detalj

25.04.2009., subota

SPEKTAR LJUBAVI (p.Mijo Nikić)


1. LJUBAV JE STRPLJIVA

Ovo je prva oznaka ljubavi. Ljubav je strpljiva jer ne prihvaća nijedno krivo i brzopleto rješenje osobe koju voli. Ljubav odbacuje magično rješenje poteškoća. Ljubav je strpljiva jer zna da se osoba može promijeniti i jer zna da je ta t promjenu potrebno duže vrijeme. Ljubav je strpljiva i zato ništa ne čini u žurbi, ona gospodari vremenom. Ljubav je strpljiva jer ne želi biti površna. Ljubav je strpljiv i nema potrebe da se nameće, ona poštuje slobodu voljene osobe . Ljubav je strpljiva. Ona ima snage da puno trpi, da sve podnosi, da sve vjeruje i da se svemu nada.2. LJUBAV JE DOBROSTIVA

Ljubav uvijek čini nešto dobro. Kao i Isus koji je prošao ovim svijetom čineći dobro, tako i svaka osoba nošena pravom ljubavlju čini dobro gdje god se nalazi. Prava ljubav se zanima za drugu osobu i želi je usrećiti. Prava ljubav gori od želje da učini nešto dobro, da nekoga razveseli, da nekome ublaži bol, da nekome pokloni osmjeh, da gradi bolji svijet. Ljubav je dobrostiva jer je ona životna energija. Ona uvećava svoju snagu i moć kad učini neko dobro. Gdje je ljubav, tamo je i Bog. Tko živi u ljubavi, živi u Bogu. Bog je ljubav. Zato ljubite bez odlaganja, bez proračuna, bez cjenkanja. Dajte punim rukama siromasima, dajte i bogatašima koji još više trebaju vašu ljubav, a najviše dajte onima s kojima svako-dnevno živite, jer to je i najteže. Ljubav je dobrostiva i ona s osmjehom čini dobro i onda kad joj je teško, kao što i cvijet pruža svoj miris i onima koji ga kidaju.


3. LJUBAV JE DAREŽLJIVA I PLEMENITA

Ljubav nije zavidna. Ona se takmiči u velikodušnosti i sretna je kad susretne ljubav velikodušniju od sebe. Kojegod dobro djelo poduzmete, otkrit ćete da već netko drugi čini to isto i vjerojatno bolje od vas. Nemojte biti zavidni. Zavist je osjećaj grabežljivosti i otimanja onoga što nije naše. Zavist izjeda dušu i uludo troši silnu energiju kojom se moglo učiniti puno dobra. Sv. Pavao kaže: "Radujte se s onima koji se raduju".
4. LJUBAV JE PONIZNA

Kad Pavao kaže da se ljubav ne hvasta, ne oholi se i ne pravi se važna, onda time želi reći da je prava ljubav uvijek ponizna. Ljubav nema potrebe da se hvali jer zna da bi se time izgubila vrijednost djela koje je učinila. Kao što voda kad je izlijete bilo gdje traži da zauzme najniže mjesto, tako i ljubav, nakon što učini velike stvari, povuče se u svoju skrovitost kako bi mogla biti uzvišena od Onoga koji gleda na neznatnost službenica svojih. Poniznost je kao pečat koji se stavlja na usta da se zaboravi učinjeno djelo. Nakon što ste učinili nešto dobro, vratite se u sjenu i nemojte pričati nikome o tome. Isus kaže da mnogi već na ovome svijetu prime svoju plaću za učinjena dobro djela, jer se hvale. "Primili su svoju plaću" oni koji razglašuju svoja dobra djela.


5. LJUBAV POŠTUJE DRUGOGA

Uvažavanje ili respekt druge osobe jest bitna oznaka ljubavi. Kaže se da je dobar odgoj - ljubav pokazana u sitnicama života, u malim stvarima. Tajna dobrog odgoja jest ljubav. Ljubav se naime ne može ponašati na neprikladan način. Ako u najotmjenije društvo uvedete osobu koja nije nikada čula za bonton niti je učila načine lijepog ponašanja, ako u srcu ima nesebične ljubavi, sigurno se neće ponašati neprikladno. Ljubav ne može biti gruba. Ona je uvijek ljubazna, plemenita i nježna. Tko ima ljubavi u svome srcu, taj posjeduje putovnicu kojom može ući u bilo koje društvo, posjećivati kraljeve u njihovim palačama i uživati sa seljacima na njihovim poljima. Tko ljubi Boga u svim stvarima, taj je plemenit, taj ne može biti grub. Biblija kaže da nas Bog ljubi nježnom ljubavlju.
6. LJUBAV JE NESEBIČNA

Sv. Pavao kaže: "Ljubav ne traži svoje". Ona uvijek traži dobro druge osobe. Ljubav nema vlastitog interesa. Ona traži da isključimo bilo koji privatni interes. Teško je ispuniti ovaj zahtjev ljubavi, jer je teško ne tražiti ništa za se, jer je teško umirati sebi. "Nemojte tražiti za se velike stvari", kaže prorok. Zašto? Jer nema nikakve veličine u stvarima. Stvari ne mogu biti velike. Jedina i prava veličina stoji u nesebičnoj ljubavi. Male stvari postaju velike kad se čine s velikom i čistom ljubavi. Prava sreća se sastoji u davanju i služenju. "Onaj koji od vas želi biti najveći, neka vam bude sluga", kaže Isus. Koliko uzalud gubimo vremena tražeći svoju korist i upropastimo puno dobrih djela jer ih činimo u sebičnosti tražeći samo ono što je dobro za nas, a ne ono što je dobro u sebi, što je dobro za Kraljevstvo Božje.
7. LJUBAV JE LJUBAZNA

Ljubav se ne srdi. Ona nema u sebi gorčine. Kada se govori o manama kod takozvanih kreposnih osoba, onda se najčešće spominje jedna gorčina. To je često jedina slaba točka jednoga karaktera koji je inače u drugim stvarima veoma dobar. Sigurno poznajemo mnoge osobe koje bi bile posve dobre da nemaju onu svoju sklonost da se lako rasrde i brzo planu. Postoje dvije kategorije grijeha: grijesi tijela i grijesi duha. Izgubljeni sin je primjer prve, a njegov stariji brat primjer druge kategorije grijeha. Društvo bez puno razmišljanja osuđuju rasipnog sina (grijesi tijela). Međutim daleko su teži grijesi duha, tj. grijesi uzvišenijeg dijela naše naravi. U očima Onoga koji je Ljubav sama, grijesi protiv ljubavi su daleko teži od grijeha tijela. Naša je jakost u duhu, a ne u tijelu kaže teolog Karl Rahner. Zato grijesi duha imaju veću težinu. Ni senzualnost, ni glad za bogatstvom, ni pijanstvo ne mogu toliko naškoditi kršćanstvu koliko to mogu učiniti loši karakteri puni gorčine. Jedan loš i impulzivan karakter je u stanju da zagorči život jedne obitelji ili redovničke zajednice, da podijeli zajednicu, da razori najbolje odnose, da ponizi osobu, da ražalosti i zatruje nečije djetinjstvo. Najteže traume djeca nose iz obitelji gdje nije bilo puno ljubavi, nego gorčine. Samo Duh Kristov može prožeti naš duh i očistiti ga. Samo Duh Sveti može zagrijati grudi ledene i smekšati ćudi kamene. Nitko se ne može promijeniti spontano s vremenom, niti samo dobrim željama. To može izvesti u nama samo Duh Sveti kad ga iskreno zamolimo i dopustimo mu da nas mijenja.
8. LJUBAV JE VELIKODUŠNA

Sv. Pavao kaže da ljubav ne pamti zlo. Tajna uspješnog utjecaja na druge osobe, posebno na one sumnjičave, leži u sposobnosti da se zaboravi i oprosti naneseno zlo. Razmislite malo pa ćete otkriti da osobe koje utječu puno na vas, jesu one osobe koje vjeruju u vas, koje vam iskazuju svoje iskreno povjerenje. U atmosferi sumnjičenja osoba se zatvara u se, dok u ozračju povjerenja i prihvaćanja, osoba lako otvara svoju dušu i spremna je prihvatiti pozitivni utjecaj, spremna je tada vidjeti u sebi ono što je dugo potiskivala i negirala. Zaista je čudno da u ovom neprijateljski nastrojenom svijetu postoji još tu i tamo koja osoba koja ne misli na zlo i na podnesenu nepravdu. Ljubav nije zlopamtilo, kaže Pavao. Ljubav uvijek vidi dobru stranu svakog djela i tumači ga dobronamjerno. To ne znači da je ljubav naivna. Ona dobro razlikuje slabost neke osobu koju ispričava i drskost koju osuđuje. Isus je rekao javnoj grešnici: "Ni ja te ne osuđujem, idi i više ne griješi", a trgovcima u hramu je srušio stolove. Ljubav je blaga i ponizna, ali nema straha. Zapravo, samo u ljubavi nema straha. Što osoba više ljubi, manje se boji. Zašto? Zato što je u osobi koja iskreno, nesebično i čisto ljubi, prisutan Duh Sveti, najjača sila, sam Bog.9. LJUBAV JE ISKRENA

"Ljubav se ne raduje nepravdi, nego se veseli istini". Onaj tko iskreno voli, prihvatit će samo ono što je istinito. Tražit će istinu u poniznosti srca i bez predrasuda, i ljubit će ono što bude otkrio kao istinito uz cijenu vlastite žrtve. U nauku sv. Pavla o ljubavi podrazumijeva se kontrola nad samim sobom, koja čuva osobu da ne iskorištava tuđe slabosti. Prema Pavlu ljubav sve pokriva, to jest nastoji sakriti tuđe pogreške. Ljubav je spremna prihvatiti osobe i stvari kakve jesu i zna se radovati kad otkrije da su bolje nego što se moglo očekivati. Ljubav se veseli isitni jer zna da će nas samo istina osloboditi. Ljubav zna pronaći načina da nam kaže i onu istinu koju nam je teško prihvatiti, istinu koja nas najprije čini jadnima da bi nas mogla osloboditi od nas samih. Ljubav ne žrtvuje istinu i ne pravi kompromis da bi se nekome svidjela, jer zna da potpuno oslobođenje dolazi onda kad prihvati istinu, kad slobodno prihvati ono što biti mora.

- 23:38 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2009  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

korisnicko ime:
lozinka:
Opis bloga
On je Smisao svih smislova i Svrha sveg našeg postojanja.