Denis Avdagic blog

četvrtak, 16.09.2010.

Jugosfera kao mit ili realnost?

Odnedavno se u medijima obnovilo pitanje "jugosfere" kao svojevrsne budućnosti ili neminovne budućnosti. Ovaj put, za razliku od mnogih prijašnjih otvaranja te teme, ne govori se o zajednici država, nego o području zajedničkih interesa, prvenstveno u gospodarstvu.
Bauk bilo kakve Jugoslavije postao je nešto čega se barem javno posebno "plaši" dnevna politika ili recimo to "nacionalno osviještenima". U krajnjoj liniji, ako ništa drugo, barem kada govorimo o zajednici država, Jugo savezi ili bilo kakvi balkanski savezi država po Ustavu RH su izričito zabranjeni člankom 141.
No dok su savezi država, državne unije i slično zabranjeni, savezi željeznica i to onih u državnom vlasništvu nisu. Tako ovih dana zajedničku željezničku kompaniju osnivaju slovenske, hrvatske i srpske željeznice (Željeznice SHS, kako god vam to zvučalo...).
Uz željeznice pojavila se priča i o zajedničkoj lutriji ex-Yu zemalja, iako bez potvrde, a i priča o zajedničkoj kandidaturi za domaćinstvo nogometnog Eura 2020. Srbije, Hrvatske i BiH također je nedavno uznemirila duhove.
Kad smo kod nogometa, priča o zajedničkoj nogometnoj lizi regije još uvijek je aktualna, iako dovitljivi Hrvatski nogometni savez u tu priču planira uključiti i Mađare, čisto da se izbjegne poneki "novinarski zloduh" koji bi mogao zbrojiti dva sa dva...
U nogometu možda stvar i ne ide tako brzo, ipak su u igri i nogometni poklonici – poznati i kao navijači, ali zato u košarci stvar funkcionira s regionalnom NLB ligom...

Naravno, sport je samo dio priče o realnoj jugosferi, MTV Adria odavno već spaja nespojive, no samo preko kablovske televizije. Tu su i brojni reality projekti u kojima se spajaju građani do jučer ne-spojivih zemalja.
Što se gospodarstva tiče, uz ranije spomenute željeznice, privatne kompanije odavno spajaju. Rovinjski TDR je navodno"ispod tezge" barijere rušio dok nije bilo ni međusobnih priznanja nekih zemalja bivše ex-Yu, a danas dominira tržištem sa svojim proizvodima gotovo od kako već ona pjesma ide (Od Vardara pa do Triglava...).
Sutra kada uđete u Konzum negdje u Zagrebu ili Splitu, budite spokojni, u istoimenu trgovinu možete ući i u Sarajevu, a ne trebate se dugo zamarati ni pitanjem na što vam sliči brend Idea-e u Beogradu, jer je započeta tranzicija tamošnjeg brenda maloprodajnog lanca u još jedan Konzum.
Ne znam da li to direktno vezati s gospodarstvom, nije politički korektno, ali ne mogu izbjeći napomenu kako ex-Yu mafija izvrsno surađuje, za njih granice nisu ni postojale.

Web, mjesto gdje nema granica, možda je za sada mjesto gdje se granice zapravo ponajviše i vide. I dok se granice u gospodarstvu brišu, dok se košarka odavno igra kao kolo oko... na webu, na portalima i forumima rat kao da još uvijek traje. Rijetki regionalni portali prevode svoje članke na sve regionalne jezike (koliko god neki tvrdili kako je sve to jedan jezik) i s nešto različitih vijesti, poput SEEbiz.
Možda se i tomu bliži kraj, s višejezičnom formom bliži nam se prvi regionalni Virtualni dan karijera, u kojem za sada sudjeluju Hrvatska, Srbija i BiH. Tko zna, možda se među ponuđenim poslovima nađu i oni za urednike i novinare portala jugosfera.net...
Možda je portal jugosfera nerealan, politički je SEE, tj. Jugoistočna Europa za sada prihvatljiviji izraz. Uostalom samo par inicijativa u kojima RH službeno sudjeluje to i potvrđuje: Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (South-East Europian Cooperation Process – SEECP), South-East Europe Cooperation Iniciative...

- 20:17 - Komentiraj (18) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -