Denis Avdagic blog

četvrtak, 13.11.2008.

Blogovi pod nametima ZAMP-a? ZAMP u zaštiti blogova?

ZAMP

Čini se da konačno dolazi kraj kršenju autorskih prava, barem što se tiče novinara. Naime, nedavno je Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) sklopilo dogovor sa Službom zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) HDS-a, o suradnji u ostvarivanju i zaštiti novinarskih autorskih prava.

Iako je ovaj dogovor prošao prilično nezapaženo u medijima i široj javnosti, ovo je prilično značajan korak u zaštiti autorskih prava. No, tko će sada doći na udar? Kao što je svima vjerojatno poznato, ZAMP je uveo "namet" na sve CD-ove, MP3 playere, Hard diskove i slično, kako bi naplatio ilegalno korištenje glazbe. Sada je pitanje kako će se krenuti u naplaćivanje ilegalnog (korištenje bez odobrenja) korištenja tekstova novinara? Da li će se po njihovom (ZAMP) prijedlogu uvesti "namet" na printere, papir (kao što je to slučaj u nekim zemljama)…
Ujedno, trebali bi se zapitati da li će se "utjerivanje" autorske pravde provoditi i nad blogovima koji prenose tekstove s drugih medija? Posve je sigurno kako će se ZAMP u startu okrenuti prema brojnim portalima koji prenose tekstove iz drugih medija kao i na press-clipping agencije ("rezanje" članaka iz novina kako bi se tematski nudili klijentima). No, da li su blogovi slijedeći? Takav razvoj situacije je posve realan, iako sadašnja rupa u zakonima po pitanju regulacije bloga, pruža određenu "zaštitu". Blog se vjerovali ili ne za sada smatra sredstvom osobne komunikacije pa ga se Pravilnikom o očevidniku nakladnika elektroničkih publikacija svrstava u red sa SMS-om! Ipak, i to se može promijeniti.

Toplo preporučam svim blogerima kao i vlasnicima Internet portala, da koriste vlastitu kreativnost, ili da ono što su pročitali prepričavaju vlastitim riječima. Na taj način ćete se zaštititi kršenja tuđeg autorskog prava.

Ipak u svemu tome, ostaje jedno otvoreno pitanje. Što je sa kršenjem autorskih prava blogera i općenito korisnika Interneta? U najmanju ruku pozivam novoosnovanu Hrvatsku blogersku organizaciju (HBO) da promisli o svom usmjerenju na ovo pitanje (pa možda i o pregovorima sa ZAMP-om :)), ali i na edukaciju blogera o autorskim pravima, jer današnje neznanje sutra nije opravdanje, barem po zakonima i slučajevima kršenja istih…

Onima koje zanima više o autorskim pravima i blogu predlažem da pročitaju moj raniji post: Blog i autorska prava

- 13:06 - Komentiraj (23) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -


utorak, 11.11.2008.

Da li je Hrvatska bogata?

Baš sam se neki dan upustio u raspravu o bogatstvu Hrvatske. Odnosno o tomu, imali li Hrvatska resurse s kojima može napraviti više za svoje građane, po pitanju boljeg života uz pomoć resursa.

Hrvatska nema zalihe nafte, niti rudnike dijamanata i zlata s kojima bi građanima mogli pružiti bolji život, na onaj način na koji si to mogu priuštiti zemlje izuzetno bogate takvim resursima. No, ima nešto drugo, nešto što počesto zanemarujemo i loše koristimo, jednako kao što je to slučaj i sa naftnim zalihama (onim koje imamo).

Hrvatska ima izuzetno puno neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, ali i onog građevinskog na priobalju, koje je izuzetno traženo. Na prvi pogled to i nije nešto toliko vrijedno kao primjerice plin ili nafta, ali to je tako samo na prvi pogled! Naime, primjer Crne Gore koje je svoje priobalje prodavala relativno brzo govori kako to i nije nesmotren potez.
Sve je krenulo uz potrebu te mlade i male državice da dođe do dodatnih financijskih sredstava. Naravno, i u Crnoj Gori su se javili oni koji su smatrali kako prodajom atraktivnih zemljišta u priobalju strancima – njihovi građani ostaju bez mogućnosti da danas, sutra sagrade sebi vikendicu. Međutim, tamošnja vlast je imala jasnu računicu i pogled na budućnost. Sve se građanima pojasnilo na onaj način kako to do sada nitko u Hrvatskoj nije napravio!

Aktualno vodstvo države je jasno poručilo: "kada prodate zemljište strancu, on tamo nešto gradi, za gradnju, a kasnije i upravljanje sagrađenim komercijalnim objektom treba radnike, i uplaćuje poreze, a tu građevinu nikada ne može iznijeti iz Crne Gore"! Na tom objašnjenju Crna Gora je počela puniti svoj proračun najprije prodajom, a kasnije će ga puniti radom izgrađenih objekata + njihovi građani dobivaju radna mjesta!

S druge strane u Hrvatskoj prevladava mišljenje kako zemljišta, kako ona poljoprivredna tako i ona u priobalju (građevinska) ne treba prodavati strancima, pri čemu su najžešći protivnici takve ideje oni koji smatraju kako se našim građanima treba čuvati zemlju. Ipak, naši građani ni sada nemaju dovoljno sredstava da kupuju ili kada i imaju, zemljišta se ne prodaju. Ostaju prazna! Poljoprivredna zemljišta služe za rast korova, a brojna građevinska na priobalju služe kao ilegalna smetlišta… Zašto? Usudit ću se reći kako država ne vodi razvojnu politiku i ne koristi resurse za poboljšanje standarda svojih građana.

Umjesto da prodajemo zemljište najprije svojim građanima koji će ih odmah koristiti, a potom i zainteresiranim strancima, mi čekamo očito nekakvo čudo koje će nas obogatiti! Vrijeme pri tom prolazi, a ništa se ne događa.

Većina naših građana ne može si priuštiti kupnju zemljišta za gradnju hotela, ili poljoprivredne zemlje, a mi tražimo zabranu za strance! Neka niti oni ne kupuju. Pričekajmo da još malo osiromašimo kao država, pa da onda u bescjenje prodajemo što imamo. Najprije ćemo prodati ono najvrjednije, profitabilne tvrtke, a pokretanje novih projekata je manje bitno…

Da je to doista tako govore činjenice. Borimo se za zabrane, umjesto da hitro stavljamo u korištenje sve što imamo. Pričamo o ekologiji dok se stvaraju nova ilegalna smetlišta. Pričamo o poduzetništvu i hitro.hr-u, a prosječan građanin ne može niti sanjati o otvaranju tvrtke jer za to treba oko 30.000 kuna – samo da ju otvori i položi obavezni temeljni kapital, a da i ne govorim da je ovo hitro, hitro samo po nazivu, ali ne i po stvarnosti. Ljudi nailaze otvarajući tvrtke na osnovnu prepreku, a to je naziv tvrtke! Odbit će vam se bilo koji naziv koji nekom službeniku ne odgovara…

U svemu tome događa se ipak nešto! Događa se to da prekupci kupuju zemljišta i planiraju svoje bogaćenje… Od većine građana ništa, oni si ništa ne mogu priuštiti, ali im se pričaju priče…

- 14:25 - Komentiraj (21) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -


srijeda, 05.11.2008.

Obama

Prvi Afroamerikanac na čelu SAD-a

Što reći, pišem treći post ovaj mjesec, o čovjeku koji će promijeniti sve! Vjerujem u to, ne od jučer, vjerujem u to od prije godinu dana kada sam ga počeo pratiti, kada sam ostao fasciniran njegovom pojavom, načinom na koji pristupa politici. Uostalom, važno je, važno je i to što je crnac, simbolično, jer se time pokazuje da je sve moguće, da nema onih nevidljivih barijera koje kažu što je nekome dopušteno – zbog rase…

Njegova pobjeda me nije iznenadila niti najmanje, jer sam prateći sve što je radila njegova kampanja shvatio kako je praktično nemoguće da izgubi. Čudio sam se svima koji su izvlačili Radleyev efekt (bijelci kažu da će glasati za crnca, ali glasaju za bijelca…) iz vreće političkih pojmova, kao i onima koji su govorili kako Amerika nije spremna za Afroamerikanca na čelu države. Zadnjih nekoliko dana kao da su svi postali nesigurni, malo tko se usuđivao prognozirati, iako sve što se događalo u Americi, nije moglo voditi prema drugačijem rezultatu. Mislim kako bi Obama pobijedio i bez ekonomske krize, ali je ovako samo premoćnije pobijedio.

"Ima li još netko tko sumnja da je Amerika mjesto gdje je sve moguće? Tko se još pita jesu li snovi naših osnivača prazni, tko još ispituje snagu naše demokracije? Ova večer je vaš odgovor!
Cesta ispred nas je duga. Uspon će biti težak. Možda nećemo stići tamo u jednoj godini ili čak mandatu, ali Ameriko, nikad nisam imao više nade da ćemo stići tamo kao što imam večeras. Obećavam vam. Stići ćemo tamo kao ljudi
" – nadahnuto je sinoć u svom govoru rekao Obama.

Na kraju treba još nešto dodati. U poletu koji se dogodio sa Obamom, Demokrati su jučer dobili i većinu biranih mjesta u oba doma Kongresa…

Prethodni post: Obama na pragu pobjede

- 09:42 - Komentiraj (37) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -


utorak, 04.11.2008.

Obama na pragu pobjede

Barack Obama

U startu sam planirao u današnji post uvrstiti neke citate iz Obamine knjige "Odvažnost nade", međutim od toga sam odustao. Nikako ne zbog toga što se iz nje nema što važnoga za prenijeti, nego zato što sam uvjeren kako bi ona trebala biti dio obvezne literature za svakog savjesnog "građanina svijeta". Sukladno tomu, mislim da bi je svatko trebao pročitati i osobno doživjeti.

Obamu sam počeo pratiti negdje otprilike u ožujku 2007., ako se dobro sjećam. I tada sam osjetio da je to čovjek koji donosi nešto novo. Pristup vođenju kampanje, prikupljanju sredstava, kao i govori koje je držao, pokazali su da to jednostavno nije tipični političar. Pokazalo se kako je on čvrsto odlučio voditi jednu posve drugačiju kampanju, odnosno politiku. Put od kandidature, do danas, ipak je donosio neke promjene, kompromise je morao raditi, ali to je jednostavno bit politike. Ne možete biti tvrdoglavi magarac, pametan čovjek se prilagođava situaciji u kojoj se nalazi.

Ono što su mu mnogi prigovarali, njegovo neiskustvo (ili slabo iskustvo), zapravo je jedna od njegovih najvećih prednosti. On se jednostavno nije stigao previše prilagođavati surovoj stvarnosti politike. To se ponajviše i vidjelo u njegovoj kampanji. U mnogim stvarima nije birao riječi, rekao je ono što misli. Često je komentirao dnevne događaje otvoreno, bez izmotavanja i političkog pakiranja u deset slojeva sjajnog papira.

Prepoznao je potrebu "običnog čovjeka", koji svakodnevno govori o nužnim promjenama, i upravo je na to stavio naglasak svoje kampanje, na promjene. Gotovo da nema situacije i govora u kojem nije naglasio upravo promijene. To nije bilo bez rizika, mnogi su mislili kako je to najobičnija demagogija ili kako se ljudi jednostavno boje promjena. Neki su čak i ismijavali pretjeranu upotrebu te riječi. Potreba za promjenama ipak je bila jača nego kritika. Nada u novo doba, u promijene, dovela je Obamu do današnjeg dana. Dovela je čitav svijet do toga da s velikim iščekivanjem prati razvoj događaja i željno iščekuje rezultate.

I promijenit će se mnogo toga. Prvi afroamerikanac na čelu SAD-a već je samo po sebi velika promjena. To uvelike mijenja pogled mnogih koji su se osjećali "manje važnima". No, ja ne sumnjam da je to samo startna pozicija onoga što će se dogoditi kada Obama preuzme kormilo najvažnije zemlje na svijetu, u što također ne sumnjam niti najmanje.

Novi post: Obama premoćno pobijedio
Prethodni post: Barack Obama for President

- 14:16 - Komentiraj (20) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -


nedjelja, 02.11.2008.

Barack Obama for President

Barack H. Obama

Za samo dva dana, odvijat će se najvažniji politički događaj u zadnje četiri godine. Naravno, radi se o izboru novog, 44. Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Bespotrebno je objašnjavati zašto je to najvažnija funkcija današnjeg svijeta, ono što je potrebno napomenuti, jeste da je to osoba koja će utjecati na sve nas! Upravo iz toga proizlazi potpuno opravdani interes "građana svijeta" za izbor Predsjednika SAD-a.

Izbor je između Johna McCaina, veterana rata u Vijetnamu, iskusnog političara, te Baracka Obame, talentiranog i mladog političara.

Premda ne mislim da bi izbor McCaina bio katastrofalan ili loš izbor, stajališta sam da je Obama svakako bolji izbor. Smatram da je tijekom kampanje pokazao kako se može približiti "običnim" građanima. Prikupljanjem sredstava za kampanju, briljantnim govorima i okupljanjem ljudi (grassroot support), Obama je zauvijek promijenio način funkcioniranja politike, ali iznad svega, pružio je nadu! Pokazao je onima koji su se (opravdano ili ne) osjećali građanima drugog reda, kako je sve moguće, i kako je SAD doista "zemlja velikih mogućnosti".

Izborom Baracka Obame za Predsjednika SAD-a zauvijek će se promijeniti politika, a s time vjerujem i način na koji ljudi gledaju na politiku. Uvjeren sam kako će Obama povući poteze koji će također, zauvijek promijeniti svijet u kojem živimo.

Za kraj donosim njegovu izjavu koja je citirana tisuće puta, koja na najbolji mogući način prikazuje kakvu kampanju je vodio Obama, te kakvu politiku planira voditi…

Tražim od vas da vjerujete. Ne samo u moju sposobnost da donesem pravu promjenu u Washingtonu…Tražim od vas da vjerujete u svoju sposobnost.

- Barack Obama

Novi post: Obama na pragu pobjede
Stariji post: Barack Obama for President, 1. 5. 2008.

- 17:36 - Komentiraj (11) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -