Denis Avdagic blog

nedjelja, 21.03.2010.

Centar Zagreba uništiti će Zelena akcija i "Pravo na grad"!?

"Svaka akcija ima svoju reakciju" rekao mi je prije par godina prijeteći se jedan "protivnik". Kontekst nije bitan, tvrdnja je bila točna i istinita. "Svaka akcija ima svoju reakciju", pogotovo ona građanska, a u ovom slučaju kada mislim na aktivnosti Zelene akcije i "Prava na grad", reakcija o kojoj razmišljam nije moguća "osveta" aktivistima za "metre" Varšavske ulice u centru Zagreba, od strane gradonačelnika Milana Bandića ili investitora Tomislava Horvatinčića. Reakcija u ovom slučaju je ono što se već događa centru Zagreba!

Jutarnji list objavio je članak Sandre Bolanče pod naslovom "Prođe cijeli dan, a nitko se ne primi za kvaku moje radnje. Propadam!", u kojem se govori o propadanju obrtnika/poduzetnika u centru Zagreba. To propadanje autorica kao i sami obrtnici/poduzetnici povezuju sa aktualnom gospodarskom krizom, iako neki od sugovornika primjećuju da je danas gore nego za vrijeme nedavnog rata!
Upravo sugovornici koji su zamijetili ovo zadnje imaju i jesu na pravom tragu propasti centra Zagreba, jedne od najvrjednijih urbanih cjelina u Hrvatskoj, u kojoj slučajno i sam živim.

Ono što se naspram devedesetih promijenilo u centru Zagreba jeste sadržaj, a općenito se promijenio i standard građana. Dok se devedesetih građani nisu toliko vozili automobilima, danas je to nešto uobičajenije. Nadalje, nekada su građani bili takoreći primorani kupovati cipele, odijela, hranu… i drugo birajući između dva-tri ponuđena artikla, dok danas tražimo puno više. Rezultat je to apsolutnog buma novih trgovačkih centara koji naprosto "niču kao gljive poslije kiše", a razlog je to i odumiranja centra Zagreba!

Naime, ne može se očekivati da građani hrle u centar grada, kada on ponudom nije na razini onoga što nudi npr. Avenue Mall u Novom Zagrebu i slični centri. Parking, kino, šoping, kava, restoran i sve to u jednom. Dok centar grada nudi male, prastare i dobrim dijelom zatvorene lokale. Upravo ono što čini centar grada, stari obrti najviše su pogođeni time, jer malo tko će u centar grada dolaziti samo radi kupnje kišobrana u staroj manufakturi ili sličnog ručno rađenog proizvoda! Da bi se to riješilo, potrebni su i drugi, novi sadržaji u centru grada, strateški pozicionirani parking i dovoljno istoga da zadovolji potrošače…

Neki to ne shvaćaju, misle da grad čine šetnice! No malo tko će po njima šetati, ukoliko grad izgubi druge sadržaje, a gubi ih odavno. Samo malo duža takva šetnjica po širem centru Zagreba pokazala bi onima koji žele očuvanje centra grada kakav je bio, da je sve više praznih lokala, koje nitko niti ne želi za najam. No, nisam siguran da oni koji brane šetnice to znaju, niti da ih to zanima…

Osobno ne radim niti za Tomislava Horvatinčića niti za Milana Bandića kao niti za drugu stranu, nemam nikakvih drugih interesa osim onih kao građanina i stanovnika centra. Po mom mišljenju automobili u centru nisu toliki problem (iako sam već odavno ne vozim auto), ali parking na ulicama jeste – jer su uske i ne-planirane za parking. Današnjica nam zato donosi rješenje u vidu podzemnih garaža.

Problem koji odavno vidim u centru je njegovo polagano umiranje, što me žali! S druge strane dok centar grada nema novih investicija, investitori koji su gradili po periferiji i po nižim cijenama profitiraju, no to je samo misao…

- 17:12 - Komentiraj (13) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -