Recite: žao nam je!

nedjelja , 30.06.2019.

Gradonačelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb, ponovio je u nedjelju poziv vladi da se ispriča za prošlost nizozemskog ropstva. "Usudite se biti veliki i jaki, recite žao nam je!" rekao je tijekom Keti Koti, komemoracije ropstva u Nizozemskoj, Surinamu i Nizozemskim Antilima.Ketikoti, također kao Keti-koti ili Keti Koti znači slomljeni okovi, je godišnji surinamski praznik kojim se slavi ukidanje ropstva. Ime potječe iz surinamskog jezika Sranantongoa koji je materinji jezik Kreolaca.

Prošle godine Aboutaleb je to prvi put uputio vladi, ali odgovor ministra unutarnjih poslova smatra razočaravajućim. "Samo velike nacije i velika imena kažu" žao mi je ", rekao je Aboutaleb na spomen obilježju.Aboutaleb je također uputio sljedeći poziv: "Ako vlada i kabinet žele reći "OPROSTITE", želio bih im ponuditi pozornicu u Rotterdamu."

Osim gradonačelnika Aboutaleba, i gradonačelnik Lamers iz Schiedama, gradića nadomak Rotterdama, položio je vijenac na spomenik ropstvu na Lloyd-doku u Rotterdamu.

Gradonačelnik Rotterdama, Ahmed Aboutaleb, marokanskog je porijekla. Prvi je muslimanski gradonačelnik Nizozemske, sin hodže iz Maroka. Rođen je u Maroku i sa 14 godina je zajedno s majkom i braćom došao u Nizozemsku i ostvario karijeru na kojoj mu može pozavidjeti veliki broj rođenih Nizozemaca.

Ono što mnogi ne znaju: nakon niza bezuspješnih pokušaja reforme, gradonačenik u Nizozemskoj se još uvijek ne bira demokratski od strane građana. Njega imenuje posebna Komisija, što potom mora potvrditi i kralj.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.