Građani koji idu u crkvu češće su aktivni kao volonteri

petak , 12.07.2019.Riječ volonter (franc. volontaire) označava osobu koja besplatno obavlja neku službu, dakle volontirati znači besplatno služiti. U svijetu su volonterstvo i volontiranje definirani na različite načine i imaju različite dimenzije, ali se može slobodno reći kako je u svojoj najširoj definiciji volonterski rad neplaćeno, nekarijerističko, neprofitno, slobodno izabrano djelovanje koje se javlja u različitim oblicima.

Nizozemci koji redovito pohađaju crkvene službe volontiraju češće od nevjernika. Isto tako, ovi vjernici često imaju veće povjerenje u druge ljude i organizacije civilnog društva te su češće aktivni u udrugama, navodi se u studiji Socijalna kohezija i dobrobit koju je Državni zavod za statistiku (CBS) objavio u petak.

Postotak volontera među praktičnim vjernicima je najviši među rimokatolicima (58,1 posto). Među nevjernicima, to je 43,7 posto, što je 5 posto niže od nacionalnog prosjeka.

Nakon rimokatoličke crkve, relativno je mnogo volontera koji su praktični vjernici među pripadnicima protestantske crkve (55,5 posto) i u reformiranoj crkvi (47,9 posto). Muslimani (34,9 posto) i sljedbenici drugih religija (35,9 posto) nalaze se na dnu popisa.46,4 posto muslimana je aktivno u radu u nekim od udruga. To je nešto više od nevjernika kojih je 46,2 posto.

Između 2012. i 2017. godine 51 posto stanovništva Nizozemske starijih od 15 godina smatralo je da su vjerski aktivni ili pripadaju nekoj od vjerskih skupina.

Kad su u pitanju samo religije, članovi Protestantske Crkve (79,1 posto) su najviše predani udrugama, a slijede ih Reformirana crkva (75,4 posto), druge religije (73,7 posto) i Rimokatolička crkva (61,4 posto).

Četvrtina je izjavila da pripadaju rimokatoličkoj crkvi, 16 posto su bili protestanti, 6,4 posto muslimani i gotovo 6 posto pripadali su različitim drugim denominacijama, navodi CBS.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.