Denis Avdagic blog

nedjelja, 14.12.2008.

Bolesno zdravstvo – nova reforma u Hrvatskoj

Andrija Štampar, velikan svjetske medicine

Zakucala nam je nova reforma zdravstva na velika vrata. Naravno, nitko ne spori potrebu reformiranja zdravstvenog sustava. Nitko ne spori da je zdravstvo u dugovima i da se nešto mora napraviti, i to hitno!

Naše zdravstvo oboljelo je od nekoliko kroničnih bolesti koje se vuku godinama i desetljećima, a do sada se ozbiljnije pristupilo samo suzbijanju simptoma, ali ne i liječenju sustava…

Koji su problemi? Najprije treba reći kako kvaliteta pa ni ona najosnovnija nije svima pristupačna. Da je to tako ne treba previše obrazlagati, nego samo reći da se čak i za sitnije zahvate ide u Zagreb ili Rijeku, što govori da kvalitetno zdravstvo nije svima jednako dostupno… Brojni stručnjaci su pri tome i više nego preopterećeni, pa primjerice profesor na Medicinskom fakultetu zna ponekad u ambulanti primati pacijente i po dvanaest sati, nakon čega još eventualno obavlja operacije… Liječnici u primarnoj zaštiti postali su pisari, koji u principu izdaju uputnice i recepte. Na komplicirane pretrage se čeka iznimno dugo…

Naravno, gore nabrojani problemi nisu svi, ali ukazuju na stanje, ukazuju da problem zdravstva nije samo kronični nedostatak financijskih sredstava nego i kaos u sustavu. Da li je to moguće brzo riješiti? Ne! I to treba svima jasno reći, sustav je u kaosu koji je generiran ne samo od 90-tih nego čak i ranije! No, zbog nedostatka političke volje, nitko do sada nije niti pokušao učiniti nešto više od suzbijanja simptoma, ali bolestan sustav je i dalje ostajao bolestan.

Što bi trebali imati? Besplatno zdravstvo i točka. To je moje mišljenje! Netko će reći da je to socijalizam, nerealno, nemoguće i slično. Međutim, zdravstvo je na apsolutnom prvom mjestu po važnosti za svako društvo i državu, pa stoga vjerovali ili ne, tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj. Da li će to tako biti po najavljenoj reformi ministra Darka Milinovića? Neće! No, realno to već odavno nemamo. Iako se za zdravstvo u Hrvatskoj izdvaja jedan od najvećih doprinosa (iz plaće u postotku) u Europi, i do sada se plaćala i participacija, a i po novom (prijedlogu reforme) će se nastaviti s takvom praksom.

Dakle, u svezi plaćanja, neće biti nekih većih promjena. Gdje će ih onda biti? Ministar Milinović ambiciozno je najavio kako će se primarnu zdravstvenu zaštitu dodatno opteretiti poslovima kako liječnici u tom dijelu sustava više ne bi bili pisari (i upravo tu dolazi do najvećih promjena); ukinut će se monopol HZZO-a u jednom dijelu; napravit će se redukcije u svezi bolovanja; centralizirat će se sustav za naručivanje na pretrage (dijelom već učinjeno), a decentralizirati u jednom dijelu cjelokupni sustav. I to je otprilike to!

Dakle, građani će doduše nadajmo se i osjetiti neke pozitivne promijene, u pogledu najavljenog smanjenog čekanja na pretrage, ali suštinskih, većih promjena čini mi se neće biti. U jednom dijelu, veći broj građana će izdvajati participaciju za usluge u zdravstvu, ali ako sam dobro shvatio odustat će se od suludog prvog prijedloga da se participacijama opterete umirovljenici sa primanjima u visini pola prosječne plaće. Te će se cenzus (po visini mirovina) za participacije navodno ipak podići.

Cigarete ipak neće poskupjeti pet kuna, nego jednu kunu, kakvu je promjenu u planu najavio ministar, a alkohol se recimo neće uopće dodatno opteretiti, iako to primjerice radi cijeli niz zemalja.
Da je bilo više političke volje, vjerujem da bi se pronašlo mnoštvo dodatnih načina za financiranje reforme u jednom većem obimu, ali izgleda da još uvijek nismo došli do toga. Minus cijeloj priči o reformi ide i prema javnoj raspravi, koja po mom mišljenju nije išla pravim putem. Smatram da je trebalo uložiti više vremena u javnu raspravu, ali ući i sa konkretnijim podacima u raspravu, sa više dokumentacije i informacija. Za sada je kao prilog raspravi moguće jedino pogledati ppt prezentaciju ministra Milinovića, koju će inače teško razumjeti osoba neupućena u funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Utješno nekima ili ne, i ovakvo stanje u Hrvatskoj, i dalje održava najbolji regionalni zdravstveni sustav. Međutim, taj sustav je daleko, kilometrima daleko od onog kakav je zamišljao velikan Andrija Štampar (slika), koji je bio žestoki protivnik komercijalizacije zdravstva, a čije su ideje primjenjivane diljem svijeta. Andrija Štampar sa sadašnjim ministrom zdravstva Darkom Milinovićem ipak ima nešto zajedničko, obojica vuku korijene iz Like!

Prethodni post o zdravstvu: Zdravstveni sustav koji nije zdrav, 17. 4. 2008.

- 13:54 - Komentiraj (15) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -