Nizozemskoj nedostaje 100 000 sezonskih radnika

nedjelja , 27.11.2016.

Godišnje je u Nizozemskoj radilo 100 000 poljskih sezonskih migranata, što je više od polovine svih sezonaca. U ovom trenutku Nizozemskoj nedostaje 100 000 sezonskih radnika koji rade u staklenicima i u poljoprivredi na branju povrća i cvijeća. Razlog tome je masovno odustajanje poljskih radnika koji se sve rijeđe odlučuju za sezonski rad u Nizozemskoj.

IgreKlik - Igrice online

Nizozemci navode kako su mnogi Poljaci pronašli posao u vlastitoj zemlji u kojoj industrija jako brzo raste pa se odličuju ostati u svojoj domovini.

Međutim, medalja ima i drugu stranu. Mnogi poljski radnici često su se žalili na neodržive uvjete na poslu gdje su ih poslodavci maltretirali na razne načine.

Tako je jedan poslodavac na zid objesio imena svih radnika i uveo natjecanje u ubranoj količini rajćice. Ako je netko nekoliko dana bio u opasnoj-naranđastoj zoni, dobio bi otkaz. Kaže jedna Poljakinja, jedine riječi koje sam naučila na poslu bile su:“Sneller, sneller, sneller” ili “faster, faster, faster”.

Sandra Claassen, direktorica FairWork kaže: svake godine na stotine poljskih radnika traži kontakt sa nama zbog problema koje imaju na poslu. Između ostalog zbog prenisko plaćene satnice, prekovremenih sati, seksualnih uznemiravanja, nepravednih kazni, iskorištavanja i sl.

Pa evo, ko voli nek izvoli...

Oznake: Nizozemska, rajčica, paradajz, Poljska

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.