Društvo prijatelja vrgorske starine - Vrgorac https://blog.dnevnik.hr/dpvs

srijeda, 26.12.2018.

Inventura rada Društva prijatelja vrgorske starine kroz 2018. godinuSa zalaskom 2018. godine vrijeme je za malu inventuru rada Društva prijatelja vrgorske starine. U ovoj godini smo osnovali i podignuli našu organizaciju i zato nam je vrlo značajna. Od početka proljeća do sada Društvo prijatelja smo pomalo gradili, izradili njegov statut i druge dokumente, registrirali se, formirali arhiv, održali sjednice skupštine, kontinuirano učlanjivali, a nakon toga i pokrenuli brojne kulturne aktivnosti koje su mediji redovito pratili.

Gledajući na proteklo razdoblje možemo biti jako zadovoljni i smatramo da je dosad učinjeno lijep temelj na neke buduće aktivnosti u 2019. godini, kao i godinama koje slijede. Od prvoga trenutka poželjeli smo svojim aktivnostima učiniti iskorak u istraživanju vrgorske povijesti, zaštiti vrgorske kulture i čuvanju lokalnog identiteta. Koliko smo uspjeli pokazat će vrijeme koje je pred nama.

U nastavku slijedi kronološki popis naših najvažnijih aktivnosti od ožujka do prosinca ove godine.

12. OŽUJKA – Okupljena inicijativa za osnivanje Društva prijatelja vrgorske starine i pokrenuta njezina facebook stranica.

5. TRAVNJA – Osnovano Društvo prijatelja vrgorske starine. Na osnivačkoj skupštini u knjižnici Osnovne škole Vrgorac za predsjednika je izabran Branko Radonić, potpredsjednika Matko Bašić, a tajnicu Adriana Turić Erceg.

5. TRAVNJA – Pokrenut blog Društva prijatelja vrgorske starine.

16. TRAVNJA – Društvo prijatelja vrgorske starine registrirano pri Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije – ispostava Vrgorac. U narednim danima izrađena je i sva prateća dokumentacija, potrebna za rad Društva.

30. TRAVNJA – Predsjednik Društva sudjelovao u snimanju HTV-ove reportaže o mogućnostima valorizacije materijalne kulturne baštine Vrgorske krajine u službi turističke ponude.

10. SVIBNJA – Predsjednik Društva vodio je u turistički obilazak Vrgorca turističke agente iz skandinavskih zemalja zainteresirane uklopiti Vrgorac u organizaciju svojih izleta.

29. LIPNJA – predsjednik Društva primio Grb i plaketu Grada Vrgorca za svoj rad u novinarstvu i istraživanju povijesti Vrgorca.

2. SRPNJA – Održana 1. izvanredna sjednica Skupštine DPVS, gdje je donesena odluka o godišnjoj članarini.

9. KOLOVOZA – Društvo kupilo prva izdanja zbirki pjesama Tina Ujevića – „Lelek sebra“ i „Kolajna“ koje sadrže autograme velikog pjesnika. Akvizicija je od neprocjenjive vrijednosti, a plaćena je 7500 kuna.

7. RUJNA – Predsjednik i tajnica Društva sudjelovali na predstavljanju zbirke pjesama Marka Buklijaša „Mali s Plavča“ u Zavojanima.

11. LISTOPADA – predsjednik Društva sudjelovao na snimanju reportaže HTV-ove emisije „Alpe-Dunav-Jadran“ na temu vrgorske povijesti i baštine.

3.-4. STUDENOGA – U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018. u Vrgorcu je predavanje održao profesor i bivši rektor Sveučilišta u Splitu dr.sc. Ivo Babić. Članovi Društva bili su domaćini njegova boravka u Vrgorcu i sutradan su ga proveli Vrgorcem i pokazali mu najvažnije primjere kulturne baštine našega grada.

6. STUDENOGA – Predsjednik Društva u Gradskoj knjižnici održao predavanje „Nematerijalna baština Vrgorca“ u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018.

16. STUDENOGA – Predsjednik i tajnica Društva su zajedno s učenicima Novinarske družine i družine Mali knjižničari u Osnovnoj školi „Vrgorac“ postavili izložbu povijesnih izvora naslovljenu „210. godišnjica osnivanja škola u Vrgorskoj krajini u vrijeme francuske uprave (1808.-2018.).

19. STUDENOGA – Na Pijaci postavljen pet metara visok baner s natpisom povodom 328. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Turaka i blagdana Svete Katarine Aleksandrijske. Baner je bio izvješen tjedan dana.

20. STUDENOGA – Nakon gotovo mjesec dana, Društvo prijatelja vrgorske starine završilo je radove na uređenju svoje galerije u Domu svete Katarine Aleksandrijske u Vrgorcu. Galerijski prostor ima površinu od 54 metra kvadratna, uz koje su uređeni i toalet i depo.

21. STUDENOGA – U dupko ispunjenoj Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine svečano je otvorena dokumentarna izložba povijesnih fotografija i predstavljen katalog naslovljeni „Od jezera do polja – Izgradnja tunela Krotuša u Vrgorskom polju (Jezeru) 1936.-1938. godine“, autora Branka Radonića. Kroz narednih 11 dana izložbu je posjetilo 487 građana, među njima i brojni učenici osnovne i srednje škole iz Vrgorca i područnih škole Vrgorske krajine. Izložba je medijski bogato popraćena.

23. STUDENOGA – 20 metara duga zastava Vrgorca izvješena je na kuli Avali iznad Vrgorca povodom blagdana Svete Katarine i 328. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Osmanlija. Zastava je ostala izvješena narednih tjedan dana.

7. PROSINCA – Izložba „Od jezera do polja“ svečano otvorena u Osnovnoj školi „fra Ante Gnječa“ na Staševici. Kroz naredna tri radna dana razgledalo ju je 133 učenika, nastavnika i mještana Staševice.

13. PROSINCA – Izložba „Od jezera do polja“ svečano je otvorena u Narodnoj knjižnici Ploče. Građani su je razgledavali do 19. prosinca, posjetilo ju je ukupno 40 građana.

14. PROSINCA – U do kraja ispunjenoj Galeriji Društva predstavljena bajkovita slikovnica „Vila Latica“ autorice Lade Franić-Glamuzine i ilustratorice Elene Kučanin. Moderatori izložbe bili su članovi Društva Željka Opačak i Jure Divić.

17. PROSINCA – Na molbu nekolicine mještana Koteza, Društvo je kod nadležnog Konzervatorskog odjela Imotski 16. listopada iniciralo potrebu zaštite kapelice Svetoga Ante Pustinjaka u Kotezima, vjerojatno najstarije sakralne građevine sačuvane na području Vrgorske krajine, te arheološkog nalazišta u njezinoj okolici. Konzervatorski odjel Imotski je 17. prosinca donio Rješenje kojim se kapelica i okolno arheološko nalazište stavljaju pod preventivnu zaštitu. Time se lokalnoj zajednici omogućuje da unutar četiri godine (šest za arheološko nalazište) provedu obnovu i restauriraju kapelicu sukladno uzusima struke kako bi se objekt mogao kandidirati za upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

24. PROSINCA – Društvo prijatelja vrgorske starine kuhalo je i dijelilo blagdanski Bakalar za Badnjak Vrgorkama i Vrgorčanima. Podijeljeno je 250 porcija bakalara.
– u Vrgorac.

26.12.2018. u 19:42 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 24.12.2018.

Blagdanski bakalar za Vrgorke i VrgorčaneČlanice i članovi Društva prijatelja vrgorske starine dijelili su danas tradicionalni blagdanski bakalar građanima Vrgorca i našim gostima.
Događaj smo organizirali u prostorijama Društva na vr' Pijace i ispred njih, gdje se začas skupilo više desetaka naših sugrađana koji su željeli probati naše tradicionalno jelo. Neki su ponijeli i doma kako bi zajedno sa svojim najbližima imali blagdanski ručak. Začas je planulo 250 porcija, a prazni lonci na kraju su naša najveća nagrada.
Hvala svima koji su došli i probali bakalar, nadamo se da vam je bio ukusan.
Vama i vašima želimo ugodne blagdane.

24.12.2018. u 18:21 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 20.12.2018.

Izložbu "Od jezera do polja" razgledalo je 660 građana!Dokumentarna izložba povijesnih fotografija "Od jezera do polja", postavljena na 38 panela, danas je i službeno zatvorena.
Otvorenu 21. studenoga, kroz 11 radnih dana u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine u Vrgorcu, tri u Osnovnoj školi "Fra Ante Gnječa" na Staševici i pet u Narodnoj knjižnici Ploče, izložbu je razgledalo nevjerojatih 660 posjetitelja! Naklada od 400 primjeraka izložbenog kataloga je razgrabljena, a mnogi posjetitelji su se upisali i u knjigu dojmova.
Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli ovaj projekt i nadamo se da ćemo se vidjeti i kroz 2019. godinu na nekim novim aktivnostima našega Društva. Živjeli!

20.12.2018. u 17:33 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 14.12.2018.

U Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine predstavljena bajkovita slikovnica "Vila Latica"

Večeras je u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine u Vrgorcu predstavljena bajkovita slikovnica „Vila Latica“, autorice Lade Franić-Glamuzine, Zagrepčanke vrgorskih korijena. Slikovnicu je ilustrirala Vrgorka Elena Kučanin, a izdao zagrebački nakladnik VBZ.

Usprkos ružnom vremenu, predstavljanje „Vile Latice“ privuklo je u Galeriju Društva pedeset poklonika kulture i umjetnosti, a među njima su dobar dio činila djeca. Svi su strpljivo čekali svoj primjerak ove lijepe slikovnice.

Autorica teksta Franić-Glamuzina i ilustratorica Elena Kučanin su, odgovarajući na pitanja večerašnjih moderatora Željke Opačak i Jure Divića, upoznali publiku s procesom nastanka ovog lijepog dijela inspiriranog, između ostaloga i Vrgorcem.

- Vrgorac je čaroban, uz kule, Gradinu, priče o vilama i vilenjacima, prekrasnu prirodu, nema boljeg doma za bajku, rekla je Lada Franić-Glamuzina. Ilustratorica Elena Kučanin objasnila je kako je nastalo 14 predivnih ilustracija ove knjige. Lada bi je zvala na telefon i prepričavala pojedine dijelove slikovnice. Elena bi tako dobivala inspiraciju i nastajala je jedna po jedna slika i na koncu i ova knjiga. Građani su imali prilike i razgledati sve ilustracije koje je slikarica Kučanin izvjesila u Galeriji. Moderator Jure Divić je rekao kako je predstavljanje slikovnice u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine prvo predstavljanje uopće u ovom prostoru i početak jedne lijepe kulturne priče u našemu gradu.

Poslije predstavljanja, autorica Franić-Glamuzina je potpisivala slikovnice svim zainteresiranim građanima, posebno djeci i najavila da će zajedno sa slikaricom Kučanin nastaviti suradnju u nastanku novih ilustriranih priča i bajki.

14.12.2018. u 22:28 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 13.12.2018.

TUNEL KOJI SPAJA VRGORAC I PLOČE Dokumentarna izložba "Od jezera do polja" otvorena u Pločama

Nakon Vrgorca i Staševice, dokumentarna izložba povijesnih fotografija „Od jezera do polja“ autora Branka Radonića, večeras je otvorena i u Pločama. U prekrasnom prostoru Narodne knjižnice pločanskoj publici je predstavljen katalog i izložba koji tematiziraju projekt probijanja odvodnog tunela Krotuša od 1936. do 1938. godine kojim je Vrgorsko jezero postalo polje.

Ravnatelj knjižnice prof. Jurica Karamatić pozdravio je okupljene i zahvalio Društvu prijatelja vrgorske starine na postavljanju izložbe u Pločama. Autor izložbe i predsjednik Društva Branko Radonić govorio je o projektu probijanja tunela te zalaganju fra Ante Gnječa i lokalnog stanovništva u njegovoj realizaciji. Nakon otvaranja izložbe predstavnici Društva imali su prilike razgovarati s Pločanima kojima su preci radili na izgradnji tunela. Tako se saznalo još zanimljivih podataka o tunelu koji je ušao u povijest vrgorskog-pločanskog prostora kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u njegovoj povijesti. Večeras nam je bilo jako lijepo i drago nam je što se polako uspostavlja kulturna suradnja Vrgorca i Ploča, dvaju susjednih i prijateljskih gradova koje vežu povijest te obiteljske i prijateljske veze.

Izložba će se u Narodnoj knjižnici Ploče moći pogledati sve do 19. prosinca i to kroz radno vrijeme ustanove. Pozivamo građane Ploča da dođu, razgledaju izložbu, uzmu katalog i upišu se u knjigu dojmova.

13.12.2018. u 22:18 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 12.12.2018.

Dalmatinska zagoraU medijima se područje unutrašnjosti Dalmacije učestalo naziva „dalmatinskim zaleđem“. Taj naziv je duboko nepravedan, loš i netočan jer unutrašnjost Dalmacije nije Dalmaciji u zaleđu, odnosno Dalmaciji iza leđa. Područje od Knina do Vrgorca, a o kojemu ovdje govorimo, ima svoj uobičajeni naziv – Dalmatinska zagora. Radi se o kontinentalnom području Dalmacije – smještenom iza prvih primorskih gora i planina – a koji je sastavni i neodvojivi dio Dalmacije koju čini zajedno s primorjem i otocima. I to je tako u ovom teritorijalnom obliku već puna tri stoljeća, još od vremena kada je stvorena Dalmacija u današnjim granicama, a Zagora nešto kasnije povezana Napoleonovom cestom.
Nažalost, Dalmatinska zagora je provincija i u velikim centrima očito nema tko reći pokoju riječ u njezinom interesu. Zato na ovom mjestu možemo samo apelirati na medije, meteorologe i druge javne djelatnike da konačno promijene terminologiju koju koriste kada govore o Dalmatinskoj zagori.

12.12.2018. u 22:15 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 08.12.2018.

2018. - godina velikih obljetnica u VrgorcuVrgorska povijest je neistražena i o njoj nema znanstvenih djela pa šira javnost i ne zna o kolikom bogatstvu se ovdje radi.
Svake godine možemo slobodno slaviti mnogo važnih obljetnica naše lokalne povijesti. Neke od njih, jubilarne i polujubilarne, željeli smo vam dočarati u lenti vremena koju je povjesničar Branko Radonić pripremio za ovu priliku. Uživajte.

08.12.2018. u 19:15 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 07.12.2018.

Izložba 'Od jezera do polja' otvorena na StaševiciPred stotinjak učenika, nastavnika i mještana u Osnovnoj školi 'Fra Ante Gnječa' na Staševici danas je svečano otvorena dokumentarna izložba povijesnih fotografija 'Od jezera do polja' autora Branka Radonića. Na Staševicu je izložba stigla nakon dvotjednog boravka u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine u Vrgorcu, gdje je premijerno i otvorena 21. studenoga u organizaciji Društva.

Otvarajući izložbu, ravnatelj škole prof. Božo Bustruc podsjetio je prisutne na važnost župnika Pasičine fra Ante Gnječa za noviju povijest Vrgorskog polja (Jezera), a pogotovo za Staševicu. Zbog toga staševička osnovna škola i nosi njegovo ime.

Autor izložbe i predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić je ukratko opisao pothvat izgradnje tunela na Krotuši i rekao kako je izgradnjom odvodnog tunela između Vrgorskog jezera i Baćinskih jezera dobiveno veliko polje koje je othranilo generacije.

Zahvaljujemo Osnovnoj školi 'Fra Ante Gnječa' i našoj divnoj Staševici što nas je ugostila.

Izložba će na Staševici biti otvorena do srijede 12. prosinca (kroz radno vrijeme škole), nakon čega ide u Ploče.
Fotografija Društvo prijatelja vrgorske starine.

07.12.2018. u 17:23 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 05.12.2018.

Izložbu 'Od jezera do polja' u Vrgorcu je posjetilo 487 građanaDragi prijatelji vrgorske starine, s radošću Vas obavještavamo da je nakon 11 radnih dana, dokumentarna izložba povijesnih fotografija 'Od jezera do polja' u Vrgorcu i službeno zatvorena! Posjetilo ju je ukupno 487 ljudi, što je zaista velik broj koji oduševljava i obvezuje sve nas u Društvu da budemo još bolji u budućnosti. Od srca zahvaljujemo svima! Izložba od sutra kreće na turneju, a sve Vas očekujemo na nekim novim projektima koje planiramo u idućoj godini. Hvala, hvala!

05.12.2018. u 20:21 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 03.12.2018.

Mletački Vrgorac (1690.-1797.)Karta prikazuje teritorij nekadašnje Mletačke Republike, a koja se još obično naziva i Venecija (Republica de Venesia), Presvijetla Mletačka Republika (Serenesima Republica Veneta) i Republika Svetoga Marka (Repubblica di San Marco). Vladala je nekada zemljama na obalama istočnog Sredozemnog mora, od Jadrana do Levanta, i u dubinu kopna se uglavnom nije probijala osim u nekim primjerima kao što je Dalmacija.
Vrgorac i njegova krajina bili su u sastavu Mletačke Republike od 1690. do 1797. godine, dakle 107 godina i to u formi graničnog teritorija-krajine koji je čuvao svoj dio granice prema Osmanlijskom carstvu, najvećem suparniku Venecije u tim vremenima. Krajinom su u ime države tada upravljali sopraintedanti, harambaše, serdari i seoski glavari.
U vrijeme mletačke uprave, u vrgorsko područje naseljeno je kršćansko stanovništvo iz zapadne Hercegovine, Crne Gore, Neretve i ostale Dalmacije koje je formiralo novu zajednicu iz koje potječe većina današnjih Vrgorčana. Ali usprkos tome, malo je toga Presvijetla Republika ostavila na vrgorskom području. Tek nakon nje kratka francuska uprava izgradila je cestu, otvorila škole i osnovala vrgorsku općinu.

03.12.2018. u 21:50 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2018 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kolovoz 2020 (2)
Travanj 2020 (6)
Ožujak 2020 (3)
Siječanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (6)
Listopad 2019 (4)
Rujan 2019 (4)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (8)
Lipanj 2019 (4)
Svibanj 2019 (8)
Travanj 2019 (6)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Prosinac 2018 (10)
Studeni 2018 (14)
Listopad 2018 (9)
Rujan 2018 (7)
Kolovoz 2018 (10)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (9)
Svibanj 2018 (13)
Travanj 2018 (14)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O Društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana koja djeluje u Vrgorcu.

Adresa:
Društvo prijatelja vrgorske starine
Ulica Tina Ujevića 7,
21276 Vrgorac

Elektronička adresa:
info@vrgorskestarine.hr

PREDSJEDNIK: Branko Radonić, prof.
POTPREDSJEDNIK: Matko Bašić
TAJNICA: Adriana Turić-Erceg, prof.

Inicijativa osnivanja Društva: 12. ožujka 2018.
Društvo osnovano: 5. travnja 2018.
Društvo registrirano pri Uredu državne uprave: 16. travnja 2018.

CILJEVI Društva su:
- POTICANJE osnivanja kulturnih institucija (muzej, institut, itd.) koje će brinuti o zaštiti (popravci, konzervacija, restauracija) spomeničke kulturno-povijesne baštine te o istraživanju povijesti, običaja, lokalnog govora i drugih aspekata kulture Vrgorske krajine;
- ISTRAŽIVANJE i ZAŠTITA materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vrgorske krajine;
- OČUVANJE lokalnog kulturnog identiteta vrgorskog kraja;
- PROMICANJE vrijednosti i značaja kulturno-povijesne baštine Vrgorske krajine kao kulturnog dobra važnog za regionalnu i nacionalnu kulturnu baštinu;
- PRONALAŽENJE i SKUPLJANJE predmeta, arhivske dokumentacije i fotografija od povijesnog, arheološkog, umjetničkog i etnografskog značaja za vrgorski kraj;
- UPOZNAVANJE domaćih građana i stranaca s kulturno-povijesnom baštinom Vrgorske krajine, a time i njezinom valorizacijom;
- SURADNJA sa znanstvenim, stručnim, kulturnim, prosvjetnim i drugim institucijama, ustanovama i udrugama, kao i tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave i državne uprave.

Poveznice

Društvo prijatelja vrgorske starine (fb)
Grad Vrgorac (web)
Vrgoračke novine (fb)
Vrgorac nekad (fb)
Blog od Vrgorca grada (web)
Turistička zajednica Vrgorac (fb)