četvrtak, 13.09.2007.

Dualizam Peruna i Velesa

Vrlo izražena komponenta slavenske mitologija je dualizam. Moguce je da se korijeni tog dualizma nalaze u iranskom zoroastrizmu, gdje se ravnoteža svijeta predstavlja kao borba svjetla, Ahura Mazde (Ormuzda) i tame, Ahrimana. U slavenskoj mitologiji taj dualizam najjasnije se manifestira kroz simboličnu borbu Peruna i Velesa, bogova koji obitavaju u oprečnim sferama postojanja i u vječnom su sukobu.
Bitno je naglasiti da ta borba nikako ne predstavlja borbu Dobra i Zla, barem ne njezin osnovni smisao, odnosno boga i sotone, kako to kršćanstvo interpretira. Borbu Crnoboga i Bjeloboga ne treba shvatiti kao borbu zlog boga protiv dobrog boga. Iako su slavenski narodi nakon primanja kršćanstva poistovjetili rogatog Velesa sa Sotonom, đavlom, a Peruna s kršćanskim bogom, dualizam u slavenskoj politeističkoj religiji predstavlja način na koji svijet funkcionira. To je ciklični proces, održavanje ravnoteže, ne borba nekih tako tesko odredivih principa kao što je dobro i zlo. Ovo je izmjena dana i noći, godisnjih doba, radjanja i umiranja, svega onoga sto čini univerzum i prirodu koje smo svi mi dio. Veles je vlažni bog, koji obitava u tami. Otevši Perunu suprugu, boginju Sunce, on zapravo krade dan i nastupa noc, zavrsava ljeto i nastupa zima. Perunova pobjeda je povratak dana, ljeta, svjetlosti. Bez te borbe ravnnoteža je nezamisliva. Kao što Had vraća Perzefonu svakog proljeća na površinu kako bi je majka, Demetra, ponovno vidjela i svojom radošću oplodila zemlju, tako se i Perunu vraća njegova supruga koju je Veles oteo.
Kao sšto je vec spomenuto, Perun je bog munja, gromova, svijetli bog koji obitava u vrhu Drveta života. Veles je bog koji vlada u Korijenu, zaštitnik je pastira, stoke…on je “mokri” bog. Nije zato ni čudno da u slavenskim zemljama uzvišenja nose ime na po Perunu, dok niži predjeli ispod su uvijek povezani sa Velesom (najčešće doline rijeka).
Veles izaziva Peruna i započinje borba. Perun baca munje na Velesa, koji ga izbjegava, pretvarajući se u različite oblike. Naposljetku, Perun pobjeđuje, ali ne ubija svog neprijatelja, već ga samo proganja u Podzemlje iz kojeg je izašao da bi se sljedeće godine ponovno vratio. Razlog svadje dva boga je obično krađa stoke; nejasno je tko kome krade stoku, čini se kako jedan drugome naizmjence kradu. Drugi je naravno, Velesova drska otmica Perunove žene, koji gromoviti bog skupo naplaćuje!

Slijedi : Veles u mitu i ritualu

| 18:40 | Komentiraj (22) | Print this! | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Copyright © DVERI PERUNOVE - Design touch by: Tri mudraca, hosted by croBLOGeri.com


Komentari On/Off

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kolovoz 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Siječanj 2008 (1)
Studeni 2007 (3)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


...a noću Veles hodi Svargom po mlijeku nebeskom do svojih zdanja i zorom nam vrata svoga hrama otvara. A mi očekujući da nas primi u blistavi hram, pojemo pjesme i Velesa slavimo od vijeka do vijeka kao jaganjci čisti. Veles je precima našim podario znanja da zemlju oru i travu siju i žito žanju u poljima rodnim, da snop u kuću stavljaju i poštuju kao oca božanskog. Slava našim očevima i materama što nas naučiše da bogove poštujemo i pokazaše nam put Prava koji slijedimo i bogovima slavu pojemo i Slaveni smo...

Knjiga Velesova

MORANINA USPAVANKA

Sad ste moji svi odreda,
I vi što celujete ikone Bizanta,
I vi pod okriljem Mletaka i Rima,
Svi vi međusobno što se krvite.
Nikada niste bili jedan uz drugoga tešnje,
Krv se vaša opet pod zemljom meša
U veliku Slovensku ponornicu.
Iz nje će vam postojbinske nići lipe
I leske i divlje trešnje.

Svi vi starinom iza Karpata,
I vi opaljeni od vreline zraka
I vi beloliki, glave ruse,
I vi što ustajete protiv Bizanta,
I vi što ustajete protiv Mletaka,
Svi vi zavađeni,
Hodite u tiho carstvo meni
I u njemu se tesno zbite,
Otvorena su vam širom vrata.
Zauvek
Tu se pomirite
U nedrima zemlje smeđe,
Zaboravite pod nebom jata,
Zaboravite zvezde i mrave,
Zaboravite obale i međe.

Desanka Maksimovic


Radovi ruskog slikara Vsevoloda Ivanova:

SLIKA1
SLIKA2
SLIKA3
SLIKA4
SLIKA5
SLIKA6
SLIKA7
SLIKA8
SLIKA9
SLIKA10
SLIKA11
SLIKA12
SLIKA13
SLIKA14
SLIKA15
SLIKA16