u vjetar sam pričo

petak, 10.07.2009.

jeb.. ti takvu državu pa kaj smo mi Hrvati takvi papčine

http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2009,7,10,,169048.jl

Dragan, Marko i Iva, osim što su upisali Geodetski fakultet, imaju još četiri zajedničke stvari. Svi su stigli do treće godine studija, osam su puta polagali ispit iz Analize i obrade geodetskih mjerenja kod profesora Nevija Rožića, osam puta od profesora Rožića čuli su istu rečenicu “niste zadovoljili elementarno znanje” i trenutačno su izgubili pravo studiranja na tom fakultetu.
Zajedno s još tridesetak hrabrih studenata koji su željeli iskazati neslaganje s ispitnim metodama profesora Rožića, prosvjedovali su jučer u hodniku fakulteta dok je trajala sjednica Fakultetskog vijeća.

Svi samo sliježu ramenima

Prosvjed je bio miran, a studenti su digli glas jer je postotak prolaznosti kod profesora Rožića, koji je u posljednje dvije akademske godine podijelio više od 670 negativnih ocjena, manji od pet posto, a kap koja je prelila čašu je zadnji ispit pred komisijom na kojem je od 103 studenta njih čak 98 pognute glave moralo napustiti učionicu. Obratili su se dekanu, rektoru, svojim predstavnicima u fakultetskom vijeću, no zasad ih svi “shvaćaju”, ali samo sliježu ramenima.

- Mi tražimo smjenu Rožića, a unaprijed znamo da ćemo biti ismijani i da će nas ponižavati. Bunili smo se prošle godine i ništa se nije promijenilo. Tako će biti sve dok se ne nađe netko pametan i vidi da problem nije u studentima nego u profesoru Rožiću, a on bi trebao sam dati otkaz - s velikom nadom priča student Dragan Tasić dok gleda u zadatke iz zbirke od 330 stranica.

Boje se strogog profesora

Mali odaziv studenata Tasić vidi kao posljedicu straha od prošle godine kada je prvi put strogoća profesora Rožića izašla u javnost. Tada im je, tvrde studenti, prijetio gubitkom prava na studij, kažnjavao ih ukidanjem kolokvija i zabranom dolazaka na predavanje, pa stoga i “ne čudi da nas je malo prosvjedovalo”.

Među mnogobrojnim studentima kojoj se to dogodilo bila je i Iva. Ona je prošle godine pala ispit, a da bi ove godine mogla izaći na njega trebala je platiti 500 kuna. Bez mogućnosti ponovnog slušanja, vježbi i kolokvija. Izgubila je pravo studiranja iako joj je ostalo još 10 ispita do kraja.

Kalvariju je prošao i Marko Manjkas koji je tri godine bio uzoran student, s prosjekom oko 3,7, za koji kaže da je sasvim korektan na Geodetskom fakultetu. Nikad mu nije bilo teško učiti jer ga geodezija zanima. Ipak, sad je ostao bez te mogućnosti.

- Ostao sam gimnazijalac. Ne znam kako se vratiti roditeljima koji su mi tri godine plaćali stanarinu i reći im da nisam uspio, no ne zbog moje krivnje nego zbog profesora koji nam, iz samo njemu poznatih razloga, otežava stvari. Tri uzaludne godine - neutješan je bio mladi Bjelovarčanin.

<< Arhiva >>