Procijep

ponedjeljak , 24.01.2022.


Za dobar ručak...

petak , 21.01.2022.
...treba se baš potruditi.

Ručak
Nije baš neki gastro specijalitet bio, običan rizi-bizi s piletinom, i zabrljala sam nešto. Falilo je soli, rajčice, a ponajviše okusa...
Ali činjenica da je koka umotana u celofan, i da ima zlatno jaje na tom celofanu, i da možeš, ako želiš, zagrebati, skenirati QR kod i postati, ako imaš sreće, dobitnik razno-raznih kuhinjskih ili tehnoloških gadgeta, baš veseli? Tješi?
To, što je bilo prvo, piletina ili jaje, i je li piletina imala sreće, to je sasvim druga priča.

Novac

ponedjeljak , 17.01.2022.

Naš premijer nas je zamolio da kune koje imamo kod kuće položimo na račun banke gdje će se taj isti novac automatski i besplatno konvertirati u eure. Euro se uvodi 1.1.2023.
Rekao je: "Želimo da ovaj proces bude jednostavan i bez troškova za građane. Što to znači? Pozivamo građane koji imaju gotov novac kod kuće da ga već položi u banke jer će se novac u kunama automatski pretvoriti u eure."

Meni je to nekako nevjerojatna činjenica da obični građani ove napaćene zemlje imaju doma značajnije zalihe gotovine, a čak i ako imaju, još nevjerojatnije mi je da baš imaju kunske zalihe. Vjerojatnije mi je da se onaj koji raspolaže većom količinom gotovine nekako na vrijeme snašao: kupio eure, stavio u vreće za smeće, pa u vakuum vreće, pa u kutije i zakopao ih u vrt. Ili još bolje: kupio zlato; poluge, nakit, zube tko zna čijih predaka zazidao ga u temelje svoje pete nekretnine ili odjurio do autodealera i kupio najnoviji model Tesle na električni pogon, naravno. Kupio dionice neke farmaceutske tvrtke, ili barem one koja proizvodi medicinske maske i popratnu korona-galanteriju.
Uložio u sebe: jeo i pio po restoranima, putovao svijetom s legalnim kovid-papirima, častio sebe i partnera/partnericu/ljubavnika/ljubavnicu najskupljim estetskim operacijama, po mogućnosti u inozemstvu, u najboljoj od najboljih klinika plaćao tretmane orošavanja vagine ili produživanja penisa, jer ljubav i briga prema sebi i svome su ipak najbolje isplativi.
Netko je uložio u obrazovanje. Otišao u Banja Luku ili Mostar i napokon ostvario svoj dugo sanjani san: postao dio obrazovane i cijenjene elite. Netko je otišao i korak dalje: pa poslao djecu na školovanje u inozemstvo ne sekirajući se oko ganjanja stipendija ili, nedajbože, studentskih, kredita.
Možda se, tkogod, po uzoru na svjetski poznatog tenisača antivaxsera, odlučio odreći tereta dijela gotovine i odlučio da donirati covid-odjelu bilo koje bolnice, a ostatak spremio negdje u novčarsku oazu.
Tkogod od nas je možda otvorio i kakvu firmu, pa se novac pretače s računa na račun, na račun, na račun...i množi se i plodi usput, i slaže se u bankarskom sefu.
Možda je tkogod i napustio ovu lijepu i našu, pa se na vrijeme riješio i kune i svih problema koje ti hrpa kuna može donijeti.
Bezbroj je opcija, zapravo.

Uglavnom, premijer očito zna da imamo gotovine, a na nama je samo da odaberemo banku u koju ćemo je položiti i dalje možemo mirno spavati.
Jer dobar san je osnova za zdravlje, ljepotu i financije.
Zapravo, ne znam, ali mislim da je krajnje vrijeme da izvadite masline uz vile i bazene i napravite teniske terene, jer u budućnosti će putovati, moguće, samo bogati, ili samo bogati&cijepljeni, ili bogati&zdravi, ili bogati&pametni, ... koji ne moraju nužno biti profesionalni igrači tenisa, ali prebacivanje loptica im je jedna od omiljenijih fizičkih razbibriga.Zrake sunca

subota , 15.01.2022.


Gem, set, meč!

ponedjeljak , 10.01.2022.

Gorana Ivaniševića i njegove nastupe sam redovito pratila i uživala kako u njegovoj igri, tako i u njegovom temperamentu. Poslije njega su me stvarno veselili uspjesi Janice i Ivice Kostelića. Braco i seka su svojim požrtvovnim radom, trudom i uz veliki angažman oca-trenera dogurali daleko i osigurali si status sportskih legendi.
Novaka Đokovića nisam ni doživljavala iako je No One u svijetu tenisa danas.

Međutim, evo, danas se radujem zbog njega i njegove sudske pobjede (Pobjede!) i s guštom ću odgledati ovaj Grand Slam.

I navijati za njega, ofkors! ;)

Go, Novak, go!

Show them!

Boleština

srijeda , 05.01.2022.

Boleština, često čujem tu riječ zadnjih dana a odnosi se uglavnom na vremenske uvjete
Magla, južina pred kišu, kiša koja lije bez prestanka, sve je to "boleština".
A magla osobito. Ona je sinonim za bolest, ovdje.
Upalim TV, pa ugasim. Vijesti su "boleština" isto. Bolesne vijesti o boleštinama bolesnog društva.
Odem u šetnju, pobjeći od "informacija": sivo, mokro, ne vidiš horizont - boleština.
U trgovini isto boleština: mlada susjeda, zdrava koliko znam, priča s trgovkinjom, a o čemu drugom nego o boleštini: kaže, izašla iz karantene, opet preboljela. A cijepila se, kaže, triput. I već preboljela jednom. I da je buster isto dobro sašio. Da je dan preležala s temperaturom 40. Ali samo jedan dan, sutra je već bila OK. I da kako bi joj bilo da se nije cijepila, da ne želi ni razmišljati.
"Boleština", a što drugo misliti... i što prešutjeti.I limun mi se razbolio, ima li mu spasa?

2022

subota , 01.01.2022.

Sinoć smo rano otišli na spavanjac,
nježno smo odbili prijateljski poziv na zajednički doček uz vatricu,
dijelom zbog toga što se godine, životne, lagano slažu jedna na drugu,
pa postelja i odmor postaju najbolji frendovi,
a dijelom i zbog onog "nevidljivog neprijatelja" koji navodno
naveliko hara Dalmacijom,
pa da odgodimo susret s njime što je dulje moguće,
barem za neke članove obitelji koji se još uvijek nisu upoznali s njim.
Oko ponoći smo se malo trzali u snu,
čuli nekakvu pucnjavu, nasmiješili se mladima i nadobudnima, i nastavili spavati dalje...

I tako, danas je prvi novi dan nove godine pa je mozda najbolja stvar za pogledati uz prvu jutarnju kavicu:
hmmm, vatromet?
ili ovo:

20.11.2021. Zagreb
31.12.2021. Zagreb

Koja je razlika?

Sretna nam ova 2022!