Denis Avdagic blog

subota, 08.12.2007.

(Ne)Opravdana poskupljenja

Slučaj prvi

Još od kako sam gledao Milića i njegov putopis po Americi, neumorno se svaki put kad poskupljuju poljoprivredni proizvodi sjetim onih Amerikanaca poljoprivrednika koji za svoj rad ne primaju nikakve državne poticaje. Dakle, oni su se odlučili baviti poljoprivredom, i ne pada im na pamet da zbog toga traže poticaje! Pogotovo im to ne pada za onu poljoprivrednu kulturu koju će uzgajati, jer ono što ne ide, neće niti uzgajati. Mi, a pri tome ne mislim samo na Hrvatsku, nego mi u Europi, mislimo nešto drugačije. Naši poljoprivrednici (sad mislim na Hrvatsku) primjerice smatraju potpuno opravdanim mučiti i sebe i nas (i ministra poljoprivrede – iako mi za njega ne smeta:-)) time što će uzgajati apsolutno neprofitabilne poljoprivredne kulture!? Jedino što od toga realno imaju je pet minuta slave na "Plodovima zemlje" (HRT, Prvi program, Nedjelja 12.30), pa optužuju sve koje stignu kako su oni prevareni!?

No dobro, država daje lovu, neka, kako je, tako je. E sad, naletjela sušna godina, i prvi puta mi imamo više tih neisplativih kultura. Što se dogodi? Cijene divljaju, poljoprivrednici izvoze sve van, a visoke cijene opravdavaju istim takvim vani, u ostatku Europe i svijeta. Nekako su pri tomu zaboravili na situaciju kada su te iste cijene vani zvali dampinškim i neizdrživim (čitaj preniskim) za našeg malog čovjeka (čitaj malog poljoprivrednika) te je država uskakala s višim poticajima nego u Europi!? Na idućim izborima glasam za onog tko će programom ukinuti sve poticaje ili ih uvesti svima, a ne samo njima. :-)

Slučaj drugi

Elektra najavljuje poskupljenje struje, jerbo nije već par godina poskupila!!!??? Za one koje taj argument nije uboo u oko u obliku elektrošoka ponovit ću ga! Elektra najavljuje poskupljenje struje, jerbo nije već par godina poskupila!!!??? Moram priznati da sam u stanju popušiti raznorazne argumente, pa i one koje probavljam teško kao gravče na tavče poput cijena nafte. Međutim, argumente o zamrznutim cijenama nekoliko godina usprkos porastu troškova, moram nazvati apsolutnim udarom na pamet prosječnog građanina RH. Najprije, da ne bi bio lijen, prosurfao sam malo i ustvrdio kako cijene koje plaćamo HEP-u nisu najniže u Europi, struja je jeftinija u: Latviji, Litvi, Grčkoj, Estoniji i Bugarskoj (koje su sve odreda u EU). Dok je primjerice u Sloveniji ili Finskoj tek nešto viša, odnosno na onoj razini na kojoj bi bila kada bi poskupljenja prošla. Isto tako, korekcije cijena u Europi su bile iznimno male i izuzetno rijetke, po čemu uopće dakle nismo posebni, jerbo u EU ima zemalja koje cijenu električne energije nisu mijenjale i više godina od nas.

Sad, znam ja da ništa nije besplatno i da se ne može na štetu države davati građanima podcijenjenu struju, ali ako već naša država može davati poljoprivrednicima poticaje, onda mislim kako je u najmanju ruku u redu poticanje i ostalih građana, ako nikako drugačije, onda cijenom električne energije pri kojoj HEP neće ići na zaradu nego na pokrivanje troškova. Zašto? Ukoliko je to državna kompanija, jedna od malo preostalih koji su desetljećima građene od poreznih prihoda, od naših novaca. Onda je red da na nečemu profitiramo i mi građani, barem nešto.

Imamo visoki PDV, jednu od najviših cijena fosilnih goriva, hranu koja spada u najskuplju u Europi, kad kupujemo novi automobil još jedan plaćamo državi, sveučilišta sada plaća već pola studenata što je nešto više nego EU prosjek, nekretnine su skupe (jedne od najskupljih u Europi – barem tranzicijskoj), Taxi služba u Zagrebu je jedna od najskupljih na svijetu, parking je jedan od najskupljih... Pa negdje moramo podvući crtu i reći dosta je! Kako struju plaća sigurno 99% građana ove zemlje (kućanstava), onda mislim kako bi bilo posve opravdano da nam se na struji i udobrovolji. Što reći na kraju, nego, živi bili pa vidjeli…

- 21:56 - Komentiraj (18) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -