji samo zaviruju u prozore od tada ići u Ruydsdaelkade, gdje bi još uvijek postojala prostitucija na prozorima.

Ako prostitutke nestaju iza zavjesa, to može dovesti do osjećaja nesigurnosti u crvenoj četvrti.


2. Ne bi više bilo prostitucije u četvrti Red Light DistrictuTo je najdrastičniji potez koju je gradonačelnica Halsema stavila na stol. Svi bordeli u četvrti Red Light District i područje Singel zatvorili bi se i ponovno otvorili drugdje u gradu, bilo u drugim oblicima, kao što su prostitucijski hotel ili nova prostitucijska ulica. Stoga nije cilj eliminirati prostituciju bez alternative.

Premještanje bi povijesnom središtu grada dalo sasvim drugačiji izgled: ne bi više bilo prostitucije, ni crvenih prozora. Nestala bi jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija koja nedvojbeno utječe na neugodnost za lokalno stanovništvo i poduzetnike.

3. Premještanje dijela prozoraTo je umjerena verzija opcije 2: ne bi se zatvoriti svi prozori u četvrti Crvenih svjetala i u području Singel, već samo jedan dio. Negdje drugdje u gradu otvorili bi se prozori ili bordeli.

Ova varijanta je manje radikalna i grad bi morao nadoknaditi manje odštete vlasnicima ili operaterima.

Prednost ove opcije može biti u tome što je ta varijanta politički najprihvatljivija, jer su druge opcije previše drastične za gradsko vijeće.

4. Više prozora u četvrti Crvenih svjetalaTakođer jedna varijanta: više prostitucije u četvrti Crvenih svjetala i u području Singel. Ova opcija proturječi želji da se smanji vreva u središtu grada. Uostalom, više prozora privući će više turista. Halsema kaže da ovu varijantu vidi uglavnom u kombinaciji sa zatvaranjem zavjesa.

Politička izvedivost je teška. Kako bi kršćanske stranke mogle pristati na više prostitucije i kako bi frakcije koje se bore s gužvom u središtu grada mogle braniti širenje područja Crvenih svjetala?

Dodatne mjere:
- Postaviti vrata koja ograničavaju pristup četvrti Red Light. U Haarlemu se plaća pristup prostituciji u centru grada, u Hamburgu su ulice u kojima rade prostitutke zatvorene.

Nedostatak je taj što ograničeni pristup ima ogroman utjecaj na centar grada, koji bi i dalje trebao biti slobodan za posjetitelje, a posebno za stanovnike Amsterdama.

- Uspostava jednog ili više hotela u prostituciji. U njima bi seksualni radnici mogli primati svoje klijente u radne prostorije koje mogu iznajmiti na kratko vrijeme.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.