Denis Avdagic blog

utorak, 29.04.2008.

Blogomanija jučer, danas i sutra

Blog.hr

Nakon nevjerojatnog uzleta blogova u mainstream medije, blogovi su postali naša stvarnost. Više od pola milijuna blogova na najvećem blog servisu (blog.hr) govori tomu u prilog.

Sve je počelo s nekolicinom vrijednih blogera koji su stručno i jednostavno pisali o aktualnim temama, a zatim je došlo do prave bujice otvaranja novih blogova. Blogove tako danas imaju svi, učenici, studenti, sveučilišni profesori, nezaposleni, svećenici, kućanice, političari pa i novinari.

Blog afere

Blogovi danas nerijetko prenose informacije i vijesti prije velikih medija, a na njima se obrađuju i teme koje "ugledni" mediji "nenamjerno" izbjegnu.

Na blogu se objavljuju štrajkovi glađu (Čučićeva odvjetnica), preko bloga se osnivaju i vode inicijative poput one za referendum o NATO-u, a blog dobiva i svoje afere (brisanje postova i komentara na blogovima HDZ-ovaca).

Hrvatsku blogomaniju pratili su i neizbježni katalozi blogova, poput blogAriata, blogeri.hr i blogkataloga, kao i redoviti izvještaji u novinama poput Metro expressa.

Vrhunac je bio transfer blogera u mainstream medije, poput T-zombixovog pisanja za Jutarnji list.

Međutim, tu negdje u svemu tome nestala je ona bit bloga (kao osobnog web dnevnika), kao da se zagubila čar cijele priče. Istine radi, interes barem po broju otvorenih blogova ne jenjava, ali to više nije ono što je značilo prije godinu i više dana. Čak su i blog katalozi usporili s radom pa se izuzev portala blogeri.hr, na drugim katalozima usporilo sve, i stalo negdje prošle godine.

Političari su u većini slučajeva blogove kratkoročno iskoristili, pa su neki nakon izbora blogove i obrisali, poput onih na blog.hr-u, HNS-ovaca i HDZ-ovaca.

Najgore od svega, u poplavi novih blogova, sve je teže razabrati one koji pišu interesantne i zanimljive postove. Spam se počeo širiti poput kuge, pa se od komentara "posjeti me" komentari posjećenijih blogova koriste i za gerilsko spamerski marketing raznoraznih trash i inih čovječanstvu nepotrebnih proizvoda.

Blog budućnost

Što nam sutra donosi (ne mislim na portal sutra.hr)? Neminovno će blog i dalje rasti. Razlog tomu je jednostavnost njegovog vođenja, pa mnogi koji žele otvoriti svoje vlastite Internet stranice, otvaraju blog, kao jednostavniju varijantu. Međutim, kvaliteta postova neće se dizati! Prije su blogove više pisali oni koji imaju što poručiti, a danas blogove otvaraju svi, pa oni prvi pomalo bježe od najezde ovih drugih.

Interes će sigurno najviše privlačiti insajderi koji će otkrivati skrivene tajne svoje profesije ili tužakati nekoga ili nešto.

Ipak, danas sve leži u novcu i slavi, ozbiljniji skok dogodit će se onda kada se nađe i ozbiljniji novac, marketing, i kada se pojave happeninzi s nagradama koje će probirati najbolje među blogerima. Časopis Vidi je pokrenuo blog kategoriju u nagradama za web godine, i ta kategorija je imala ogroman broj prijavljenih, što pokazuje očiglednu potrebu. Blogerima više nije dovoljno da pišu, da ih posjećuju prijatelji i poznanici. Blogeri traže honoriranje svog rada, na vidljiv način, preko nagrada i financijske nadoknade. Međutim, takav rasplet kada se i dogodi, biti će rezerviran samo za najbolje, najinteresantnije i najupornije.

Budućnost će sigurno ići i prema okupljanju tematskih blogova poput pollitika.com gdje se okupljaju blogeri koji pišu o politici. Za očekivati je takva okupljanja blogera i na drugim temama, poput zabave, glazbe, estrade, tehnologije…

Prednosti i opasnosti

Blog je u svakom slučaju pozitivan, pružio je priliku svima da se izraze, da pišu o svojim problemima, da kritiziraju ili se promoviraju. Izjednačio je običnog čovjeka sa javnim osobama. Međutim, pisanje blogova i komunikacija preko Interneta ne može i nikada neće zamijeniti u potpunosti stvarni kontakt među ljudima. To se ne smije zaboraviti. I jučerašnja akcija srednjoškolaca protiv državne mature koja je djelom pokrenuta preko blogova, nikada ne bi uspjela da nije popraćena javnim prosvjedom – izlaskom učenika na ulice. Blog se mora gledati kao fenomenalan alat, ali ne smije postati jedini alat kojim se služimo u komunikaciji i djelovanju.

- 15:20 - Komentiraj (30) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -


četvrtak, 17.04.2008.

Zdravstveni sustav koji nije zdrav!

Bolnička soba

Od Jugoslavije do mita

Sustav zdravstvene zaštite bivše Jugoslavije cijenjen je jednim od najboljih na svijetu, iako je taj sustav u načelu bio prilično sličan sustavima drugih socijalističkih zemalja. No, bio je nešto moderniji i pristupačniji od drugih socijalističkih konkurenata. Taj cijenjeni sustav ipak je izrodio i poklone, od parfema i alkohola, ciglice kave pa do novčane naknade! Dakle, početak današnjeg pravim imenom nazvanog mita u zdravstvu nisu devedesete, nego sedamdesete i osamdesete. Tu, po tom mitu, vidimo da sustav socijalističke zdravstvene zaštite očito nije bio savršen.

Mito (darovi) kao realnost

Problem međutim nije kako neki vole presuditi, u liječnicima i medicinskim sestrama, jer nisu samo oni tražili poklone ili novac! Sve je počelo sa pacijentima koji su imali više nego drugi, pa su htjeli veću, bolju i kvalitetniju zaštitu od drugih, a medicinsko osoblje su ljudi kao i svi mi, i dobar dio njih bi popustio pod poklonom, pa bi iz zahvalnosti više pazili na pacijenta koji ima više, koji daje! To, kako se više pazi na pacijente koji nešto poklanjaju brzo su uvidjeli i pacijenti koji nisu ništa davali, pa su uskoro gotovo svi donosili poklone. Neki djelatnici zdravstvenih ustanova te su poklone primali iz pristojnosti, ne želeći odbiti i time uvrijediti pacijenta, dok su ih drugi primali kao normalnu stvar, a treći su otvoreno i tražili darove. Darovi, kava, novac, alkoholna pića i bombonijere postale su sastavni dio zdravstvenog procesa, pa ih se malo gdje danas ne vidi. Zaobišle su jedino primarnu zdravstvenu zaštitu jer su obiteljski liječnici postali samo pisari, koji pišu uputnice i recepte. Stoga danas primarnu zaštitu najvećim dijelom zaobilaze i darovi.

Manjak kadrova i centralizacija kao posljedica

Darovi i degradacija primarne zdravstvene zaštite nisu jedini problem našeg zdravstvenog sustava! Problem je opremljenost ustanova, i to ne opremljenost sa skupim aparatima, nego opremljenost sa dnevno potrošnim materijalima, na kojim se danas mora štedjeti, a takve uštede dovode do pada kvalitete usluge, pa i do pojave bolničkih zaraza! Manjak kreveta je isto tako vidljiv, ali to nije problem cijele Hrvatske, nego problem velikih gradova. Tu se ukazuje općeniti manjak kadrova, jer razlog zbog kojeg su bolnice u velikim gradovima preopterećene je rezultat manjka kadrova u manjim gradovima, pa radi toga svi na sve, od pretraga, manjih zahvata pa do operacija odlaze u ponajprije Zagreb, a ponešto i u Rijeku i druge veće gradove. Manjak kadrova jako je interesantan, dok srednje stručne spreme - medicinske sestre i tehničari u velikom broju čekaju svoj prvi posao na burzi, bolnice vape za tim kadrom, neminovno nam fali medicinskih sestara i tehničara u zdravstvu, pa ono malo zaposlenih ulaže velike napore u pokrivanju posla koji je nekada obavljalo više ljudi, a uz to su pretrpani poslovima. Osim toga, opada općenito broj mladih koji žele studirati medicinu, a postoji opravdana opasnost i da će dobar dio educiranih kadrova po ulasku u Europsku uniju pokušati svoj kruh zaraditi negdje drugdje.

Nezainteresirana država

Država cijelo vrijeme manevrira od besplatnog do poluprivatnog zdravstva! Najavljuje se godinama kako je neminovno da se sve danas mora plaćati, da nam zdravstvo grca u dugovima i slično. Na te i takve priče građani ne smiju nasjesti, ne radi se tu o komunizmu i kapitalizmu, tu se radi o osnovnom ljudskom pravu, pravu na život – pravu na zdravlje! Glasači – građani, moraju slati jasnu poruku političarima, kako ne pristaju na ništa manje nego jednako dostupno i besplatno zdravstvo za sve! Da li je to izvedivo? Naravno da jeste. Jasno je da moramo restrukturirati postojeći sustav, pa i više uložiti u njega, ali to je novac koji nam se vraća nazad. U ovome trenutku brojni radnici su na bolovanju upravo zbog toga što na pretragu ili operaciju čekaju mjesecima. Radnik na bolovanju košta državu, a kako znamo Hrvatska je prvak u bolovanjima i u Europi i u svjetskim razmjerima. Tu se vidi koliko nam fali i preventivna medicina. Rano detektiranje bolesti značajno smanjuje cijenu liječenja! No to je očito jasno svima osim ministrima zdravstva. O tome godinama trube brojni novinari, zdravstveni stručnjaci, ali ministri sve to razmatraju, jer građani o tome ne razmišljaju. Nekako mi se čini da je ljudima draže da za potencijalno oboljenje saznaju što kasnije, jer se osjećaju zdravo dok god ne znaju da su bolesni. Priznajem da mi je to jasno – ako je tako, ali da mi je razumno – nije.

Što kad obolim

Dakle, zdravstveni sustav je odavno bolestan, metastaze su se počele širiti i samo "radikalni operacijski zahvat" uz pomoć "kemoterapije" može izvući zdravstvo iz krize. Međutim, tu je iznad svega vrlo važno da građani počnu o tomu pričati, da to postane tema za izbore, od lokalnih, parlamentarnih, predsjedničkih pa uskoro i prvih europskih. Zdravstveni sustav nema jake lobiste poput športa – primjerice rukometa. Nikome ne pada na pamet da u roku od godinu dana uloži nekoliko milijardi kuna u zdravstvo kao što je uloženo u rukometne dvorane i prvenstvo. No, kada bi lobisti zdravstva bili građani, kada bi na izborima povjerenje davali onima koji znaju i mogu napraviti uspješnu operaciju na bolesnom zdravstvenom sustavu, tada bi se bez problema našlo nekoliko milijardi kuna za zdravstvo. Do tad se možemo zavaravati kako je sve dobro, sve dok ne budete bolesni, a onda…

- 19:32 - Komentiraj (25) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -


utorak, 01.04.2008.

Hrvatska u EU 1. siječnja 2009.

Nakon što je postalo jasno da Hrvatska dobiva pozivnicu za ulazak u NATO, hitno se jučer sastala Europska komisija. Oli Rehn je predložio da se Hrvatska u skladu sa ulaskom u NATO po hitnom postupku primi u EU. Uz raspravu koja je trajala do ranojutarnjih sati jednoglasno je donesena odluka: Hrvatska se poziva u članstvo Europske unije sa 1. siječnjem 2009.

Odmah nakon donesene odluke predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso nazvao je telefonski predsjednika Vlade dr.sc. Ivu Sanadera kako bi mu čestitao. Sanader je ostao zatečen odlukom, a posebno ga se dojmilo to što je prijedlog u hitnu proceduru uvrstila Slovenija kao predsjedateljica Europske unije. Sanader je ovu odluku nazvao povijesnom za EU i Hrvatsku, a centralnu proslavu ovog najvećeg događaja u našoj povijesti najavio je za danas, na Trgu bana Jelačića, s početkom u 20 sati, kada će se okupljenim građanima zajedno obratiti Zoran Milanović kao vođa oporbe, predsjednik Vlade i Predsjednik Stipe Mesić. Potom će okupljene do ponoći zabavljati estradne zvijezde, Bijelo Dugme, Zabranjeno pušenje, Thompson, gradonačelnik Škoro, TBF, i Edo Maajka kojem će se večeras ujedno svečano dodijeliti domovnica i odličje Frana Krste Frankopana sa lentom za doprinos približavanju politike građanima, te edukaciji mladih o radu Vlade.

Naravno, ukoliko netko nije shvatio da se radi o prvoaprilskoj ili prvotravanjskoj šali, molim ga da se lupi po glavi i dođe sebi. :-)

- 11:32 - Komentiraj (7) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -