Društvo prijatelja vrgorske starine - Vrgorac https://blog.dnevnik.hr/dpvs

utorak, 19.02.2019.

Vrgorski pamukZnate li da se u Vrgorcu sadio pamuk? Doduše radilo se to eksperimentalno, u godinama nakon Drugog svjetskog rata kada se na različite načine pokušavalo podignuti u ratu razoreno vrgorsko gospodarstvo. Tadašnji su se politički faktori dosjetili da bi u vrgorskom dijelu Rastoka mogao uspijevati pamuk. Plan se međutim izjalovio, ali rijetki tragovi su ostali.
Svjedoči tome milje kojega je od vrgorskog pamuka iskukičala pokojna učiteljica Marija Vukmir, rođena Jerkušić 1945. ili 1946. godine. Da bi došla do pamuka, Marija je sama obrala njegove plodove u Rastoku, a ostalo je povijest.
Ovaj rijetki uradak čuva se danas u prostorijama SUH-a Vrgorac, na brizi njegovih članova.

19.02.2019. u 20:40 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 08.02.2019.

Grb VrgorcaSvega se lipoga nađe u arhivima diljem Hrvatske i inozemstva. Ali srce nam posebno zaigra kada naiđemo na dokument s pečatom naše stare vrgorske općine (obćine) iz vremena austrougarske uprave.
Kako je naša lokalna povijest vrlo slabo istražena, ne znamo točno kada je nastao vrgorski grb niti tko ga je izradio, ali pretpostavljamo da se to dogodilo u drugoj polovici 19. stoljeća, u vrijeme narodnog preporoda u Dalmaciji.
Tražeći motiv za grb Vrgorca, nepoznati autor se logično inspirirao najpoznatijim simbolom Vrgorca, utvrdom Gradinom, od davnina zvanom Grad. Nju su gradili srednjovjekovni upravitelji Vrgorca, a nadograđivale i održavale kasnije vlasti.
Nadamo se da ćemo jednog dana, u nekoj prašnjavoj kutiji pronaći više podataka o tome kada je vrgorski grb nastao i tko ga je izradio, a dotad uživajte u ovom divnom pečatu.

08.02.2019. u 21:40 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 03.02.2019.

Izvještaj o radu i financijski izvještaj Društva prijatelja vrgorske starine za 2018.godinuIZVJEŠTAJ O RADU ZA 2018. GODINU

Društvo prijatelja vrgorske starine osnovano je 5. travnja 2018. godine. Kroz travanj i svibanj te godine izvršene su sve administrativne obveze potrebne da bi organizacija mogla redovno djelovati. Od 5. travnja do 31. prosinca 2018. godine u Društvo se učlanilo 32 članica i članova, dok iščlanjenja nije bilo. Sukladno tome, 2018. godina je završena ukupnim brojem od 32 članice i člana. Kroz navedeno razdoblje, organizirane su i provedene brojne aktivnosti Društva, a koje ispod navodim.

12. OŽUJKA – Okupljena inicijativa za osnivanje Društva prijatelja vrgorske starine i pokrenuta njezina facebook stranica.

5. TRAVNJA – Osnovano Društvo prijatelja vrgorske starine. Na osnivačkoj skupštini u knjižnici Osnovne škole Vrgorac za predsjednika je izabran Branko Radonić, potpredsjednika Matko Bašić, a tajnicu Adriana Turić Erceg.

5. TRAVNJA – Pokrenut blog Društva prijatelja vrgorske starine.

16. TRAVNJA – Društvo prijatelja vrgorske starine registrirano pri Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije – ispostava Vrgorac. U narednim danima izrađena je i sva prateća dokumentacija, potrebna za rad Društva.

30. TRAVNJA – Predsjednik Društva sudjelovao u snimanju HTV-ove reportaže o mogućnostima valorizacije materijalne kulturne baštine Vrgorske krajine u službi turističke ponude.

10. SVIBNJA – Predsjednik Društva vodio je u turistički obilazak Vrgorca turističke agente iz skandinavskih zemalja zainteresirane uklopiti Vrgorac u organizaciju svojih izleta.

29. LIPNJA – predsjednik Društva primio Grb i plaketu Grada Vrgorca za svoj rad u novinarstvu i istraživanju povijesti Vrgorca.

2. SRPNJA – Održana 1. izvanredna sjednica Skupštine DPVS, gdje je donesena odluka o godišnjoj članarini.

9. KOLOVOZA – Društvo otkupilo prva izdanja zbirki pjesama Tina Ujevića – „Lelek sebra“ i „Kolajna“ koje sadrže autograme velikog pjesnika. Akvizicija je od neprocjenjive vrijednosti, a plaćena je 7500 kuna.

7. RUJNA – Predsjednik i tajnica Društva sudjelovali na predstavljanju zbirke pjesama Marka Buklijaša „Mali s Plavča“ u Zavojanima.

11. LISTOPADA – predsjednik Društva sudjelovao na snimanju reportaže HTV-ove emisije „Alpe-Dunav-Jadran“ na temu vrgorske povijesti i baštine.

3.-4. STUDENOGA – U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018. u Vrgorcu je predavanje održao profesor i bivši rektor Sveučilišta u Splitu dr.sc. Ivo Babić. Članovi Društva bili su domaćini njegova boravka u Vrgorcu i sutradan su ga proveli Vrgorcem i pokazali mu najvažnije primjere kulturne baštine našega grada. U toj aktivnosti sudjelovali su predsjednik Društva te članovi Jure Divić i Željka Opačak.

6. STUDENOGA – Predsjednik Društva u Gradskoj knjižnici održao predavanje „Nematerijalna baština Vrgorca“ u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018.

16. STUDENOGA – Predsjednik i tajnica Društva su zajedno s učenicima Novinarske družine i družine Mali knjižničari u Osnovnoj školi „Vrgorac“ postavili izložbu povijesnih izvora naslovljenu „210. godišnjica osnivanja škola u Vrgorskoj krajini u vrijeme francuske uprave (1808.-2018.).

19. STUDENOGA – Na Pijaci postavljen pet metara visok baner s natpisom povodom 328. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Turaka i blagdana Svete Katarine Aleksandrijske. Baner je bio izvješen tjedan dana.

20. STUDENOGA – Nakon gotovo mjesec dana, Društvo prijatelja vrgorske starine završilo je radove na uređenju svoje galerije u Domu svete Katarine u Vrgorcu. Galerijski prostor ima površinu od 54 metra kvadratna, uz koje su uređeni i toalet i depo. Prostorije su unajmljene od Sestara služavki Malog Isusa – splitska provincija svetoga Josipa.

21. STUDENOGA – U dupko ispunjenoj Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine svečano je otvorena dokumentarna izložba povijesnih fotografija i predstavljen katalog naslovljeni „Od jezera do polja – Izgradnja tunela Krotuša u Vrgorskom polju (Jezeru) 1936.-1938. godine“, autora Branka Radonića. Kroz narednih 11 dana izložbu je posjetilo 487 građana, među njima i brojni učenici osnovne i srednje škole iz Vrgorca i područnih škole Vrgorske krajine. Izložba je medijski bogato popraćena.

23. STUDENOGA – 20 metara duga zastava Vrgorca izvješena je na kuli Avali iznad Vrgorca povodom blagdana Svete Katarine i 328. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Osmanlija. Zastava je ostala izvješena narednih tjedan dana.

7. PROSINCA – Izložba „Od jezera do polja“ svečano otvorena u Osnovnoj školi „fra Ante Gnječa“ na Staševici. Kroz naredna tri radna dana razgledalo ju je 133 učenika, nastavnika i mještana Staševice.

13. PROSINCA – Izložba „Od jezera do polja“ svečano je otvorena u Narodnoj knjižnici Ploče. Građani su je razgledavali do 19. prosinca, posjetilo ju je ukupno 40 građana.

14. PROSINCA – U do kraja ispunjenoj Galeriji Društva predstavljena bajkovita slikovnica „Vila Latica“ autorice Lade Franić-Glamuzine i ilustratorice Elene Kučanin. Moderatori izložbe bili su članovi Društva Željka Opačak i Jure Divić.

17. PROSINCA – Na molbu nekolicine mještana Koteza, Društvo je kod nadležnog Konzervatorskog odjela Imotski 16. listopada iniciralo potrebu zaštite kapelice Svetoga Ante Pustinjaka u Kotezima, vjerojatno najstarije sakralne građevine sačuvane na području Vrgorske krajine, te arheološkog nalazišta u njezinoj okolici. Konzervatorski odjel Imotski je 17. prosinca donio Rješenje kojim se kapelica i okolno arheološko nalazište stavljaju pod preventivnu zaštitu. Time se lokalnoj zajednici omogućuje da unutar četiri godine (šest za arheološko nalazište) provedu obnovu i restauriraju kapelicu sukladno uzusima struke kako bi se objekt mogao kandidirati za upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

24. PROSINCA – Društvo prijatelja vrgorske starine kuhalo je i dijelilo blagdanski bakalar za Badnjak Vrgorkama i Vrgorčanima. Podijeljeno je 250 porcija bakalara. Bakalar su dijelile članice Ivana Beus i Adriana Turić Erceg. Tom su prigodom skupljane donacije za rad Društva.

PREDSJEDNIK:
Branko Radonić, prof.


FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ ZA 2018. GODINU

A PRIHODI 2018.
1. PRIHODI OD ČLANARINE GRAĐANA 1.500,00 kn
2. PRIHODI OD GRADA VRGORCA ZA SUFINANCIRANJE PROJEKTA - IZLOŽBE "OD JEZERA DO POLJA" 7.000,00 kn
3. PRIHODI OD DONACIJE TRGOVAČKIH DRUŠTAVA I OSTALIH PRAVNIH OSOBA 2.500,00 kn
4. PRIHODI OD DONACIJE GRAĐANA 4.680,00 kn
5. PRIHODI OD DONACIJE OSNIVAČA 1.000,00 kn
6. PRIHODI OD KAMATA NA DEPOZ. I OROČ. ŠTED. 0,23 kn
UKUPNO PRIHODI 16.680,23 kn
B RASHODI 2018.
1. RASHODI ZA IZRADU PANELA I DR. ZA IZLOŽBU „OD JEZERA DO POLJA“ 7.152,50 kn
2. RASHODI ZA PRIRPREMU I IZRADU KATALOGA ZA IZLOŽBU „OD JEZERA DO POLJA“ 6.350,00 kn
3. RASHODI ZA BANKARSKE USLUGE I USLUGE PLATNOG PROMETA 213,65 kn
UKUPNO RASHODI 13.716,15 kn
RAZLIKA PRIHODA i RASHODA / NEUTROŠENA SREDSTVA / 2.964,08 kn

Vrgorac, 5. siječnja 2019. godine

Izvještaj sastavio:
Branko Radonić, prof.

03.02.2019. u 23:22 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 02.02.2019.

Održano predavanje o povijesti Vrgorca u vrijeme osmanlijske upraveSinoć je u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine održana godišnja sjednica Skupštine Društva na kojoj je bilo riječi o dosad realiziranim projektima i planovima u 2019. godini.
Nakon završetka sjednice Skupštine, članovi Društva i drugi građani poslušali su predavanje Branka Radonića naslovljeno "Osmanlijski Vrgorac".
Na predavanju su opisane političke, vojne, gospodarske, vjerske i druge prilike u osmanlijskom Vrgorcu od kraja 15. do kraja 17. stoljeća. Tematizirana je i materijalna i nematerijalna baština Vrgorske krajine sačuvana iz vremena osmanlijske uprave. Predavanju je prisustvovalo 25 građana pa im ovom prilikom svima zahvaljujemo na dolasku.

02.02.2019. u 21:36 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 01.02.2019.

Stručni skup knjižnižara osnovnih škola županije održan u Vrgorcu - sudjelovali i članovi DruštvaDanas je u Osnovnoj školi "Vrgorac" održan stručni skup knjižničara osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije kojega je organizirala voditeljica županijskog aktiva knjižničara prof. Adriana Turić Erceg. Ona je inače knjižničarka Osnovne škole "Vrgorac" i tajnica Društva prijatelja vrgorske starine.
U sklopu stručnog skupa predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić održao je predavanje o nematerijalnoj baštini Vrgorca.
Potom je direktorica Turističke zajednice Vrgorca i članica Društva Željka Opačak gostima govorila o Vrgorcu, njegovim ljepotama, povijesnim ličnostima te turističkim i gospodarskim potencijalima Tinova grada.
Direktorica Opačak također je provela knjižničare kroz eksponate izložbe "Od jezera do polja" koja je za ovu priliku ponovno postavljena u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine.
Gosti su napustili Vrgorac prepuni dojmova svjedočeći da dosad nisu znali da Vrgorac ima tako bogatu povijest i baštinu, te prelijepu prirodu. Skup je imao fantastičan uspjeh, za što najveće zasluge ima organizatorica, profesorica Turić Erceg. Čestitamo!

01.02.2019. u 21:27 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 26.01.2019.

SURADNJA DPVS I HTUP Sinoć u Zagrebu održano predavanje o osmanlijskom VrgorcuU suradnji s Hrvatsko-turskom udrugom prijateljstva, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić održao je sinoć u Zagrebu predavanje naslovljeno "Osmanlijski Vrgorac". Na predavanju uz prezentaciju bilo je riječi o povijesnim događanjima i društvenim kretanjima na području današnje Vrgorske krajine u doba dvostoljetne osmanlijske uprave od kraja 15. do kraja 17. stoljeća. Nakon uvodnog dijela predavanja posvećenom predosmanlijskom, srednjovjekovnom Vrgorcu, Radonić je govorio o političkim, upravnim, vojnim, gospodarskom i vjerskim prilikama u osmanlijskom Vrgorcu, nakon čega je bilo riječi o sačuvanoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini toga razdoblja.

Predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva Goran Beus Richembergh predstavio je predavača, rekao nekoliko riječi o aktivnostima njegove organizacije medu kojima je i trenutna i buduća suradnja s Društvom prijatelja vrgorske starine, i to u Zagrebu i Vrgorcu. Jednosatnom predavanju prisustvovalo je dvadesetak građana, članova HTUP-a i Vrgorčana na privremenom ili stalnom radu u Zagrebu.

26.01.2019. u 20:48 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 17.01.2019.

U Kotezima proslavljen blagdan Svetoga Ante PustinjakaU Kotezima je i ove godine 17. siječnja proslavljen blagdan Svetoga Ante Pustinjaka, čije ime nosi ovdašnja mjesna crkvica, vjerojatno najstarija u Vrgorskoj krajini. Večer prije mještani su zapalili procvit, a na sam blagdan župnik Vrgorca fra Ivica Omazić je predvodio Svetu misu na kojoj se okupilo dvadesetak vjernika. Neka se sačuvaju naši običaji.

17.01.2019. u 17:26 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 14.01.2019.

Gradina - stari Grad ispod kojega se razvio VrgoracUtvrda Gradina, nekad zvana Grad, iznad Vrgorca, pripada lancu utvrda u Dalmatinskoj zagori smještenih uz liniju važnih prometnih pravaca koji su još od prapovijesnih vremena spajali zagorje i primorje. Podignuta je najvjerojatnije u kasnom srednjem vijeku, dok je u vrijeme osmanlijske uprave nadograđivana. Na istočnom prilazu Gradini smještena je valjkasta turska kula Avala, a stari crteži iz 17. i 18. stoljeća otkrivaju da je tada imala stožasti krov.

Fortifikacijski kompleks Gradine podijeljen je u tri dijela. U nju se ulazi se preko predulaza, odakle se pristupa tvrđavi visokih zidova od kojih neki imaju krunište. Tu se nalaze temelji više objekata različitih namjena, a sačuvani crtež iz 18. stoljeća bilježi postojanje baraka za časnike i vojnike, skladište oružja i streljiva, peć za proizvodnju hrane i prostoriju za vjersku službu. Najviši dio Gradine, ujedno i najstariji, čini kula s kruništem koja je sagrađena na živoj stijeni i u kojoj su boravili srednjovjekovni gospodari i osmanlijski dizdari. S nje se pruža pogled na Vrgorac i okolna krška polja – Rastok, Jezero i Buninu.

Branko Radonić

14.01.2019. u 20:07 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 02.01.2019.

Kapelica Svetoga Ante Pustinjaka u Kotezima stavljena pod preventivnu zaštitu!Na molbu nekolicine mještana Koteza, Društvo prijatelja vrgorske starine je kod nadležnog Konzervatorskog odjela Imotski 16. listopada 2018. iniciralo potrebu zaštite kapelice Svetoga Ante Pustinjaka u Kotezima, vjerojatno najstarije sakralne građevine sačuvane na području Vrgorske krajine.
Konzervatorski odjel Imotski je 17. prosinca donio Rješenje kojim se kapelica i okolno arheološko nalazište stavljaju pod preventivnu zaštitu.
Time se lokalnoj zajednici omogućuje da unutar četiri godine (šest za arheološko nalazište) provede obnovu i restaurira kapelicu sukladno uzusima struke kako bi se objekt mogao kandidirati za upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Nadamo se da će Grad Vrgorac i zainteresirana javnost iskoristiti priliku i vrijeme koje smo dobili za realizaciju ovoga izuzetno važnog projekta za materijalnu kulturnu baštinu Vrgorske krajine.

02.01.2019. u 19:56 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 26.12.2018.

Inventura rada Društva prijatelja vrgorske starine kroz 2018. godinuSa zalaskom 2018. godine vrijeme je za malu inventuru rada Društva prijatelja vrgorske starine. U ovoj godini smo osnovali i podignuli našu organizaciju i zato nam je vrlo značajna. Od početka proljeća do sada Društvo prijatelja smo pomalo gradili, izradili njegov statut i druge dokumente, registrirali se, formirali arhiv, održali sjednice skupštine, kontinuirano učlanjivali, a nakon toga i pokrenuli brojne kulturne aktivnosti koje su mediji redovito pratili.

Gledajući na proteklo razdoblje možemo biti jako zadovoljni i smatramo da je dosad učinjeno lijep temelj na neke buduće aktivnosti u 2019. godini, kao i godinama koje slijede. Od prvoga trenutka poželjeli smo svojim aktivnostima učiniti iskorak u istraživanju vrgorske povijesti, zaštiti vrgorske kulture i čuvanju lokalnog identiteta. Koliko smo uspjeli pokazat će vrijeme koje je pred nama.

U nastavku slijedi kronološki popis naših najvažnijih aktivnosti od ožujka do prosinca ove godine.

12. OŽUJKA – Okupljena inicijativa za osnivanje Društva prijatelja vrgorske starine i pokrenuta njezina facebook stranica.

5. TRAVNJA – Osnovano Društvo prijatelja vrgorske starine. Na osnivačkoj skupštini u knjižnici Osnovne škole Vrgorac za predsjednika je izabran Branko Radonić, potpredsjednika Matko Bašić, a tajnicu Adriana Turić Erceg.

5. TRAVNJA – Pokrenut blog Društva prijatelja vrgorske starine.

16. TRAVNJA – Društvo prijatelja vrgorske starine registrirano pri Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije – ispostava Vrgorac. U narednim danima izrađena je i sva prateća dokumentacija, potrebna za rad Društva.

30. TRAVNJA – Predsjednik Društva sudjelovao u snimanju HTV-ove reportaže o mogućnostima valorizacije materijalne kulturne baštine Vrgorske krajine u službi turističke ponude.

10. SVIBNJA – Predsjednik Društva vodio je u turistički obilazak Vrgorca turističke agente iz skandinavskih zemalja zainteresirane uklopiti Vrgorac u organizaciju svojih izleta.

29. LIPNJA – predsjednik Društva primio Grb i plaketu Grada Vrgorca za svoj rad u novinarstvu i istraživanju povijesti Vrgorca.

2. SRPNJA – Održana 1. izvanredna sjednica Skupštine DPVS, gdje je donesena odluka o godišnjoj članarini.

9. KOLOVOZA – Društvo kupilo prva izdanja zbirki pjesama Tina Ujevića – „Lelek sebra“ i „Kolajna“ koje sadrže autograme velikog pjesnika. Akvizicija je od neprocjenjive vrijednosti, a plaćena je 7500 kuna.

7. RUJNA – Predsjednik i tajnica Društva sudjelovali na predstavljanju zbirke pjesama Marka Buklijaša „Mali s Plavča“ u Zavojanima.

11. LISTOPADA – predsjednik Društva sudjelovao na snimanju reportaže HTV-ove emisije „Alpe-Dunav-Jadran“ na temu vrgorske povijesti i baštine.

3.-4. STUDENOGA – U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018. u Vrgorcu je predavanje održao profesor i bivši rektor Sveučilišta u Splitu dr.sc. Ivo Babić. Članovi Društva bili su domaćini njegova boravka u Vrgorcu i sutradan su ga proveli Vrgorcem i pokazali mu najvažnije primjere kulturne baštine našega grada.

6. STUDENOGA – Predsjednik Društva u Gradskoj knjižnici održao predavanje „Nematerijalna baština Vrgorca“ u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018.

16. STUDENOGA – Predsjednik i tajnica Društva su zajedno s učenicima Novinarske družine i družine Mali knjižničari u Osnovnoj školi „Vrgorac“ postavili izložbu povijesnih izvora naslovljenu „210. godišnjica osnivanja škola u Vrgorskoj krajini u vrijeme francuske uprave (1808.-2018.).

19. STUDENOGA – Na Pijaci postavljen pet metara visok baner s natpisom povodom 328. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Turaka i blagdana Svete Katarine Aleksandrijske. Baner je bio izvješen tjedan dana.

20. STUDENOGA – Nakon gotovo mjesec dana, Društvo prijatelja vrgorske starine završilo je radove na uređenju svoje galerije u Domu svete Katarine Aleksandrijske u Vrgorcu. Galerijski prostor ima površinu od 54 metra kvadratna, uz koje su uređeni i toalet i depo.

21. STUDENOGA – U dupko ispunjenoj Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine svečano je otvorena dokumentarna izložba povijesnih fotografija i predstavljen katalog naslovljeni „Od jezera do polja – Izgradnja tunela Krotuša u Vrgorskom polju (Jezeru) 1936.-1938. godine“, autora Branka Radonića. Kroz narednih 11 dana izložbu je posjetilo 487 građana, među njima i brojni učenici osnovne i srednje škole iz Vrgorca i područnih škole Vrgorske krajine. Izložba je medijski bogato popraćena.

23. STUDENOGA – 20 metara duga zastava Vrgorca izvješena je na kuli Avali iznad Vrgorca povodom blagdana Svete Katarine i 328. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Osmanlija. Zastava je ostala izvješena narednih tjedan dana.

7. PROSINCA – Izložba „Od jezera do polja“ svečano otvorena u Osnovnoj školi „fra Ante Gnječa“ na Staševici. Kroz naredna tri radna dana razgledalo ju je 133 učenika, nastavnika i mještana Staševice.

13. PROSINCA – Izložba „Od jezera do polja“ svečano je otvorena u Narodnoj knjižnici Ploče. Građani su je razgledavali do 19. prosinca, posjetilo ju je ukupno 40 građana.

14. PROSINCA – U do kraja ispunjenoj Galeriji Društva predstavljena bajkovita slikovnica „Vila Latica“ autorice Lade Franić-Glamuzine i ilustratorice Elene Kučanin. Moderatori izložbe bili su članovi Društva Željka Opačak i Jure Divić.

17. PROSINCA – Na molbu nekolicine mještana Koteza, Društvo je kod nadležnog Konzervatorskog odjela Imotski 16. listopada iniciralo potrebu zaštite kapelice Svetoga Ante Pustinjaka u Kotezima, vjerojatno najstarije sakralne građevine sačuvane na području Vrgorske krajine, te arheološkog nalazišta u njezinoj okolici. Konzervatorski odjel Imotski je 17. prosinca donio Rješenje kojim se kapelica i okolno arheološko nalazište stavljaju pod preventivnu zaštitu. Time se lokalnoj zajednici omogućuje da unutar četiri godine (šest za arheološko nalazište) provedu obnovu i restauriraju kapelicu sukladno uzusima struke kako bi se objekt mogao kandidirati za upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

24. PROSINCA – Društvo prijatelja vrgorske starine kuhalo je i dijelilo blagdanski Bakalar za Badnjak Vrgorkama i Vrgorčanima. Podijeljeno je 250 porcija bakalara.
– u Vrgorac.

26.12.2018. u 19:42 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2019  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Prosinac 2018 (10)
Studeni 2018 (14)
Listopad 2018 (9)
Rujan 2018 (7)
Kolovoz 2018 (10)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (9)
Svibanj 2018 (13)
Travanj 2018 (14)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O Društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana koja djeluje u Vrgorcu.

Adresa:
Društvo prijatelja vrgorske starine
Ulica Tina Ujevića 7,
21276 Vrgorac

Elektronička adresa:
info@vrgorskestarine.hr

PREDSJEDNIK: Branko Radonić, prof.
POTPREDSJEDNIK: Matko Bašić
TAJNICA: Adriana Turić-Erceg, prof.

Inicijativa osnivanja Društva: 12. ožujka 2018.
Društvo osnovano: 5. travnja 2018.
Društvo registrirano pri Uredu državne uprave: 16. travnja 2018.

CILJEVI Društva su:
- POTICANJE osnivanja kulturnih institucija (muzej, institut, itd.) koje će brinuti o zaštiti (popravci, konzervacija, restauracija) spomeničke kulturno-povijesne baštine te o istraživanju povijesti, običaja, lokalnog govora i drugih aspekata kulture Vrgorske krajine;
- ISTRAŽIVANJE i ZAŠTITA materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vrgorske krajine;
- OČUVANJE lokalnog kulturnog identiteta vrgorskog kraja;
- PROMICANJE vrijednosti i značaja kulturno-povijesne baštine Vrgorske krajine kao kulturnog dobra važnog za regionalnu i nacionalnu kulturnu baštinu;
- PRONALAŽENJE i SKUPLJANJE predmeta, arhivske dokumentacije i fotografija od povijesnog, arheološkog, umjetničkog i etnografskog značaja za vrgorski kraj;
- UPOZNAVANJE domaćih građana i stranaca s kulturno-povijesnom baštinom Vrgorske krajine, a time i njezinom valorizacijom;
- SURADNJA sa znanstvenim, stručnim, kulturnim, prosvjetnim i drugim institucijama, ustanovama i udrugama, kao i tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave i državne uprave.

Poveznice

Društvo prijatelja vrgorske starine (fb)
Grad Vrgorac (web)
Vrgoračke novine (fb)
Vrgorac nekad (fb)
Blog od Vrgorca grada (web)
Turistička zajednica Vrgorac (fb)