Denis Avdagic blog

utorak, 26.04.2011.

Imena luda nalaze se svuda... Case Croatia

U 21. stoljeću, u vremenu kada je globalno tržište činjenica, u vremenu kada svaka zemlja traži načina kako izvoziti, u vremenu apsolutne dominacije engleskog jezika, Interneta, da, danas, Hrvatska si veže uteg s jednim naizgled beznačajnim propisom.

Naime, Zakonom o trgovačkim društvima, propisano je da u Hrvatskoj ne možete osnovati tvrtku kojoj naziv nije na hrvatskom jeziku (iznimka su mrtvi jezici, uz još pokoju iznimku). Predmnijevam da je zakonodavac želio zaštititi hrvatski jezik, no štiteći jezik (upitno), ugrožena je mogućnost jednakopravnog poslovanja na globalnom tržištu.

Bez većih problema tako u Hrvatskoj možete osnovati tvrtku "Mirić i sinovi" kako bi to Željko Pervan doskočio, pogotovo ako imate tu sreću da se zovete ili prezivate Mirić. No ni slučajno se ne smijete usuditi ubaciti u njega (naziv) neku englesku riječ, koje neću niti spominjati iz straha da potencijalne buduće poduzetnike ne navedem na poduzimanje pogrešnih koraka u startu.

Bilo je onih koji su pokušali zeznuti sustav pa koristeći latinske riječi (koje su uzgred nerijetko identične engleskim inačicama), pokušali imenu svoje ljubimice, tvrtke (koja treba puniti proračun pa plaćati između ostalog i zaštitnički nastrojeno zakonodavstvo), dati jednaku startnu poziciju, kakvu pukom (ne)srećom na globalnom tržištu imaju oni koje ne štiti zakonodavstvo. No, ne dajte se zavarati, sve što na latinskom zvuči dobro ili cool bolje rečeno, brzo se raskrinka.

Nemojte me krivo shvatiti, smatram hrvatski jezik prekrasnim, iznimno bogatim, melodioznim... Međutim, nekako sam s godinama i brojnim putovanjima shvatio i prihvatio da to moje mišljenje, ne dijele pretjerano oni koji ga ne razumiju.

Dakako, (ne)sretni propis nije problem ako će tvrtka s nazivom "Mirić i sinovi" otvoriti svoj poslovni objekt, restoran ili caffé bar (npr.) i tom objektu nadjenuti ime na engleskom. Takav objekt mogu nazvati i "Holly Land" (namjerno dva "l"), bez bojazni da će ih netko upozoriti kako to ne može te da se brzo preobrate na ispravnu "Svetu Zemlju".

Ponovno, nemojte me krivo shvatiti, ne pozivam zakonodavca da tu mogućnost ukloni (mogućnost nazivanja caffé barova "Holly Land"...), no, ne mogu, jednostavno ne mogu ne upitati, zašto "Mirić i sinovi" ne smiju nazvati svoju tvrtku "Holly Land", ali mogu tako nazvati svoj caffé bar i pritom ispred njega postaviti ploču veličine 3 x 3 metra, s jasno i iz daljine vidljivim natpisom na tom engleskom jeziku.

Zakonodavca ne brine da li se ćevabdžinica zove čevadžinica ili ćevabđinica ili ćevapdžinica (...). Zakonodavca ne brine ni to što se u turističkoj klasifikaciji i propisima koje donosi isti taj zakonodavac u Hrvatskoj isti onaj caffé bar navodi upravo tako, kao "caffé bar" premda bi se možda, samo možda, mogao nazvati i nekako na hrvatskom jeziku.

Naravno, da ne bi bilo kako Hrvatska ne voli strane investitore, tvrtka stranog vlasnika u Hrvatskoj može bez problema svojoj tvrtci kćeri u Zagrebu nadjenuti ime na engleskom, ili kojem već stranom jeziku. Netko bi rekao "Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu!" ili na mrtvom latinskom jeziku "Quod licet Iovi, non licet Bovi!".

Sjećam se jedne prilike kada sam s prijateljima radio na osnivanju tvrtke kako su nam uporno vraćali nazad imena koja smo vadili iz rječnika latinskog jezika. Nadobudno smo tražili ime koje ćemo lako brendirati, ali spoznali su nas u startu. Ipak, da ne bih besramno odustali brzo smo načuli rješenje, klasično blakansko (a naše): osnujte offshore tvrtku (one koje niti jedna porezna uprava ne voli) s imenom koje želite, pa preko te tvrtke osnujte istoimenu u Hrvatskoj! Zamislite, dakle postoji rješenje i za taj jad!

Nemojte me krivo shvatiti, nikome ne preporučam da osniva offshore tvrtku (jer i to košta), radi imena u Hrvatskoj.
Ipak, postoji još jedna solucija, prema kojoj za ime tvrtke ne morate odlaziti offshore! Promijenite vlastito ime u ono koje želite dati svojoj tvrtci, i prepreka nema, jer zakonodavac je blagonaklono dopustio da svoju tvrtku nazovete svojim imenom, koje god da ono bilo, a onda ako vam se novo ne omili previše, vratite (sebi) staro...

U svakom slučaju nadajmo se da na štetu svih nas koji ovdje živimo i na štetu proračuna koji izglasava zakonodavac nećete radi "sitnih" problema u osnivanju tvrtke u Hrvatskoj, otići negdje drugdje i bez većih problema imenovati ju i osnovati lakše i brže negoli bi to učinili ovdje. Ne kaže se uzalud "ako možeš tvrtku osnovati u Hrvatskoj, onda si dovoljno sposoban to učiniti bilo gdje na svijetu"!

Autorska napomena: Ovim blog postom autor nije želio obezvrijediti bilo koje ime ili naziv na hrvatskom jeziku, a nipošto "Mirića i sinove". Ovaj blog post je pisan u dobroj namjeri i s nadom da će ga pročitati netko razuman u nadležnom ministarstvu (www.mingorp.hr) ili netko od dovoljno utjecajnih članova (čitaj vladajući) uvaženog zakonodavnog doma - Hrvatskog sabora.

Uputa za one koji žele učiniti više: Proslijedite link na ovaj blog post prijateljima ili pišite svom saborskom zastupniku, usput iskoristite priliku pa u tom pismu olakšajte dušu i napišite što vas sve tišti u životu. Kontakte uvaženih zastupnika pronađite ovdje.

- 21:00 - Komentiraj (9) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -


ponedjeljak, 25.04.2011.

Cijene nafte opet rastu neopravdano!?

Prije otprilike tri godine, s postom pod naslovom: "Cijenu nafte povećavaju špekulanti!", obradio sam tadašnje divljanje cijena nafte. Što se u međuvremenu promijenilo? Najprije smo dobili stabiliziranje i spuštanje cijena da bi smo danas ponovno gledali praktičnu reprizu. Razlika je u reakciji građana, nekako mi se čini da je situacija apatičnija nego prije godine i da su "mrklu sudbinu" građani barem u Hrvatskoj i regiji jednostavno prihvatili.

Tada, prije tri godine, u postu sam objavio kako se nešto po pitanju cijena nafte događa u SAD-u, na čelu kojeg je bio predsjednik George W. Bush.

"...u SAD-u Komisija za trgovinu ugovorima na terminskim robnim tržištima (CFTC), kao regulator tržišta pokrenula nekoliko istraga u vezi manipulacijama cijenama nafte. CFTC se aktivirao pod pritiskom američkih vlasti da suzbiju aktivnosti špekulanata koje se optužuje za poticanje rasta cijene nafte na rekordne razine.

CFTC je proširio istragu u vezi s navodnim kratkoročnim manipulacijama cijenama sirove nafte putem najraširenijeg sustava u upotrebi za izvještavanja o cijenama kojim upravlja tvrtka Platts u vlasništvu korporacije MCGraw-Hill."


Predsjednik SAD-a kao što znate više nije George W. Bush, danas je na čelu SAD-a Barack H. Obama, a nakon tri godine gledamo reprizu zabrinutosti zbog cijena nafte kao i zahtjeve za istraživanjem "eventualnog" umjetnog podizanja cijena ili narodski rečeno špekuliranja. Naime, Obama je ovih dana od ministra pravosuđa SAD-a Erica Holdera zatražio da formira stručnu grupu koja će istražiti eventualno umjetno podizanje cijena.

"Nećemo dopustiti da bilo tko iskorištava američke potrošače s ciljem kratkoročnog ubiranja profita," rekao je predsjednik Obama, koji kaže da je dugoročno rješenje problema ipak – čista energija.

U Hrvatskoj se nešto ipak promijenilo, dok su cijene naftnih derivata prije tri godine utvrđivane Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata (NN 3/07), prema kojem su se cijene korigirale jednom u dva tjedna, već 2008. pravilnik se mijenja (iste godine drastično se mijenja i vlasništvo INA-e, pri čemu MOL postaje većinski vlasnik te hrvatske naftne tvrtke), no prema pravilniku iz 2009. (NN 107/09) cijene se korigiraju jednom tjedno, dok prema trenutačno važećem Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata (NN 37/11), Hrvatska tržištu regulira tek najvišu cijenu naftnih derivata svakih 14 dana, što se pak ne odnosi na naftne derivate koji se prodaju na benzinskim postajama koje se nalaze na autocestama i na benzinskim postajama koje se nalaze na morskoj obali i imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom.

Vrijeme se promijenilo pa najviše cijene na koje možete računati točeći svog limenog ljubimca na vašoj "omiljenoj" benzinskoj postaji barem u gradu (iliti izvan autocesta) danas možete saznati na web stranicama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH (www.mingorp.hr), no možda je to slaba utjeha kada se zna da se cijene naftnih derivata i dalje mijenjaju prema prosjeku objavljenih kotacija u "Platt’s European Marketscanu", na paritetu CIF Med (Genova/Lavera). I da, to je ista ona vrtka Platts u vlasništvu korporacije MCGraw-Hill (koju sam spomenuo u postu iz 2008.), ako vam to nešto uopće znači...

Država je nedavno (u ožujku ove godine) reagirala zbog značajnog rasta nafte i neznatno smanjila trošarine, pri čemu se "bizarno" navodilo kako će proračun radi takve odluke izgubiti "puste milijune", što je posve nevjerojatna tvrdnja, koju za razumjeti treba pročitati moj post od prije tri godine.

Sve u svemu, čini mi se da nema druge, nego jednostavno ponoviti Obamin zaključak, kako je dugoročno rješenje jedino - čista energija! Projekti poput XD concepta možda dobiju novu šansu...

- 08:56 - Komentiraj (0) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -