Na izvoru znanja

ponedjeljak, 02.10.2006.

U harmoniji s prirodom

Četiri godišnja doba uvjetuju ponašanje i način života. To ukazuje na vezu čovjeka s prirodnim fenomenima. U hladnim mjesecima radije djelujemo u zatvorenim prostorima i smanjujemo radijus kretanja. Za razliku od toga kada dođu topliji dani želimo što više vremena provesti vani pogotovo u okruženju prirode što nas čini sretnijima i potpunijim. Zato odlazimo na duge šetnje, izlete ili se prepuštamo sportskim aktivnostima koje su organizirane na otvorenom prostoru.
Čovjek je u osnovi usko povezan s univerzumom i tu vezu ne prekida od rođenja pa sve do smrti. No, važno je znati na koji način se ostvaruje ova veza i zašto je ona bitna. Svaki je ljudski organizam u odnosu na univerzum i okolinu prijemnik, odnosno odašiljač energije. Još davna «Teorija relativiteta» A. Ajnstajna govori o tome da je energija neuništiva. Jedina promjena je što energija mijenja oblike. Oblici koje uzima energija su; energija vode, svjetlosna energija, energija vatre, energija vjetra, životna energija itd. Pojam energije ima nekoliko mogućih teorija od kojih je najprihvatljivija ona koja kaže; «Energija je sposobnost tijela ili tvari da izvrši rad». O tome koliki će biti rad ovisi količina utrošene energije i obratno. No čuli smo i pojam «rasipanje energije». Energiju obnavljamo i trošimo. Ali važno je da je trošimo racionalno. Racionalno trošiti energiju znači ponašati se prema zakonima prirode. To znači ići na počinak najkasnije 1 sat nakon zalaska sunca. Ustajati najkasnije 1 sat nakon izlaska sunca. Najobilniji obrok jesti između 10 i 13 sati. Tijelo ne izlagati prekomjernom naporu, niti prekomjernom mirovanju. Lagana tjelesna aktivnost najbolje pogoduje zdravlju i zato ja preporučam bavljenje Tai Chiem kao prirodnim putem ka boljoj i sretnijoj budućnosti. Jednostavan put Tai Chia je u tome da slijedimo prirodne principe i budemo s njima u uskoj vezi. Tu vezu ćemo lakše održavati ukoliko smo u njenoj neposrednoj blizini. Zatvoreni prostor je poput staklenog zvona u kojem energija znatno manje kruži, pa vježbanje Tai Chia u zatvorenom prostoru neće dati one efekte koji će se odvijati ukoliko vježbamo na otvorenom prostoru. Dišući ne apsorbiramo samo kisik iz okoline, već i Chi ili kako ga Indijci nazivaju prana, grci, pneuma, stari egipćani sekhem. Zapadna kultura ga definira kao bioenergiju tijela. Chi je dakle životna energija koja postoji u svim živim bićima i usko je vezan za kvalitetu življenja.
Već ranije rečeno svakodnevno primamo i odašiljemo energiju Chi. Vježbanjem Tai Chia izmjena će biti mnogo kvalitetnija, pogotovo ako vježbamo vani jer je Chi u otvorenom prostoru prisutniji. Jednako je važno da vježbanjem Tai Chia opuštamo mišiće i zglobove što će poboljšati protok Chia energetskim kanalima. Tai chi možemo okarakterizirati kao sredstvo kojim pomoću pokreta i daha u stanju meditacije, dozvoljavamo da energija neometano kruži tijelom putem 12 energetskih kanala korespodentno s 12 rijeka. Rijeka sa sobom donosi život. Korito rijeke može se usporediti s energetskim kanalom, dok rijeku uspoređujemo s Chiem. Chi teče energetskim kanalima i održava tijelo zdravim. Ukoliko dođe do zakrčenja kanala Chi usporava, što će uvjetovati pad životne aktivnosti. To neravnotežno stanje vraćamo vježbanjem Tai Chia koji djeluje u harmoniji s prirodom.

02.10.2006. u 23:16 • 3 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Karate, Tai Chi Chuan, Chi Kung, Karate Aerobic, sportska rekreacija, putovanja, alternativa, duhovnost, filozofija, poezija, mudrost istoka

Interesno područje

Tema ovog bloga je iznošenje mojih misli i iskustava u domeni borilačkih vještina, kao i filozofske i duhovne strane Istoka. Na Put u potrazi za izvorem znanja krenuo sam prije 28 godina i na tom Putu susreo mnoge važne ljude i velike učitelje.
Blog je otvoren za diskusiju svih onih koje zanima izvorno znanje istočnjačkih borilačkih vještina.
Cilj bloga je pomoć onima koji su krenuli stazom samospoznaje.

Yang Wu Ding

Moje kinesko ime dao mi je učitelj Liu Xin Lu prilikom uručenja diplome o završenoj školi Tai Chia u Kini 2002. godine.
Yang je ime škole koju slijedim.
Wu dolazi od kineske riječi Wushu koja znači borilačka vještina.
Ding je ime mosta u gradu Cheng Du kraj kojeg vježbamTai Chi s učiteljem Liu Xin Luom.
Dakle, moje kinesko ime u prijevodu znači...onaj koji vježba borilački Yang Tai Chi kraj mosta Ding.

POSTATI SVJESTAN

Postati svjestan samoga sebe značajan je korak prema duhovnosti.
Postati svjestan svega oko sebe prava je duhovnost.
Dakle, krećem stazom samospoznaje i biram sredstvo kojim ću putovati do cilja.

Družim se s knjigom Tao Te King i izučavam Chang San Fengovu metodu. Ona mi pomaže da se kroz tjelovježbu opustim.
Dok smirujem tijelo polaganim pokretima izvana, otkrivam kako se budim iznutra. Postajem svjestan harmonije koja vlada između mog tijela i mog duha. Osjećam kako poput plime raste Chi. Blizak sam sa svim živim bićima. Postajem svjestan, da su i kamen i voda živi. Osjećam njihovu energiju. Želim se povezati sa svime oko sebe. Zato mi pomaže Chang San Fengova metoda.

Stojim i gledam u drvenu skulpturu i vidim samo jednu njenu stranu. Uzmem je i počnem okretati u rukama, …i odjednom vidim sve njene oblike … i osjećam njenu energiju.

Postajem svjestan i težim prosvjetljenju.

Yang Wu Ding