ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

subota , 13.07.2019.

Jel ovo neka šala?

Ovo je naslovnica najnovijeg broja Auto kluba:Kakve sve gluposti možeš naći na našim portalima i u tiskovinama kao da su novinari i naši stručnjaci pokupili svu pamet ovog svijeta.

Pa evo da vidimo što nam to donosi najnoviji broj Auto kluba:

NADZOR BRZINE NA NAŠIM AUTOCESTAMA? Malo sutra - otkrivamo i zašto!

Najavljeni sektorski nadzor brzine u ozbiljnom je sukobu s Uredbom o zaštiti osobnih podataka, a isti propis mogao bi biti koban i za nove policijske radare opremljene kamerama koje bez kriterija neprestano snimaju cestu i baš svakoga tko njome prolazi.
Uredbom o zaštiti podataka je, naime, jasno propisano da se osobni podaci smiju koristiti samo u strogo propisanim uvjetima, primjerice u slučajevima kad postoji privola ili je riječ o javnom interesu, a osobnim podacima se prema Uredbi pritom smatra svaki podatak kojim se može utvrditi identitet osobe, pa tako ne samo ime i prezime, kućna adresa, broj osobne ili OIB, nego i svaka fotografija ili snimka iz koje je moguće iščitati “fizički, fiziološki, genetski, mentalni, ekonomski, kulturni ili socijalni identitet pojedinca”. Samim time, Uredbom je dokinuto nekažnjivo baratanje osobnim podatcima u nizu slučajeva, čak i u situacijama koje donedavno uopće nisu bile sporne. Jedna od njih svakako je uporaba fiksnih policijskih kamera, a sve detalje o tome što to znači za vozače možete pročitati u novom broju Auto kluba koji je od danas na svim kioscima!


Spomenut ću samo dvije zemlje, a ima ih još. Sektorski nadzor brzine u uporabi je na pr. u Njemačkoj i u Nizozemskoj kroz koje sam sektore prošao bezbroj puta. I sad se našli mi i najpametniji smo od svih ostalih. Jer nam tobože krši naša neka prava o zaštiti osobnih podataka...
Sektorski nadzor brzine u Nizozemskoj....


i u Njemačkoj....


Zar ovo nije kršenje zaštite osobnih podataka?

Navest ću jedan primjer iz naših gruntovnica, a tiče se zaštite osobnih podataka. Jeste li ikada posjetili web-starnicu Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave kako bi provjerili vlasništvo neke nekretnine?

Pitam se, kako je moguće da na internetu stoji vaš OIB, vaša adresa, zabilješke socijalne službe, krediti, hipoteke? Zar to nije povreda zaštite osobnih podataka?U svezi toga poslao sam upit mjerodavnima i evo što su mi odgovorili:

Za njih to nije povreda zaštite osobnih podataka, naprotiv još tvrde, citiram: ističemo kako uvid iz zemljišne knjige nije dostupan svim trećim osobama, nego osobama koje imaju interes glede određene nekretnine. Isto tako navodimo da je za dobivanje izvatka iz zemljišne knjige potrebno znati broj čestice i katastarsku općinu u kojoj se nalazi čestica i t.d...

Upišete li nasumice ime katastarske općine i broj čestice izletjet će nečiji podatci na svjetlo dana sa svim ostalim podatcima.... Tako možete saznati podatke o vašem susjedu, prijatelju ili najvećem neprijatelju.... saznati koliko je zadužena njegova nekretnina, je li susjed vlasnik cijele nekretnine ili je to njegova supruga, a on dotepenec i druge podatke...

Sto kazu Pravila EU-a?

Zaštita podataka i privatnost na internetu

Pravilima EU-a o zaštiti podataka jamči se zaštita vaših osobnih podataka svaki put kada se oni prikupljaju, primjerice kad kupite nešto na internetu, prijavite se na natječaj za posao ili podnesete zahtjev za kredit banke. Primjenjuju se i na poduzeća i organizacije (javne i privatne) u EU-u i one koji imaju sjedište izvan EU-a no pružaju robu ili usluge u EU-u, poput Facebooka i Amazona, svaki put kada ta poduzeća traže ili ponovno upotrebljavaju osobne podatke pojedinaca u EU-u.
Nije važno u kojem su formatu podaci. Bilo da su u elektroničkom ili papirnatom obliku, kad god se pohranjuju ili obrađuju podaci u kojima vas se izravno ili neizravno može identificirati kao pojedinca, moraju se poštovati vaša prava na zaštitu podataka.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.