< rujan, 2007  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Opis bloga

u ovom ce blogu droga i sjena pisati o drogi koja vreba iz sjeneCounters
Counters

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Ime:Droga
Živim u:Pločama
Razred:1. gimnazije
Posao:Spašavanje Sjene kad se predozira
Hobi:Pljuvanje preko prepona
Ljubav:Sretno zauzet
Spol:MuškoIme:Sjena
Živim:u jednom malom mjestu blizu ploča
Razred:2. ekonomske
Posao:%
Hobi:%
LJubav:%
Spol:Muško
Životni moto:Đava odnija prišuMetadon

O metadonu, metadonskoj terapiji ili tretmanu, javnost malo zna. Poznato je samo to da država besplatno daje tablete metadona ovisnicima. Ovisnici i porodice ovisnika poznaju nešto detaljnije praktični dio besplatnog snabdijevanja metadonom, ali o refleksijama i pozadini cijelog programa također malo znaju. Zato su polemike u javnim medijima o izradi algoritama za supstitucijsku terapiju metadonom, o optužbama odgovornosti Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH u svezi metadona od strane dr. Torrea i dr. Sakomana i o kriminalnim djelima prodaje metadonskih tableta na ulici - potpuno nejasne.
Obzirom na to da zlouporaba droga eskalira i da postaje jedan od kapitalnih problema naše budućnosti, "metadonski" segment državne akcije u suzbijanju ovisnosti treba pojasniti.
Metadon, zapravo "Plivin" heptanon (komercijalni naziv), analgetik je u kirurgiji, a koristi se i u takozvanoj supstitucijskoj detoksikaciji opijatskih ovisnika. Prevedeno na razumljiviji jezik, to znači da se opijatskim ovisnicima svakodnevno, besplatno izdaju tablete metadona koji bi oni morali uzimati uz kontrolu i u nazočnosti dežurnih osoba. Uz propisani broj tableta ovisnik nema potrebu za heroinom i nema apstinencijskih kriza. Doduše, euforija nije intenzivna kao kod ubrizgavanja heroina i zadovoljstva su manja, ali ovisnik nije u stalnom strahu zbog nabave droge. Ovakva, kontrolirana primjena metadona utvrđena je temeljem Nacionalne strategije za suzbijanje zlouporabe opojnih droga u Saboru 1996. godine.

LSD

OPĆI SIMPTOMI
-Čudno ponašanje,
-smeteno stanje, dezorijentacija,
-moguće halucinacije,
(stanje može biti slično psihozi, ludilu),
-proširene zjenice,
-povećan puls,
-otežana komunikacija,
-nepovezan govor.

POSLJEDICE
-povećani rizik razvoja psihoze,
-oštećenje funkcije mozga,
-paranoja, strah, panika,
-hladnoća,
-povećan rizik stradanja nesretnim slučajem,
-sklonost uzimanja drugih droga,
-flashbacks (naknadne halucinacije)

ZNAKOVI UPOTREBE
-obojene kockice šećera,
-želatinske kapsule,
-komadici papira s crtežom,
-jak tjelesni miris.
Flash - droga gora od kokaina

Droga poznata kao ice, met, christal i flash pojavila se na našem tržištu. Za nju je karakteristično da je u odnosu na druge droge relativno jeftina te je dostupna velikom broju mladih. Poznata je i kao gay droga jer pojačava seksualnu aktivnost, a ima djelovanje četiri do šest sati. Iako još nije potisnula kokain, ova droga njegov je najveći konkurent. Dilerima je još uvijek kokain isplativiji zbog svoje cijene, ali ova jeftina droga brže se širi među korisnicima koji ju povremeno ili prvi put uzimaju.Najviše je rasprostranjena u Aziji zbog raširenog seksualnog turizma, u američkim gay klubovima, a u Europi je ima u Češkoj. Gram jako čistog metamfetamina može stajati i do 100 eura, ali najčešće je cijena puno niža. Uzima se uglavnom za provode, partyje, a nije rijedak ni na seksualnim orgijama. Najčešće ga uzimaju mladi, u dobi od 17-18 godina, koji se kreću po klubovima i različitim partyima.

Opasan je jer uzrokuje gubitak kontrole i stvara psihičku ovisnost. Potiče ugodu u mozgu, pojačava uzbuđenje i agresivnost. Može uzrokovati visoki tlak, nepravilan rad srca, oštećenja kardiovaskularnog sustva, mozga te psihoze. S vremenom stvara potrebu za sve većom količinom, a smanjivanjem njegove količine pojačavaju se negativni učinci. Nakon prestanka djelovanja čovjek se osjeća iscrpljeno i ima potrebu uzeti "nešto" kako bi mogao normalno funkcionirati.

Karakteristično je da ovisnici o metamfetaminima često izgube sve zube. To nije direktno vezano uz drogu, ali neredovita higijena, suha usta, duži periodi bez uzimanja kvalitetne hrane, mogu posjpješiti gubitak zuba. Također uzrokuje gubitak težine, mučninu, nesanicu i nekontrolirano znojenje.Bobo Knezevic & Los Bobos - Dominik

Dominik, moje ime je Dominik
Ja po noci cuvam spomenik
U jednom muzeju

Dominik, jedno vece rece spomenik
Sad smo sami u muzeju
Imam super ideju

Domine, hajdemo se igrati na Domine, Domine
Ukrao sam ih iz trgovine, Domine

Dominik, bio sam ziv
Sad sam spomenik
Ovo je zadnja partija
Koju igramo ti i ja

VAŽNO:Svi koji žele da se baš njihov blog nađe u našim linkovima neka se jave

srijeda, 12.09.2007.

Sex

Šta reći? Svakome je drago čut da ljudi hvale njegov blog,ali su meni,kao blogeru kojem je ovo prvi blog,suze krenule kad sam danas,čisteći kapulu,čitao vaše komentare na moj zadnji post. Još samo želim nadodati da se svi koji žele u naše linkove jave u komentare,također bi nama bilo drago da i vi nas stavite u linkove. Ali dosta o tome naša današnja tema je droga koja stvara pozitivnu ovisnost. Ta droga je ni manje ni više nego sex. Sex nismo svrstali u droge zato što je štetan nego zato što stvara pozitivnu ovisnost(osim ako niste peder). Sex je najbolje započet predigrom tj. ljubljenjem,kod žena pušenjem,a kod muškarca lizanjem spolnog organa. Poza za sex ima mnogo. Najpoznatije su:poza 69(koja je omiljena u sloveniji),pseća poza,misionarska poza,itd. Zanimljivo je da su misionarsku pozu izmislili misionari koji su tako,osim što su propovjedali vjeru,održavali i stalan broj stanovnika. Ako ne želite tjekom sex-a začeti dijete najbolje je koristiti se kondomom(stavite dva ako ne želite brzo svršit) ili kontracepiskim pilulama. Naravno ako ste sterilni ne trebaju vam ni pilule ni kondom.~20:36~ Droga i Sjena (24) print #


ponedjeljak, 10.09.2007.

Evi i nas

Komentar našeg redovnog posjetitelja jopagti-a dao nam je za razmišljati. U sljedećih par rečenica odgovorit ćemo na sve vaše upite i ne baš ljepe komentare. Održavanjem ovog bloga mi smo se željeli odmaknuti od svih problema koji nas svakodnevno muče i zadaju nam glavobolje. Na odabiru teme za naš blog potrošili smo puno vremena. I tako smo prvo eliminirali školu kao temu jer nam je nje dosta i bez pisanja postova o njoj, drugo što smo eliminirali bilo je pisanje postova o nama jer tko bi čitao postove sa problemima dviju budala. Tako smo mi da bi bili malo drukčiji počeli pisati o drogi iako je nikad nismo probali niti bi je željeli probat,ali smo željeli da i vi znate nešto o njoj.
Što se tiče objave naših imena to nećete dočekat. To nije zato što smo umišljeni ili nešto nego zato što je jedan od nas prepoznat,a drugi ima osjećaj da nitko ne bi posjećivao ovaj blog da se zna tko je on jer niti je poznat,niti je ikad radio blog.~19:10~ Droga i Sjena (9) print #


nedjelja, 09.09.2007.

Speed

Speed (brzina) ulični je naziv za prilično širok spektar kemijske obitelji
metamfetamina. Ulična imena, još su meth i chalk. Učinci su, na centralni nervni sistem, jači nego kod amfetamina. Dugo su se ovi spojevi upotrebljavali kao legalni lijekovi za smanjivanje tjelesne težine, prehlade, astmu, migrene, epilepsiju... Posebno je interesantna njihova uloga u Drugom svjetskom ratu, kad su se dijelili vojnicima britanskih, njemačkih i japanskih formacija. U američkoj vojsci korišteni su tijekom Korejskog i Vijetnamskog rata. Poznato je i to da je Hitler bio na speedu; redovito si je ubrizgavao doze nekoliko puta dnevno od 1942. godine.
Restriktivnijim zakonima sedamdesetih godina prestala je legalna prodaja. Danas se na ilegalnom tržištu speed pojavljuje najčešće u dvije solucije, kao amfetamin (prah amfetamin sulfata) i metamfetamin (prah metamfetamin klorida - naziv; crank). Standardna pakovanja prozirne su najlonske vrečice s prahom ili s kristalićima. Prodaje se i u obliku tableta, masne stvrdnute paste i kapsula. Čistoća praha je 6 do 10%. Kristalići (metamfetamin), slični ledu (ice) izazivaju jaču reakciju i imaju dugotrajno djelovanje (maksimalno i do 30 sati).
Speed nije toliko čest i nije ga tako jednostavno nabaviti kao ecstasy. Cijena mu se kreće između 100 i 150 kuna po gramu, ovisno o kvaliteti. Ulični speed redovito je razrijeđen, pomiješan sa sodom bikarbonom ili sa šećerom u prahu da bi se dobio veći volumen i težinu. Speed je najčešće u prahu (sličan je cocainu) - bijele je boje i ima grudvice koje se mrve prije upotrebe.
Jedan gram speeda dovoljan je jednoj osobi za cijelu noc. Problem za konzumenta je to što se mora uzimati u nekoliko navrata, ukoliko je slabijeg djelovanja, pa nije zgodan za uporabu u klubovima (treba ga nositi sa sobom, što je rizik!, za razliku od bombona koji se proguta - mnogo ga je jednostavnije sakriti!). Detekcija u mokraći moguća je kod amfetamina 8 do 24 sata od upotrebe, a kod metamfetamina 2 do 3 dana.
Uobičajena upotreba je šmrkanjem, ali može se konzumirati u hrani i piću (tada mu je djelovanje slabije i početak djelovanja je kasniji). Rjeđe se upotrebljava pušenjem. Moguće je ubrizgavanje i to je najsvrsishodniji način u postizanju ugode. Ubrizgavanje je najopasnije, posebice zbog rizika predoziranja i zbog zaraze korištenim iglama.
Djelovanje speeda počinje nakon 15 - 30 minuta. Trajanje je različito (od 3 sata do čak 12 sati, ići će i do 30 sati) i zavisi od čistoće i dodataka, ali i o osobnosti konzumenta (težina, tolerancija i dr.).

OPĆI SIMPTOMI
-povećana živahnost,
-povećana agresivnost,
-isušena usta,
-povećan tlak,
-raširene zjenice,
-moguće povraćanje.

POSLJEDICE
-teški poremećaji bubrega i pluća,
-oštećenje jetre,
-neishranjenost,
-pojave čireva,
-smanjeni imunitet,
-srčane smetnje,
-nesanica,
-oštećenje mozga.

ZNAKOVI UPOTREBE
-bočice tableta raznih boja,
-smeđi do bijeli prah u malim plastičnim vrećicama.

Izvadci iz sažetih materijala o amfetaminima koji se daju novim studentima većine sveučilišta SAD:
Amfetamini i metamfetamini uzrokuju ubrzan puls i ubrzano disanje, povišen krvni tlak, nesanicu i gubitak apetita. Može doći do znojenja, glavobolje, zamagljenja vida, vrtoglavice i tjeskobe. Moguća su trajna oštećenja bubrega i dišnog sustava. Dugotrajno uzimanje velikih doza može dovesti do psihoze, koja uključuje halucinacije, opsjene i paranoju. Mogući su smrtni slučajevi.~16:50~ Droga i Sjena (11) print #


petak, 31.08.2007.

Marihuana

Kod nas se ova biljka šiljastih listova naziva konoplja, latinski joj je naziv, Cannabis sativa, a najpoznatija je pod imenom marihuana (dolazi od portugalskog maraguango, što označava omamljujuću biljku). Ima još mnoštvo imena: žiža, trava, mara, marica, joint, grass, smoke, pot, mez, boo ya, doobie, herb, Mary Jane, mjuta, pod, beng... Često je nazivaju indijska konoplja (Cannabis sativa indica), što je kriv naziv ukoliko ta konoplja zaista nije uvezena iz Indije. Naime, indica označava u ovom slučaju regiju (Indiju) u kojoj se konoplja uzgaja, pa bi na primjer, konoplja uzgojena u Hrvatskoj imala puni latinski naziv, Cannabis sativa croatica. O regiji u kojoj se uzgaja ovisi i postotak psihoaktivne supstance, na primjer, konoplja uzgojena u Libanonu, Južnoj Africi i Panami znatno je slabija od one iz Maroka i Egipta.
Konoplja potječe iz Starog svijeta, ali danas je rasprostranjena po svim nastanjenim dijelovima globusa. Ova, jednosezonska, prilično neatraktivna biljka uskih, zupčastih listova, naraste do 120 centimetara, ali je moguća i znatno veča visina. Uzgaja se na plantažama, na manjim površinama i u zatvorenim prostorima. Konoplja vrlo uspješno raste na mediteranskoj klimi. Sadi se u proljeće i treba joj nekoliko (cca 4 do 6) mjeseci da naraste. Potrebno joj je mnogo sunca i mnogo vode. U krajevima s nepovoljnom klimom, uzgaja se pod halogenim svjetiljkama. U takvim uvjetima naraste mnogo niža (oko pola metra), ali ima jače i drukčije djelovanje. Naziva se skunk. Obično se uzgaja, na primjer, Nizozemskoj i sl., u zemljama gdje nema dovoljno sunca. Učinci skunka: jača omamljenost, nema potrebe za komunikacijom, nema onog bezrazložnog smijeha.

Jača varijanta marihuane je i sinsemilla (sin-seh-me-yah).
Najviše THC-a (aktivna supstancija u cannabisu) u biljki imaju cvjetovi, zatim listovi. Od stabljika se kuha čaj, ali zbog malog postotka THC-a čaj ima samo smirujuće djelovanje.
Konoplja se koristi kao opojno sredstvo, najčešće u tri produkta: marihuana (ili marijuana), hašiš i hašišovo ulje.
Marihuana je zelena, siva, smeđa ili tamnosmeđa mješavina osušenih i usitnjenih stabljika, listova, cvjetova i sjemenki bogatih opojnom smolom, većinom ženske biljke u cvatu ili poslije cvjetanja. Kod nas je uobičajena zelena (made in Croatia!). Puši se kao joint, cista, s duhanom ili s raznim dodacima. Marihuana se puši i u luli, a tada se rijetko miješa s dodacima, i djeluje brže. Učinci su isti. Lule mogu biti obične (za marihuanu), vodene (dim prolazi kroz hladnu vodu, rashlađuje se i ne peče kad dode do grla), napravljene kod kuće od plastične boce cijevi, itd. Lula je nešto zahtjevnija za pušenje, jer dim iritira grlo.
Marihuana se konzumira i u hrani. Najčešći je oblik tzv. space cake, kolač s marihuanom. Smrvljena trava dodana je u margarin i pečena. Kolač ima poseban okus, ali onaj tko nije obaviješten da je to space cake, neće primijetiti razliku. U kolač ide više marihuane, a učinci su nešto blaži. Postoji opasnost od prejedanja, jer je potrebno oko sat i pol da marihuana konzumirana ovim putem počne djelovati, pa osoba koja to ne zna može pojesti previše. U tom slučaju moguća je mučnina u želucu. Kolač djeluje oko dva sata. Marihuana se može staviti u bilo koje jelo (pizzu, maslac za mazanje, otopljenu čokoladu, palačinke...). Moguće je vrhove (koji sadrže najviše THC-a) staviti u med i ostaviti nekoliko mjeseci. Jedna žlicica takvog meda djeluje kao i kolač.

SIMPTOMI
-proširene zjenice,
-zakrvavljene oči,
-pričljivost (pametovanje),
-opće stanje slično laganom pijanstvu,
-nervoza,
-promijenjena boja glasa.

POSLJEDICE
-pad odgovornosti,
-gubitak motivacije za obveze,
-zaboravljivost,
-pojačana sklonost zabavi,
-bahatost u komunikaciji s roditeljima,
-opasnost u prometu,
-povećan rizik prelaska na opasnije droge.

ZNAKOVI UPOTREBE
-jak miris zapaljenog lišća,
-sitne sjemenke po džepovima,
-cigaretni papir,
-crveni jastučići pod očima~14:55~ Droga i Sjena (22) print #


srijeda, 29.08.2007.

NOVE DROGE 2006. (piperazin...)

Uz popularne i poznate sintetske droge, na tržištu pojavljuje se i niz rjeđih, pretežito sintetskih droga ili kombinacija pod raznim imenima:

- venus,

- spectrum,

- foxy-methoxy,

- blue mystic,

- bromomescalin,

- intellex,

- euphoria,

- nexus,

- BZP,

- dimitri,

- meclizin,

- beautifull,

- TFMPP,

- foxy…

- dianbol (metan)

- boldabol

- piperazin.

Najpoznatiji kemičar po izumima droga, autor oko 200 sintetskih droga (između ostalog i popularnog, ecstasyja), je dr. Alexander Shulgin.

Sintetske droge nazivaju se i «pametne droge» ili «dizajnerske». Narko marketing širi promidžbu o tome da te droge pojačavaju vizionarske i intelektualne sposobnosti. Istina je sasvim drukčija. Metodama magnetske razonance i pozitronske tomografije nedvojbeno su ustanovljene kobne posljedice konzumiranja sintetskih droga. Posljedice se kreću od akutnih trovanja s mogućim smrtnim ishodom (zbog nepoznatog kemijskog sastava i doza), do kroničnih oštećenja mozga jetra, bubrega i srca. Zajednički nazivnik djelovanja sintetskih droga je utjecaj na serotoninski sustav u mozgu. Serotonin je jedna kemijska supstanca u mozgu, prijenosnik informacija o dobrom raspoloženju s jedne stanice na drugu. Niska razina serotonina u mozgu rezultira slabim raspoloženjem, depresijom. Potrebni su lijekovi (Prozac i sl.) da se razina serotonina podigne. Učinak sintetskih droga sličan je tomu, droge dižu razinu serotonina, podižu raspoloženje. Osoba se osjeća izvrsno, druželjubiva je i dobro raspoložena. No, djelovanje sintetskih droga (za razliku od dobro doziranih lijekova) - je kontroverzno. Drogom izazvana previsoka razina serotonina izaziva iskrivljenu sliku stvarnosti (halucinacije), osoba misli da sve može. Halucinacije mogu biti kobne. Osim toga, djelovanje sintetskih droga ima i sekundarne refleksije. Kontroverznost je u tome što sintetske droge imaju i toksična djelovanja, oštećuju i (ne uvijek) uništavaju serotoninske neurone. Dolazi do jakih depresivnih stanja.


Novim aparatima (MRI) vidljive su «rupe» u tkivu mozga, slične ozljedama od moždanog udara ili trauma. Posljedica je klinička depresija ili «flash backovi» (povratne halucinacije), pa i mogućnost smrti. Najnovija saznanja su, da su štetna, ne samo kontinuirana uzimanja sintetskih droga – nego i povremena. Ne stvara se fizička ovisnost, ali dolazi do posljedica neurobiološke funkcije mozga – do psihičke ovisnosti. («Super nam je bilo prošli petak na partyju, uz ecstasy. Idemo ponoviti…»). Sintetske droge prže mozak, uzrokuju nervozu i nesanicu što ovisnike stimulira na uzimanje sedativa, marihuane, pa i heroina. To je začarani krug iz kojeg se teško izlazi. Vrata pakla otvaraju se…

I ponovo, pitanje: «Zašto se ljudi drogiraju?». Pravog odgovora nema, ima samo djelomičnih odgovora. Jedan od tih djelomičnih odgovora može se naći u jezgri «nucleus accumbens» koja se nalazi u starom dijelu mozga. Tek nedavno otkriveno je da ta, inače odavno poznata jezgra (skup neurona), služi kao centar za ugodu na koju se vežu sve vrste droga. Ova je jezgra meta svih droga, ali i drugih ovisnosti (kockarska ovisnost, seksualna…). U jezgri nucleus accumbensu «stanuje» dopamin, jedna od supstanci, najvažnijih prijenosnika informacija. Zadaća dopamina je da prenosi informacije iz nucleusa accumbensa u starom dijelu mozga, u centar za kratkoročno pamćenje i emocije. Nakon toga dopamin prenosi dalje informaciju u svjesni dio mozga u centar za mišljenje, dugoročnu memoriju i asocijacije. Informacija o ugodi dolazi u centre za spoznaju i pamćenje te ugode. Ovisnik utvrđuje podatak o ugodi, dok podatke o opasnosti i posljedicama zanemaruje.

Početak 2006. godine obilježen je novim drogama koje su snažnije ušle na hrvatsko tržište. To su; plesna droga piperazin i droge iz dvorana body buildinga, dianbol (metan) i boldabol. Piperazin je novost na hrvatskoj plesnoj sceni, donekle hit droga među tinejdžerima. To je supstanca koja se pretežito upotrebljava kao lijek u veterini. Činjenica je da se piperazin rabi kao lijek i za ljude, a ne samo za životinje, u skupini preparata (piperazin neuroleptici) u psihijatriji. Piperazin se počeo širiti na hrvatskom narko tržištu kao droga zbog izuzetno niske cijene i intenzivnog djelovanja. Da uporaba tog sredstva eskalira u plesnih prostorima potvrđeno je i u policijskim krugovima. Ta jeftina droga, prodaje se u tableticama, promjera oko 1 centimetar, vrlo je slična ecstasyju, ali još jeftinija. Cijena takve, često šarene tablete, iznosi svega 10 do 20 kuna po komadu, a konzumenti su uglavnom tinejdžeri. Koriste se kao stimulansi, uglavnom u disco klubovima i na partyjima. Slijedi, da je za cijenu jednog sendviča moguće kupiti "dobar provod". Dileri, zbog velike potražnje, trljaju ruke. Piperazin djeluje kao stimulans, ali i kao halucinogen. Posljedice mogu biti ozbiljne, jer piperazin djeluje na mozak, srce (podiže tlak, poremećaj rada srca), jetra i na cijelo tijelo. Posljedica konzumiranja može biti i smrt. Piperazin je moguće konzumirati i kao prah (piperazin citrat) koji se inače upotrebljava za liječenje konja, teladi, svinja, pasa, mačaka i životinja u zoološkim vrtovima. Prodaje se u vrećicama od 10, 50, 100 i više grama. Prah se topi u vodi ili umiješa u hranu. Štetnost djelovanja na mladi, ljudski organizam – nije potrebno čak ni komentirati, jer je evidentna.

Najnovija neugodna saznanja iz prakse dolaze iz svijeta body buildinga. Za povećanje mišićne mase, na ilegalnom tržištu kupuju se razni napitci i prah nepoznatog sastava. Te tajne supstance također se upotrebljavaju u veterini (mješavina steroida i koktela za bikove) kao i piperazin. Koriste ih i vježbači, adolescenti. Po nekim saznanjima, doduše neprovjereno, zbog uzimanja spomenutih preparata, dio mladih ljudi postao je sterilan, dio ih je dobio ili će dobiti rak prostate. Za neke se drži da su od toga izgubili i život, jer su koristili pripravke namijenjene životinjama. Dileri dopinga bilderima prodaju i tablete ružičaste boje pod imenom dianbol, koje u žargonu nazivaju metan. Moguće je nabaviti i boldabol koji se u tijelo unosi špricom, a izaziva čitav niz bolesti.