Podmetnut požar u stanu Sirijskog tražitelja azila

subota , 31.12.2016.

Požar u jednom stanu u Pieter de Hoochstraat u Zwijndrechtu, blizu Rotterdama, prošlog četvrtka bio je podmetnut. U iznajmljenom stanu živio je jedan sirijski tražitelj azila.

Policija pretpostavlja da je požar podmetnut jer su forenzička ispitivanja pokazala da je požar podmetnut na nekoliko mjesta u stanu.

Požar je izbio prošli četvrtak oko 10:15 dok stanar nije bio kod kuće. Policija je otkrila razbijena stakla na stražnjim vratima stana i stoga sumnja da je piroman (ili više njih) u stan ušao sa stražnje strane stana.

IgreKlik - Igrice online

Izbjeglica je u stanu živio već šest mjeseci čekajući da mu se pridruži njegova obitelj. Nakon požara, Sirijac je dobio zamjenski stan.

Prema riječima policije, nema naznaka da bi palež imao neku vezu sa porijeklom stanara. Nije bilo ni prethodnih incidenata oko kuće, kao što su prijetnje ili grafiti.

Netko će se zapitati kako je to moguće u najdemokratskijoj zemlji EU-a? Ali, demokracija nije samo na papiru, ona mora biti i u glavama, što očito nije uvijek tako.

Oznake: požar, piroman, policija, Nizozemska

Rekordna plaćanja debitnim karticama s božićnog shoppinga

nedjelja , 25.12.2016.

Svake sekunde se jučer poslijepodne 536 puta unosio PIN. To je rekord, javlja Udruženje za platni promet Nizozemske. Jučer se ukupno više od 15 milijun puta provlačila kartica na POS uređajima, a najviše između 14:00 i 14:30 h.

IgreKlik - Igrice online

U petak je ukupno 17,7 milijuna transakcija plaćano debitnim karticama. To je najveći broj plaćanja debitnim karticama ikada u jednom danu, kažu iz udruženja.

Svake godine broj transakcija raste 10 %.

Trgovci ove godine očekuju promet od 840 000 000 €, tri posto više u odnosu na 815 000 000 € prošle godine.

U tom prometu se pored potrošnje na darove nalazi i kupnja za božićnu večeru i kupljena odjeća za Božić.

Svim ljudima dobre volje čestit i blagoslovljen Božić...

Rijksmuseum kupio "Nizozemsku djevojku za doručkom"

srijeda , 21.12.2016.

Slika "Nizozemska djevojka za doručkom", autora Jean-Étienne Liotarda, dolazi u Rijksmuseum (Nacionalni muzej) u Amsterdamu. Slika iz 18. stoljeća bit će dostupna od sredine siječnja na istaknutom mjestu u muzeju.

IgreKlik - Igrice online

Muzej je kupio sliku za 5,2 milijuna eura od jedne britanske plemićke obitelji, koja ju je imala u vlasništvu 240 godina. Britanska vlada je izdala izvoznu dozvolu, što znači da se slika može transportirati u Amsterdam.

Jean-Étienne Liotard rođen je u Ženevi (1702-1789). "Nizozemsku djevojku za doručkom" naslikao je 1756 godine kada je boravio u Nizozemskoj.

Liotard je poznat kao putujući slikar pastela. Kupljena slika je ulje na platnu. To je prema muzeju važan dodatak za pastele od Liotarda koji od 1885. godine pripadaju kolekciji Rijksmuseuma.

Oznake: Jean-Étienne Liotard, Holland, meisje, ontbijt

Amerikanci dovlače tenkove u Limburg

četvrtak , 15.12.2016.

U Eygelshovenu u provinciji Limburg, danas poslijepodne otvoreno je skladište za vojnu opremu američke vojske. Amerikanci će u Eygelshovenu uskladištiti na stotine tenkova, oklopnih vozila i teške artiljerije jedne brigade, tzv. US oklopna brigada Combat Team (US Armored Brigade Combat Team).

Sveukupno preko 1600 raznih vozila (Abrams tenkovi, Bradley oklopna vozila i Paladin artiljerijski sustavi)Oružje bi bilo upotrijebljeno ako bi bila ugrožena bilo koja članica NATO saveza. Nizozemska vojska pomagat će kod održavanja, nadzora i sigurnosti. Ovo će Limburgu osigurati oko sto radnih mjesta.

IgreKlik - Igrice online

To se događa zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Europi. Postavljanjem ove opreme u Europi, NATO može brže reagirati u slučaju krize.

Hladni rat

To nije prvi put da je američka oprema pohranjena u Eygelshovenu. Do 2006. je to bio slučaj. Tijekom hladnog rata, američka vojska imala je takva skladišta u mjestima Brunssum, Coevorden, Ter Apel, Vriezenveen i Eygelshoven.

IgreKlik - Igrice online

Prije desetak godina Washington je odlučio da više nije potrebno imati toliko ratne opreme u Europi. No, nakon ruske aneksije Krima i rata u istočnoj Ukrajini situacija se promijenila i povećale su se napetosti s Rusijom.

Američki Kongres odobrio je ukupno 3,4 milijarde USD za jačanje NATO vojnih kapaciteta u Europi. Slična skladišta s američkim tenkovima planiraju uskoro otvoriti i u Poljskoj, Belgiji i Njemačkoj.

Oznake: tenkovi, Us Army, oružje

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.