Zivot u Dubai-u

nedjelja, 22.05.2005.

Ovo nemrete dozivjeti valjda nigdje nego kod nas.....

Kao sto sam najavio u zadnjem postu, povremeno cu odlaziti u Dubai ali vise ne zivim tamo. Sada putujem na malo siroj regiji pa izmedju ostaloga i po HR.

Moram priznati da ono sto sam u proteklom tjednu dozivio 2 puta (u odlasku do Zupanje i dolasku nazad do Zagreba), je nesto sto nisam nigdje uspio dozivjeti a prosao sam pola svijeta pa i neke "banana" drzave. ;-)

Ocigledno je drzavni proracun jako prazan tako da vise niti nasi zivoti nisu bitni ako se za to moze uzeti par stotina/tisuca kuna. Prosto nevjerojatno kako smo nisko pali i sto si sve vlast dozvoljava. Pa da pojasnim.

Postoji nesto sto se zove prometna policija. Njihov zadatak je da se brinu o sigurnosti u prometu a NE DA GA ONI KRSE, kako bi se utjerala koja kuna da gospoda na vlasti mogu uzivati u svojim povlasticama.

Zdrav razum i malo zdrave logike nalaze da se na autoceste nebi trebalo stavljati civilna policijska vozila u zaustavne trake sa multanova radarima. Pogotovo ne iza fantomskih i nikome jasnih znakova koji se nazivaju "Kolotrazi" i gdje je ogranicenje iznenada 100 km/h. Naravno da lijevaka na cesti nema niti od korova ali je super ideja postaviti znak a nakon toga "zauzeti busiju" i nabiti radar u zaustavnoj traci kako bi se skupio "harac" od ljudi koji placaju cestarinu 93 kune od Zagreba do Zupanje i za te novce dobiju 2 stvari:

- brdo policije i radara na zaustavnim trakama
- 50 posto auto ceste u radovima sa ogranicenjem od 60-80 km/h.

Btw, nisam siguran kako zakonski stojimo sa parkiranim neobiljezenim vozilima (plavi civilni golf) u zaustavnoj traci i multanova radarom????

Ja sam legalista i smatram da zakon ne treba krsiti - treba ga postivati. Medjutim, ovo sto se sada radi nema veze s mozgom i beskrajno je opasno.

Vracam se navedenom autocestom i sada vec znam da je gomila policije na cesti vozim uredno po znakovima jer dozvolu nisam kupio na placu. Iza Kutine prema Zagrebu (mislim da je 48 km), kraj mene protutnje dvije "bembure" sa svojih valjda 200 km/h onako sa razmakom od valjda 10-15 metara - dakle definitivno idioti.

I onda pocinje drama. Tip u prvom autu je valjda skuzio radar i refleksno stao na kocnicu tako da mu je drugi skoro proletio kroz guzicu ali se covjek dobro snasao i skrenuo u desnu (sporiju) traku jedno 50-70 metara ispred mene. Ali ispred njega je bio kamion koji je valjda isao nekih 90-100 na sat pa se morao brzo vratiti ispred prvog BMW-a u lijevu traku (nesto kao Janicin slalom). Doslo je do jakog zanosenja oba vozila, ja takodjer kocim ko mutav ali tip iza mene ima neku prastaru opel vektru, malo je zakasnio i koci bez ABS-a, gume cvile i dimi se iz njih a ja cekam sudbonosno booom u zadnji dio.

Srecom do toga nije doslo. Ekipa iz "bembura" je ostala na cesti samo zahvaljujuci elektronici u autu. Mora da im se popalio i ABS/EPS/HDZ/SDP/HSP/HNS :-) i sva ostala elektronika za koju vecina nas nije cula i da ih je to spasilo sudara sa vjerojatno fatalnim posljedicama i gomilom drugih siromaka koji bi stradali niti krivi niti duzni.

Da nije bilo radara na cesti, izbjegli bismo ovaj incident koj je mogao fatalno zavrsiti po veci broj ljudi.

Moje pitanje je:

- kojem PACIJENTU je palo na pamet da salje prometnu policiju na autocestu da parkira na zaustavnom traku i postavi radar?????

- za sto placamo skupu cestarinu na autocesti prema Zupanji? Mozda za fantomske "kolotrage" i ogranicenja od 100 km/h? Za pola trase raskopano? Za policiju koje se uredno instalira na zaustavnom traku iza fantomski postavljenih znakova?

Sve bi to bilo OK i smjesno da ovakve radnje ne dovode u opasnost sve one koji se voze tom cestom.

Stvarno bih zelio upoznati MORONA koji je naredio onim siromasima iz prometne policije da se instaliraju sa radarima na zaustavnim trakama kako bi znate vec koja "gospoda" imala budget za trosenje a mi neka ginemo da bi oni luksuznije zivjeli.

Opasno! Vrlo opasno i sramotno!!!

Pa zar smo tako nisko pali??? Ovo fakat nisam nigdje dozivio!

P.S. Slika skinuta s interneta.

- 19:16 - Komentari (11) - Isprintaj - #