Denis Avdagic blog

ponedjeljak, 25.04.2011.

Cijene nafte opet rastu neopravdano!?

Prije otprilike tri godine, s postom pod naslovom: "Cijenu nafte povećavaju špekulanti!", obradio sam tadašnje divljanje cijena nafte. Što se u međuvremenu promijenilo? Najprije smo dobili stabiliziranje i spuštanje cijena da bi smo danas ponovno gledali praktičnu reprizu. Razlika je u reakciji građana, nekako mi se čini da je situacija apatičnija nego prije godine i da su "mrklu sudbinu" građani barem u Hrvatskoj i regiji jednostavno prihvatili.

Tada, prije tri godine, u postu sam objavio kako se nešto po pitanju cijena nafte događa u SAD-u, na čelu kojeg je bio predsjednik George W. Bush.

"...u SAD-u Komisija za trgovinu ugovorima na terminskim robnim tržištima (CFTC), kao regulator tržišta pokrenula nekoliko istraga u vezi manipulacijama cijenama nafte. CFTC se aktivirao pod pritiskom američkih vlasti da suzbiju aktivnosti špekulanata koje se optužuje za poticanje rasta cijene nafte na rekordne razine.

CFTC je proširio istragu u vezi s navodnim kratkoročnim manipulacijama cijenama sirove nafte putem najraširenijeg sustava u upotrebi za izvještavanja o cijenama kojim upravlja tvrtka Platts u vlasništvu korporacije MCGraw-Hill."


Predsjednik SAD-a kao što znate više nije George W. Bush, danas je na čelu SAD-a Barack H. Obama, a nakon tri godine gledamo reprizu zabrinutosti zbog cijena nafte kao i zahtjeve za istraživanjem "eventualnog" umjetnog podizanja cijena ili narodski rečeno špekuliranja. Naime, Obama je ovih dana od ministra pravosuđa SAD-a Erica Holdera zatražio da formira stručnu grupu koja će istražiti eventualno umjetno podizanje cijena.

"Nećemo dopustiti da bilo tko iskorištava američke potrošače s ciljem kratkoročnog ubiranja profita," rekao je predsjednik Obama, koji kaže da je dugoročno rješenje problema ipak – čista energija.

U Hrvatskoj se nešto ipak promijenilo, dok su cijene naftnih derivata prije tri godine utvrđivane Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata (NN 3/07), prema kojem su se cijene korigirale jednom u dva tjedna, već 2008. pravilnik se mijenja (iste godine drastično se mijenja i vlasništvo INA-e, pri čemu MOL postaje većinski vlasnik te hrvatske naftne tvrtke), no prema pravilniku iz 2009. (NN 107/09) cijene se korigiraju jednom tjedno, dok prema trenutačno važećem Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata (NN 37/11), Hrvatska tržištu regulira tek najvišu cijenu naftnih derivata svakih 14 dana, što se pak ne odnosi na naftne derivate koji se prodaju na benzinskim postajama koje se nalaze na autocestama i na benzinskim postajama koje se nalaze na morskoj obali i imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom.

Vrijeme se promijenilo pa najviše cijene na koje možete računati točeći svog limenog ljubimca na vašoj "omiljenoj" benzinskoj postaji barem u gradu (iliti izvan autocesta) danas možete saznati na web stranicama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH (www.mingorp.hr), no možda je to slaba utjeha kada se zna da se cijene naftnih derivata i dalje mijenjaju prema prosjeku objavljenih kotacija u "Platt’s European Marketscanu", na paritetu CIF Med (Genova/Lavera). I da, to je ista ona vrtka Platts u vlasništvu korporacije MCGraw-Hill (koju sam spomenuo u postu iz 2008.), ako vam to nešto uopće znači...

Država je nedavno (u ožujku ove godine) reagirala zbog značajnog rasta nafte i neznatno smanjila trošarine, pri čemu se "bizarno" navodilo kako će proračun radi takve odluke izgubiti "puste milijune", što je posve nevjerojatna tvrdnja, koju za razumjeti treba pročitati moj post od prije tri godine.

Sve u svemu, čini mi se da nema druge, nego jednostavno ponoviti Obamin zaključak, kako je dugoročno rješenje jedino - čista energija! Projekti poput XD concepta možda dobiju novu šansu...

- 08:56 - Komentiraj (0) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -