Kazna za nošenje burke 150 eura

petak , 26.07.2019.


Od 1. kolovoza u Nizozemskoj je zabranjeno nošenje odjeće za pokrivanje lica, kao što su burka, nikab, kaciga koja pokriva cijelo lice ili vojnička kapa tzv. fantomka u obrazovanju, javnom prijevozu, bolnicama i državnim ustanovama. Novčana kazna za nošenje burke ili kacige s punom maskom na određenim mjestima u Nizozemskoj bit će 150 eura.Državni službenici i prijevoznici moraju upozoriti osobu koja krši pravila i tražiti da ukloni odjeću koja prekriva lice ili da napusti prostor ili prijevozno sredstvo. Tek kada ta osoba ovaj zahtjev ne poštuje, može se pozvati policija.

Parlament je prošle godine u lipnju odobrio zabranu burke. Tada je već postalo jasno da će kazna biti u prvoj kategoriji, u kojoj je maksimalni iznos kazne trenutno 415 eura. Državno odvjetništvo ukazuje na to da se za prekršaj ne može izreći kazna za opće dobro na slobodi.Zabrana se trebala primjenjivati od 1. srpnja

Parcijalna zabrana nošenja odjeće za lice bila je prvobitno planirana od 1. srpnja, ali je odgođena za mjesec dana zbog trajanja školske godine.

Na taj se način osiguralo da zabrana ne počne tijekom školske godine, izjavila je ministrica unutarnjih poslova Kajsa Ollongren. Time se izbjegla zbrka oko trenutka kada je zabrana stupila na snagu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.