Zabrana za benzince i dizelaše

petak , 03.05.2019.


Benzinski automobili bit će zabranjeni u Amsterdamu od 2030. nadalje. To je vidljivo iz "akcijskog plana o čistom zraku" koji je općina Amsterdam predstavila u četvrtak.Iz plana se vidi da će glavni grad uložiti velika sredstva u nove ekološke zone kako bi zrak u Amsterdamu bio čistiji. Godine 2020. dizelski putnički automobili stariji od 15 godina bit će zabranjeni unutar amsterdamskog prstena. Širi se i ekološka zona za kamione i kombije.Plan se usredotočuje na zamjenu benzinskih i dizelskih automobila alternativama, kao što su električni pogon i pogon na vodik. Do 2030. godine sav promet u naseljenim područjima mora postati bez benzinskih i dizelskih automobila. Budući da različite mjere iz akcijskog plana mogu dovesti do troškova i nepogodnosti za stanovnike i poduzetnike, općina olakšava prijelaz na čišći prijevoz, primjerice, sa sustavima subvencija i nekih izuzeća od toga.Amsterdam dodatno proširuje mrežu za punjenje električnih automobila u gradu: svatko tko kupi električni automobil može zatražiti stanicu za punjenje. Broj brzih punjača se također proširuje.
Daju se subvencije te povlastice kao što su dozvole za parkiranje kako bi se svi stanovnici potaknuli na odabir čistog prijevoza.

Prljavi zračni ubojica

Alderman Sharon Dijksma, savjetnica za promet, prijevoz, kvalitetu vode i zraka u gradskom vijeću kaže: “Želimo čišći zrak za sve stanovnike Amsterdama. Prljavi zrak je i dalje prečesto tihi ubojica. Nakon pušenja, loše hrane i premalo vježbanja, prljavi zrak je četvrti najveći rizik za zdravlje stanovnika Amsterdama. Amsterdamci žive prosječno godinu dana kraće zbog prljavog zraka. Učinit ćemo sve što možemo da poboljšamo situaciju. Na taj način doslovno dobivamo zdraviji i ugodniji grad. "

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.