Prodaja bez certifikata

utorak , 31.05.2016.

U Nizozemskoj je u 2015. godini prodano više od četvrtine kuća i stanova bez obveznog energetskog certifikata.

Energetski certifikat kod prodaje nekretnine obvezan je u Nizozemskoj od početka prošle godine.

Upravo se provodi kontrola kupoprodajnih ugovora, a prekršitelje čeka kazna od 450 €.

Oznake: certifikat, kuća, stan, kazna

Holandija ili Nizozemska

petak , 20.05.2016.

Nizozemska se često naziva "Holandijom". Međutim, ovo se odnosi samo na nekadašnji teritorij grofovije Holandije koja je bila jedna od 12 provincija Nizozemske koja je danas podeljena na pokrajine koje se zovu Severna Holandija (Noord-Holland) i Južna Holandija (Zuid-Holland).

Grofovija Holandija bila je franački teritorij koji je nastao nakon raspada Frizijskog kraljevstva, a koja je u ekonomskom i političkom smislu bila najbitnija oblast tog malog kraja Europe oko koje su se sve pokrajine "ispod nivoa mora" okupile u državu koju danas znamo. Glavni grad Amsterdam, lociran je recimo u Severnoj Holandiji, dok je Roterdam lociran u Južnoj Holandiji.

Drugim riječima, Holandija (kada se ove dvije pokrajine povijesno tretiraju kao jedinstvena teritorijalna jedinica) – samo je jedan dio države koja se zapravo zove Nizozemska.

Zbog svog značenja, Holandija je poslužila kao metonimija za cijelu zemlju, ali se danas nazivanje te države Holandijom tretira ili kao pogrešno ili kao neformalno. Upotreba ovog pojma se tolerira donekle samo kada se priča o njihovoj nogometnoj reprezentaciji.

Drugim riječima, pravo ime Holandije je Nizozemska, i to je doslovni prijevod njihovog vlastitog naziva "Nederland", što znači "niska zemlja" ili “niske zemlje”. Engleski pojam koji se službeno koristi danas je “Netherlands”, dok se nekada govorilo i "Low countries", sve sa istim značenjem.

U pitanju je pojam koji se razvio u poslednjih pet - šest stoljeća s ciljem da opiše zemljopisnu karakteristiku tog teritorija koji leži uspod nivoa mora zahvaljujući stoljetnoj borbi tamošnjih žitelja sa vodom pomoću poldera i kanala.

Da ponovimo: nazivati tu zemlju Holandijom je pogrešno jer je Holandija samo jedna regija države koja se zove Nizozemska.

Drugim riječima, Hrvati koriste pravilan naziv, dok Srbi koriste pogrešan.

Oznake: europa, Holandija, ime, naziv, Nizozemska, Amsterdam, rotterdam

PSV-u 23. naslov Nizozemske

nedjelja , 08.05.2016.

Do zadnjeg kola nizozemskog nogometnog prvenstva sve je bilo otvoreno. Ajax i PSV bili su bodovno izjednačeni, s tim što je Ajax imao bolju gol-razliku i u slučaju pobjede u zadnjem kolu, bili bi prvaci!Iako su oba kluba u zadnjem kolu gostovala, Ajax je imao na papiru lakšeg protivnika.

Ajax je gostovao kod predposljednjeg De Graafschapa, a PSV kod PEC Zwollea.

Zbog velike želje za pobjedom, Ajaxovci su izgorjeli i odigrali 1:1, što ih je prikovalo za drugo mjesto na tablici jer je PSV rutinski dobio PEC Zwolle sa 3:1.

PSV je prvu titulu osvojio u sezoni 1928/1929. Dalje su se titule redale ovim redoslijedom: 1935, 1951, 1963, 1975, 1976, 1978, 1986, 1987, 1988, 1989, 1991, 1992, 1997, 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2015 i 2016.

Oznake: psv, ajax, nogomet, lopta

Kako nas kradu operateri...

petak , 06.05.2016.

Mnogi su odahnuli i poveselili se kad je 30. travnja stupio na snagu novi zakon o roamingu unutar EU, na temelju EU roaming regulacije.

Ali nije sve tako sjajno, kako izgleda na prvi pogled. Hrvati će svejedno i dalje morati plaćati troškove mobilnog telefoniranja u inozemstvu.

Pošto koristim i hrvatsku Simpa sim karticu, dobio sam sms od operatera da moram na odlazni poziv platiti 0,47 kn/min, a za dolazni poziv 0,10 kn/min.

IgreKlik - Igrice online

Ovdje koristim nizozemsku sim karticu i kod nizozemskog operatera imam pretplatu u kojoj je cijena razgovora po minuti unutar NL ista kao i unutar EU, bez plaćanja roaminga!

Pitanje bi moglo glasiti:

Zašto Nizozemci ne naplaćuju roaming (ne svi, ima i onih koji ga naplaćuju...), a naši ga naplaćuju.

Ipak se mogu unutar tog EU zakona uskladiti cijene. Hrvatski operateri vide još zadnju mogučnost za pljačku. Žali Bože da bi koji od njih ukinuo sada taj roaming. Bolje je čekati još godinu dana i nešto se nakupi tih lipa.

Zanimljivo je da je vlasnik i u Hrvatskoj i u Nizozemskoj isti, tj. Deutsche Telekom Europe B.V.!

Roaming će se potpuno ukinuti 15. lipnja 2017.

Oznake: roaming, mobitel, operater, T-com

Kad ne platiš kaznu..

srijeda , 04.05.2016.

Kad ljudi vide ovaj auto, najprije se upitaju jesu li nešto dužni državi, odnosno gradskoj poreznoj upravi.

IgreKlik - Igrice online

Taj otkriva preko registarskih ploćica sve one koji su dužni porez ili neku kaznu koju nisu platili. Ovaj “utjerivač dugova” je u službi gradske porezne uprave. Kruži gradom i skenira registarske tablice automobila, a podatke šalje u bazu podataka.

IgreKlik - Igrice online

Ovdje je uhvatio “Nijemca” koji nije platio kaznu za krivo parkiranje, kako stoji na naljepnici koju su mu poreznici zalijepili na šoferšajbu i na vozačeva vrata..

IgreKlik - Igrice online

Ne, nije ovdje napravio prekršaj, nego negdje drugdje. Njegova gazdarica ga u ovoj ulici parkira već duže od godinu dana i ima karticu za parkiranje u ovom sektoru.

IgreKlik - Igrice online

E sad, kolika je kazna, zavisi od toga gdje je napravljen prekršaj. Kazne za pogrešno parkiranje kreću se od 35 do 370 €, zavisi od lokacije gdje se prekršaj dogodio (dvostruko parkiranje, parkiranje na uglu ulice, na zebri, rezerviranom mjestu za druga vozila, izvan označenog parkirališnog mjesta, uz žuto liniju itd.)

Kazna za parkiranje na mjestu rezerviranom za invalide bez invalidske dozvole iznosi 370 €.

Na jednu od ovih kazni, gazdarica ovog auta platit će još i 302 € za skidanje kleme sa kotača i na to sve skupa još i administrativne troškove.

Oznake: porez, kazna, parkiranje, invalidska dozvola

Kako su lijepe, crvene i slasne

ponedjeljak , 02.05.2016.

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Do nedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i znanstveni temelj svim tim pričama.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najvjerojatnije zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.

IgreKlik - Igrice online

Svejedno, koliko god bile trešnje zdrave, ipak se mnogi zapitaju, nije li malo cijena pretjerana. Ovih dana pojavile su se prve trešnje u trgovinama. Odakle su došle, manje je važno, ali u oči bode cijena: 15 € za 1 kg!

Prije nekoliko dana cijena im je bila 17,50 € za 1 kilogram. Cijena će padati i dalje i mogla bi se zaustaviti na 8-9 € za kg., kao i prošle godine.

Pa ko voli nek izvoli...

Oznake: trešnje, cijena, euro, kilogram

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.