Holandija ili Nizozemska

petak , 20.05.2016.

Nizozemska se često naziva "Holandijom". Međutim, ovo se odnosi samo na nekadašnji teritorij grofovije Holandije koja je bila jedna od 12 provincija Nizozemske koja je danas podeljena na pokrajine koje se zovu Severna Holandija (Noord-Holland) i Južna Holandija (Zuid-Holland).

Grofovija Holandija bila je franački teritorij koji je nastao nakon raspada Frizijskog kraljevstva, a koja je u ekonomskom i političkom smislu bila najbitnija oblast tog malog kraja Europe oko koje su se sve pokrajine "ispod nivoa mora" okupile u državu koju danas znamo. Glavni grad Amsterdam, lociran je recimo u Severnoj Holandiji, dok je Roterdam lociran u Južnoj Holandiji.

Drugim riječima, Holandija (kada se ove dvije pokrajine povijesno tretiraju kao jedinstvena teritorijalna jedinica) – samo je jedan dio države koja se zapravo zove Nizozemska.

Zbog svog značenja, Holandija je poslužila kao metonimija za cijelu zemlju, ali se danas nazivanje te države Holandijom tretira ili kao pogrešno ili kao neformalno. Upotreba ovog pojma se tolerira donekle samo kada se priča o njihovoj nogometnoj reprezentaciji.

Drugim riječima, pravo ime Holandije je Nizozemska, i to je doslovni prijevod njihovog vlastitog naziva "Nederland", što znači "niska zemlja" ili “niske zemlje”. Engleski pojam koji se službeno koristi danas je “Netherlands”, dok se nekada govorilo i "Low countries", sve sa istim značenjem.

U pitanju je pojam koji se razvio u poslednjih pet - šest stoljeća s ciljem da opiše zemljopisnu karakteristiku tog teritorija koji leži uspod nivoa mora zahvaljujući stoljetnoj borbi tamošnjih žitelja sa vodom pomoću poldera i kanala.

Da ponovimo: nazivati tu zemlju Holandijom je pogrešno jer je Holandija samo jedna regija države koja se zove Nizozemska.

Drugim riječima, Hrvati koriste pravilan naziv, dok Srbi koriste pogrešan.

Oznake: europa, Holandija, ime, naziv, Nizozemska, Amsterdam, rotterdam

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.