U drugoj polovici 2018. poskupio najam stanova

četvrtak , 07.02.2019.

Prosječna cijena iznajmljenog stana povećala se za 2,9 % u drugoj polovici prošle godine, navodi se u tržišnom izvješću agencije za nekretnine NVM i udruge menadžera za nekretnine VGM.


Kuća sa 6 soba, površine 178 m2, 250 m2 okućnice, cijena 475 000 €...

Snažno povećanje najamnine po četvornom metru, što je za 5,9 % više nego godinu ranije, uzrokovano je između ostalog činjenicom, da se iznajmljuje više malih stanova i više novih kuća, a ovi tipovi stanova imaju višu cijenu po kvadratnom metru.

Porast cijena po četvornom metru bio je veći kod apartmana/stanova nego kod obiteljskih kuća. Prosječna obiteljska kuća u najmu košta 1.036 eura mjesečno. Za stan/apartman se u prosjeku plaća 1.058 eura mjesečno.


Za 4-sobni stan u ovoj zgradi od 115 m2˛ najam iznosi 1098 € mjesečno + režije (struja, plin, voda, porez na nekretnine, zajednička pričuva...)

Od 2014. godine je prosječna površina unajmljenih stanova i kuća postala nešto manja. Prosječna površina je smanjena sa 108 četvornih metara na 98 četvornih metara.Sjeverna Holandija je vodeća po visini cijene najma, djelomično zbog nedostatka stambenog tržišta u regiji Amsterdama. Najamnine su također mnogo veće u Južnoj Nizozemskoj i Utrechtu nego u drugim provincijama. U Frieslandu su najamnine najjeftinije.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.