Denis Avdagic blog

srijeda, 13.10.2010.

Kradu autorska prava, a Facebook ipak nije kriv

Pojavom Facebooka, YouTubea ali i bloga kao i drugih socijalnih medija i/ili (društvenih) mreža, servisa, definitivno je započelo novo doba. Komuniciranje i razmjena informacija postali su jednostavni i brzi. No, istovremeno, kršenje autorskih prava, pa i krađa intelektualnog vlasništva postala je lakša nego ikada do sad.

Mogućnost nanošenja štete korporacijama kao i pojedincima danas je na povijesno najvišoj razini. Ugroženi su svi, a izboriti se za vlastita prava postalo je gotovo nemoguće.

Facebook, Youtube i brojni pružatelji usluga socijalnog umrežavanja i dijeljenja sadržaja dobro su se potrudili da zaštite svoje interese, na štetu kako svojih korisnika tako i vlasnika intelektualnog dobra.

Jedan eklatantan primjer česte krađe intelektualnog vlasništva, konkretnije autorskih prava, vidljiv je u našim masovnim medijima na praktično dnevnoj bazi. Da budem precizniji, nerijetko će web portali, televizije, novine objaviti fotografije, snimke ili tekstove do kojih su došli na nekoj od socijalnih mreža. Tako što naravno ne bi bilo nešto novo da isti ti, pod autorstvo "ukradenih" materijala ne potpisuju YouTube ili Facebook ili neku drugu mrežu (npr. izvor YouTube; slike: Facebook...).

Naravno, kada započnete s korištenjem servisa za razmjenu sadržaja ili umrežavanje primjerice, vi tim tvrtkama i servisima predajete ekskluzivna prava na svoje sadržaje, ali, to nikako ne znači da ste se svojih prava odrekli u odnosu prema trećima, u ovom slučaju medijima. Drugim riječima, mediji (novinari, urednici...) koji "uzimaju" materijale sa takvih servisa, misleći kako su jednostavno i lako došli do interesantnih materijala, zapravo kradu vaše intelektualno vlasništvo.

Takvi servisi, svojim ToS-ovima (ugovorima o korištenju) sebe zaštićuju, ali i jasno daju do znanja da vaše vlasništvo ostaje vaše, sa izuzetkom prava koje predajete servisu za njihove potrebe. Naravno, to ne znači da vam mediji smiju i mogu ukrasti vlasništvo i pri tomu ga još pripisati servisu. To nije samo krađa, to je pljuska autorima...

Za one koji žele pročitati više o intelektualnom vlasništvu, predlažem i starije postove:

Blog i autorska prava
Blogovi pod nametima ZAMP-a? ZAMP u zaštiti blogova?

- 14:08 - Komentiraj (3) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -