Državni tajnik za azil i migracije podnio je ostavku

utorak , 21.05.2019.

Mark Harbers iz Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD) državni tajnik za azil i migracije u ministarstvu za pravosuđe i sigurnost podnio je ostavku. Tajnik nadležan za slučajeve azila odlazi nakon što se saznalo da je njegovo ministarstvo namjerno u izvješću nepotpuno prijavljivalo podatke o kriminalu tražitelja azila.

„Podaci objavljeni na ovaj način, spadaju pod moju odgovornost upravljanja”, rekao je Harbers u utorak tijekom rasprave u parlamentu. „Ne samo da sam ja odgovoran za to u ustavnom smislu, nego se osjećam odgovornim i želim uzeti "punu odgovornost" za učinjene pogreške.”Sumnja u seksualne prijestupe, ubojstvo i pokušaj ubojstva zabilježena je u izvješću kao „drugo“, a stvari poput krađe u trgovini i krađe bicikala pokazivale su se preciznim brojkama.

Rekonstrukcija koju je Harbers obavio pokazala je da su službenici u njegovom ministarstvu nekoliko puta ukazivali na te nepravilnosti. Službenici su upozoravali da bi kategorizacija o ozbiljnim zločinima pod nazivom "drugo" mogla pokrenuti mnoga pitanja, ali ništa nije učinjeno po tom pitanju.

Harbers je nakon rasprave izjavio da je o tome obaviješten u ponedjeljak navečer. "Razgovaralo se o zabrinutostima, ali u konačnici mi izvješća nisu dostavljana", rekao je.

Nije namjerno skrivano

Uzbuđenje je nastalo nakon što je tajnik to nazvao „opravdanom kritikom”. Harbers je rekao da je potrebna veća otvorenost i veća transparentnost u imigracijskoj politici.

Prema riječima tajnika, to je potrebno kako bi se zadržala podrška politici azila. "Taj se pothvat pokazao pogrešnim, a parlament je pogrešno obaviješten", rekao je Harbers, koji je naglasio da nema "namjernog prikrivanja brojki".

Istaknuo je da brojke "izazivaju mnoga pitanja". Primjerice, prijavljeno je 31 ubojstvo i ubojstvo iz nehata, ali se radi o sumnjama i izvješćima o incidentima za koje još nije donesena neopoziva sudska odluka.

Harbers je stavio ruku na svoje grudi. "Ja sam odobrio to izvješće. Svakako sam se trebao dalje raspitati o tome."

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.