U drugoj polovici 2018. poskupio najam stanova

četvrtak , 07.02.2019.

Prosječna cijena iznajmljenog stana povećala se za 2,9 % u drugoj polovici prošle godine. Prosječna cijena po četvornom metru porasla je više nego dvostruko, navodi se u tržišnom izvješću agencije za nekretnine NVM i udruge menadžera za nekretnine VGM.


Kuća sa 6 soba, površine 178 m2, 250 m2 okućnice, cijena 475 000 €...

Snažno povećanje najamnine po četvornom metru, što je za 5,9 % više nego godinu ranije, uzrokovano je između ostalog činjenicom, da se iznajmljuje više malih stanova i više novih kuća, a ovi tipovi stanova imaju višu cijenu po kvadratnom metru.

Porast cijena po četvornom metru bio je veći kod apartmana/stanova nego kod obiteljskih kuća. Prosječna obiteljska kuća u najmu košta 1.036 eura mjesečno. Za stan/apartman se u prosjeku plaća 1.058 eura mjesečno.


Za 4-sobni stan u ovoj zgradi od 115 m2˛ najam iznosi 1098 € mjesečno + režije (struja, plin, voda, porez na nekretnine, zajednička pričuva...)

Od 2014. godine je prosječna površina unajmljenih stanova i kuća postala nešto manja. Prosječna površina je smanjena sa 108 četvornih metara na 98 četvornih metara.Sjeverna Holandija je vodeća po visini cijene najma, djelomično zbog nedostatka stambenog tržišta u regiji Amsterdama. Najamnine su također mnogo veće u Južnoj Nizozemskoj i Utrechtu nego u drugim provincijama. U Frieslandu su najamnine najjeftinije.

Jahta od milijun eura po dužnom metru

srijeda , 06.02.2019.


Mega jahta Lady S

Ljubitelji mega jahti mogli su prošlog vikenda u Rotterdamu doći na svoje. Lady S, dugačka 93 metra, doplovila je iz brodogradilišta u Alphen aan den Rijn u Rotterdam.


Lady S na putu za Rotterdam

Brod je vlasništvo američkog milijardera Dana Snydera, vlasnika Washington Redskinsa, ekipe iz Nacionalne nogometne lige (NFL). Amerikanac je od nizozemske tvrtke Feadship zatražio izgradnju jahte s IMAX kinodvoranom, prve jahte takve vrste u svijetu. Ukupni trošak: 87 milijuna eura, ili gotovo milijun eura po dužnom metru. Jahta je porinuta u more u listopadu prošle godine.

Jahta može primiti 14 gostiju u 7 kabina i 16 članova posade u 8 kabina. Njezine značajke uključuju kino, saunu i teretanu. Na gornjoj palubi nalazi se bazen. Lady S ima najveću brzinu od 17 čvorova. Njena brzina krstarenja je 14 čvorova i neće biti dostupna za najam. Konačni vez još uvijek nije poznat.

Lady S je u subotu u pratnji Van der Wees Transport Grupe stigla u Rotterdam. Brod je malo kasnio jer je most u Woubreu bio u kvaru i nisu ga mogli na vrijeme podići.

Izvor: Izvor: Lady S


Prolaz kroz tjesnac i centimetri u igri!


Podignut most


Posljednji most i konačno u Rotterdamu

McDonald's se proširuje s pedesetak restorana i McDelivery

utorak , 05.02.2019.

Lanac brze prehrane McDonald's želi otvoriti više od pedeset dodatnih restorana u Nizozemskoj u narednim godinama i proširiti uslugu dostave McDelivery, kaže glasnogovornik Eunice Koekkoek.
Svake godine trebamo otvoriti pet do deset novih restorana. U ovom trenutku lanac ima 247 restorana. Taj broj mora narasti na tri stotine. "Gledamo cijelu zemlju kao cjelinu i ne fokusiramo se posebno na neku regiju" - rekao je glasnogovornik.

McDelivery, usluga dostave lanca brze hrane, trenutno je dostupna u Amsterdamu, Amstelveenu, Rotterdamu, Utrechtu, Haagu, Voorburgu, Scheveningenu, Haarlemu i Groningenu. Tu isporuku obavlja Uber Eats.

Dostava će se ove godine proširiti, iako se još uvijek ništa ne zna o mjestima gdje će se to dogoditi. McDonald's pregovara o tome s Uber Eats.

Pas dobio 3D tiskanu tjeme lubanje

ponedjeljak , 04.02.2019.

Prvi put u Europi, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Utrechtu ugradio je psu novu lubanju, izrađenu s 3D pisačem.Kod psa je prošle godine iz kosti lubanje uklonjen benigni tumor. Tumor je bio toliko velik da je bilo potrebno ugraditi dio nove lubanje. Zahvaljujući suradnji između Veterinarskog fakulteta i Fakulteta medicine, uspjeli su tiskati tjeme lubanje od titana.

"Prednost 3D tiska lubanje je u tome što može biti savršeno prilagođena pojedincu, a rub se može ispisati iz poroznog titana", kaže profesor Björn Meij. "Ovaj rub omogućuje da kost preraste u implantat i integrira se u lubanju."

Fakulteti već duže vrijeme rade zajedno i istražuju, primjerice, korištenje implantanata napravljenih s 3D pisačem i kod ljudi i kod životinja.

Pas je opet kod kuće i dobro se osjeća.

Oznake: 3d pisač, lubanja, mrdicina

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.