Novo poglavlje u životu

srijeda , 02.12.2020.

Kao što ste mogli primjetiti, nije me bilo nekoliko mjeseci. Točnije, od 4. srpnja ove godine.

Razlog? Mnogo ih je. I jedna promjena na blogu, promjena imena u: Sličice iz Nizozemske iz hrvatske perspektive.

Kao prvo, u međuvremnu se dogodilo preseljenje iz Nizozemske u Lijepu našu. I sad tek počinju raznorazne zavrzlame oko ishođenja raznoraznih prijava, potvrda i tako dalje. I sami znate kako to naša birokracija odrađuje. Bogu za plakati.

Kako sam u Zemlji tulipana sve obavio online (odjava prebivališta na općini, odjava zdravstvenog osiguranja, promjena adrese na mirovinskom, promjena adrese na banci, odjava automobilskog osiguranja zbog unosa istog u Hrvatsku, odjava struje, plina, vode i još tusuću drugih stvari!), bez šetnje od šaltera do šaltera, nisam ni slutio što me čeka u Lijepoj našoj.

Prvi problem se pojavio kod unosa automobila. Svi koji ste ikada unosili automobil u Hrvatsku, znate da vam je potrebna potvrda proizvođaća automobila. Potvrdu bi morao izdati jedan zastupnik proizvođaća iz Zagreba, koji je jedini u Hrvatskoj licenciran za tu marku automobila. Sve lijepo piše na njihovoj webstranici na koji način doći do potvrde.

Sa jednim uvoznikom i prodavaćem osobnih automobila krenuli smo to rješavati. Provjera na webstranici zastupnika proizvođaća i online uplata troškova potvrde na njihov bankovni račun prošla je bez problema. Nisu prošla ni dva sata od uplate kad stiže e-mail od njih kako oni već više od godinu dana nisu zastupnici tih automobila! A na webstranici nisu to izbrisali!!!

I što sad? Pitate se... Odgovor: „Ništa, vraćamo vam vaš uplaceni novac i pobrigajte se negdje drugdje”, a gdje, nisu rekli. I stvarno, drugi dan novac je vraćen.

Pozivamo jednu od brojnih stanica za tehnički pregled automobila i objasnimo im što se dogodilo. Oni odgovaraju da za tu marku nitko u Hrvatskoj više ne izdaje potvrde. Lijepo. Znači morat ću nekoga angažirati u Nizozemskoj da mi uzme tu potvrdu.Stvar se brzo promijenila. U jednoj od stanica za tehnički pregled su nam rekli da mogu doci kod njih da će oni izdati tu potvrdu???!!! Pojavio sam se određenog dana ujutro u zakazano vrijeme kod njih, uplatio određeni iznos za potvrdu (isti iznos koji sam uplatio u ZG!) i njihov djelatnik je pošao sa mnom do auta. Sa sobom je uzeo neke mjerne instrumente. Pitao sam se što li će ovaj sada raditi. Sve je stručno i pažljivo izmjerio (visinu, dužinu i širinu), provjerio brojeve šasije, boju auta i to sve pažljivo unio u poseban formular.

Poslije podne istog dana, potvrda je bila online i mogao sam na registraciju još istog dana.

Eto, može se kad se hoće.

Slijedi nastavak....

Oznake: unos automobila

Nizozemsci na osobnim iskaznicama ukidaju rubriku spol

subota , 04.07.2020.Spol nizozemskih građana neće se više navoditi na njihovoj osobnoj iskaznici, nakon što je ministrica za obrazovanje, kulturu i znanost to ocijenila nepotrebnim.

U pismu parlamentu ministrica Ingrid van Engelshoven, u čijem je resoru i emancipacija, navela je namjeru da se na iskaznicama od 2024./2025. ukine navođenje spola.

Ingrid van Engelshoven želi "ograničiti u mogućoj mjeri nepotrebno navođenje spola", koji će ipak biti upisan u putovnice, što je obveza koju propisuje Europska unija.

"Nizozemska neće biti prva zemlja koja će izdavati osobne iskaznice na kojima nije upisan spol. Njemačka osobna iskaznica nema upisan spol", piše ministrica.

Nizozemci ukidaju upis spola na iskaznicama, a mi još upisujemo i adresu stanovanja. Seliš se pet puta godišnje i pet puta moraš vaditi novu osobnu!!!

Nizozemci zabrinuti zbog suše

ponedjeljak , 25.05.2020.Nizozemska se bori s nedostatkom kiše. Nizozemski centar za upravljanje vodama objavio je prošli tjedan Monitor suše i upozorio da je nestašica sada veća nego u svibnju 1976., koja je bila najsušnija godina ikad zabilježena u Nizozemskoj.
Sušna sezona u Nizozemskoj
Sezona suše počinje 1. travnja svake godine. Otprilike u tom vremenu temperatura vode raste i drveće i biljke rastu brže. Potom se povećava potražnja za vodom, a samim tim i rizik od nestašice vode.Postoji manjak vode ako ima manje vode nego što je potrebno. Na primjer, ako je u Nizozemskoj malo kiše, a k tome i malo vode ulazi u zemlju preko rijeka Rajne i Maas. Također može biti nedostatka vode izvan sezone suše (od listopada do ožujka), ali to je manje vjerojatno.Razine podzemnih voda su se u velikoj mjeri preko jeseni i zime oporavile nakon sušnih godina 2018. i 2019. godine. Međutim, u posljednje vrijeme je palo premalo kiše.


Blog dana

petak , 22.05.2020.

22-05-2020

hvala....

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.