Duhovne vježbe u svakodnevici

četvrtak, 11.05.2006.

89-ISUS PRED PILATOM I HERODOM

(Lk 23,1-18; Iv 18,36-38; 19,2,5)

1. "Odvedoše ga Pilatu...", iako im je bio neprijatelj. Sada im treba, iz interesa. U mržnji na Isusa spremni su se i poniziti. Pilat je čovjek beskičmenjak, dezorjentiran, koji nema pravih načela, ne zna što je objektivna istina, kojim se može manipulirati.

2. Optužba glasi: "Ustanovili smo: Ovaj buni narod; zabranjuje caru porez; tvrdi da je Mesija, kralj". Koliko tvrdnji, toliko laži: nisu ustanovili nego su izmislili; ne buni narod, nego su se neki bunili što ne pobuni narod protiv Rimljana; kad su tražili porez izvadio je stater iz ribljih usta i pružio im; nije takav Mesija da bi ugrozio zemaljske kraljeve, jer njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta... Koliko puta su moji sudovi, moji životni stavovi, moji odnosi prema drugima utemeljeni na krivim pretpostavkama, ali ja ih prihvaćam, usvajam, jer mi odgovaraju! Kad bismo svi bili poklonici jedne Istine, ne bismo nikada ustajali jedni protiv drugih, ne bismo sudili nikoga.

Iv 18,36 "Jesi li ti kralj židovski? - Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta!" Razgovor između zakonite zemaljske vlasti i one nebeske. Isus smiruje Pilata: neće mu oduzeti ni umanjiti zemaljsku vlast. Isus je došao vladati, ne ljudski nego Božanski, a to znači s ljubavlju. U Crkvi postoji samo jedan način izvršavanja vlasti: onaj Kristov: s ljubavlju. "Šimune, sine Ivanov, ljubiš li me...? - Pasi ovce moje!"(Iv 21,15). Božja vladavina je vladavina ljubavi.

Iv 18,37 "Došao sam da svjedočim za istinu... Svatko koji je prijatelj istine sluša moj glas." Isus tvrdi da svatko tko traži istinu sluša njega, jer on je Istina. Ako ne prihvaćam Isusa, znači da nisam prijatelj istine. Ako Krista nisam više, dublje upoznao, znači da nisam dovoljno otvoren istini. Nutarnje prianjanje uz istinu uvjet je da upoznam Isusa.

Iv 18,38 "Ja ne nalazim na njemu nikakve krivnje." Pilat je bio toliko slobodan od mržnje na Isusa, da je vidio istinu, ali toliko neslobodan od mržnje prema Židovima i od straha za sebe i svoj položaj, da ju je odbacio. Ne nalazi krivice na Isusu, a ipak će ga osuditi... Moje nelogično, često kontradiktorno, ponašanje plod je moje zarobljenosti: interesima, strahu, neprijateljstvu i priprema patnju kako meni tako i onima oko mene.

Oni su još upornije navaljivali. Zlo u meni i oko mene je uporno, navaljuje i treba se boriti protiv njega, treba biti uporniji od zla, trebam mu se oprijeti svim silama, jer "Kraljevstvo nebesko silu trpi i samo ga siloviti osvajaju."

6. Kad je Pilat čuo da je Isus Galilejac, poslao ga je Herodu koji je tih dana bio u Jeruzalemu - iako su bili neprijatelji. Združili su ih, ne ljubav nego interesi. Pilat se htio riješiti neugodnog slučaja, izvući se iz neprilike u koju su ga uvalili Židovi. A Herodu je polaskalo što mu je Pilat priznao kompetenciju. Time je Pilat Isusu još više uvećao muke. Moje neprincipijelno ponašanje ništa ne rješava, nego samo stvara veću muku meni i drugima.

8. Herod u čije ruke je upao Isus bio je čovjek žedan vlasti, žedan uživanja, okrutan, intrigant, nesposoban da išta shvati i prihvati od objektivne istine. Pomislio je kako će Isus biti lijepa zabava; kako će se Isus pokušati izvući iz škripca možda kakvim neobičnim potezom, čudom. Bit će dakle zanimljivo.

- 00:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>