Molučani, posebna vrsta emigranata

subota , 30.04.2016.

Molučani dolaze sa Moluka, grupe otoka koji se nalaze jugoistočno od Indonezije. To je vrlo komplicirano i osjetljivo pitanje i ima veze s neovisnosti Nizozemske Istočne Indije iz 1949. godine. Tokom 2. svjetskog rata su prostor Indonezije okupirali Japanci i okončali vlast Nizozemske na tim prostorima. 2 dana nakon predaje Japana je vođa indonezijskih nacionalista Sukarno proglasio neovisnost Indonezije. Nizozemska je htjela obnoviti kolonijalnu vlast, ali 1949. godine ipak priznaje neovisnost Indonezije.Molučki otoci bili su dio nizozemske kolonije, ali nakon rata i samostalnosti Indonezije, nisu željeli pripasti novoj Republici Indoneziji.

U problemima koji su nastali između Indonezije i Molučkih otoka našlo se četiri tisuće Molučkih vojnika koji su se borili u Kraljevskoj nizozemsko - indijskoj vojsci (KNIL). Nizozemska vlada željela je da Molučani dobiju svoju autonomiju unutar Republike Indonezije, ali do toga niti do danas nije došlo. Kada su Molučani 25. travnja 1950. godine proglasili državu Republiku Maluka Selatan (RMS), nizozemska je vlada to smatrala ustankom pobunjenika. Zato su bivše vojnike 1951. godine odlučili prebaciti privremeno u Nizozemsku zajedno sa njihovim obiteljima, dok se ne nađe rješenje s Indonezijom.

Ono što je zamišljeno kao privremeno rješenje, ostalo je zauvijek. Bili su smješteni u kampovima diljem Nizozemske. U Brabantu su živjeli u sedam kampova od kojih je bivši koncentracijski logor Vught bio najveći. Kamp je pretvoren u stambeni prostor Lunetten. Tamo su čekali dan kada će se vratiti kući. Ali polako je postajalo jasno da Molučki otoci nikad neće biti neovisni i da se oni nikad neće vratiti. Večina njih pokušava danas ovdje pronaći novi dom i posao.Molučke četvrti su stambena naselja izgrađena posebno početkom 60-ih od strane nizozemskih vlasti za nekoliko tisuća Molučana, profesionalnih vojnika i njihovih obitelji. Ukupno 71 četvrt izgrađena je od 1960. godine za bivše molučke vojnike i njihove obitelji diljem Nizozemske. Molučani su tako jedina zajednica sa vlastitim četvrtima u Nizozemskoj.Zbog toga je teško zamisliti da bi netko tko nije molučkog podrijetla došao živjeti u te četvrti. Jedino se doseljavaju oni iz mješanih nizozemsko-molučkih brakova.

Molučke obitelji u kampovima živjele su u drvenim barakama. Svaka obitelj je imala površinu od dvadesetak kvadrata, od kojih je iskorišten svaki kutak. Vlastitu kuhinju nisu imali. U središnjem kuhinji se služila nizozemska hrana, ali nakon prosvjeda, nizozemski kuhari bili su zamijenjeni Molučanima. Godinama su Molučani živjeli odvojeni od vanjskog svijeta. Nisu smjeli raditi, nisu se smjeli integrirati u društvo, nisu smjeli imati kontakte izvan kampova. Zbog toga dugo nisu mogli ništa saznati o svojoj sudbini i propalom povrtaku na Moluke. Veliki kamp kao Lunetten bio je neka vrsta sela s brojnim sadržajima, kao crkva, škola i sl. No, posla nije bilo za bivše vojnike, koji su dobili otkaz iz vojske nakon dolaska u Nizozemsku.

Toj šutnji konačno je došao kraj kada su 2012. godine objavljene tri knjige u kojima centralno mjesto zauzimaju priče o Molučkim vojnicima, njihovoj djeci, unučadi i praunučadi. Nakon objavljivanja tih knjiga, pokazalo se da je Nizozemcima malo ili ništa poznato o njihovoj sudbini i da postoji velika potreba za više informacija, kako kod Molučana tako i kod Nizozemaca.

Mnoga djeca se s radošću sjećaju svojeg djetinjstva u logorima. Pjevač Ais Lawalata koji je odrastao u Lunettenu, rekao je: "Život u Logoru Vught u starim barakama bio je za nas djecu vrlo ugodan i lijep. Bilo je uvijek puno mladih ljudi, s gitarama, a imali su i svoje bendove."


Jedan od najpoznatijih Molučana, rođenih u Vughtu je Simon Melkianus Tahamata, koji je igrao za Ajax, Feyenoord, Standard Luik, Beerschot i Germinal Ekeren, a bio je prvi reprezentativac Nizozemske Molučkog podrijetla. Tahamata je visok 164 cm, a za sebe je znao reči: “Mali ali pametan”.

Drugi poznati nogometaš, molučkog podrijetla je i Giovanni van Bronckhorst, sadašnji trener Feyenoorda i bivši reprezentativac Nizozemske, za koju je odigrao 106 utakmica. Za njega se vežu zanimljivi detalji kad je igrao u mnogim klubovima, između ostalog za RKC Waalwijk, Feyenoord, Glasgow Rangers, Arsenal i FC Barcelonu. Na svim utakmicama pojavljivale su se zastave Republike Maluka Selatan (RMS). van Bronckhorst nikad nije skrivao svoje molučko podrijetlo.Prema statističkim podacima danas u Nizozemskoj živi oko 80.000 Molučana.

Oznake: ajax, feyenoord, Tahamata, kamp, moluki, nizozozemska, indonezija

Svi smo različiti i posebni, a opet tako slični

petak , 29.04.2016.

U Nizozemskoj žive ljudi iz cijelog svijeta. Nema tog naroda kojeg nećete sresti u Nizozemskoj. Tako ćete na ulici sresti Turke, Marokance, Indijce, Surinamce, Antilijance, Arape, Ruse, Poljake, Brazilce, Kineze itd., i naše, naravno.

Top 25 stranaca

Prema nacionalnosti, najviše ih dolazi iz Turske 397.000, Maroka 380.000, Indonezije 369.000, Njemačke 364.000, Suriname 348.000, Antila i Arube 149.000, Poljske 138.000, Belgije 116.000, Britanije 83.000, Kine 66.000, Iraka 55.000, Italije 45.000, Afganistana 44.000, Francuske 41.000, Šoanjolske 40.000, Somalije 39.000, Irana 37.000, SAD 37.000, Indije 29.000, Portugala 24.000, Bugarske 23.000, Gane 23.000, Egipta 23.000, Sirije 23.000 i Brazila 22.000.

Međutim, ako gledamo prema državi rođenja, onda imamo 89 % rođenih u Nizozemskoj i 11 % u inozemstvu. Prema Centralnom statističkom birou (CBS), na dan 1. siječnja 2015. godine, u Nizozemskoj je živjelo 13.200.000 Nizozemaca i 3.700.000 stranaca.Najviše stranaca živi u Rotterdamu i Amsterdamu što je i razumljivo jer su i najveći. Najbrojniji su Turci, a na drugom mjestu su Marokanci.

IgreKlik - Igrice online

U 2015. godini broj stranaca i domaćina u Rotterdamu se izjednačio. Prognoze govore da će 2030. godine broj stranaca premašiti 60 % stanovnika Rotterdama. Još početkom 2012. je broj domaćina bio 52 %. U Amsterdamu živi 49,7 %. domaćina, a ostali su stranci.

Neki se lako integriraju u društvo, ali ima i onih koji nikako ne prihvaćaju europsku kulturu i običaje. Najteže se prilagođavaju Marokanci koji i nakon 40 godina boravka u Nizozemskoj žive i oblače se isto kao što su živjeli u Maroku.


IgreKlik - Igrice online


Opet kad to sve zbrojimo i oduzmemo, svi se slažu i nikome ne smeta nečija odjeća, rasa, boja kože ili nešto drugo. Tako smo različiti, a opet slični.


IgreKlik - Igrice online


IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online


IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

Oznake: Turska, maroko, Indija, kina, italija, SAD, Kultura

Danas slavimo Dan kralja – Koningsdag

srijeda , 27.04.2016.

Značenje Kraljevog danaKraljev ili Kraljičin dan je nacionalni praznik u Nizozemskoj. Ovaj dan se slavi u čast šefa države, vladajućeg monarha. Na ovaj dan, koji je zakonski neradni dan, organiziraju se diljem države razne svečanosti, kao na pr. Kraljeva noć, razne besplatne tržnice gdje djeca razmjenjuju i prodaju igračke, knjige, odjeću i sl.. Kralj na ovaj dan tradicionalno posjećuje jednu od općina u zemlji. Ovegodine to je Zwolle. Zemlja je okićena u oranje boju, a večina naroda oblaći se taj dan u tradicionalnu naranđastu odjeću, oranje.


Podrijetlo Kraljevog dana

Čak i prije nego što se Kraljev ili Kraljičin dan slavio kao što se slavi danas, jedanput je organiziran "Dan princeza" i to 31. kolovoza 1885. godine kako bi se proslavio peti rođendan princeze Wilhelmine. Urednik jednih lokalnih novina poduzeo je inicijativu naglasiti nacionalno jedinstvo i tako je Dan princeza 1891. godine preimenovan u Kraljičin dan i to nakon smrti kralja Williama III u studenom 1890. godine. Praznik rada koji se obilježava 1. svibnja, bio je sve do Drugog svjetskog rata konkurencija Kraljičinom rođendanu. Ovaj dan, koji je imao politički karakter, slavili su socijalisti, socijaldemokrati i komunisti s velikim paradama i proslavama. Tek kada su se socijaldemokrati pomirili s monarhijom, Kraljičin dan postao je blagdan za sve Nizozemce.


Od 1949. do 2013. godine Kraljičin dan obilježavao se 30. travnja. To je bio rođendan kraljice Juliane. Kada je na dužnost izabrana Kraljica Beatrix odlučila je da se njezin rođendan 31. siječnja slavi isti dan, tj. 30. travnja. Od 2014. Kraljev dan se slavi 27. travnja, na rođendan sadašnjeg kralja Willem-Alexandera.

Oznake: alexander, willem, Nizozemska, kraljev rođendan, princeza

Dječji doplatak

utorak , 26.04.2016.

Pravo na dječji doplatak u Nizozemskoj imaju sva djeca do svoje osamnaeste godine.Stanujete u Nizozemskoj i vaše dijete je rođeno u Nizozemskoj

Unutar 2 – 4 tjedna od prijave rođenja djeteta na općini, dobit će te pismo od Sociale Verzekeringsbank (SVB). To je Socijalno osiguranje preko kojeg se iplaćuju mirovine i dječji doplatak. Kad ste dobili pismo, možete kod njih zatražiti dječji doplatak.

Rodi li vam se drugo ili bilo koje slijedeće dijete, ne morate više ništa prijavljivati Socijalnom osiguranju. Oni će automatski prilagoditi novo stanje u vašoj obitelji.

Koliki je dječji doplatak?

Kolika je visina doplatka na djecu, ovisi o starosti djeteta. Kad dijete navrši 6 godina, dobivate veći doplatak i povećava se opet kad dijete navrši 12 godina.

Visina doplatka za 2016. godinu

dijete od 0-6 godina : 197,67 €
dijete od 6-12 godina: 240,03 €
dijete od 12-18 godina: 282,39 €

Iznosi se odnose na kvartal, a tako se i isplaćuju!

Mogu li djeca zarađivati?

Mnoga djeca između 16 i 18 godina počinju honorarno raditi ili stažiraju. Njihova zarada utječe na visinu doplatka. Ako je dijete mlađe od 16 godina i radi, onda njegova zarada ne utječe na visinu doplatka.

Djeca između 16 i 18 godina ne smiju zarađivati više od 1.266 € neto po kvartalu jer u protivnom gube pravo na doplatak. Jedino u ljetnim praznicima mogu zaraditi do maksimalno 1.300 € i taj iznos ne će utjecati na visinu doplatka.

Sa navršenih 18 godina dijete nema više pravo na doplatak.

Oznake: djeca, doplatak, novac, zarada, Nizozemska

Na 2053 pukla guma

nedjelja , 24.04.2016.

Zašto 2053? Kola tramvaja s tim brojem prometuju u Rotterdamu na liniji 21 od početne stanice De Esch na istoku, preko centra, do okretišta Harreweg na zapadu grada. Jučer smo zajedno sa suprugom sjeli na taj tramvaj i odvezli se do centra. Usput čujem da nešto nije u redu sa podvozjem tramvaja. Nešto jako lupa na prvoj lijevoj strani. Ja onako u šali izvalim: "Il` je pukla guma ili nisu dovoljno napunpane gume". Jedni putnici oko nas s nevjericom su se pogledavali, a drugi smijali.

I gle, kao za vraga, danas opet sjadnemo na isti tramvaj i pravac centar grada. Treba pokupovati neke stvarčice prije godišnjeg. Prije samog stajališta gdje smo morali izaći odjednom se začuje: bum, tras, bum, cvrk, kvrk! Tramvaj se naglo zaustavi, a putnici koji su već ustali jedva se održali na nogama.

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

I tako su se moja predviđanja obistinila.

Oznake: 20530, 21, tramvaj, podvozje, guma

Cvjetni park Keukenhof

srijeda , 20.04.2016.

Park Keukenhof otvoren je od 24. ožujka do 16. svibnja, svaki dan od 08:00 - 19:30 h.

Posjetite Keukenhof (eng. "Kitchen garden"), jedan od najvećih svjetskih cvjetnih parkova i proživite dan u cvijeću sa puno zabave! Ovog proljeća zasađeno je više od 7 milijuna cvjetnih lukovica i u cvatu je 800 različitih sorti tulipana i drugog cvijeća. Bit će vam to jedinstven i nezaboravan doživljaj.

Uz više od 32 ha cvijeća, možete uživati u spektakularnom cvijetnim priredbama, iznenađujuće inspirajućim vrtovima i jedinstvenim umjetničkim djelima. Ne zaboravite izložbu Tulpomania u Juliana paviljonu.

Keukenhof je također velika fešta za djecu. Sa besplatnim pretraživanjem, dječjim zoološkim vrtom, labirintom i dječjim igralištima.

Keukenhof ove godine slavi 67 godina postojanja. Ovog proljeća očekuje se više od 800. 000 posjetitelja. Od svog postojanja, Keukenhof je posjetilo više od 50 000 000 ljudi iz svih krajeva svijeta.

Više možete saznati ovdje: KeukenhofPrvo nekoliko fotki tulipana koje ćete teško naći negdje u cvječarnici, a ako ih i nađete, jako su skupi pa ih cvječari ne naručuju.

Kraljica tulipana: "Queen of the Night"


Black Diamond


Black Hero


Black Parrot


Blue ParrotNegrita Parrot


Možda niste znali?

Jedan tulipan nosi ime naše najbolje sportačice, Janice Kostelić.

Nizozemski uzgajivač tulipana, Cor Grooteman iz gradića Lisse, zamolio je Janicu Kostelić da da svoje ime njegovom novom tulipanu. Ovom posebnom pažnjom uzgajivač je želio na originalan način odati svoju počast velikoj hrvatskoj sportašici.Za vrijeme proslave nizozemskog Nacionalnog dana, 27. travnja 2006. god. u Klovićevim Dvorima, nizozemski je veleposlanik, gospodin Lionel Veer, predao prvi buket tulipana "Janica Kostelić" Janici.

Radi se o tulipanu vrste "Triumf", prekrasne crvene boje i baršunasta izgleda. Snažan i istovremeno elegantan tulipan, jednostavan i čist; ukratko tulipan koji pristaje Janici Kostelić.

Vozeći se prema gradiću Lisse, gdje se nalazi cvjetni park Keukenhof, zadivit će vas krajobraz kroz koji ćete prolaziti.U parku će vas dočekati usklađenost boja i oblika i plijenit vam pažnju na svakom koraku. Uživajte!I na kraju, ako imate sreće vidjet ćete i cvjetni korzo koji se ove godine održava 23. travnja.Oznake: keukenhof, lisse, cvijeće, zumbuli, tulipani

Oskudno odjeveni studenti više nisu dobrodošli

utorak , 19.04.2016.

Iako Nizozemska slovi kao jedna od najtolerantnijih i najdemokratičnijih zemalja na svijetu, ipak pokoji put ima iznimaka, a tome nam govori slijedeći primjer:.

Studenti na Stanislas College u Delftu za vrućih dana ne mogu više izvlačiti svoju seksi odjeću iz ormara. Školski odbor je jučer uputio pismo roditeljima sa zahtjevom za slanje djece u školu u odjeći koja je u skladu s "općim standardima".

"To znači da se u svakodnevnoj praksi škole, na studenticama i studentima (i osoblju) ne želi vidjeti gaćice, mini suknje te kratke majice koje se nose na plaži ili kod izlazaka " - navodi se u pismu.

Razlog pismu se također navodi: "Mi smo radna zajednica i želimo se na to fokusirati".

Studentice i studenti koji će u školu dolaziti u kratkoj i neodgovarajučoj odjeći, morat će se presvući, kaže se u pismu. "Studente koji nisu odjeveni u skladu s našim standardima, zamoliti će mo da odu kući kako bi se obukli u odgovarajuču odjeću".

Oglasio se i Nacionalni akcijski odbor učenika (Landelijk Aktie Komitee Scholieren - LAKS)

"Prekratke suknje " - najistaknutiji je prigovor o završnom ispitu Nacionalnom akcijskom odboru učenika (Landelijk Aktie Komitee Scholieren - LAKS) koji je odbor dobio ove godine. Neki dječaci žalili su se da djevojke nose prekratke suknje na ispitima i time im skreću pozornost na ispitima.

Oznake: mini, gačice, plaža, studenti, golotinja

Biciklijada

subota , 16.04.2016.

bicikli, bicikli i još bicikli... pune su ih ulice...

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

I nikome ne pada na pamet da bi kojeg otuđio, makar ima i toga. Valjda zbog prevelikog izbora..

Oznake: bicikli, ulica, rotterdam

Tankiranje i parkiranje

četvrtak , 14.04.2016.

Gorivo

Gorivo možete natočiti i prije nizozemske granice u Njemačkoj jer je puno jeftinije nego u Nizozemskoj!
Autoklubovi preporučuju da ne točite gorivo na autocesti zbog velike razlike u cijeni goriva na autocesti i u naselju.

Evo primjera za Nizozemsku:

IgreKlik - Igrice online

EUROSUPER 95 košta na primjer u gradu 1,469 €, dok na autocesti plaćate 1,569 € za litru. Ova cijena je od jučer, a mijenja se skoro svakodnevno.

Parkiranje na ulici

Dotaknut ću se parkiranja u Rotterdamu, ali i u drugim gradovima je slično. Gradska uprava svake godine određuje nove cijene za parkiranje.

IgreKlik - Igrice online

Tako su za ovu godinu odredili slijedeće cijene, koje ovise o području grada. Tako na pr. u centru Rotterdama postoje dvije tarife: prva tarifa jznosi 3,33 € po satu (intervali po 0,50 € za 9 minuta) i druga tarifa 2,50 € po satu (interval po 0,50 € za 12 minuta).

Izvan centra grada cijena parkiranja je 1,67 € po satu (interval po 0,50 za 18 minuta).

Parkiranje u garažama

IgreKlik - Igrice online

U gradskim garažama parkiranje je jeftinije od parkiranja na ulici. Parkiranje u garažama podijeljeno je u tri grupe, zavisi od lokacije. Do svake garaže vas vode putokazi. Tako da uvijek možete vidjeti gdje ima slobodnih mjesta. U centru je najskuplje.

Tarifa A: strogi centar grada

Između 06:00 i 22:00 h: 22 min. 1,00 €
Između 22:00 i 06:00 h (noćna tarifa): 60 min. 1,00 €
1 dan (24 h): 28,00 €

Tarifa B: blizina centra grada

Između 06:00 i 22:00 h: 29 min. 1,00 €
Između 22:00 i 06:00 h (noćna tarifa): 60 min. 1,00 €
1 dan (24 h): 21,00 €

Tarifa C: ostale četvrti

Ista cijena 24 sata dnevno: 25 min. 0,50 €
1 dan (24 h): 12,00 €

"Stop en Shop"Uz to postoji i povlaštena tarifa u ulicama sa trgovinama (ali samo izvan centra!), tzv. "Stop en Shop" tarifa. Ovdje se plaća prvih pola sata 0,10 €, umjesto 0,50 € za 18 min.

Plaćanje na parkirnim automatima

IgreKlik - Igrice online

Parkiranje možete plaćati sa bankovnim ili kreditnim karticama. Naravno, parkiranje se može platiti i mobitelom.

Držite se upozorenja!

IgreKlik - Igrice online

Oznake: rotterdam, parkiranje, gorivo, benzin, disel

Zanimljiva arhitektonska rješenja

utorak , 12.04.2016.

Neću tvrditi da su nizozemski arhitekti bolji od hrvatskih, ali da su dobri, tu nema dileme. Pokazat ću vam nekoliko zanimljivih arhitektonskih rješenja u Rotterdamu.

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

Ovo su tzv. kubuswoning-en, odnosno kockasti stanovi. Kubuswoning ima oblik kocke okrenute na jedan od vrhova. 38 kockastih stanova iznad ulice Blaak u samom centru Rotterdama građeno je izmešu 1982 i 1984 godine. Stanove je projektirao arhitekt Piet Blom.

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online

IgreKlik - Igrice online


Markthal Rotterdam je stambeno poslovni objekt. Ima 228 stanova površine od 80 - 300 kvadratnih metara. Unutar zgrade nalazi se tržnica, 4600 kvadratnih metara namijenjeno je trgovinama, 1600 kvadratnih metara koriste restorani, Ima podzemnu garažu kapaciteta od 1024 vozila. Markthal je konstruirao arhitektonski ured MVRDV.Oznake: arhitektura, cub, zgrade, građevine

Prošetavanje

nedjelja , 10.04.2016.

Nakon nekoliko dana kiše, konačno se pojavilo dugo očekivano sunce. I naravno, izmamilo tisuće šetaća na ulice i u prirodu.

IgreKlik - Igrice online

ABN-AMRO banka, čiji je čelni čovjek prije nekoliko dana dao ostavku na funkciju zbog afere Panama Papers.

IgreKlik - Igrice online

Elitni dio Rotterdama sa privatnim vilama. U blizini stanuje gradonačelnik Rotterdama i bivši premijer Lubers.


IgreKlik - Igrice online

U Nizozemskoj tulipani rastu i na asfaltu...


IgreKlik - Igrice online

Ljubavni par....Ljubavni par nas prati...

IgreKlik - Igrice online

Pogled prema jezeru...

IgreKlik - Igrice online

Jezero De Kralingse Plas ima površinu cca 100 ha te je s tri strane okruženo sa šumom Kralingse Bos, površine cca 100 ha, pa čitavo to područje predstavlja idealne uvjete za obiteljsku rekreaciju. Udaljeno je svega 30 minuta hoda od samog centra Rotterdama. Oko jezera se nalazi i nekoliko restorana. Tu je i škola jedrenja, škola jahanja, plaže, šetnice, dječji zoo, golf igralište, strogo određena mjesta za roštilj....

IgreKlik - Igrice online

Kanala u Rotterdamu kao u priči...

IgreKlik - Igrice online

Lučica za brodice na jezeru...

IgreKlik - Igrice online

Još jedna malo veća kuća...

Oznake: rotterdam, jezero, labud, brodica, lučica

Plaće nizozemskih ministara

četvrtak , 07.04.2016.


Premijer Nizozemske, Mark Rutte, ima istu plaću kao i njegovi ministri.

Nizozemski ministri od 1. siječnja 2016. imaju bruto mjesečnu plaću od 11,270.20 €. Dodatno će dobiti još 8 % regresa za godišnji odmor, a na kraju godine i bonus od 8,3 %.

Ministri će u 2016. godini zaraditi godišnju plaću od 157,286.91 €, uključujući regres za godišnji odmor i godišnju bonus nagradu.

Osim toga, ministri u 2016. godini imaju pravo na fiksnu mjesečnu naknadu od 349,44 € (4,193.28 € godišnje) . Naknada ministrima za opće poslove i vanjske poslove dvostruko je veća te imaju još pravo i na niz drugih olakšica i pogodnosti.

Ministri koji stanuju dalje od 50 km od ministarstva, mogu dobiti namješten stan od ministarstva na udaljenosti do maksimalno 25 km.

Spomenute plaće su u bruto iznosu!

Oznake: premijer, rutte, Den Haag, ministar, placa

Napoleon je uveo prezimena

ponedjeljak , 04.04.2016.

Do ulaska Napoleona u Nizozemsku, Nizozemci nisu imali registar prezimena, niti pak su svi imali prezimena. Tek dolaskom Napoleona to se promijenilo.


18. kolovoza 1811 svi su stanovnici Kraljevine Nizozemske bili pozvani od vlade Napoleona Bonapartea kako bi se registrirali u općinama sa svojim prezimenima.

To je bilo nešto novo u Nizozemskoj. Jer iako je većina Nizozemaca imala prezime, francuski vladar se pobrinuo da to postane obveza za svakoga u Nizozemskoj - registrirati se i dobiti vlastito prezime.

Također, Napoleon je 1810. godine u Nizozemskoj uveo Građanski zakonik, tzv Code Civil. Ova zbirka zakona u Francuskoj je već bila na snazi od 1804. godine. Registar stanovništva je postojao u Francuskoj već 1796. U Nizozemskoj je Registar stanovništva uveden 1811. godine. Tu spadaju Matične knjige novorođenih, umrlih i vjenčanih.


Kako mnogi nisu imali prezimena, morali su se nekako snaći.

Tako su neki uzimali kao prezime zanimanja kojim su se bavili, recimo: Bakker – pekar, Boer – seljak, Brouwer – pivar, Kok – kuhar, Ruiter – jahač, Visser – ribar...

Ili prema izgledu: Jong – mlad, Klein – mali, Bruin – smeđi, Groot – veliki,

ili prema prirodi: Vries – smrznuti, Berg – brdo/planina, Bos – šuma, Haan – pijetao, Vos - lisica

Najčešća prezimena u Nizozemskoj.

Bakker, Beek, Berg, Boer, Bos, Bosch, Brink, Broek, Brouwer, Bruin, Dam, Dekker, Dijk, Dijkstra, Graaf, Groot, Haan, Hendriks, Heuvel, Hoek, Jacobs, Janssen, Jong, Klein, Kok, Koning, Koster, Leeuwen, Linden, Maas, Meer, Meijer, Mulder, Peters, Ruiter, Schouten, Smit, Stichting, Veen, Ven, Vermeulen, Visser, Vliet, Vos, Vries, Wal, Willems, Wit.....

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.