Društvo prijatelja vrgorske starine - Vrgorac https://blog.dnevnik.hr/dpvs

utorak, 24.12.2019.

Blagdanski bakalar planuo u trenu!Društvo prijatelja vrgorske starine i Vrgorske novine posluživali su danas na Pijaci blagdanski bakalar kojega je skuhao kuhar Željko Vuković. Tradicionalni je to događaj u našemu gradu, a lijepo vrijeme je omogućilo da se ove godine druženje održi na otvorenom, u dvorištu galerije Društva. Privuklo je to mnoge da dođu i uživaju u ukusnom bakalaru, čašici vina i čavrljanju s prijateljima i sugrađanima. Dio posjetitelja je ponio porcije bakalara za članove svojih obitelji i rođake pa je 250 porcija bakalara planulo za sat vremena. Četiri puna lonca vještom rukom su posluživale članice Društva Adriana Turić Erceg i Ivana Beus.

Dio posjetitelja iskoristio je priliku pa je nakon uskusnog objeda otišao razgledati izložbu radove Likovne udruge ARS koja je postavljena u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine do 30. prosinca.

Koristimo priliku za zahvaliti Mesna industrija Braća Pivac na donaciji bakalara i pomoći pri organizaciji blagdanske fešte, a zahvaljujemo svima koji su došli, hvala na lijepim riječima i donacijama.

Blagdanskim bakalarom završavamo vrlo aktivnu i uspješnu godinu za Društvo prijatelja vrgorske starine, a nakon blagdana nastavljamo s novim projektima.

Sretan Božić svim Vrgorkama i Vrgorčanima u krajini, domovini i dijaspori! <3

Vaše Društvo prijatelja vrgorske starine

24.12.2019. u 17:19 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 18.12.2019.

U galeriji Društva svečano otvorena izložba radova osam umjetnica iz Likovne udruge ARSFoto: Jure Divić, Branko Radonić i Vinka Erceg

Nakon otvaranja izložbe likovnih radova dječje sekcije Likovne udruge ARS prošlog četvrtka, a koju je posjetilo nekoliko stotina Vrgorčana, večeras je na istom mjestu, u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine, svečano otvorena izložba sekcije odraslih. Pod mentorstvom umjetnice Elene Klaričić, javnosti je predstavljeno četrdesetak radova koje su naslikale članice sekcije: Ines Markotić, Ineska Ćutuk, Jadranka Šalinović, Denica Erceg, Dijana Govorko, Nada Jakičević, Slađana Milićević, kao i sama Klaričić Kučanin.

U pozdravnom govoru okupljenima se na početku obratio Branko Radonić, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine. Rekao je da mu je nakon vrlo uspjele dječje izložbe čast na istom mjestu može pozdraviti i članice sekcije odraslih s nadom da će i njihova izložba postići još veći uspjeh.
- Oduševili ste nas svojim motivima i živim bojama u radovima koje ste strpljivo slikali. Velika pohvala Eleni i njezinim kolegicama na divnim slikama. Naš grad je prepun skrivenih talenata, samo moramo pronaći načina da ih izvučemo na površinu i pokažemo svima, rekao je Radonić.

Mentorica likovne sekcije odraslih Elena Klaričić Kučanin zahvalila se Društvu prijatelja vrgorske starine što je likovnoj udruzi ustupilo prostor galerije, kao i Centru za kulturu i baštinu te Gradu Vrgorcu na pomoći.
- Starija sekcija udruge ARS postoji još od 2007. godine, a jedna naša članica – Snježana Galić, je nažalost i preminula. Prošlo je dosta ljudi kroz sekciju, a trenutno imamo sedam aktivnih članova. Slađana je došla zadnja i zajedno smo postavili ovu izložbu. Nadamo se da ćete uživati u slikama onako kako smo mi uživali stvarajući ih, rekla je Klačić Kučanin.

Akademska slikarica Kornelija Bajalo Roskam rekla je kako je dugogodišnji rad ove skupine rezultirao ozbiljnim pristupom slikarstvu. To se doživljava kroz materiju, kolorite, kompoziciju i jedno puno zrelije shvaćanje procesa nastanka slike.
- Ono što mene kao umjetnicu najviše zanima su uvjeti u kojima ove slike nastaju. Dakle uvjeti u lokalnoj razini u kojoj se nešto ovakvo može realizirati. U našoj svakodnevnici neke nas stvari čine zadovoljnima: hrana, piće, zrak, ispunjene želje, no što je sa duhovnošću i kreativnošću? Bez toga čovjek može živjeti, ali mu cijelo vrijeme nešto nedostaje. Tijek umjetnosti kroz civilizacije je pokazao da je kreativnost nužno potrebna za opstanak čovjeka i njegova identiteta, a mi možemo biti siti i zadovoljni, ali nema potpunog zadovoljstva bez sustavnog pristupa svijetu oko sebe kroz umjetnost, od najmanjeg djeteta do odrasle osobe. Ono što mi danas doživljavamo na izložbi je iskustvo dugogodišnjeg rada i vidljiva je zrelost koja se dogodila, zahvaljujući ulaganju u kulturni razvoj, onoliko koliko je to moguće. Počevši od udruge koja je mukotrpnim radom i zalaganjem omogućila galerijski prostor, do naše Elene koja skrbi za egzistenciju duha grupe koju ona vodi, rekla je između ostalih Bajalo Roskam.

Izložba će u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine na Pijaci biti otvorena do 30. prosinca, i to svakim danom od 17 do 19 sati. Organizatori pozivaju građane da dođu, razgledaju izložbu, upišu se u knjigu dojmova, uzmu katalog, a ukoliko to žele, mogu ostaviti i skromnu donaciju kojom će se kupiti boje za slikanje nekih novih umjetničkih uspješnica.

18.12.2019. u 21:58 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 12.12.2019.

U galeriji Društva svečano otvorena zajednička likovna izložba 18 vrgorskih djevojčica i dječaka s četrdesetak predivnih radovaVečeras je u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine svečano otvorena izložba likovnih radova polaznika dječje sekcije Likovne udruge ARS Vrgorac. Pod mentorstvom likovne umjetnice Elene Klaričić Kučanin, svoje radove izložilo je 18 vrgorskih dječaka i djevojčica, i to: Marta Marija Barbir, Ante Dodig, Leon Erceg, Nina Erceg, Mara Gašpar, Nina Grljušić, Gabriela Hrstić, Mia Ilić, Dora Markotić, Sunčica Markotić, Meri Mihaljević, Mirko Šošić, Petra Šošić, Tea Tolj, Nadja Ujdur, Lana Vujčić, Ana Vukosav i Katja Vukosav.

Galerija Društva bila je premalena za sve one koji su došli razgledati izložbu, a među njima brojna djeca, braća, prijatelji i razredni kolege malih likovnjaka. Sa četrdesetak radova na trećoj izložbi dosad, ova izuzetno talentirana skupina je oduševila svojim snažnim bojama, raznolikim motivima i sigurnošću poteza, iako se uglavnom radi o djeci ranije osnovnoškolske dobi.

Na otvaranju izložbe okupljenima se na početku obratio domaćin, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić ističući da ga je dopala velika čast što je mogao večeras pozdraviti sve prisutne, pogotovo male umjetnike.
- Samim ulaskom u galeriju mogli ste odmah primijetiti svu raznolikost motiva i boja radova prikazanih na ovoj izložbi. Oduševljen sam što naša djeca u Vrgorcu imaju prilike pokazati svoj talent uz stručno vodstvo i što mogu ostvariti iskustvo galerijskog izlaganja svojih radova, dakle, sve ono što mi nismo mogli kada smo bili djeca. Čestitam Eleni što je uspjela na površinu izvući veliki talent naše djece i nadam se da ćete nastaviti i dalje ovako uspješno raditi. Društvo će vam svojim prostorom i logistikom biti na raspolaganju, rekao je Radonić.

Mentorica dječje likovne sekcije Elena Klaričić Kučanin citirala je poznatu poslovicu da se samo srcem dobro vidi, dok je bitno očima nevidljivo.
- To je moto naše izložbe, jer je u svaku ovu sliku utkano srce i duša djeteta. Zahvalila bih se Društvu prijatelja vrgorske starine koje nas je ugostilo u ovim prekrasnim prostorima gdje svaka ova slika može doći do punog izražaja i vidjeti se u punom svjetlu. Zahvaljujemo se i Gradu Vrgorcu te Centru za kulturu i baštinu na pomoći. Ovo je naša treća izložba, postojimo već tri godine. Zahvaljujem se roditeljima koji od prvog dana podržavaju svoju djecu u otkrivanju predivnog svijeta slikarstva, boje, mašte i kreativnosti. Cilj našega rada je u biti stvaranje strpljenja u djece, jer svaka ova slika iziskuje trud i rad i za neke od njih je trebalo i više od 15 sati likovnih radionica. Radimo i na tome da djeca shvate različitosti pa i unutar istih motiva. Večeras je tu 18 malih izlagača, što samo po sebi pokazuje koliko u našem gradu postoji umjetničkih duša. Bilo ih je prije, a postoje itekako i sada u raznim vidovima umjetnosti, od slikarstva do glazbe, rekla je Klaričić Kučanin. Izložbu je posvetila svom prerano preminulom bratu Matku Klaričiću Maxu koji je, kako je naglasila, bio poznat po svome radu rukama, ali mnogi ne znaju da je bio i slikar.

Izložba je u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine otvorena slijedećih tjedan dana, svakim danom od 17 do 19 sati. Dođite i razgledajte.

12.12.2019. u 21:51 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 06.12.2019.

'Tamo doli' predstavljena u Pločama uz puno smijeha!U Narodnoj knjižnici Ploče sinoć je predstavljena knjiga „Tamo doli“ pisca i novinara Jure Divića.

Ravnatelj knjižnice Jurica Karamatić okupljenima je predstavio autora koji po prvi put gostuje u Pločama. Predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić, ukratko je predstavio rad Društva koje se brine o očuvanju starina, tradicije i običaja. Upravo zato je izdavač knjige „Tamo doli“, jer se Divić u svojim djelima bavi jezikom svog kraja i kroz kratke satirične priče pokušava održati izvorni vrgorski govor i humor.

Program predstavljanja u Pločama vodila je Željka Opačak, a vrgorski satiričar čitao je svoje priče koje su naišle na odličan prijem publike. Puno smijeha prosulo se knjižnicom u Pločama nakon čitanja priča „Triba ženit Kineskinje“, neki u publici su jedva izdržali da se ne uguše od smijeha na „Baladu o svjećici“, veliki aplauz dobila je „Najljepša ljubavna priča“, da bi večer kulminirala „Katoličkom misijom“ i izvrsnom reakcijom na „Fakultet“. Obostrano zadovoljstvo pisaca i publike u Pločama završilo je potpisivanjem knjiga i fotografiranjem s autorom.

Predstavljanje nove knjige Jure Divića u Pločama nastavak je započete suradnje Društva prijatelja vrgorske starine i Narodne knjižnice Ploče, koja je krenula izložbom Društva prošle godine, a već su najavljeni novi projekti na području kulture i baštine.

06.12.2019. u 18:26 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2019 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Kolovoz 2020 (2)
Travanj 2020 (6)
Ožujak 2020 (3)
Siječanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (6)
Listopad 2019 (4)
Rujan 2019 (4)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (8)
Lipanj 2019 (4)
Svibanj 2019 (8)
Travanj 2019 (6)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Prosinac 2018 (10)
Studeni 2018 (14)
Listopad 2018 (9)
Rujan 2018 (7)
Kolovoz 2018 (10)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (9)
Svibanj 2018 (13)
Travanj 2018 (14)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O Društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana koja djeluje u Vrgorcu.

Adresa:
Društvo prijatelja vrgorske starine
Ulica Tina Ujevića 7,
21276 Vrgorac

Elektronička adresa:
info@vrgorskestarine.hr

PREDSJEDNIK: Branko Radonić, prof.
POTPREDSJEDNIK: Matko Bašić
TAJNICA: Adriana Turić-Erceg, prof.

Inicijativa osnivanja Društva: 12. ožujka 2018.
Društvo osnovano: 5. travnja 2018.
Društvo registrirano pri Uredu državne uprave: 16. travnja 2018.

CILJEVI Društva su:
- POTICANJE osnivanja kulturnih institucija (muzej, institut, itd.) koje će brinuti o zaštiti (popravci, konzervacija, restauracija) spomeničke kulturno-povijesne baštine te o istraživanju povijesti, običaja, lokalnog govora i drugih aspekata kulture Vrgorske krajine;
- ISTRAŽIVANJE i ZAŠTITA materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vrgorske krajine;
- OČUVANJE lokalnog kulturnog identiteta vrgorskog kraja;
- PROMICANJE vrijednosti i značaja kulturno-povijesne baštine Vrgorske krajine kao kulturnog dobra važnog za regionalnu i nacionalnu kulturnu baštinu;
- PRONALAŽENJE i SKUPLJANJE predmeta, arhivske dokumentacije i fotografija od povijesnog, arheološkog, umjetničkog i etnografskog značaja za vrgorski kraj;
- UPOZNAVANJE domaćih građana i stranaca s kulturno-povijesnom baštinom Vrgorske krajine, a time i njezinom valorizacijom;
- SURADNJA sa znanstvenim, stručnim, kulturnim, prosvjetnim i drugim institucijama, ustanovama i udrugama, kao i tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave i državne uprave.

Poveznice

Društvo prijatelja vrgorske starine (fb)
Grad Vrgorac (web)
Vrgoračke novine (fb)
Vrgorac nekad (fb)
Blog od Vrgorca grada (web)
Turistička zajednica Vrgorac (fb)