Povećanje inozemnih ulaganja u Nizozemskoj

ponedjeljak , 30.01.2017.

Strane su tvrtke u prošloj godini u Nizozemskoj otvorile 11 398 novih radnih mjesta. U taj posao uključeno je bilo 350 stranih kompanija, među kojima su Oracle i Danone. Strane tvrtke zajedno su uložile više od 1.74 milijardi eura u nizozemsku ekonomiju, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

Charles Vögele

Broj radnih mjesta u stranim tvrtkama stalno raste. U 2015. je otvoreno 9300, a godinu dana ranije 6300 novih radnih mjesta. Većina ih je otvorena od strane američkih kompanija. Kompanije iz Britanije, Kine, Japana i Francuske komletiraju prvih pet stranih kompanija koje najviše ulažu u nizozemsko gospodarstvo.

Prema riječima ministra gospodarstva Kampa, ove brojke samo potrđuju da je Nizozemska otvorena i atraktivna za inozemna ulaganja, te dodaje: "Naše stanovništvo je visoko obrazovano, imamo izvrsnu logistiku i infrastrukturu ,a naše digitalne usluge spadaju u sam svjetski vrh. Imamo mnogo toga za ponuditi međunarodnoj poslovnoj zajednici. To se također vidi i u više od 900.000 radnih mjesta koja proizlaze iz zaposlenja u stranim kompanijama u našoj zemlji."

Charles Vögele

Većina radnih mjesta je u ICT sektoru, zatim u znanosti o životu i zdravlju, prijevozu i logistici i agro-prehrambenoj industriji.

Oznake: SAD, britanija, Francuska, japan, kina, ministarstvo

Modni trgovački lanac Charles Vögele u stečaju

petak , 27.01.2017.

Nizozemski ogranak švicarskog modnog trgovačkog lanca Charles Vögele otišao je u stečaj. 700 radnika dobit će otkaz. Charles Vögele ušao je prvi puta u Nizozemsku 1999. godine . U Nizozemskoj imaju 95 prodavaonica.

Charles Vögele

Tvrtku su osnovali 1955. godine vozač autoutrka Charles Vögele i njegova supruga Agnes Vögele u Zürichu, kao trgovinu za koturaljkaške natjecatelje. Krajem lipnja prošle godine cijela tvrtka je imala 6329 zaposlenika.

Talijanski Sempione Retail AG, koji je od kraja prošle godine većinski vlasnik matične tvrtke Charles Vögele Holding AG, je već u rujnu prošle godine, kada je napravio ponudu za sve dionice tvrtke, najavio da će se usredotočiti na strateškim tržištima Švicarske, Austrije, Mađarske i Slovenije.

Uprava nizozemskog ogranka je u posljednjih nekoliko mjeseci pokušavala sve kako bi trgovine ipak ostale otvorene ali im to nije uspjelo. Prema riječima glasnogovornika, šanse za novi početak su jako male. No, stečajni upravitelj dao je do znanja kako se već javilo nekoliko zainteresiranih strana oko preuzimanja. Trgovine će ostati otvorene do daljnjega, kako bi se prodale postojeće zalihe.

Oznake: Vögele, trgovina, stečaj

Zbog gačica i grudnjaka nepregledni redovi...

srijeda , 25.01.2017.

Stotine žena smrzavalo se jutros na velikoj hladnoći ispred sportske dvorane Ahoy u Rotterdamu čekajući početak rasprodaje ženskog donjeg rublja. Naime, poznati proizvođač ženskog donjeg rublja, Hunkemöller, započeo je danas sa tvorničkom rasprodajom koja će trajati sve do subote.

IgreKlik - Igrice online

Cijene su svega 2 eura za gaćice i 4 eura za grudnjak. Iz tog razloga je bila jutros velika gužva i dugi red ispred Ahoy arene, gdje se od danas pa sve do subote održava tvornička rasprodaja ženskog donjeg rublja.

Organizatori navode da su cijene izuzetno niske. U narednim danaima očekuje se na tisuće posjetitelja.

IgreKlik - Igrice online

Žene su bile prezadovoljne nakon izlaska iz dvorane. Jedna od njih je rekla da je potrošila oko 80 eura, a da je išla kupovati u "normalnu" trgovinu, platila bi najmanje 226 eura."!

Oznake: gačice, Grudnjak, ahoy, rotterdam, žene, rublje

Tri četvrtine za zabranu korištenja mobitela na biciklu

nedjelja , 22.01.2017.

Tri četvrtine Nizozemaca podržava zabranu korištenja pametnih telefona na biciklu (pisanje poruka, telefoniranje i sl.) stoji u studiji koju je naručilo Ministarstvo infrastrukture i zaštite okoliša, a koja je objavljena danas.

IgreKlik - Igrice online

Sedam od deset ispitanika smatra korištenje pametnih telefona na biciklu jako velikim problemom. Među stanovništvom iznad 55 godina njih 90 posto podržava zabranu korištenja mobitela na biciklu, a takvu zabranu podržava i polovica mladih.

Zabrana

Ministrica Melanie Schultz van Haegen (infrastruktura i zaštita okoliša) priprema zakon o zabrani korištenja mobilnih telefona na biciklu. U 20 posto nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti od 12 do 24 godina, uzrok nesreće bio je mobilni telefon.

U posljednjih nekoliko godina, posebno se pokušalo utjecati na ponašanje mladih, kao što su predavanja u školama i nagrađivanjima onih koji ne koriste svoje mobilne telefone dok voze biciklu.

Čini se da to nije imalo dovoljno utjecaja na ciljanu grupu i izgleda da će se morati donijeti zakon o zabrani korištenja mobitela prilikom bicikliranja.

Oznake: bicikl, zabrana, mobitel, SMS

U domovima za njegu i skrb nedostaje 10.000 osoblja

četvrtak , 19.01.2017.

U domovima za njegu i skrb starijih i nemoćnih osoba nedostaje 10.000 osoblja. Institucija za skrb starijih i nemoćnih osoba, Actiz, očekuje da će ove godine nedostajati 9.000 do 10.000 radnih mjesta u domovima za njegu i skrb starijih i nemoćnih osoba. Državni tajnik Van Rijn planira izdvojiti 100 milijuna eura kako bi zaposlili više osoblja, no prema Actizu to nije dovoljno za popunjavanje sadašnjih oko 10.000 slobodnih radnih mjesta.

IgreKlik - Igrice online

U Actizu kažu da nemaju dovoljno zaposlenika i da ljudi ne žele raditi u domovima za njegu i skrb starijih i nemoćnih osoba. Stoga ovog trenutka nedostaje u tim domovima 70 posto medicinskih sestara i medicinskog osoblja.

Na primjer, njegovatelji pomažu starijim osobama da se operu i dijelje im lijekove. Medicinske sestre pružaju većinu medicinske pomoći, kao što je na pr. davanje hrane pomoću sondi.

IgreKlik - Igrice online

Kako bi došli do novih djelatnika, u domovima za njegu i skrb starijih i nemoćnih osoba pokušavaju zanimanja napraviti atraktivnijima. Tako već u nekim domovima dijele bonuse za nove zaposlenike kao i za postojeće osoblje koji dovedu nove djelatnike. Isto tako promijenili su se i kolektivni ugovori.

Postoje planovi da bi se zbog bržeg zaposlenja u skrbi za starije i nemoćne osobe skratila obuka te da bi se više iskoristili volonteri. Osim toga ispituju se mogučnosti zaposlenja stranog osoblja u Nizozemskoj.

IgreKlik - Igrice online

Manifest

U Actizu su već izračunali da će za provedbu manifesta za bolju brigu za starije, koju su napisali Hugo Borst i Carin Gaemers, biti potrebno od 1,5 do 2 milijarde eura jer će prema Manifestu biti potrebno više od 70.000 dodatnih zdravstveni radnika.

Inicijatori manifesta 100 milijuna eura što bi izdvojio državni tajnik Van Rijn, smatraju lijep početak, ali ne i dovoljno. "Zadovoljni smo ovom gestom, jer to znači da ne samo da Van Rijn uzima vrlo ozbiljno ove probleme, već i cijeli kabinet. Ali to nije dovoljno" – kažu Borst i Gaemers.

Oni također predlažu donju granicu da dvije sestre imaju u grupi najviše do osam stanara.

Oznake: Pomoć, Zdravlje, medicina, skrb, manifest

Zbog oštećenog krila KLM-ov Boeing vratio se u Amsterdam

utorak , 17.01.2017.

Boeing 747 sa 376 putnika nizozemske zračne kompanije KLM, okrenuo se jučer iznad Egipta i vratio u Amsterdam zbog oštećenog krila. Zrakoplov je bio na putu iz Amsterdama prema Nairobiju u Keniji.

IgreKlik - Igrice online

"Odlučeno je da se zrakoplov vrati natrag na Schiphol, jer samo certificirani tehničar smije izvršiti popravke sa certificiranim dijelovima. Osim toga, povratkom u Amsterdam bile su najbolje mogućnosti transfera i presjedanja za putnike, a let nije bio ugrožen" - rekao je glasnogovornik KLM-a, Manel Vrijenhoek.

"Kvar je otkriven izvan europskog zračnog prostoru. Bilo je nešto olabavljeno na jednom krilu, što ne bi smjelo biti labavo." - dodao je Manel Vrijenhoek.

Nakon što je poletio sa Schiphola u 12.00 sati zrakoplov se okrenuo iznad Egipta i vratio se u 20:00 h u zračnu luku Schiphol.

Putnici su po povratku na Schiphol dobili pratnju i pomoć dodatnog zemaljskog osoblja i mogli su odlučiti nastaviti putovanje još iste večeri za Nairobi ili sutra nakon noćenja.

Prošle subote isti zrakoplov suočio se s lažnim protupožarnim alarmom. To što se još ovo dogodilo, u KLM-u nazivaju "čista slučajnost".

Mnoga su pitanja ostala bez odgovora.

Tako se mnogi pitaju, zašto se zrakoplov nije spustio u najbližu zračnu luku, na pr. u Kairo i tehničar doputovao tamo??

A što da se prilikom povratka taj "labavi dio" skroz olabavio i sa sobom povukao i nešto veći komad zrakoplova?

Itd, itd..

Oznake: klm, boeing 747, najrobi, Amsterdam, kenija

Prilično jednostavno preuzimanje tuđeg vozila na Schipholu

nedjelja , 15.01.2017.

Zahvaljujući propustima na webstranici i nedostatkom kontrole donedavno je bilo vrlo jednostavno odvesti tuđi automobil sa parkirališta u zračnoj luci Schiphol u Amsterdamu. U tv emisiji "Kassa" njihovi reporteri dokazali su kako je lako i jednostavno preuzeti skupi BMW sa parkirališta jedne parking tvrtke (Airport Parking Solutions) koja djeluje u sastavu te zračne luke.

IgreKlik - Igrice online

Rezervacije parkirališta kod Airport Parking Solutionsa pokazala su mnoge nedostatke. Jednostavnom zamjenom broja rezervacije u internetskoj adresi drugim brojem, novinari tv emisije "Kassa" mogli su provjeriti rezervacije drugih klijenata i ispisati ih.

S takvim ispisanim dokumentom u ruci uspjeli su tri puta dobiti automobil nekog drugog. U dva slučaja bili su to kolege novinari, a u trećem slučaju netko nepoznat. Kontrole jedva da je i bilo: zaposlenici su predavali ključeve automobila bez pitanja o provjeri identiteta.

IgreKlik - Igrice online

Provjera identiteta

Direktor Airport Parking Solutionsa Karim Boukhidous, rekao je u emisiji da je zatečen. "Ja sam odmah naredio da se taj problem riješi i pola sata kasnije toga više nije bilo'' - rekao je. Kontrole su pooštrene od strane zaposlenika i ubuduće će se korisnici uvijek trebati identificirati, uvjerava Boukhidous.

IgreKlik - Igrice online

Iz zračne luke Schiphol naglašavaju da oni nemaju nikakve veze sa mnogobrojnim tvrtkama koje posluju u blizini i bave se uslugama parkiranja. Zračna luka dakle, "nema nikakvog utjecaja na njihovo poslovanje".

Oznake: Schiphol, automobil, parking, kassa, tv

Nizozemski vlakovi se pokreću pomoću obnovljive energije

srijeda , 11.01.2017.

Nizozemski vlakovi se u potpunosti pokreću pomoću obnovljive energije dobivene iz vjetra.

Nacionalna želježnička tvrtka u Nizozemskoj (Nederlandse Spoorwegen - NS) je objavila kako su svoje ciljeve ispunili godinu dana ranije od planiranog i kako se već sada u potpunosti pokreću putem obnovljive energije.

IgreKlik - Igrice online

"Od 01.siječnja 100% naših vlakova pokreće se pomoću energije dobivene iz vjetra", rekao je glasnogovornik tvrtke Ton Boon.

Nacionalna željeznička tvrtka je potpisala ugovor sa tvrtkom Eneco (tvrtka se bavi distribucijom energije!) prije dvije godine, u kojem su odredili kako će do siječnja 2018. svi vlakovi biti na energiju dobivenu iz vjetra. Porast broja takozvanih farmi vjetra u Nizozemskoj je uvelike pomogao da se ovaj cilj ostvari ranije.

IgreKlik - Igrice online

Farme vjetra se nalaze širom Nizozemske, u unutrašnjosti kao i na obali, te jedna vjetrenjača koja radi sat vremena može proizvesti energiju potrebnu da vlak prijeđe 200 kilometara.

Idući cilj im je smanjiti energiju potrebnu po putniku za 35% do 2020. godine.

Nizozemske željeznice dnevno prevezu oko 1,1 milijun putnika te imaju oko 30.000 zaposlenih.

IgreKlik - Igrice online

Ulaganje u budućnost


1. Novi vlakovi: Nizozemske željeznice planiraju u slijedećih 5 godina investirati 2,5 milijarde € za proširenje i obnovu voznog parka.

2. Povećati udobnost i usluge za putnike: 300 milijuna € za inovacije u području boljeg informiranja putnika, bolji WiFi u vlaku i na stanicama te novim načinima plaćanja.

3. Postaje: NS će uložiti u razdoblju od 2016. do 2020. godine više od 300 milijuna € u infrastrukturu na postajama poput parkinga i novih kioska.

Oznake: vlak, struja, ns, postaja, željeznica

Najbrži rast stanovništva u posljednih 15 godina

srijeda , 04.01.2017.

Nizozemska je od prošle godine brojnija za gotovo 111.000 stanovnika. To je najbrži rast u posljednih petnaest godina, objavio je Državni zavod za statistiku. Od 2002. do 2015. godine, godišnja stopa rasta populacije bila je ispod 100.000. Nizozemska sada ima gotovo 17,1 milijuna stanovnika.

Veći rast se dogodio uglavnom zbog povećane imigracije i smanjene emigracije. Migracijski saldo (broj imigranata minus broj iseljenika) iznosio je oko 87.000 stanovnika.

Preostali rast stanovništva se dogodio zbog više rođenih nego umrlih. Broj rođenih je oko 24.000 veći od broja umrlih.

IgreKlik - Igrice online

Od svih općina Amsterdam raste najbrže. Stanovništvo glavnog grada poraslo je za 15.000 osoba i sada Amsterdam broji gotovo 850.000 stanovnika.

I ostali veliki gradovi rasli su brže od prosjeka. Do 2015. godine Utrecht je od 4 velika grada bio najbrže rastući ali je prošle godine Amsterdam preuzeo taj primat.

Oznake: rast, Amsterdam, Utrecht, imigranti, emigranti

Nova pravila, zakoni i tarife u 2017 godini

nedjelja , 01.01.2017.

Što se sve mijenja u 2017 godini?

Nova pravila, zakoni i tarife

Svake godine na dan 1. siječnja uvode se mnogi novi zakoni, pravila i cijene. Tako i od 1. siječnja 2017.


Kratak pregled najvažnijih promjena:

Starosna mirovina


Dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu diže se ponovno za 3 mjeseca. Od 1. siječnja starosnu mirovinu dobit će osobe nakon navršenih 65 godina i 9 mjeseci života.

Inače, od 1957. godine svi stanovnici Nizozemske imaju pravo na državnu mirovinu, bez razlike jesu li radili ili ne!

Darovi i pokloni

Od 1. siječnja, svi stanovnici Nizozemske između 18 i 40 godina starosti imaju pravo na darovani novac, oslobođen poreza, u iznosu do 100.000 eura za kupnju kuće ili otplatu hipoteke. To je bilo uvedeno privremeno u 2013. i 2014. godini kako bi se potaknula stambena gradnja i pomoglo mladim obiteljima za prvu nekretninu. Potom se ta granica spustila na 52 752 eura, da bi je sada ponovno povećali na 100. 000 eura.

Porez na štednju

Dobra vijest za ljude s manjim štednjama, ali ne i super visokim štednjama. Za 2016. godinu platit će se 1,2 posto poreza na štednju iznad 24. 437 eura. Ali će se za 2017. godinu porez smanjiti na 0,86 posto za štednju između 25.000 i 100.000 eura.

Za iznose između 100.000 i milijun eura platiti će se više, odnosno 1,38 posto, a na iznose iznad 1 milijun eura 1,62 posto.

Zdravstveno osiguranje

Pokrivenost osnovnog osiguranja se proširuje. Medicinski neophodno obrezivanje će biti besplatno, isto kao proteze dojke za žene i transrodnih žena koje su imale rak dojke. I bolesnici s tzv. hromošću će dobiti naknadu za 37 umjesto 21 sesija fizikalne terapije.


Električni bicikli


Za električne bicikle koji mogu prilično brzo voziti (tzv speed-pedelecs), primjenjuju se od 1. siječnja 2017. godine nova pravila. S njima se može voziti brzinom do 45 km/h. To znači da oni više u naseljima ne smiju voziti po biciklističkim stazama nego voznom trakom za automobile. Bit će obavezna i posebna zaštitna kaciga, nešto lakša od motociklističke kacige.
Testiranje na alkohol i droge

Policija od danas može testirati da li su nasilni prijestupnici koristili alkohol ili droge. Prijestupnik može dobiti višu kaznu ako se utvrdi da je bio pod utjecajem alkohola ili droga.Besplatni javni prijevoz za srednjoškolce

Učenici srednjih strukovnih škola mlađi od 18 godina od danas će dobiti studentsku kartu za javni prijevoz kako bi mogli besplatno putovati. To se odnosi samo na Srednje strukovne škole (MBO) s tzv. stručnim osposobljavanjima.


I još mnogo toga ..

Tu su i mnoge vrste poreznih tarifa, olakšica i poticaja za održavanje kupovne moći za određene grupe stanovništva.

Tako će se djećji budžet, poticaj za dječji smještaj, dečji doplatak, poticaj za stanarinu, minimalna plaća, maksimalni dodatak za njegu povećati.

Porezi na automobile (cestarina) će se smanjiti, a porez na energiju će poskupjeti.

Oznake: porezi, tarife, poticaji, doplatak, Nizozemska

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.