Denis Avdagic blog

četvrtak, 13.03.2008.

ZERP ili ne ZERP, dio drugi

Došao je i taj dan. Nakon kuloarskih priča i nagađanja prema kojima su ZERP-u neki analitičari davali skromnih i okruglih 100 dana, ipak ne doživjevši okruglu brojku ZERP je pao nekih mjesec dana ranije. U kasnim noćnim satima zastupnici su ZERP suspendirali ili ukinuli ili kako već hoćete. Privremeno kako je rekao predsjednik Vlade, odnosno trajno kako je rekao zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš.

Predsjednik Vlade je jasno rekao kako je izabrao EU, birao je između fiktivnog ZERP-a i euro integracija. Naravno ZERP je bio fiktivan samo i jedino zato što je to tako odlučila vladajuća garnitura, a upravo po tome moglo se bez većih mozganja zaključiti kako je ZERP privremena politička avantura.

Predsjednik Vlade stisnuo je zube i napravio zasigurno svoj najgori politički potez. Premda veliki broj građana želi u EU, i premda svi ekonomski stručnjaci primat u državnoj politici stavljaju na EU, a ispred ZERP-a, ipak će gorak okus u ustima nakon ovoga ostati dugo vremena.

Nestankom ZERP-a nestala je i iluzija jakog, snažnog i snalažljivog predsjednika Vlade, i oni koji su ga smatrali najboljim rješenjem, manjim od svih zala i najsposobnijim od nesposobnih nakon ovog političkog poteza gube nadu. Građani se naravno najviše boje toga da je ovo samo jedan u nizu od teških gubitaka i političkih poteza koje ćemo doživjeti, što nije malo vjerojatno.

Nažalost, ostaju nam brojne reforme koje se neće same od sebe riješiti, a među njima je boljka pravosuđa. Ne možemo očekivati kako će ZERP biti mjenica kojom će se pokriti problemi nastali korupcijom i nefunkcioniranjem pravosuđa. Teško je vjerovati da će se ustupak napravljen prvenstveno Sloveniji i Italiji vrednovati i u Danskoj i Švedskoj ili Francuskoj i Belgiji…

Najgore od svega je što je Vlada dovodila građane u zabludu, ali ne samo Vlada nego i većina parlamentarnih stranaka. Građane se zanosilo pravom na ZERP, kao što nam se priča i o pravu štediša Ljubljanske banke, o nuklearki Krško i brojnim drugim međudržavnim problemima. A onda kasnije dođe trenutak za suočavanje s istinom.

Osobno sam za EU, ne pojmim ZERP kao nešto iznimno krucijalno zbog čega bi trebalo zatvoriti pregovore s EU, međutim razumijem sve koji su spremni reći i Ne Uniji kada se radi o nacionalnom bogatstvu. Apsurd svega je kako je upravo HDZ stranka koja bi trebala zagovarati tradicionalizam i nekakav apstraktan nacionalni ponos, pa je ovim potezom HDZ razočarao upravo i najviše svoje glasače. Nadalje, politički klijentizam, trgovina i nepostojanje političkog integriteta ukazao se najviše i upravo na ZERP-u. Jezičak na vagi, ključne glasove, donio je HDSSB, isti onaj HDSSB koji je HDZ barem javno smatrao najgorom opcijom za Hrvatsku. Prava oporba je opravdano glasala suzdržano, ukazavši time na apsurd vladajućih, na situaciju u kojoj HSS glasa protiv, a ostaje u Vladi.

ZERP-a više nema, kažu kako pregovori s EU stoga završavaju do jeseni 2009., živi bili pa vidjeli. Pitam se samo kako ćemo srediti pravosuđe i što će HSS učiniti kada zahtjev bude jednakost EU građana pri kupnji zemljišta. Da li će i tada glasovati protiv, a ostati u Vladi…

- 15:04 - Komentiraj (4) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -