Denis Avdagic blog

utorak, 13.04.2010.

Facebook, Google, Registar branitelja, OTC i naša intima

Facebook, Google, spammeri, prodavači magle, Operativno-tehnički centar (OTC) za nadzor telekomunikacija… Što je zajedničko svim navedenima? Svi žele naše osobne podatke, svi žele doći do dijela naše intime, svaki iz svoga razloga. Facebook, Google to žele kako bi svoje usluge prilagodili nama. Spammeri, prodavači magle žele se domoći do naših podataka kako bi nama ili našim prijateljima uputili super ponude o super uslugama, kreditima, lijekovima, ljetovanjima… Operativno-tehnički centar (OTC) želi naše podatke, podatke o korisnicima pre-paid mobitela kako bi nas zaštitili od kriminala i terorista.

Naravno, prethodno je uglavnom bilo ironično, realnost je nešto drugačija, Facebook i Google naše podatke žele kako bi "nas" lakše prodali oglašivačima, jer naravno ništa nije besplatno pa ni njihove usluge. Mi ih na kraju platimo svojim podatcima, a kako bi nam oglašivači lakše "uvalili" svoje usluge/proizvode.

Spameri i prodavači magle žele naše podatke kako bi nas lakše prevarili, zatrpali neželjenim informacijama…

Jedini kojemu bi u stvari trebali vjerovati je Operativno-tehnički centar (OTC) koji bi nas doista trebao štititi. No, problem nije u tomu što će se svi mobiteli morati registrirati identifikacijskim dokumentom da bi se koristili, problem je u tome što o tomu kao građanin ne znam gotovo ništa, pa iako im vjerujem i uopće ne sumnjam niti u OTC niti u POA-u i druge naše agencije, ipak osjećam nelagodu. U najmanju ruku mi je bizarno to što u desetak novina čitam kako će se mobiteli morati registrirati, a da nitko pri tomu ne spominje prema kojem to točno dokumentu, i kako će se točno ti podatci sakupljati i koristiti? Nisam među onima koji će biti direktno pogođeni obvezom registracije, jer mi je sve uvijek bilo prijavljeno na ime i prezime, no osjećam potrebu da izrazim nezadovoljstvo slabom raspravom u društvu. Osjećam potrebu da čujem od neke "glavešine" da će sve biti OK, i da je to zbilja dobro zbog toga što… To je valjda minimum…

Registar branitelja

Danima slušam rasprave o objavi Registra branitelja. Jedni kažu treba ga objaviti, drugi kažu treba objaviti sve registre, treći kažu nešto između. Pa onda se dodaje da treba mijenjati zakone i tako dalje, i tako dalje.

Reći ću zašto sam protiv objave tog dokumenta i svih drugih osobnih podataka. Najprije zato što je to protuustavno! Ne, ne radi se tu o zakonu, nego o Ustavu RH, a po mom skromnom mišljenju, osobne podatke štiti i Povelja o ljudskim pravima. Po meni se tu radi o zamjeni teza, pa kad već svi znaju za "lažne branitelje" neka ih onda prijave, zašto bi i zbog čega svi morali biti javno podastrti?

Dobrodušni političari nam govore kako registar branitelja treba biti javan kako bi se pronašli oni "lažni". Drugi pak kažu neka se sve objavi, transparentno, do kraja!
Bit ću iskren, ne sumnjam u dobrodušnost onih koji traže punu transparentnost, ali bojim se da silni spammeri, prevaranti, i mnogi drugi isto to žele iz posve drugih razloga.

Divim se ljudima koje se na Googlu ne može naći, ukucavaš njihove podatke s i bez dijakritičkih znakova – a ono ništa. Takvi su sačuvali svoju intimu, a mi ostali smo odavno u Big Brotheru – većinom svojevoljno. I sve dok sami ukucavate svoje preferencije u ovome i onome, kontaktne podatke, uploadate svoje slike da ih svi mogu vidjeti – to je ok, vaš ili tvoj izbor. No to nikako ne znači da to žele i drugi. Ne mora značiti da se boje, da se skrivaju, nego to jednostavno ne žele! I na to imaju i pravo, i prema Ustavu Republike Hrvatske, članci 35-37, i prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima – članak 12. Sapienti sat!

- 16:57 - Komentiraj (8) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -


ponedjeljak, 05.04.2010.

Prvi hrvatski auto – realnost?

Zadnjih par mjeseci imamo priliku svjedočiti medijskoj buri promocije prvog hrvatskog automobila – XD concepta, zagrebačke tvrtke DOK-ING d.o.o.

XD concept je najprije predstavljen u Genevi, a usporedo s predstavljanjem krenulo se u medijsku ofenzivu predstavljanja ovog koncepta (protutipa). Nažalost po DOK-ING, ovaj automobil nije našao na veću pozornost svjetskih medija za razliku od onih iz Hrvatske i regije.
Problem je to koji generira nove probleme ovom nadam se budućem proizvođaču električnih automobila.

U Hrvatskoj ne postoji dovoljno kapitala da bi se "pomoglo" proizvodnju, jer i sam DOK-ING priznaje kako je za tako što potrebno negdje od 50-200 milijuna eura, dok s druge strane Hrvatska jednostavno nije najpovoljnija zemlja za stranu investiciju.

Takva situacija navodi na zaključak kako bi DOK-ING u ovome trenutku trebao više težiti stranim medijima u formi prezentacije "prilike" za ulaganje, dok bi komunikacija u domaćim medijima trebala težiti lobiranju prema državi da se hitno krene u izmjene domaće legislative kada su u pitanju električni automobili.

No, u tom slučaju treba reći kako električni automobili uopće nisu jeftin sport, jer čak i kada i ako se krene u masovnu proizvodnju, njegova cijena neće biti ispod 20.000 eura, pa i kada se u obzir uzme ušteda na gorivu, treba držati na umu da je baterija na takvom automobilu kratkoga vijeka, a izuzetno skupa! Ili da to pojednostavimo, kupnja takvog automobila iziskivala bi od građana da svakih otprilike pet godina treba platiti svojevrsnu generalku ili izmjenu baterije po cijeni od nekih minimalno cca 5.000 eura! Isplativo?

Da li je to doista isplativo? Kada bi DOK-ING uz pomoć medija izlobirao od države porezne olakšice, besplatnu registraciju, parking i slično (ako je to uopće moguće zbog pristupanju EU), tada bi smo govorili o sigurnoj budućnosti. Ipak, to i dalje ne znači da će to biti izvozni proizvod! Uz brojna potrebna testiranja potrebno je napraviti (platiti) i veliki broj certifikata da bi takvo vozilo izašlo na strana (Zapadna) tržišta, a onda uložiti u marketing, znajući da XD nije jedini na tržištu! Sve u svemu potrebna su velika ulaganja.

DOK-ING-u je potreban snažan ulagač, a po količini promocije u Hrvatskoj čini mi se da ga nisu pronašli, nego da traže način kako prodati što više primjeraka prve serije u Hrvatskoj (pa ih na taj način i testirati)! Kako stvari sada stoje izgleda mi kao da su se odlučili na postupnu varijantu izrade manjeg broja automobila za naše tržište koje će kupovati "šminkeri"…

Treba reći da pripadam među one koji se nadaju uspjehu XD-a i njegovoj masovnoj proizvodnji, no s druge strane gledajući razvoj događaja, sve više mi se čini kako je riječ o "okretanju ražnja bez zeca". Ovaj puta volio bih da se varam jer tvrtka koja je svojom inovativnošću uspjela doći do ekskluzivnog ugovora s vojskom SAD-a (dugoročni ugovor), kao jedina ne-američka tvrtka, sa strojevima za razminiravanje, sigurno zaslužuje uspjeh!

Ono što nedostaje DOK-ING-ovom projektu je strateška promocija, i snažnije lobiranje u Hrvatskoj. Za uspjeh i ostanak projekta u Hrvatskoj potrebno je mijenjanje domaće legislative, te snažna promocija na Zapadu, a sve to opet košta…

Web prezentacija XD Concepta

XD Concept na Facebooku

- 14:27 - Komentiraj (9) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -