malo našeg adeta

31.10.2021.




Iako se bobići prema nekim izvorima spominju u Veneciji još u 17. stoljeću, smatra se da su svoj službeni slastičarski debi imali u Trstu u 18. stoljeću. Inače simbolika sjemenke boba svoje podrijetlo vuče daleko u prošlost.

Bob se od davnina vezao uz stara praznovjerja i mitove. Još su ga Egipćani sa strahopoštovanjem koristili u pogrebnim ritualima zbog vjerovanja da u poljima boba obitavaju duše pokojnika. Posebno mjesto ove su sjemenke imale i u staroj Grčkoj gdje su slovile kao omiljeno jelo Moira, božica sudbine. Stoljećima kasnije bob se ukorijenio i u kršćanskoj tradiciji, posebno nakon što je u 10. stoljeću opat Odilon iz francuske opatije Cluny njime nahranio svoje redovnike na dušni dan, 2. studenoga, kako bi lakše podnijeli bdijenje.
Od tada je bob postao neizostavan u obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana. Tek je austrijska slastičarska mašta ovoj sjemenki podarila njezin slatki oblik prije više od dva stoljeća u tada habsburškom Trstu, odakle se proširila našim krajevima.

Fevete (tal. Favette) ili bobići kao znak dobrih želja za srećom i životom, dobrim i dugim životom, rađanjem novoga života, osvojili su ponajprije građanske kuće duž čitave naše obale Jadrana.

Mladje generacije ih rijetko rade, ja nikada, jer ove iz slastičarnice su savršene a i nisam sigurna da bi moje ovako lijepo izgledale.....Bobići se rade u dvije boje pa se tako dvobojne i poklanjaju medju obitelji ili medju prijateljima.....



25 dkg bajama
50 dkg šećera u prahu
1 jaje
1 vanilija šećer
kora 1 limuna
bićerin rakije
2 žlice rakije

Bajame samliti fino , umiješati sa štaub sećerom, dodati vaniliju , rakiju i jaje , umijesiti tvrdu smjesu , odvojiti jednu trećnu i dodati kakao, peći na 125 C na masnom papiru , bijele 23 a crne 25 min.

Ovo je puno stari recept jedne od najstarijih Spliskih slastičarni dobiven od praunuke nonota koji ih je radio.....Ako netko skuplja stare recepte ili želi pripremiti ovu slakariju i mimo Dušnog dana, neka proba : s malo strpljenja zbilja mora uspjeti.
U slast vam bilo.......

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.