Zatvara li se Red Light District?

četvrtak , 04.07.2019.

Najpoznatijoj četvrti u Amsterdamu, Red Light District ili ulici Crvenih svjetala prijeti zatvaranje. Tko je bio u Amsterdamu, a nije posjetio Red Light District, svejedno bio muško ili žensko, taj nije vidio Amsterdam.Gradonačelnica Amsterdama razmatra zatvaranje čuvenog Red Light Districta zbog uvjeta u kojima se nalaze seksualne radnice i radnici. Femke Halsema, izjavila je kako građani trebaju biti u mogućnosti percipirati taj dio grada bez prostitucije.

Gradonačelnica je u priopćenju navela da su seksualni radnici i radnice za pojedine turiste ništa više osim atrakcije za gledanje, a često im se rugaju i fotografiraju ih bez dopuštenja.

Razmatraju se četiri opcije

1. Zatvaranje zavjesa


Ova opcija bi drastično promijenila izgled amsterdamske četvrti crvenih svjetiljki. Svake godine u grad dolaze gomile turista kako bi pogledale prostitutke iza prozora u crvenoj četvrti.

To bi bila onda prošlost: zavjese bi se zatvorile, žene bi nestale iz vidokruga. Gradonačelnica Femke Halsema govori o "zabrani prozora", pri čemu se otvorene sobe za užitke pretvaraju u privatne bordele. "Žene ne bi više bile iza prozora i mogle bi pokrenuti vlastiti posao na svoj način i možda privući kupce putem aplikacija ili putem interneta."

Prednost ove opcije je da prostitucija više neće biti turistička atrakcija, što može imati pozitivan učinak na gužvu. Postoji rizik da će turisti koji samo zaviruju u prozore od tada ići u Ruydsdaelkade, gdje bi još uvijek postojala prostitucija na prozorima.

Ako prostitutke nestaju iza zavjesa, to može dovesti do osjećaja nesigurnosti u crvenoj četvrti.


2. Ne bi više bilo prostitucije u četvrti Red Light DistrictuTo je najdrastičniji potez koju je gradonačelnica Halsema stavila na stol. Svi bordeli u četvrti Red Light District i područje Singel zatvorili bi se i ponovno otvorili drugdje u gradu, bilo u drugim oblicima, kao što su prostitucijski hotel ili nova prostitucijska ulica. Stoga nije cilj eliminirati prostituciju bez alternative.

Premještanje bi povijesnom središtu grada dalo sasvim drugačiji izgled: ne bi više bilo prostitucije, ni crvenih prozora. Nestala bi jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija koja nedvojbeno utječe na neugodnost za lokalno stanovništvo i poduzetnike.

3. Premještanje dijela prozoraTo je umjerena verzija opcije 2: ne bi se zatvoriti svi prozori u četvrti Crvenih svjetala i u području Singel, već samo jedan dio. Negdje drugdje u gradu otvorili bi se prozori ili bordeli.

Ova varijanta je manje radikalna i grad bi morao nadoknaditi manje odštete vlasnicima ili operaterima.

Prednost ove opcije može biti u tome što je ta varijanta politički najprihvatljivija, jer su druge opcije previše drastične za gradsko vijeće.

4. Više prozora u četvrti Crvenih svjetalaTakođer jedna varijanta: više prostitucije u četvrti Crvenih svjetala i u području Singel. Ova opcija proturječi želji da se smanji vreva u središtu grada. Uostalom, više prozora privući će više turista. Halsema kaže da ovu varijantu vidi uglavnom u kombinaciji sa zatvaranjem zavjesa.

Politička izvedivost je teška. Kako bi kršćanske stranke mogle pristati na više prostitucije i kako bi frakcije koje se bore s gužvom u središtu grada mogle braniti širenje područja Crvenih svjetala?

Dodatne mjere:
- Postaviti vrata koja ograničavaju pristup četvrti Red Light. U Haarlemu se plaća pristup prostituciji u centru grada, u Hamburgu su ulice u kojima rade prostitutke zatvorene.

Nedostatak je taj što ograničeni pristup ima ogroman utjecaj na centar grada, koji bi i dalje trebao biti slobodan za posjetitelje, a posebno za stanovnike Amsterdama.

- Uspostava jednog ili više hotela u prostituciji. U njima bi seksualni radnici mogli primati svoje klijente u radne prostorije koje mogu iznajmiti na kratko vrijeme.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.