Društvo prijatelja vrgorske starine - Vrgorac https://blog.dnevnik.hr/dpvs

četvrtak, 25.04.2019.

Udruženje sadioca duhana u makarskom i metkovskom političkom kotaruGodine 1924. u Vrgorcu je osnovano "Udruženje sadioca duhana u makarskom i metkovskom političkom kotaru". Udruženje je imalo sjedište u Vrgorcu, a osnovano je na poticaj poljoprivrednika iz sela Orah, zainteresiranih povezati sve saditelje duhana na poljima oko Vrgorca. Zanimljvo je da 95 godina kasnije postoje slične inicijative na istom prostoru, ali samo u zaštiti jagode. Povijest je stvarno predivna!

Udruženje je imalo više ciljeva svog postojanja:

- upoznavanje i širenje razumnog obrađivanja duhana među članovima;
- posredovanje kod vlasti za nabavku alata i ostalog potrebnog za uzgoj duhana;
- nabavka životnih potrepština članova u vidu namirnica, žita, kave, soli, šećera, odjeće, obuće, alata... na način da se mogu podmirivati iz prve ruke i po najjeftinijim cijenama za članove;
- pružanje savjeta i zaštite članova u svakoj potrebi i učinjenoj nepravdi;
- posredovati kod vlasti te izrađivati predstavke na zakonodavna i upravna tijela kako bi se podigla proizvodnja duhana i poboljšalo gospodarsko i materijalno stanje saditelja duhana.

25.04.2019. u 22:26 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 20.04.2019.

TREĆA OBLJETNICA PAPINA BLAGOSLOVA Sveta Katarina Aleksandrijska i VrgoracNa današnji dan prije tri godine - 20. travnja 2016. godine, papa Frane je u Vatikanu blagoslovio kip Svete Katarine Aleksandrijske, stare zaštitnice katoličke župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu.

Kip su papi na trg Svetoga Petra donijeli vrgorski vjernici u sklopu svoga hodočašća Italijom, a izrađen je u radionici u Napulju na temelju stare slike svetice koja je sačuvana u sakristiji župne crkve u Vrgorcu. Kip je donesen u crkvu par mjeseci ranije.

Svetica Katarina Aleksandrijska štuje se u Vrgorcu od 1690. godine, jer je na njezin dan naš grad oslobođen od osmanlijske vlasti.

Oduvijek se stara zaštitnica ove župe štovala u našemu gradu, možda najviše od svih svetaca, ali posljednjih desetljeća kao da je to malo zapostavljeno. Vjernici su se zato aktivirali, izradili svetičin kip kojega je blagoslovio papa Franjo te posljednjih nekoliko godina sudjeluju u procesiji na njezin blagdan.

Štovanje svete Kate u Vrgorcu važan je primjer naše lokalne nematerijalne baštine.

20.04.2019. u 17:24 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 19.04.2019.

Održan Križni put vrgorske župe stazama kroz BuninuGrupa vjernika i poštovatelja starine vrgorske župe jutros je pohodila Križni put starim putovima kroz Buninu.

Nekolicina vjernika starijih Vrgorčana, ali i mlađih zaljubljenika u običaje vrgorske župe prošle su godine započeli s procesom obnove prastarog Križnog puta preko Bunine. A ove godine se nastavilo s tom starom tradicijom.

Trasa puta se kroz povijest počesto mijenjala, a danas je neke dijelove rute nemoguće prevaliti jer su zarasli. Ali veći dio stare trase je u sasvim dobrom stanju. Drveni križ za Križni put izradio je Ante Erceg (Ujkanov), a blagoslovio ga je župnik Vrgorca fra Ivica Omazić riječima: „Blagoslovi Bože ovo drvo križa i one koji ce se pod njim tebi moliti“.

Prema zapisu Davora Jelavića Veliki Petak, dan Isusove muke, obično bi u osam sati ujutro ispred crkve krenuo križonoša (znalo se unaprijed tko je križonoša) a za njim narod. Išlo bi se od crkve pa kroz Domandžića i Markotića selo prema selu Plana, zatim kroz Buninu preko Livode, Dubokog doca, Ravne Bunine kroz Sršenik, pa bi se došlo do Koteza, pa preko Bubnjica gdje bi se izašlo na Napoleonovu cestu, kojom bi se kroz Ercegovo selo doprlo do crkve. Bilo je i slučajeva da se ne bi uvijek išlo kroz Koteze (tada bi se Kotežani ljutili) već bi se iz Sršenika došlo pod fratrovu kuću pa bi se tu izašlo u Ercegovo selo. Oni koji su znali pjevati pjevali bi u procesiji Gospin plač i korizmene pjesme. Stari Put Križa, kojega ne treba zamijeniti s procesijom ulicama Vrgorca, postojao je do prve polovice 90-ih godina 20. stoljeća. Svjedoci kazuju da su u njemu sudjelovale stotine ljudi, ne samo iz Vrgorca i okolnih sela, već i iz obližnje Hercegovine. Pivalo se Gospin plač, molilo i pratio križ. Nekada su dijelovi Bunine znali biti poplavljeni pa su korištene staze bliže Radoviću kako bi se izbilo na Koteze i odatle kroz rubne dijelove zaselka Radića preko Bubnjica izbijalo na Napoleonovu cestu i natrag u Vrgorac. I sam običaj derneka u Vrgorcu na Veliki Petak je ostatak davnih vremena kada su se nakon Križnog puta hodočasnici vraćali u Vrgorac, gdje su se nakon svetkovine družili i trgovali.

I ove godine Put Križa preko Bunine započeo je na Veliki petak u 8 sati ujutro ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu, a odatle Vrgorcem preko Domandžića sela i Roljevca starim putevima kroz Buninu, te koteške zaselke Radoniće i Stankoviće. Odatle se nastavilo cestom sve do konačnog cilja - župne crkve u Vrgorcu.

19.04.2019. u 17:03 • 0 KomentaraPrint#^

Dora Divić postala turistički vodič!Mlada sociologinja i članica Društva prijatelja vrgorske starine Dora Divić upravo je postala prva Vrgorka - licencirani vodič za Splitsko-dalmatinsku županiju, a koja je sve svoje završne ispite položila isključivo na zaštićenim kulturnim lokalitetima s vrgorskog područja!
Dora čestitamo, jako smo ponosni!

19.04.2019. u 14:01 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 06.04.2019.

Rođendanska proslava Društva prijatelja vrgorske starineSinoć smo u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine na Pijaci upriličili skromnu proslavu prvog rođendana naše organizacije. Stiglo je petnaestak članica i članova koji su za ovu priliku pekli kolače, kiflice i druge slastice te osigurali rođendansku tortu, šampanjac, sokove i vino.

Bila je ovo prilika za druženje i neformalni razgovor o dosad završenim projektima. U ovih godinu dana stvorili smo vizualni identitet Društva i podigli organizaciju na noge, uredili i otvorili galeriju, otvorili izložbe, izdali katalog, organizirali prezentacije i predavanja, gostovali izvan Vrgorca, vodili strane goste baštinom Vrgorca, sudjelovali u televizijskim reportažama, kuhali blagdanski bakalar, javljali se na natječaje, istraživali povijesti, štitili baštinu, educirali građanstvo i još puno toga.

Puno novih projekata će tek uslijediti. Svi ovi ljudi su tu, ulažu svoje vrijeme i novac jer vole Vrgorac i žele pomoći da se konačno učini veći iskorak u istraživanju vrgorske povijesti i čuvanju njegove kulture, baštine i jezika.

Još jednom, zahvaljujemo svim građanima koji nas prate i sudjeluju u našim aktivnostima, a posebno hvala donatorima koji su nam redovito pomagali svojim prilozima. Uskoro izlazimo u javnost s novim projektima pa se nadamo da ćete nas pratiti i dalje.

Snimio: Jure Divić

06.04.2019. u 21:09 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 05.04.2019.

1. rođendan Društva prijatelja vrgorske starineDruštvo prijatelja vrgorske starine danas slavi svoj prvi rođendan! Prije točno godinu dana mala skupina entuzijasta osnovala je ovu organizaciju s ciljem da Vrgorac okupi ljubitelje naše lokalne kulture kako bi konačno počeli stručno istraživati našu lokalnu povijest i baštinu i stečena znanja sustavno prezentirali građanima putem predavanja, izložbi, tiskanih izdanja i interneta. Vodili smo se mišlju da su ta dva aspekta našega rada: istraživanje i prezentacija, neodvojivi jedan od drugoga i jedini pravi put jer Vrgorčani o svojoj povijesti znaju malo ili ništa.

U ovih godinu dana učinjeno je dosta. Društvo je dobilo svoj vizualni identitet (grb, zastava, statut, internetske stranice), uredili smo prostor u domu svete Katarine i kroz proteklo razdoblje zabilježili preko 30 aktivnosti: predavanja, izložbe, prezentacije... Gostovali smo i izvan Vrgorca izvozeći našu lokalnu kulturu. Cijelo to vrijeme putem interneta povezujemo se sa Vrgorkama i Vrgorčanima u krajini, domovini i dijaspori i djelujemo edukativno po pitanju naše povijesti, kulture i baštine.

Imamo mnogo planova za budućnost, a čija realizacija ovisi o dostupnim financijskim sredstvima, a još više količini slobodnog vremena članova Društva. Jer svi mi u cijelosti volontiramo, ulažemo svoje vrijeme i novac za više dobro kako bi Vrgorac konačno učinio potreban iskorak u istraživanju svoje povijesti, a u čemu katastrofalno kaskamo.

Hvala svima na dosadašnjoj podršci, pogotovo fizičkim i pravnim donatorima koji su nas pomagali cijelo vrijeme svojim skromnim prilozima. Hvala svima koji su nam pomagali svojim radom i svima koji su sudjelovali i pratili naše aktivnosti. Vjerujemo da ćete nas pratiti i dalje.

05.04.2019. u 10:10 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2019 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Kolovoz 2020 (2)
Travanj 2020 (6)
Ožujak 2020 (3)
Siječanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (6)
Listopad 2019 (4)
Rujan 2019 (4)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (8)
Lipanj 2019 (4)
Svibanj 2019 (8)
Travanj 2019 (6)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Prosinac 2018 (10)
Studeni 2018 (14)
Listopad 2018 (9)
Rujan 2018 (7)
Kolovoz 2018 (10)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (9)
Svibanj 2018 (13)
Travanj 2018 (14)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O Društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana koja djeluje u Vrgorcu.

Adresa:
Društvo prijatelja vrgorske starine
Ulica Tina Ujevića 7,
21276 Vrgorac

Elektronička adresa:
info@vrgorskestarine.hr

PREDSJEDNIK: Branko Radonić, prof.
POTPREDSJEDNIK: Matko Bašić
TAJNICA: Adriana Turić-Erceg, prof.

Inicijativa osnivanja Društva: 12. ožujka 2018.
Društvo osnovano: 5. travnja 2018.
Društvo registrirano pri Uredu državne uprave: 16. travnja 2018.

CILJEVI Društva su:
- POTICANJE osnivanja kulturnih institucija (muzej, institut, itd.) koje će brinuti o zaštiti (popravci, konzervacija, restauracija) spomeničke kulturno-povijesne baštine te o istraživanju povijesti, običaja, lokalnog govora i drugih aspekata kulture Vrgorske krajine;
- ISTRAŽIVANJE i ZAŠTITA materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vrgorske krajine;
- OČUVANJE lokalnog kulturnog identiteta vrgorskog kraja;
- PROMICANJE vrijednosti i značaja kulturno-povijesne baštine Vrgorske krajine kao kulturnog dobra važnog za regionalnu i nacionalnu kulturnu baštinu;
- PRONALAŽENJE i SKUPLJANJE predmeta, arhivske dokumentacije i fotografija od povijesnog, arheološkog, umjetničkog i etnografskog značaja za vrgorski kraj;
- UPOZNAVANJE domaćih građana i stranaca s kulturno-povijesnom baštinom Vrgorske krajine, a time i njezinom valorizacijom;
- SURADNJA sa znanstvenim, stručnim, kulturnim, prosvjetnim i drugim institucijama, ustanovama i udrugama, kao i tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave i državne uprave.

Poveznice

Društvo prijatelja vrgorske starine (fb)
Grad Vrgorac (web)
Vrgoračke novine (fb)
Vrgorac nekad (fb)
Blog od Vrgorca grada (web)
Turistička zajednica Vrgorac (fb)