Denis Avdagic blog

četvrtak, 29.01.2009.

Obaminih tjedan dana

U organizaciji Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu se uživo pratila inauguracija 44. predsjednika SAD-a, Baracka H. Obame

Od inauguracije do danas, u manje od dva tjedna, Barack Obama je Americi pokazao kako je zavrijedio glasove svojih sugrađana.

Sve je počelo sa zabranom mučenja zatočenika te s odlukom o zatvaranju Guantanama. No, ta odluka je izazvala prijepore u Europi, jer je Obama učinio upravo ono što je i najavljivao, a to je zahtjev za podjelom odgovornosti između saveznika. Što u ovom slučaju znači da Obama traži od Europe da prihvati dio zatočenika iz Guantanama!

Obama je ostao dosljedan i u pogledu predizborne najave o brizi za klimatske promijene, te je otvorio put za uvođenje strožih ograničenja za ispušne plinove te najavio kako će administracija uskoro dovršiti nove savezne propise, koji će od automobila i kamioneta tražiti veću ekonomičnost do 2011.

U ponedjeljak je dao svoj prvi službeni intervju od preuzimanja dužnosti i to za arapsku TV postaju Al-Arabija, u kojem je u pomirljivom tonu poručio muslimanskom svijetu da Amerikanci nisu njihovi neprijatelji.

Zamrznuo je plaće za oko stotinu dužnosnika Bijele kuće koji zarađuju više od 100.000 dolara na godinu, kao što su predstojnik osoblja, savjetnik za nacionalnu sigurnost, glasnogovornik i drugi.

Objavio je uvođenje strogih pravila o djelovanju lobista, čiji je utjecaj na donošenje zakona i druge odluke snažno kritizirao u kampanji. Po novim pravilima lobisti koji ulaze u administraciju neće moći obavljati poslove za koje su lobirali ili u agenciji pri kojoj su lobirali u zadnje dvije godine. Dužnosnici koji napuste administraciju neće moći lobirati za istu administraciju sve dok je Obama predsjednik! Darovi lobista biti će zabranjeni za sve koji služe u administraciji!

Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, razgovarali su telefonski i suglasili se oko potrebe da se prihvati program razvoja bilateralnih odnosa dviju zemalja. Što je dovelo do zaustavljanja planiranog raspored raketa u kaljinjingradskom području od strane Rusije, uz granice s Poljskom i Litvom.

Obama je potpisao i zakon kojim bi se ukinulo nejednako plaćanje žena i muškaraca za isti posao!

I na kraju, Predstavnički dom američkog Kongresa jučer navečer prihvatio je paket gospodarskih poticaja vrijedan 819 milijardi dolara, koji će imati središnju ulogu u naporima administracije Obame za zaustavljanje krize i oporavak američkog gospodarstva, ali posredno i svjetskog gospodarstva.

Toliko o tomu, inauguracijski govor neću razlagati, bio je i više nego iznenađujući, i iznimno mi je drago što sam cijelu inauguraciju pratio sa prijateljima iz Američkog veleposlanstva. Odmjeren, bez previše emocija, sažet, ali dovoljno opširan da obuhvati sve što treba. Ukratko upravo onakav kako izgleda i prvih desetak dana Obamine administracije. Bravo!

- 22:11 - Komentiraj (12) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -


ponedjeljak, 19.01.2009.

Twitter diplomacija – Obamina inauguracija

Dakle, sutra je dan O. ili inauguracija 44. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Nakon, duge kampanje i povijesnih izbora sutra izvršnu vlast u SAD-u preuzima Barack Obama. O samoj inauguraciji ovih ću dana sigurno nešto napisati, a ovaj puta nešto više o odlazećoj administraciji.

Među onima koji napuštaju urede u Washingtonu je i Colleen P. Graffy, zamjenica pomoćnika državne tajnice SAD-a za javnu diplomaciju. S njom sam se imao priliku susresti krajem prošle godine, i ostala mi je u pamćenju kao osoba vrlo impozantnog životopisa i životnog iskustva, ali i osoba koja je zauvijek promijenila pogled na javnu diplomaciju.

Pijem kavu s Colleen Graffy

Slika: Moja malenkost na kavi s Colleen Graffy

Naime, Colleen Graffy nije tipični diplomata ili pripadnik političke administracije. Ona je konstantno iskušavala nove metode komunikacije i uvodila novitete. Ne samo pišući blog za službene stranice State Departmenta, nego i redovito postajući na Twitteru, ali i postajući snimke na YouTube-u! Za one koji ne znaju, Twitter je soft verzija bloga, na kojem ostavljate učestalije poruke veličine SMS-a, o tomu što radite u tom trenutku i slično.

Smisao Twitter računa Collen Graffy bio je potpuno jasan, ona je željela građanima prikazati kako otprilike izgleda posao osobe zaposlene u State Departmentu u realnom vremenu, te je redovito na Twitteru opisivala svoje sastanke, putovanja, dnevni posao i slično (naravno u onoj mjeri u kojoj je to moguće s obzirom na posao). Time je uzburkala vode u Washingtonu i izazvala dosta pažnje medija, kao i twitteraša koji su u velikom broju posjećivali njen račun.

Dvojbe o tomu da li je to radila osobno nema, jer je sa sobom stalno nosila laptop i konstantno komunicirala preko twittera sa građanima – diplomacija 2.0.

Takav vid rada zasigurno je nešto posebno i ostaje kao uzor i dobar primjer ne samo novoj administraciji u SAD-u nego i političarima diljem svijeta.

- 11:40 - Komentiraj (12) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -